Kullanıcı mesaj:Narsilien: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nyxaros (mesaj | katkılar)
İnfoCan (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Tarih yazımı kategorisi
143. satır: 143. satır:


:Kabul ettiğin için teşekkür ederim! Geç cevap dert değil. İllaha benim çevrimiçi olduğum zamanda sen de olacaksın diye birşey yok zaten + çok çok yoğunmuşsun bugün. Dinlenmeli arada bir. Görüşmek üzere. İyi akşamlar, iyi çalışmalar. [[Kullanıcı:Rettelo|Rettelo]] ([[Kullanıcı mesaj:Rettelo|mesaj]]) 20:15, 7 Kasım 2015 (UTC)
:Kabul ettiğin için teşekkür ederim! Geç cevap dert değil. İllaha benim çevrimiçi olduğum zamanda sen de olacaksın diye birşey yok zaten + çok çok yoğunmuşsun bugün. Dinlenmeli arada bir. Görüşmek üzere. İyi akşamlar, iyi çalışmalar. [[Kullanıcı:Rettelo|Rettelo]] ([[Kullanıcı mesaj:Rettelo|mesaj]]) 20:15, 7 Kasım 2015 (UTC)

== Tarih yazımı kategorisi ==

Merhaba İnfoCan,

Öncelikle emeklilik döneminizde rahatsız ettiğim için özür dilerim. Ancak bir konuda size bilgi vermem/danışmam gerekiyor. Bir zamandır [[Historiyografi]] sayfasını İngilizceden çevirmekteydim. Kısa zaman önce bu çeviri bitti ve artık kategori eklemeye başlayacağım. Sayfanın sonunda ise Tarih yazımı kategorisi bulunmakta. Çevirdiğim sayfanın adını Mirada ile yaptığımız [https://tr.wikipedia.org/wiki/Kullanıcı_mesaj:Mirada#Historiyografi]konuşma neticesinde "Tarih yazıcılığı" olarak değiştirmeye karar verdim. İlgili konuşmada da belirttiğim gibi Historiyografi teriminin tam bir Türkçe karşılığı yok. Sayfada ve Vikipedi genelinde tutarlılık olması için historiyografinin karşılığı olarak tarih yazıcılığı ifadesinin kullanılması daha doğru olur kannatindeyim. Bu nedenle de kategorinin adını tarih yazıcılığı olarak değiştirmeyi düşünüyorum. Kategori geçmişine baktığımda kategoriyi oluşturan kullanıcı 3 yıldır aktif olmadığından sayfaya en çok katkı yapmış olan size bu konuyu açmaya karar verdim. Konu hakkında zaman ayırıp görüş bildirirseniz sevinirim. Değişiklik için bir zaman daha bekleyeceğim. Eğer dönüş alamazsam taşımayı yapacağımı belirtmek isterim.

Rahatsızlık için tekrar özür dilerim. Esenlikler.--[[Kullanıcı:Narsilien|Narsilien]] ([[Kullanıcı mesaj:Narsilien|mesaj]]) 10:27, 29 Ekim 2015 (UTC)

:Bu tür sorunlarda benim yaklaşımım, benzer kelimelerin nasıl Türkçeleştirildiğine bakmak. İngilizce sonu -graphy ile biten kelimelere bakalım. (şu siteyi deneyin: http://www.litscape.com/word_tools/ends_with.php): bu tür kelimelerin çoğu doğrudan Türkçeye adapte edilmiş, örneğin, kartografi, etnografi, anjiyografi gibi. Bazıları basitleştirilerek adapte edilmiş: 'cartography'=haritacılık, 'lexicography'=sözlükçülük, 'photography'=fotoğrafçılık gibi.

:Çeviri yaparken kullandığım bir diğer yaklaşım, kelimenin parçalarının ingilizce sözlüklerde nasıl tanımlandığına bakmak. Örneğin Webster.com'da [http://www.merriam-webster.com/dictionary/graphy] -graphy soneki şöyle tanımlanmış:
::''Full Definition of '''-GRAPHY'''''
::''1.writing or representation in a (specified) manner or by a (specified) means or of a (specified) object <stenography> <photography>''
::''2.writing on a (specified) subject or in a (specified) field <hagiography>''

:Bu tanımları Türkçeleştirsem "writing"i "yazım" olarak çevirirdim. Dolayısıyla "historiography"="tarihyazım" olurdu. Sezgisel olarak bu doğru geliyor bana. "Tarihyazım" kelimesini (tırnak içinde) Google'larsanız bu deyimin kullanıldığını görebilirsiniz.

:Neyse, siz karar verin. --[[kullanıcı:İnfoCan|İnfoCan]] <font color="black" size="1">[[Kullanıcı mesaj:İnfoCan|▀]]</font> 22:02, 3 Kasım 2015 (UTC)

Sayfanın 14.16, 9 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz!

Vikipedi'ye hoş geldiniz
Vikipedi'ye hoş geldiniz

Merhaba Narsilien. Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Aklınıza takılan sorular varsa ve danışma gereği duyuyorsanız yardım ve sıkça sorulan sorular sayfalarına bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınızı Danışma masası ve Köy çeşmesinde de belirtebilirsiniz. Maddelerde değişiklik yapmak için bu sayfaya ve bu sayfaya bakmanızda yarar var. Ses, animasyon, fotoğraf, vb. dosyaları Vikipedi'ye yüklemek için önce mutlaka bu sayfayı okumalısınız. Vikipedistlerle mesajlaşmak isterseniz size her konuda yardımcı olmak isteyeceklerdir. Mesaj atmak istediğiniz kullanıcının mesaj sayfasına girip, üstteki "+" butonuna tıklayıp, çıkan değişiklik sayfasında konuyu, mesajı yazıp sonunda da 4 tilde ile (~~~~) imza atmayı lütfen unutmayınız!
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri eklemiyoruz. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız.

Unutmayın!

  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Politika ve yönergeleri okuduysanız, değişiklik yapmayı ve Vikipedi'de neler yapabileceğinizi artık biliyorsanız cesur olun ve değişiklik yapmaya başlayın!...
Haydi kolay gelsin!

Superyetkinileti 15:59, 20 Ağustos 2013 (UTC)

Rica

Engelleme kaldırılmıştır. Bildirim için teşekkürler, iyi vikiler. --Superyetkinileti 15:59, 20 Ağustos 2013 (UTC)

Beyaz liste

Kullanıcı hakkınız, beyaz liste kullanıcı grubuna dahil edilmiştir. Vandalizmden uzak katkılarınızın sürmesi dileğiyle.. --Théoden ileti 10:43, 14 Eylül 2013 (UTC)

Madde başlığı değiştirme

Merhaba. Taşıma işlemini gerçekleştirmek isterken bir hatayla mı karşılaşıyorsunuz? --Superyetkinileti 12:20, 13 Eylül 2014 (UTC)

"Taşı" seçeneğine tıkladığınızda karşınıza gelecek ekranda madde adı ve gerekçe bölümlerini uygun biçimde doldurmanız taşıma işlemi için yeterli. --Superyetkinileti 12:51, 13 Eylül 2014 (UTC)
Gerekli taşıma işlemini gerçekleştirdim. Bildirim için teşekkürler. --Uğurkentmesaj 12:52, 13 Eylül 2014 (UTC)
Esas ben teşekkür ederim, ikinize de. İyi çalışmalar. İyi günler. Narsilien (mesaj) 13:23, 13 Eylül 2014 (UTC)
Bu hatayı farketmezseydiniz. Biraz daha uzun sürecekti düzeltmesi. Olumlu katkılarınıza devam etmeniz dileğiyle. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 13:27, 13 Eylül 2014 (UTC)

Hoş geldiniz Narsilien!

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Davet..
Gelin bize; bilgiye destek verin!

Maddeler üzerinde düzeltme yapmanız dikkatimizi çekti. Vikipedi, sizin ve bizim gibi gönüllü kullanıcıların katkılarıyla gelişen bir "özgür ansiklopedidir". Ancak sistemimizin yapısı gereği, kayıtlı kullanıcı olsun ya da olmasın, her isteyenin kurallar çerçevesinde dilediği değişikliği yapması olasıdır.

Bu durum; vandalizm amaçlı yıkıcı değişikliklerin yanı sıra, deneme amaçlı değişiklikleri de gündeme getirerek; maddelerin yapılarının bozulmasına yol açabilmekte. Bunları düzeltmek de yine biz kullanıcılara düşüyor. Vikipedi'nin yeni son değişiklikler devriyelerine gereksinimi var; bize katılmayı düşünürseniz, bilgiye ücretsiz ulaşmanın gelişimine yararınız dokunacaktır. Ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilir ya da size bu iletiyi yollayan kişi ile bağlantı kurabilirsiniz. Yardımlarınız için teşekkürler.

Gönüllü kullanıcıların katkılarıyla bilgiye ücretsiz erişilmesini sağlayan özgür ansiklopedi Vikipedi'ye destek olun, sevgiler. - Mavrikantmsj 08:27, 19 Aralık 2014 (UTC)

Kiralık Aşk

Kaynakta 2016 yılında sezon finali yapacağı yazmakta. Bu yüzden "Bilinmiyor" yazamazsınız. Ve lütfen dizi bölümleri sayısını yayınlandıktan sonra değiştirin. İyi vikiler! Rettelo (mesaj) 16:43, 6 Eylül 2015 (UTC)

Kiralık Aşk

Merhabalar! 2015-2016 sezonunda dizinin yayın hayatına devam edeceğinden bahsetmekte kaynak. Yani 2015 yılında herhangi bir tarihte başlayıp 2016 yılında herhangi bir tarihte bitecek bir diziden bahsediyor. 2016 diye belirtmemin sebebi o. Reyting problemi ve yetkili konusunda haklısınız. Fakat kaynakta anlaşma imzaladıklarından da bahsediyor. Yine de yeterli bilgi olmadığından bilinmiyor'a düzeltirim. Bölüm sayısına gelirsek: Yeni bölümün fragmanının çıkması sayıyı değiştirme anlamına gelmez. Çünkü bölümün tarihi değiştirilebilir, dizi aniden yayından kaldırılabilir gibi sorunlar bulunmakta. Bu durumda sadece çekilen bölüm sayısı değiştirilebilir. Bu kadardı sanırım. İyi vikiler, görüşmek üzere! Rettelo (mesaj) 16:36, 7 Eylül 2015 (UTC)

Merhaba Rettelo,
Sezon finali konusunda uzlaştığımıza sevindim. Yine de belirtilen "2015-2016 sezonu" ifadesinin bir dönemlik devreyi tanımladığını, bu nedenle tamamlanmak zorunda olunan mutlak bir zaman dilimi gibi düşünülmemesi gerektiği fikrindeyim. Takdiriniz için tekrar teşekkür ederim. Bölüm sayısı meselesi için aslında düşüncem biraz farklı. Özellikle sizin de belirttiğiniz sorunlardan biri kaynaklı olarak, yayından kaldırılması konusunda: Eğer dizi bugün yayından kaldırılırsa mevcut durumda 12 yayınlanmış ve bir (en azından ve fragmanlardan bildiğimiz kadarıyla) çekilmiş bölüm var. Bu durumda bu bilginin de bir şekilde belirtilmesi kanaatindeyim. Çünkü diyelim ki gelecek yıllardan birinde Türk dizileriyle ilgili bir araştırma yapıldığında bu dizinin yayınlanmış bölüm sayısına ek bir de çekilmiş ama yayınlanmamış bir bölümü olduğu bilgisi araştırmada belirtilmek istenecek ayrıntı bir bilgidir. Vikipedi'nin de ansiklopedik bilgi amaçlı kurulmuş olduğunu dikkate aldığımızda bu bilginin şimdinin kullanıcıları tarafından eklenmesi gerektiğini düşünmüştüm. Biraz sofistike ve afaki olabilir, kabul ediyorum. Ama bunu bizden başka düşünecek ve yapacak da yok.
Akşam akşam kafanızı şişirdiğim için özür diliyor, esenlikler diliyorum. Narsilien (mesaj) 17:58, 7 Eylül 2015 (UTC)
Ne demek canım. Olur mu hiç öyle şey?
Bahsettiğiniz durumda (çekilipte yayınlanmayan bölüm) çekilen bölüm sayısına yazılır. Eğer çekilen bölüm sayısı kısmı yoksa bölüm sayısının yanına +1 gibi ifadeler konulabilir. İyi çalışmalar, iyi günler efendim! Rettelo (mesaj) 18:18, 7 Eylül 2015 (UTC)

Geronimo Whovian!

Merhaba Narsilien. Bir whovian olarak bir şey sormak istiyorum. Acaba bir WikiProje Doctor Who kurulsa ne kadar yardim edebilirsin? Çevirilerde ya da maddelere katkı yapabilirmisin? LmattdavidsmithlEvet? 21:46, 20 Eylül 2015 (UTC)

Merhaba Lmattdavidsmithl,
Öncelikle böyle bir teklifle karşılaştığım için yaşadığım sürprizi ve mutluluğu belirtmek isterim. Türkçe Vikipedi'de Doctor Who ile ilgilenenlerin sayısının artması tabi ki büyük bir mutluluk kaynağı. Böyle bir WikiProje oluşturulması durumunda elimden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağımı bilmeni(zi) -diğer "Whoian"lar adına da- isterim. Gerek çeviri gerek bildiğim kadarıyla -tevellüdüm ve ilgim son iki Doctor'u tanımama imkan verse de :)- katkıda bulunurum. Ancak, okulumun açılmak üzere olması nedeniyle artacak ders yükünden ve sınav telaşından vakit bulabildiğim kadarıyla bu çalışmaya yönelebileceğimi de bilmenizi isterim.
Vikipedi'deki çalışma azminizi ve gayretinizi tebrik eder, esenlikler dilerim.-- Narsilien (mesaj) 10:03, 21 Eylül 2015 (UTC)

Çok teşekkür ederim. Vikipedi de diğer whovianlari bulmaya çalıştım ancak 3-5 tane var. Bir proje yapılacaksa en azından on civari olsak iyi olurdu. Bu yüzden büyük ihtimalle bir proje yapilmayacak. Belki ilerleyen zamanlarda.. Ama yine de Doctor Who'nun gelişmesi için her türlü katkılarını beklerim. Mesela şu sayfaya bakıp yaptığım çalışmalara göz atabilirsin. Daha pek ilerleme kaydedemedim isler güçler.. Eğer bir şeye ihtiyacın olursa, gerek çeviri gerek başka konular hakkında ben hep buralardayim. Benim de okulum açılacak haftaya bende artik fazla giremeyeceğim. İşte artık boş zamanlarda. Neyse hadi kendine iyi bak. İyi günler iyi vikiler. LmattdavidsmithlEvet? 10:41, 21 Eylül 2015 (UTC)

Historiyografi

Merhaba Narsilien, herşeyden önce çaban ve hakkımdaki değerlendirmelerin için çok teşekkür ederim. bu maddeyi açarken yararlandığım kaynak olan Encyclopædia Britannica'da Historiyografi başlığı doğrudan tarih yazıcılığı maddesine yönlendiriliyor. Anlam olarak üçü de -historiyografi, tarih yazıcılığı ve tarih yazımı- aynı anlamda. ben maddeyi açarken ilkini tercih ettim. Senden isteğim maddenin adıyla aynı biçimde madde içinde aynı terimin kullanman. Sana önerim daha kolay anlaşılabilmesi için maddenin adını tarih yazıcılığı veya tarih yazımı olarak değiştir ancak lütfen madde içinde de aynı terimle devam et. Çaban için bir kez daha teşekkürler. Her zaman ve hiç çekinmeden bana danışabilirsin.MiradaMesaj 17:27, 04/10/2015 (UTC)

Merhaba Mirada,
Zaten ben de kolaylık olması açısından maddeyi taşımayı düşünmüştüm. Ancak yine de sizden gelecek yanıtı ve sayfanın çevirisinin tamamlanmasını beklemeyi tercih etmiştim. Sayfanın çevirisinin bitmesine de az kaldı. Ufak bir iki katkı kaldı. Onları tamamladıktan sonra da taşımayı yaparım.
Peki sayfa içindeki "Terminoloji" başlığı altında bu tartışmaya yer versem mi? Sonuçta maddenin Türkçe için yazılmış olan bu formunda Türkçe içindeki kavram şekillenmesine yer vermek daha doğru olabilir gibi. Size yazdığım mesajda belirttiğim gibi bir açıklamayı daha ansiklopedik bir şekilde yazabilirim. Tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Önerileriniz için teşekkürler. Esenlikler. --Narsilien (mesaj) 18:31, 5 Ekim 2015 (UTC)

Vikipedi:Şikayet

Merhaba, Vikipedi:Şikayet bölümünde 2 başlığım 1er kullanıcı tarafından cevap verilmiş olsada 2-3 haftadır bir ilerleme olamadı.Vakit ayırıp görüş bildirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.Ashur (mesaj) 17:05, 12 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba, vakit ayırıp mesajımı oksuğunuz için ve cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Hizmetli harici her konuştuğum kişiye vunu diyorum ama size de söylemek uygun olacak; bu kadar tuhaf ortamda sizin gibi iyi insanlar olduğunu görmek çok güzel. Öncelikle wikipedia.org taki katkılarımın farkına varıp acemi gibi davranmadığınız için de teşekkür ederek sözlerime başlamak isterim. Ek olarak ta söylemek istediğim bir şey var. Benim hiç bir şikayetim sayfalarım silindi diye değil. Tabi onların da bazı şeyleri görmemde faydası oldu ama sonuçta vikipedi de bir kayda değerlilik kuralları var ve benim açtığım sayfalar bu kurallara uymadı ve bu bağlamda silindi. Ben de zaten bu sayfaları tekrar açmak için bir çabaya girmedim.

Yazdıklarım uzamadan, size uzun ve karışık bir paragraf yazmak yerine sizin gibi iyi niyetle bana mesaj arkadaşa yazdığım bir mesajı size kopyala-yapıştır yapmanın size vakit kazandıracağını düşündüm. Durumumu en iyi özetleyen yazı o oldu çünkü.

Açtığım sayfaların SAS a taşınmadan veya bana hiç bir mesaj atılmadan 2-3 kere silindiğini biliyor muydunuz? Bunun savunması olarak ta "Açtığım oylama da verilen oylar beni haklı çıkardı" cevabı verildiğini? Ya tam tersi olsaydı?
Kaç tane sayfanın aynı düşünceyle silindiğini, kullanıcıların böyle yapılarak vikipediden soğutulduğunu biliyor muydunuz? Sonuçta kaç kişi uğraşabilir ki silen kullanıcıya mesaj atmakla?
Durup dururken tanıtım yapmakla suçlandığımı, sunduğum her iddianın mesnetsiz olduğu yönünde suçlandığımı fakat kesinlikle tanıtım yapmadığımı ve de her iddiamın bir mesneti olduğunu biliyor muydunuz?
Beni tanıtım yapmakla suçlayan kullanıcının hiç bir kanıdı olmamasına rağmen 10 gündür şikayet kısmında duran şikayetime bugün nihayetinde cevap verildiğini ama buna kişisel saldırı denmediğini biliyor muydunuz?
Bir hizmetli tüm mesaj sayfası boyunca yetkisini kötüye kullanmakla suçlanırken ben onla girdiğim bir tartışmanın üçüncü mesajından sonra 1 kere bile uyarılmadan, "uyarılara rağmen" engellendiğimi biliyor muydunuz?
Aynı yetkilinin aldığı bütün mesajlara rağmen bir kere bile uyarılmadığını biliyor muydunuz?
Şikayet ettiğim bir kullanıcıyla girdiğim tartışma üzerine engellendiğimi biliyor muydunuz? Bu şikayetimin yukarıda bahsettiğim hizmetli üzerine olduğunu biliyor muydunuz?
Bir başka hizmetlinin "Vikipedi demokrasi kurma yeri değil" dediğini, aynı hizmetlinin benim yerime düşünmeye başladığını biliyor muydunuz?

Bütün bunları göz önüne aldığınızda, bir şeyleri değiştirmek için çabalıyor olmam yanlış mı? Ayırdığınız zaman ve anlayışınız için teşekkürler.Ashur (mesaj) 05:17, 15 Ekim 2015 (UTC)

Not: Yazdıklarımı geri almamın sebebi, mesajı yazıp gönderdikten sonra bütün mesaj sayfanızın boş gözükmesiydi. Herhalde hir problem oldu. Bilginize...Ashur (mesaj) 07:16, 15 Ekim 2015 (UTC)

Yardım

Merhabalar! Eğer çok yoğun değilseniz şu maddenin Türkçe çevirisine yardım edebilir misiniz diye soracaktım. İyi günler, iyi vikiler. Rettelo (mesaj) 10:27, 30 Ekim 2015 (UTC)

Çok teşekkürler

Tekrardan çok teşekkürler yardımların ve katkıların için. İyi vikiler. Rettelo (mesaj) 18:57, 30 Ekim 2015 (UTC)

Düzelttim

Sonunda düzelttim. İki kere <nowiki geçtiği için öyle olmuş onun yerine {{}} arasına virgül koyarak kullanabilirsin. Teşekkürler. İyi çalışmalar. Rettelo (mesaj) 18:38, 31 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba Rettelo,
Teşekkür ettim sandım! Geç oldu. Evet, farkettim. Teşekkürler. Aslında başka bir sayfada düzgün olarak kullanabilmiştim ama burada olmadı. Neyse, bunu da görmüş ve öğrenmiş oldum. Bilgi için tekrar teşekkürler.
İyi akşamlar, esenlikler.--Narsilien (mesaj) 19:44, 31 Ekim 2015 (UTC)

Portal tartışma:Sinema/İş birliği projesi

Merhaba. Katkıların için tekrardan teşekkürler. Ben ve birkaç kullanıcı Portal tartışma:Sinema/İş birliği projesi sayfasında yeni bir yapılandırma düşünüyoruz. Bu projeye göre ayda bir konu belirleyeceğiz. Seni aramızda görmeyi çok isteriz. İyi çalışmalar. Rettelo (mesaj) 11:46, 1 Kasım 2015 (UTC)

Kış

Bende şu film jeneriği sözcüğünü arıyordum, kafam durmuş resmen, teşekkürler. Seninle çalışmak büyük bir zevk, nicelerine artık. Bu arada proje işbirliği başladı: Vikipedi:VikiProje Sinema/İş birliği projesi/2015/Kasım sayfasında konular ve katılımcılar var. Yardımlarını bekleriz :). İyi günler, iyi vikiler -Hava cidden soğudu, dikkat edelim :)- Rettelo (mesaj) 17:48, 6 Kasım 2015 (UTC)

İkinci yardım...

Merhaba tekrardan... Senden yine yardım isteyecektim, maalesef senin gibi kullanıcıları pek bulamadığımdan senden istiyorum. Umarım seni fazla yormuyorumdur. Alis Harikalar Diyarında (film, 2010) sayfasında çalışmaya başladım. Var mısın :)? İyi vikiler. Rettelo (mesaj) 12:16, 7 Kasım 2015 (UTC)

Kabul ettiğin için teşekkür ederim! Geç cevap dert değil. İllaha benim çevrimiçi olduğum zamanda sen de olacaksın diye birşey yok zaten + çok çok yoğunmuşsun bugün. Dinlenmeli arada bir. Görüşmek üzere. İyi akşamlar, iyi çalışmalar. Rettelo (mesaj) 20:15, 7 Kasım 2015 (UTC)

Tarih yazımı kategorisi

Merhaba İnfoCan,

Öncelikle emeklilik döneminizde rahatsız ettiğim için özür dilerim. Ancak bir konuda size bilgi vermem/danışmam gerekiyor. Bir zamandır Historiyografi sayfasını İngilizceden çevirmekteydim. Kısa zaman önce bu çeviri bitti ve artık kategori eklemeye başlayacağım. Sayfanın sonunda ise Tarih yazımı kategorisi bulunmakta. Çevirdiğim sayfanın adını Mirada ile yaptığımız [1]konuşma neticesinde "Tarih yazıcılığı" olarak değiştirmeye karar verdim. İlgili konuşmada da belirttiğim gibi Historiyografi teriminin tam bir Türkçe karşılığı yok. Sayfada ve Vikipedi genelinde tutarlılık olması için historiyografinin karşılığı olarak tarih yazıcılığı ifadesinin kullanılması daha doğru olur kannatindeyim. Bu nedenle de kategorinin adını tarih yazıcılığı olarak değiştirmeyi düşünüyorum. Kategori geçmişine baktığımda kategoriyi oluşturan kullanıcı 3 yıldır aktif olmadığından sayfaya en çok katkı yapmış olan size bu konuyu açmaya karar verdim. Konu hakkında zaman ayırıp görüş bildirirseniz sevinirim. Değişiklik için bir zaman daha bekleyeceğim. Eğer dönüş alamazsam taşımayı yapacağımı belirtmek isterim.

Rahatsızlık için tekrar özür dilerim. Esenlikler.--Narsilien (mesaj) 10:27, 29 Ekim 2015 (UTC)

Bu tür sorunlarda benim yaklaşımım, benzer kelimelerin nasıl Türkçeleştirildiğine bakmak. İngilizce sonu -graphy ile biten kelimelere bakalım. (şu siteyi deneyin: http://www.litscape.com/word_tools/ends_with.php): bu tür kelimelerin çoğu doğrudan Türkçeye adapte edilmiş, örneğin, kartografi, etnografi, anjiyografi gibi. Bazıları basitleştirilerek adapte edilmiş: 'cartography'=haritacılık, 'lexicography'=sözlükçülük, 'photography'=fotoğrafçılık gibi.
Çeviri yaparken kullandığım bir diğer yaklaşım, kelimenin parçalarının ingilizce sözlüklerde nasıl tanımlandığına bakmak. Örneğin Webster.com'da [2] -graphy soneki şöyle tanımlanmış:
Full Definition of -GRAPHY
1.writing or representation in a (specified) manner or by a (specified) means or of a (specified) object <stenography> <photography>
2.writing on a (specified) subject or in a (specified) field <hagiography>
Bu tanımları Türkçeleştirsem "writing"i "yazım" olarak çevirirdim. Dolayısıyla "historiography"="tarihyazım" olurdu. Sezgisel olarak bu doğru geliyor bana. "Tarihyazım" kelimesini (tırnak içinde) Google'larsanız bu deyimin kullanıldığını görebilirsiniz.
Neyse, siz karar verin. --İnfoCan 22:02, 3 Kasım 2015 (UTC)