İnterseks

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İnterseksüellik sayfasından yönlendirildi)

İnterseksüellik, hem erkeksi hem de kadınsı[1] cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların[1] durumunu belirtir. İnterseksüel olmak bazı durumlarda fiziksel, bazı durumlarda da fiziksel olmasa da hormonal anlamda çift cinsiyetli olmak durumudur. Birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir. Ama bu herhangi bir şekilde biseksüel olmayı gerektirmez.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu fenotipe interseksüel ismini 1916 yılında ilk olarak genetikçi Richard Goldschmidt verdi. İnterseksüellik yerine hermafroditlik[2] veya erdişilik de terim olarak kullanılmaktadır.

Etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem kadınsı hem erkeksi fenotip transcinsellerde ve transseksüellerde de görünmektedir.[2] Transcinsiyetler kendi doğduğu cinsiyete uymadığına inanarak kendisini karşı cinse ait hisseden insanlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Transseksüalizm ile Hermafrodizmde Yasasal Tıpsal ve Adli Tıp Problemleri (Kadınlaşan Erkekler, Erkekleşen Kadınlar, İki Cinsliler) (PDF). Prof. Dr. Adnan Öztürel, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2013. 
  2. ^ a b LGBT Hakları İnsan Haklarıdır (PDF). İnsan Hakları Gündemi Derneği. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]