Delege demokrasisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k →‎Dış bağlantılar: dzn, değiştirildi: ==External links== → ==Dış bağlantılar== AWB ile
Ansiklopedik uyum sağlandı
1. satır: 1. satır:
{{Öksüz|date=Şubat 2016}}
{{Öksüz|date=Şubat 2016}}

{{refimprove|date=June 2014}}
{{secim sistemleri}}
{{demokrasi}}
{{demokrasi}}
{{yonetim sekilleri}}
{{politika}}


'''Delege demokrasisi''' ya da alternatif olarak bilinen sekliyle ''akiskan demokrasi''; oy verme yetkisinin temsilcilerden ziyade delegelerce kullanildigi bir demokratik kontrol biçimidir. Bu terim hali hazirda var olan ya da önerilen popüler kontrol aygitlarinin genel bir tanimidir.
'''Delege demokrasisi''' (ya da alternatif olarak bilinen şekliyle ''akışkan demokrasi''), oy verme yetkisinin temsilcilerden ziyade delegelerce kullanıldığı bir demokratik kontrol biçimidir. Bu terim hali hazırda var olan ya da önerilen popüler kontrol aygıtlarının genel bir tanımıdır.


== Tipik Delege Demokrasisi ==
== Tipik delege demokrasisi ==


Tipik delege demokrasisi, Bryan Ford tarafindan ''Delegasyon Demokrasisi'' baslikli yazisinda, asagidaki prensipler çerçevesinde söyle özetlenmistir.
Tipik delege demokrasisi, Bryan Ford tarafından ''Delegasyon Demokrasisi'' başlıklı yazısında, aşağıdaki prensipler çerçevesinde şöyle özetlenmiştir.


# '''Rol seçimi:''' Sadece belirlenmis temsilcilere izin veren temsili yönetim biçimlerinden farkli olarak her üye; birey olarak pasif, ya da delege olarak aktif bir rolü seçebilir. Delegeler ne kadar ve hangi alanlarda aktif olacaklari açisinda da daha fazla seçenege sahiptir.
# '''Rol seçimi:''' Sadece belirlenmiş temsilcilere izin veren temsili yönetim biçimlerinden farkli olarak her üye; birey olarak pasif, ya da delege olarak aktif bir rolü seçebilir. Delegeler ne kadar ve hangi alanlarda aktif olacakları açısında da daha fazla seçeneğe sahiptir.
# '''Katilimin Önündeki Engellerin Az Olmasi:''' Delege olmanin zorluklari ve maliyeti azdir ve özellikle kampanyaya ya da bir seçimi kazanmaya gerek yoktur.
# '''Katılımın önündeki engellerin az olması:''' Delege olmanın zorlukları ve maliyeti azdır ve özellikle kampanyaya ya da bir seçimi kazanmaya gerek yoktur.
# '''Yetkinin Kullanilmasi:''' Delegeler organizasyonal süreçler içinde, yetkilerini kendilerini delege olarak tayin eden bireyler ve kendi adlarina kullanirlar. Bu nedenle farkli delegeler karar alma yetkilerini degisen seviyelerde kullanirlar.
# '''Yetkinin kullanılması:''' Delegeler organizasyonal süreçler içinde, yetkilerini kendilerini delege olarak tayin eden bireyler ve kendi adlarına kullanırlar. Bu nedenle farklı delegeler karar alma yetkilerini değişen seviyelerde kullanırlar.
# '''Bireysel Gizlilik:''' Sosyal baskilari ya da zorlamayi önlemek için, bireyler tarafindan kullanilan tüm oylar, hem delegelerden hem de diger kisilerden gizlidir.
# '''Bireysel gizlilik:''' Sosyal baskıları ya da zorlamayı önlemek için, bireyler tarafından kullanılan tüm oylar, hem delegelerden hem de diğer kişilerden gizlidir.
# '''Delegelerin Sorumlulugu:''' Delegelerin kendisine oy verenlere ve bütünde tüm topluluga sorumlulugunun garanti altina alinmasi için delegelerce kabul edilen bütün resmi istisare kararlari kamuoyuna açiktir.
# '''Delegelerin sorumluluğu:''' Delegelerin kendisine oy verenlere ve bütünde tüm topluluğa sorumluluğunun garanti altına alınması için delegelerce kabul edilen bütün resmi istişare kararları kamuoyuna açıktır.
# '''Yeniden Delegasyon Yoluyla Uzmanlasmak:''' Delegeler yalnizca bireyler adina "pratisyenler" olarak dogrudan hareket edebildikleri gibi, ayrica yeniden delegasyon yoluyla ‘uzmanlar’ olarak da davranabilirler.
# '''Yeniden delegasyon yoluyla uzmanlaşmak:''' Delegeler yalnızca bireyler adına "pratisyenler" olarak doğrudan hareket edebildikleri gibi, ayrıca yeniden delegasyon yoluyla ‘uzmanlar’ olarak da davranabilirler.


Bu genel model üzerinde varyasyonlar kuskusuz mevcuttur ve burada çizilen çerçeve genel modele giris anlaminda ifade edilmistir. Örnegin, ‘Devrimin Keyfi’ varyasyonunda, delegelerin yetki süreleri boyunca ‘uzman’ olmalari da serbest birakilmistir.
Bu genel model üzerinde varyasyonlar kuşkusuz mevcuttur ve burada çizilen çerçeve genel modele giriş anlamında ifade edilmiştir. Örneğin, ‘Devrimin Keyfi’ varyasyonunda, delegelerin yetki süreleri boyunca ‘uzman’ olmaları da serbest bırakılmıştır.
Buna ek olarak, bireylerin tayin ettikleri delegeyi (bazen "vekil" olarak da adlandirilir) düzenleyici organizasyon vasitasiyla herhangi bir zamanda degistirerek "oylari"ni yeniden belirlemek gibi konsept de akiskanligin genel prensipleri olarak uygulanabilir.
Buna ek olarak, bireylerin tayin ettikleri delegeyi (bazen "vekil" olarak da adlandırılır) düzenleyici organizasyon vasıtasıyla herhangi bir zamanda değiştirerek "oyları" yeniden belirlemek gibi konsept de akışkanlığın genel prensipleri olarak uygulanabilir.


== Temsili demokrasiyle farkliliklari ==
== Temsili demokrasiyle farklılıkları ==


Delege demokrasisinin tam olarak anlasilmasi, "temsili demokrasinin" anlaminin teorisinin gözden geçirilmesindedir." Temsili demokrasi, delege degisiminin yalnizca önceden belirlenmis bir süre sonunda (ya da bazi durumlarda halk desteginin çekilmesi halinde erken seçime zorlanmasiyla) gerçeklestigi, bastan tanimlanmis bir yetki alani için bir "kazanan"’in belirlendigi bir yönetim biçimidir.
Delege demokrasisinin tam olarak anlaşılması, "[[temsili demokrasi]]nin" anlamının teorisinin gözden geçirilmesindedir." Temsili demokrasi, delege değişiminin yalnızca önceden belirlenmiş bir süre sonunda (ya da bazı durumlarda halk desteğinin çekilmesi halinde erken seçime zorlanmasıyla) gerçekleştiği, baştan tanımlanmış bir yetki alanı için bir "kazanan"’ın belirlendiği bir yönetim biçimidir.
Temsili demokraside "azledilen" adayin bir sonraki seçimde kazanabilme imkâni da genellikle mevcuttur.
Temsili demokraside "azledilen" adayın bir sonraki seçimde kazanabilme imkanı da genellikle mevcuttur.
Bu "delege etme" olarak anilan yönetim biçimlerinin çoguyla zitlik teskil eder.
Bu "delege etme" olarak anılan yönetim biçimlerinin çoğuyla zıtlık teşkil eder.
Bu sistemlerde delegelerin ne belli sinirlari olan ‘çalisma dönemleri’ ne de temsil ettikleri belli yetki alanlari vardir.
Bu sistemlerde delegelerin ne belli sınırları olan ‘çalışma dönemleri’ ne de temsil ettikleri belli yetki alanları vardir.
Bazi temel farkliliklar;
Bazi temel farklılıklar;
# Opsiyonel dönem sürelerini,
# Opsiyonel dönem sürelerini,
# Dogrudan katilim olanagini,
# Dogrudan katilim olanağını,
# Delegelerin yetkilerinin, önceden belirlenmis bir yetki alanindaki seçim zaferinden ziyade gönüllü birlik üyeleri tarafinda bazi ölçüler içerisinde belirlenmesini,
# Delegelerin yetkilerinin, önceden belirlenmiş bir yetki alanındaki seçim zaferinden ziyade gönüllü birlik üyeleri tarafında bazı ölçüler içerisinde belirlenmesini,
# Delegelerin herhangi bir zaman ya da oranda geri çagrilabilir olmalarini,
# Delegelerin herhangi bir zaman ya da oranda geri çağrılabilir olmalarını,
# Oy verenlerin, delege kararlarini referandumla kadük biraktirmasi ya da ilgili üyelere itaatsizlikle bir politikaya riayet etmeyi reddetme yetkilerini - ki bu temsili demokraside genellikle olmayan bir durumdur-
# Oy verenlerin, delege kararlarını referandumla kadük bıraktırması ya da ilgili üyelere itaatsizlikle bir politikaya riayet etmeyi reddetme yetkilerini - ki bu temsili demokraside genellikle olmayan bir durumdur-
# Üyenin delegelere ne tür oy verecegi yolundaki yetkisinin (Örnegin : ‘Sen benim ulusal güvenlik ve tarim sübvansiyonlari konularinda delegemsin’ demesi gibi) delegeler arasinda farklilasmasinin olasiligini da içerir. "<ref>{{Citation | title = Representative democracy versus delegate democracy | publisher = Bop secrets | url = http://www.bopsecrets.org/PS/joyrev1.htm#Representative%20democracy%20versus%20delegate%20democracy | accessdate = April 12, 2009}}.</ref>{{full|I can't see where this page sources point 6|date=November 2012}}
# Üyenin delegelere ne tür oy vereceği yolundaki yetkisinin (Örnegin : ‘Sen benim ulusal güvenlik ve tarim sübvansiyonları konularında delegemsin’ demesi gibi) delegeler arasında farklılaşmasının olasılığını da içerir. "<ref>{{Kaynak | başlık = Representative democracy versus delegate democracy | yayıncı = Bop secrets | url = http://www.bopsecrets.org/PS/joyrev1.htm#Representative%20democracy%20versus%20delegate%20democracy | erişimtarihi = 12 Nisan 2009}}.</ref>{{Tam kaynak belirt|Bu sayfada altıncı ifadeye değinilmemiş|tarih=Kasım 2012}}


== Dogrudan demokrasiyle farkliliklar ==
== Doğrudan demokrasiyle farklılıklar ==


Dogrudan demokrasi bütün kolektif kararlarin katilimcilarin direkt oylariyla alindigi popüler kontrol biçimidir.
[[Doğrudan demokrasi]] bütün kolektif kararların katılımcıların direkt oylarıyla alındığı popüler kontrol biçimidir. Delege demokrasisi ile iki temel farklılık içerir;
Delege demokrasisi ile iki temel farklilik içerir;


# Dogrudan katilimin mecburi olmamasi. Delege demokrasisi; vaktiniz ve/veya belirlenmis konuyla ilgili oy verme yönünde bir ilginiz yoksa bile, kendi oyunuzu bir baska kisiye delege ederek ya da çekimser kalarak ‘katilmamak’ seklinde olsa da, kararlarin içinde olabileceginiz (varsayimsal olarak, genellikle olunacagi beklenilir) ‘bir gönüllü dogrudan demokrasi’ olarak tanimlanabilir.
# Doğrudan katılımın mecburi olmaması. Delege demokrasisi; vaktiniz ve/veya belirlenmiş konuyla ilgili oy verme yönünde bir ilginiz yoksa bile, kendi oyunuzu bir başka kişiye delege ederek ya da çekimser kalarak ‘katılmamak’ şeklinde olsa da, kararların içinde olabileceğiniz (varsayımsal olarak, genellikle olunacağı beklenilir) ‘bir gönüllü doğrudan demokrasi’ olarak tanımlanabilir.
# Kararlarin gözden geçirilebilirligi. Avantaj olarak algilanmamasina ragmen (organizasyonun politikalarina bagli olarak, degisik sekillerde) kararlar katilimcilar tarafindan gözden geçirilebilinir. Bu durum, kararlarin degistirebildigi (katilimcilar meseleler hakkinda zaten bir yönde karar almis olacaklari için) dogrudan demokrasi ile zitlik teskil eder. Yine de bu farklilik, delege modeline büyük ölçüde ek yüktür.
# Kararların gözden geçirilebilirliği. Avantaj olarak algılanmamasına rağmen (organizasyonun politikalarına bağlı olarak, değişik şekillerde) kararlar katılımcılar tarafından gözden geçirilebilinir. Bu durum, kararların değiştirebildiği (katılımcılar meseleler hakkında zaten bir yönde karar almış olacakları için) doğrudan demokrasi ile zıtlık teşkil eder. Yine de bu farklılık, delege modeline büyük ölçüde ek yüktür.


Bu iki temel farkliligin disinda delege modelleri özünde dogrudan demokrasinin bir biçimidir. Öyle ki, bazilari bu sistemi, ‘delege edilebilir vekillerle dogrudan demokrasi’ olarak tanimlar. (Yine de bu tanim çok popüler degildir)
Bu iki temel farklılığın dışında delege modelleri özünde doğrudan demokrasinin bir biçimidir. Öyle ki, bazıları bu sistemi, ‘delege edilebilir vekillerle doğrudan demokrasi’ olarak tanımlar. (Yine de bu tanım çok popüler değildir)


== Delege demokrasisinin önemli örnekleri ==
== Delege demokrasisinin önemli örnekleri ==
Paris Komünü’nün iç isleyis politikalari, modern delege demokrasinin daha da biçimlenmis kavramlarinin gerçek dünyadaki öncüsü olarak görünür. {{citation needed|date=October 2012}}
Paris Komünü’nün iç işleyiş politikaları, modern delege demokrasinin daha da biçimlenmiş kavramlarının gerçek dünyadaki öncüsü olarak görünür. {{kaynak belirt|tarih=Ekim 2012}}

Bu anlamda Bolsevik çogunluga ulasilmadan önceki ilk Sovyetler de. Delege demokrasisi burada da, idarenin daha temsili bir nitelige kavusmasina uygun olarak kademeli bir sekilde geri çekilmistir. .


Bu anlamda Bolsevik çoğunluğa ulaşılmadan önceki ilk Sovyetler'de olduğu gibi Delege demokrasisi burada da, idarenin daha temsili bir niteliğe kavuşmasına uygun olarak kademeli bir şekilde geri çekilmiştir.
Dünya Endüstri Isçileri Sendikasi, aralarinda delege demokrasisinin de yer aldigi çoklu demokrasi seviyelerini kullanir. Subeler yerel üyelerce demokratik bir sekilde ve dogrudan kontrol edilir. Bu subeler her yil bir kez seçim gerçeklestirirler ve referandumlar düzenledikleri, tartismalar yürüttükleri yillik genel kurullarina gönderecekleri delegeleri seçmek için oy verirler. Genel Kurul’un kendisinin karar alma ve dayatma yetkisi yoktur; degisiklikler mail yoluyla gönderilen referandum oylariyla gerçeklestirilir. Yillik yapilan bu oylamalarda sendikanin çesitli idari kademelerinde görev alacak üyelerin seçimi için de oy kullanilir. Delege sürecine alternatif olarak, üyeler inisiyatifleri çerçevesinde oy pusulalarina önerilerini de ekleyebilirler. .


Dünya Endüstri Isçileri Sendikasi, aralarında delege demokrasisinin de yer aldığı çoklu demokrasi seviyelerini kullanır. Şubeler yerel üyelerce demokratik bir şekilde ve doğrudan kontrol edilir. Bu şubeler her yıl bir kez seçim gerçekleştirirler ve referandumlar düzenledikleri, tartışmalar yürüttükleri yıllık genel kurullarına gönderecekleri delegeleri seçmek için oy verirler. Genel Kurul’un kendisinin karar alma ve dayatma yetkisi yoktur; değişiklikler e-posta yoluyla gönderilen referandum oylarıyla gerçekleştirilir. Yıllık yapılan bu oylamalarda sendikanın çeşitli idari kademelerinde görev alacak üyelerin seçimi için de oy kullanılır. Delege sürecine alternatif olarak, üyeler inisiyatifleri çerçevesinde oy pusulalarına önerilerini de ekleyebilirler.
Almanya, Italya, Avusturya, Norveç, Fransa ve Hollanda’daki Korsan Partileri, delegasyon demokrasisini ‘open source’ (yazilimi herkese açik) LiquidFeedback yazilimi ile uyguluyorlar.


[[Almanya]], [[İtalya]], [[Avusturya]], [[Norveç]], [[Fransa]] ve [[Hollanda]]’daki Korsan Partileri, delegasyon demokrasisini ‘open source’ (açık kaynaklı) LiquidFeedback yazılımı ile uyguluyorlar.
Ispanya’da ‘Partido de internet’ (Internet Partisi) oylama için kendi yazilim platformunu gelistiriyor.


[[İspanya]]’da ‘Partido de internet’ (Internet Partisi) oylama için kendi yazılım platformunu geliştiriyor.
== Ayrica bkz. (Ingilizce) ==
* [[Proxy voting#Delegated voting|Delegated voting]]
* [[Collaborative filtering]], which applies the same principle to information filtering rather than voting
* [[Delegate model of representation|Delegate]] and [[Trustee model of representation|trustee]] models of representation


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
66. satır: 57. satır:


==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==
* [http://www.brynosaurus.com/deleg/deleg.pdf ''Delegative Democracy''] by Bryan Ford
* [http://www.brynosaurus.com/deleg/deleg.pdf ''Delegative Democracy''], Bryan Ford'dan.
* [http://www.bopsecrets.org/PS/joyrev1.htm#Representative%20democracy%20versus%20delegate%20democracy The Joy of Revolution: Chapter 2]
* [http://www.bopsecrets.org/PS/joyrev1.htm#Representative%20democracy%20versus%20delegate%20democracy The Joy of Revolution: Chapter 2]
* [http://www.iww.org/PDF/IndustrialWorker/IWOctober08.pdf Industrial Worker: October 2008] details changes to the delegate model to move towards a more representative rather than delegative model.
* [http://www.iww.org/PDF/IndustrialWorker/IWOctober08.pdf Industrial Worker: Ekim 2008]
* [https://www.youtube.com/watch?v=fg0_Vhldz-8 Liquid Democracy In Simple Terms] by Jakob Jochmann
* [https://www.youtube.com/watch?v=fg0_Vhldz-8 Liquid Democracy In Simple Terms], Jakob Jochmann'dan.
* [http://www.liquidfeedback.org LiquidFeedback]
* [http://www.liquidfeedback.org LiquidFeedback]
* [https://adhocracy.de/ Adhocracy] a multilingual open source implementation of delegative democracy/liquid democracy.
* [https://adhocracy.de/ Adhocracy]


[[Kategori:Demokrasi]]
[[Kategori:Demokrasi]]

Sayfanın 08.19, 7 Eylül 2016 tarihindeki hâli

Delege demokrasisi (ya da alternatif olarak bilinen şekliyle akışkan demokrasi), oy verme yetkisinin temsilcilerden ziyade delegelerce kullanıldığı bir demokratik kontrol biçimidir. Bu terim hali hazırda var olan ya da önerilen popüler kontrol aygıtlarının genel bir tanımıdır.

Tipik delege demokrasisi

Tipik delege demokrasisi, Bryan Ford tarafından Delegasyon Demokrasisi başlıklı yazısında, aşağıdaki prensipler çerçevesinde şöyle özetlenmiştir.

  1. Rol seçimi: Sadece belirlenmiş temsilcilere izin veren temsili yönetim biçimlerinden farkli olarak her üye; birey olarak pasif, ya da delege olarak aktif bir rolü seçebilir. Delegeler ne kadar ve hangi alanlarda aktif olacakları açısında da daha fazla seçeneğe sahiptir.
  2. Katılımın önündeki engellerin az olması: Delege olmanın zorlukları ve maliyeti azdır ve özellikle kampanyaya ya da bir seçimi kazanmaya gerek yoktur.
  3. Yetkinin kullanılması: Delegeler organizasyonal süreçler içinde, yetkilerini kendilerini delege olarak tayin eden bireyler ve kendi adlarına kullanırlar. Bu nedenle farklı delegeler karar alma yetkilerini değişen seviyelerde kullanırlar.
  4. Bireysel gizlilik: Sosyal baskıları ya da zorlamayı önlemek için, bireyler tarafından kullanılan tüm oylar, hem delegelerden hem de diğer kişilerden gizlidir.
  5. Delegelerin sorumluluğu: Delegelerin kendisine oy verenlere ve bütünde tüm topluluğa sorumluluğunun garanti altına alınması için delegelerce kabul edilen bütün resmi istişare kararları kamuoyuna açıktır.
  6. Yeniden delegasyon yoluyla uzmanlaşmak: Delegeler yalnızca bireyler adına "pratisyenler" olarak doğrudan hareket edebildikleri gibi, ayrıca yeniden delegasyon yoluyla ‘uzmanlar’ olarak da davranabilirler.

Bu genel model üzerinde varyasyonlar kuşkusuz mevcuttur ve burada çizilen çerçeve genel modele giriş anlamında ifade edilmiştir. Örneğin, ‘Devrimin Keyfi’ varyasyonunda, delegelerin yetki süreleri boyunca ‘uzman’ olmaları da serbest bırakılmıştır. Buna ek olarak, bireylerin tayin ettikleri delegeyi (bazen "vekil" olarak da adlandırılır) düzenleyici organizasyon vasıtasıyla herhangi bir zamanda değiştirerek "oyları"nı yeniden belirlemek gibi konsept de akışkanlığın genel prensipleri olarak uygulanabilir.

Temsili demokrasiyle farklılıkları

Delege demokrasisinin tam olarak anlaşılması, "temsili demokrasinin" anlamının teorisinin gözden geçirilmesindedir." Temsili demokrasi, delege değişiminin yalnızca önceden belirlenmiş bir süre sonunda (ya da bazı durumlarda halk desteğinin çekilmesi halinde erken seçime zorlanmasıyla) gerçekleştiği, baştan tanımlanmış bir yetki alanı için bir "kazanan"’ın belirlendiği bir yönetim biçimidir. Temsili demokraside "azledilen" adayın bir sonraki seçimde kazanabilme imkanı da genellikle mevcuttur. Bu "delege etme" olarak anılan yönetim biçimlerinin çoğuyla zıtlık teşkil eder. Bu sistemlerde delegelerin ne belli sınırları olan ‘çalışma dönemleri’ ne de temsil ettikleri belli yetki alanları vardir. Bazi temel farklılıklar;

  1. Opsiyonel dönem sürelerini,
  2. Dogrudan katilim olanağını,
  3. Delegelerin yetkilerinin, önceden belirlenmiş bir yetki alanındaki seçim zaferinden ziyade gönüllü birlik üyeleri tarafında bazı ölçüler içerisinde belirlenmesini,
  4. Delegelerin herhangi bir zaman ya da oranda geri çağrılabilir olmalarını,
  5. Oy verenlerin, delege kararlarını referandumla kadük bıraktırması ya da ilgili üyelere itaatsizlikle bir politikaya riayet etmeyi reddetme yetkilerini - ki bu temsili demokraside genellikle olmayan bir durumdur-
  6. Üyenin delegelere ne tür oy vereceği yolundaki yetkisinin (Örnegin : ‘Sen benim ulusal güvenlik ve tarim sübvansiyonları konularında delegemsin’ demesi gibi) delegeler arasında farklılaşmasının olasılığını da içerir. "[1][tam kaynak belirtilmeli]

Doğrudan demokrasiyle farklılıklar

Doğrudan demokrasi bütün kolektif kararların katılımcıların direkt oylarıyla alındığı popüler kontrol biçimidir. Delege demokrasisi ile iki temel farklılık içerir;

  1. Doğrudan katılımın mecburi olmaması. Delege demokrasisi; vaktiniz ve/veya belirlenmiş konuyla ilgili oy verme yönünde bir ilginiz yoksa bile, kendi oyunuzu bir başka kişiye delege ederek ya da çekimser kalarak ‘katılmamak’ şeklinde olsa da, kararların içinde olabileceğiniz (varsayımsal olarak, genellikle olunacağı beklenilir) ‘bir gönüllü doğrudan demokrasi’ olarak tanımlanabilir.
  2. Kararların gözden geçirilebilirliği. Avantaj olarak algılanmamasına rağmen (organizasyonun politikalarına bağlı olarak, değişik şekillerde) kararlar katılımcılar tarafından gözden geçirilebilinir. Bu durum, kararların değiştirebildiği (katılımcılar meseleler hakkında zaten bir yönde karar almış olacakları için) doğrudan demokrasi ile zıtlık teşkil eder. Yine de bu farklılık, delege modeline büyük ölçüde ek yüktür.

Bu iki temel farklılığın dışında delege modelleri özünde doğrudan demokrasinin bir biçimidir. Öyle ki, bazıları bu sistemi, ‘delege edilebilir vekillerle doğrudan demokrasi’ olarak tanımlar. (Yine de bu tanım çok popüler değildir)

Delege demokrasisinin önemli örnekleri

Paris Komünü’nün iç işleyiş politikaları, modern delege demokrasinin daha da biçimlenmiş kavramlarının gerçek dünyadaki öncüsü olarak görünür. [kaynak belirtilmeli]

Bu anlamda Bolsevik çoğunluğa ulaşılmadan önceki ilk Sovyetler'de olduğu gibi Delege demokrasisi burada da, idarenin daha temsili bir niteliğe kavuşmasına uygun olarak kademeli bir şekilde geri çekilmiştir.

Dünya Endüstri Isçileri Sendikasi, aralarında delege demokrasisinin de yer aldığı çoklu demokrasi seviyelerini kullanır. Şubeler yerel üyelerce demokratik bir şekilde ve doğrudan kontrol edilir. Bu şubeler her yıl bir kez seçim gerçekleştirirler ve referandumlar düzenledikleri, tartışmalar yürüttükleri yıllık genel kurullarına gönderecekleri delegeleri seçmek için oy verirler. Genel Kurul’un kendisinin karar alma ve dayatma yetkisi yoktur; değişiklikler e-posta yoluyla gönderilen referandum oylarıyla gerçekleştirilir. Yıllık yapılan bu oylamalarda sendikanın çeşitli idari kademelerinde görev alacak üyelerin seçimi için de oy kullanılır. Delege sürecine alternatif olarak, üyeler inisiyatifleri çerçevesinde oy pusulalarına önerilerini de ekleyebilirler.

Almanya, İtalya, Avusturya, Norveç, Fransa ve Hollanda’daki Korsan Partileri, delegasyon demokrasisini ‘open source’ (açık kaynaklı) LiquidFeedback yazılımı ile uyguluyorlar.

İspanya’da ‘Partido de internet’ (Internet Partisi) oylama için kendi yazılım platformunu geliştiriyor.

Kaynakça

  1. ^ Representative democracy versus delegate democracy, Bop secrets, erişim tarihi: 12 Nisan 2009 .

Dış bağlantılar