İçeriğe atla

Yoğunpelit, Zara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.07, 30 Nisan 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16983163 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Yoğunpelit
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeZara
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam24
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58700
Resmî site
[1]

Yoğunpelit, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün eski adı Qerlerandır. Orta Asya'dan göç edip Harzemşahlar döneminde Horasan'a yerleşilmiş. Türk göçleri ile birlikte Tunceli'ye oradan da şimdiki bölgeye gelinmiştir. Eski Ermeni yerleşkesi olduğu söylenir. Karaosman diye adlandırılan mevkide "Kır Kilise" diye eski bir yapı kalıntısının günümüze yakın zamana kadar varlığı bilinir. Yine Emirhan köyü ile köyümüz arasında bir tarlada çok önceleri burada yaşayanlar tarafında kullanıldığı rivayet edilen bir de "fırın" kalıntısının yakın zamana kadar mevcut olduğu dillendirilir. Yine yukarı mahallede çayırlık mevkiinde "değirmen" kalıntıları mevcuttur.

Kültür

Türkmen Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Alevi geleneklerine son derece bağlı olan bu köy, değişik illerde yaşayan Yoğunpelit'li vatandaşların yılın belirli aylarında ziyarete gelmesiyle birlikte oldukça eğlenceli aktivitelere sahne olmaktadır.

Coğrafya

Sivas iline 90 km, Zara ilçesine 20 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

İdari yapı

2009 Yerel Seçimleri'nde eski muhtar Veysel Arslan'ı ezici bir çoğunlukla yenen İmam Dosdoğru muhtarlık görevini yürütmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 24
1997 25

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ve seçimlerden sonra yeni muhtarın da etkisiyle kanalizasyon yapımına ağırlık verilmiştir. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol son zamanlarda tekrardan elden geçirilerek daha sağlıklı bir ulaşım olanagı sunmaktadır. Köyün bu kısa zamanda gelişimi sayesinde elektrik,telefon ve internet bağlantısı genişlemiş ve bu çalısma şekli ve elde edilen sonuçlar çevre köyleri oldukça etkilemiştir.

MUHTAR

2008 - İMAM DOSDOĞRU

Dış bağlantılar

Şablon:Portal