Gey mahallesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Castro caddesi boyunca uzanan gey mahallesi eşcinsel hareketi ve politik aktivizminin önemli merkezlerindendir.

Gey köyü ya da gey mahallesi, genellikle LGBT bireylerin çoğunlukta olduğu[1] veya LGBT bireylere yönelik önemli tesis ve hizmetlerin yer aldığı tanınmış veya belirlenmiş kentsel alan. İlk olarak cinsel devrimden önce 1960'ların Kuzey Amerika'sında eşcinsellerin çoğunluğuna dayalı semtlere verilen İngilizce"gay village" anlamından türemiştir. Gey köyler genellikle gey barlar, gece kulüpleri, hamam, restoranlar, butikler ve kitapçılar gibi[2] eşcinsel odaklı veya gey dostu kuruluşlardan oluşur.[3] Bu tür yerleşim alanında LGBT'ler sosyal yaşantısında kendilerini daha iyi ifade edebilmekte, normal kentte LGBT'lere karşı sosyopolitik ayrımcılık, ön yargı ve şiddetin bu şekilde uygulanabilirliğinin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Ancak bu mahalleler de genellikle şehrin işçi sınıfının ağırlıkta olduğu[4] bölgelerinde ya da şehir dışında kurulmuşlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Destan Luise Kılıç (10 Şubat 2011). "Burada Bir Köy Var, Yakında". Kaos GL. 15 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2014. 
  2. ^ Levine, Martin P. 1979. "Gay Ghetto" 182-204 syf.
  3. ^ M. P. Levine: Gay Ghetto. In: Journal of Homosexuality. Band 4, 1979, S. 364
  4. ^ "Gay village". Princeton (İngilizce). 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Gay village ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur