Panseksüellik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Panseksüellik, kişilere cinsel, romantik veya duygusal boyutta cinsiyet kimliklerinden bağımsız bir çekim hissedildiği bir yönelimdir. Panseksüel bireyler, kişilere karşı çekimlerinde cinsiyetin bir rol oynamamasından ötürü kimi zaman kendilerini "cinsiyet körü" olarak da tanımlamaktadır. Panseksüellik, "pan" (Antik Yunanca: πᾶν, Türkçetüm) kökünden türemiştir.

Panseksüellik kendi başlı başına bir cinsel yönelim olarak da, bazen biseksüelliğin bir alt dalı olarak da tanımlanabilmektedir. Panseksüel bireyler kendilerini tamamen erkek veya kadın olarak tanımlamayan kimselerle de ilişkiye açık olduklarından panseksüellik ikili cinsiyet sistemini de açıkça reddeder. Bu sebepten ötürü bazıları panseksüelliğin biseksüellikten daha kapsayıcı bir terim olduğunu savunmaktadır. Panseksüellik ile kıyaslandığında biseksüel teriminin kapsayıcı olup olmadığı LGBT topluluklar arasında, özellikle biseksüel topluluklarda halen tartışma konusudur.[kaynak belirtilmeli]

Terim[değiştir | kaynağı değiştir]

Panseksüel teriminin yerine kimi zaman "Antroseksüel" terimleri kullanılmaktadır. Bu cinsel yönelim, sadece yaşayan insanlara karşı duyulan bir yönelimdir. Nekrofili, zoofili veya ensest gibi psikolojik parafili çeşitleri, panseksüel teriminin sınıfına girmemektedir. Diğer taraftan Panseksüellik estetik temeller üzerine gelişmiş bir cinsel yönelim olup, biyolojik cinsiyet ayrımı yapmaksızın karşı ya da aynı cinse karşı duyulan cinsel hazzın varlığını ifade eder.[kaynak belirtilmeli] Panseksüellik poliamori ile aynı şey değildir. Herhangi bir cinsiyetten birine çekilme potansiyeli, birden fazla ortak tercihine bağlı değildir.[1]

Panseksüel onur bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Panseksüel Onur Bayrağı

Panseksüel Onur Bayrağı, panseksüel topluluğun görünürlük ve bilinirliğini artırmak, panseksüelliği biseksüellikten ayırmak için tasarlanmıştır.[2][3]

Dizaynı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pembe, sarı ve mavi renkli yatay çubuklardan oluşur. Pembe, kadınlara hissedilen; Mavi erkeklere hissedilen; Sarı kadın ve erkek dışı kişilere hissedilen sevgiyi temsil eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ARAS, Şenol (24 Temmuz 2022). "Panseksüel Ne Demek? Panseksüel nedir, ne anlama geliyor?". dusuncekatalogu.com. 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  2. ^ Petronzio, Matt. "A Storied Glossary of Iconic LGBT Flags and Symbols". MashableUK. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2015. 
  3. ^ Karlan, Sarah. "Do You Really Know The LGBT Pride Flags And Symbols?". buzzfeed.com. BuzzFeed. 25 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2015.