Gey bar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müzik, dans pisti ve alkol satışının olduğu bir gey bardan görünüm, İstanbul.

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını[1] oluşturur.

"Gay bar" terimi, LGBT+ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans+) kültüründe kullanılan bir terimdir ve eşcinsel erkeklerin sıklıkla toplandığı, dans ettiği, içki içtiği ve sosyalleştiği bir barı ifade eder. Bu tür mekanlar, eşcinsel topluluğunun bir araya gelip kendilerini özgürce ifade ettiği, güvenli bir alan olarak görülür.

Gey barlar, eşcinsel erkekler için bir topluluk merkezi olarak da hizmet verirler. Birçok gey barı, belli bir müzik tarzına, temaya veya etkinliğe sahip olabilir. Ayrıca gey barlar, LGBT+ haklarına destek veren kampanyalar, toplantılar ve organizasyonlar için de bir platform görevi görebilirler.

Gey barlar, genellikle büyük şehirlerde, özellikle de LGBT+ topluluğunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bulunur. Ancak, son yıllarda eşcinsel haklarına verilen desteğin artmasıyla birlikte, gey barlar daha geniş bir coğrafyada da ortaya çıkmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk gey barı Kaliforniya'da 1930 yılında işletmeye başlayan ve 1950-60 yılları arasında giderek büyüyen[2] San Francisco'nun ünlü barlarından biri[3] olan Black Cat Bar olup, barın açılabilmesi için 1951 yılında Kaliforniya Yüksek Mahkemesi'ne yapılan başvuruda mahkeme "en az bir heteroseksüel tarafından işletmesi" koşuluyla işletmenin açılmasına izin vermiştir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle ayrıntılı aydınlatma tasarımı ve video projeksiyon, sis makineleri, yükseltilmiş dans platformu özeliklerine sahip gey barlarının bazılarında aydınlatılmış koridorlara ve müşterilerin tercihlerine göre odalara rastlanılabilmektedir. Kadın ve erkek dansçılar dans platformunda oynayarak müşterileri eğlendirirken içki hizmeti de sunulmaktadır.

Gey barlarında sık olarak diğer kulüp ve barlarda olduğu gibi ağırlıklı olarak house, tekno, trance, disco, pop, caz, blues, punk tarzı müzikler dj'ler tarafından dansçılar eşliğinde çalınır. Bir gey barın açılıp, işletilebilmesi için gerekli idari izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Bar açıldıktan sonra düzenli olarak denetimlere tabi tutulur.

İstisnalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı gey barları müşterilerin bara girişi sırasında heteroseksüel olup olmadıklarını sorarak heteroseksüelleri geri çevirmekte, diğer bazıları ise eşcinsel, biseksüel ya da heteroseksüel olma farkı gözetmeksizin kadınların, bara girişine izin vermemektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "En Çok 'Gay Bar' soruyorlar!". Vatan. 5 Mayıs 1996. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2011.  (İngilizce)
  2. ^ Black Cat Kafe, 712 Montgomery St, San Francisco, CA[ölü/kırık bağlantı] (İngilizce)
  3. ^ "San Francisco Gay Bars" (PDF). Cinchsf.com. 5 Mayıs 1996. 13 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Haziran 2013.  (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]