İçeriğe atla

Yayıközü, Zara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.33, 30 Nisan 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16975846 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Yayıközü
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeZara
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam200
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58700

Yayıközü, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Eski bir Ermeni yerleşimidir, 80'li yıllara kadar ismi, Ermenice "ılıca" manasında Pağnik' tir. Halen bu isim gayriresmi olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 300 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bu şirin köy küçük bir ovanın ortasından geçen şırıltılı ama düşük debili bir ırmak boyunca uzanmaktadır. Daimi yerleşik nufusu 100'ü bulmayan bu şirin köy yaz aylarında göçle gidenlerin akınına uğrar; büyük ve şen bir köy havasına bürünür. Yazın yaylaya çıkılan, kışın köy odasında toplanılan yıllar artık çok geride kalmıştır. Köyde yerleşik olanlar tarımla uğraşsalar da hayvancılıkla dageçinmektedirler.Karacaeller,, İyidoğanlar, Aşçıgiller,Kanburlar, Hocagiller, Azgiller, Solaklar, Gültekinler , Sincanlar ve Keşciler köyün belli başlı aileleridir.

Kültür

Kendine has bir kültürü olduğu söylenemez. Kırsal yaşamın gerektirdiği bir sosyal yapısı vardır yakın tarihlere kadar. Şimdilerde nisbi muhafazakarlaşma göze çarpmaktadır. Söylencesi yahut türküsü yoktur; varsa da derlenmemiş ve kaybolmuştur. Ekmek aşı ,gelecoş ,subare köyün belli başlı yemekleridir

Coğrafya

Sivas iline 67 km, Zara ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köyün yolları asfalt değildir. Kurulduğu saha bakımından Sivas genelinde en iyiler arasında yer almaktadır. Geniş düzlükler bulunur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün havası yaz mevsiminde sabah 05:00-07:00 soğuk, 07:00-11:00 ılık, 11:00-16:00 çok sıcak, 16:00-18:00 ılık ve devamında da soğuk olarak yaşanır. Kış mevsiminde ise sabah akşam buz gibidir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 120
2000 118
1997 93

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Çay deltasında küçük bir ova üzerine kurulmuş olan köyde tarım, başlıca geçim kaynağıdır. Bunun yanında kimi yıllar hayvancılık da önemli bir geçim kalemi olarak öne çıkmaktadır. Yaylacılık eskisi kadar gözde olmasa da yaz aylarında bazı büyükbaş hayvan sürü sahipleri hayvanlarını yaylalardaki otlaklara çıkarmak için yaylacılığı yaşatmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça