Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Gey ikonu olarak Sezen Aksu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Théoden ileti 15:22, 1 Nisan 2014 (UTC)

Gey ikonu olarak Sezen Aksu[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

"Gey ikonu" olduğu yalnızca tek bir web sitesinin gerçekleştirdiği ankete dayanıyor. Bu sebeple ansiklopedik bir değer taşıdığını düşünmüyorum. Maddenin silinmesi, belki bu anketin Sezen Aksu maddesinde bahsedilmesi daha uygun bence.--RapsarEfendim? 07:54, 7 Ocak 2014 (UTC)

  • Silinsin Silinsin--RapsarEfendim? 07:54, 7 Ocak 2014 (UTC)
  • Hızlı kalsın Evet yine Rapsar ve yine bir LGBT SAS adayı. Her zamanki Rapsar... Herneyse SAS adaylığına gelecek olursak; Nasıl Madonna'nın gey ikonu olduğu sadece LGBT lehine söylemlerine, konserleri ve LGBT derneklerinin açıklamalarıyla biliniyorsa, Sezen Aksu'da LGBT lehine söylemleri, konserinde LGBT bayrağı açtırması, LGBT temasıda içeren Kayıp Şehir dizisine şarkı vermesi, LGBT'yi anlatan şarkıları olmasıda onu Hande Yener gibi Türkiye'de gey ikonu ilan ediyor. Ayrıca Kaos GL dergisi Türkiye'de LGBT için dergi çıkaran ilk ve tek eşcinsel, gey veya LGBT dergisi. İlgili oylamanın katılımcısı da bir hayli fazla olup; Kaos GL bu anketi için şöyle bir duyuru yapmıştır: Kaos GL Türkiye’nin ’gay ikonu’nu seçiyor! Ayrıca Kaos GL'nin bu anketi ve sonucunda seçilen Gey ikonları birçok gazete, dergi ve kaynakta gey ikonu olarak kabul görmştür. - Lubunya 10:10, 7 Ocak 2014 (UTC)
Bir kere yukarıda denilen şeylerin Gey ikonu ile alakası yok. "Gey ikonu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarından birçok kişinin bir ikon olarak benimsediği bir halk şahsiyeti olarak tanımlanır." gibi bir tanımla bayrak açması, şarkı vermesi arasında bir bağ yok. Bir sitenin anketine göre gey ikonu ilan edilmemeli.--RapsarEfendim? 16:59, 7 Ocak 2014 (UTC)
  • Soru :1.Neden Sezen Aksu'nun -kadın düşmanlığı, okuma yazma, ayrımcılık gibi toplumsal konularda söylemlerinden önce "gey ikonu" olması hakkında madde açılmış? Diğer konular daha az mı kayda değer, yoksa hepsi Sezen Aksu sayfasında ele alınabileceği halde bu konuya fazla mı önem veriyoruz? Bence biraz öyle. Yani Sezen Aksu'nun gey ikonu olması bariz şekilde Sezen Aksu ile ilgili en fazla bir paragraflık bilgi iken ansiklopedide ayrı bir alt başlık olarak yer almayı gerektirecek önemde ayrı bir konu değil. Öyle olmasaydı "bir çevreci olarak Mustafa Sandal", da verilen tek bir çevrecilik ödülü anlamında kayda değer olurdu. "Hayvansever olarak Ajda Pekkan" de mesela... Kişiye verilen ödülleri, kişiye ait özellikleri kişiyle ilgili sayfada belirtmiyor muyuz? --Alperen (mesaj) 17:29, 7 Ocak 2014 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Rapsar'a ve Alperen'e katılıyorum --SiLveRLeaD mesaj 17:30, 7 Ocak 2014 (UTC)

Soru Şu madde sizce ansiklopedik midir? Hayvansever olarak Yonca Evcimik, Türkiye'de hayvan haklarının önemli savunucularından olarak bilinir. Yonca Evcimik hayvan hakları ile ilgili pek çok gösteriye ve yürüyüşe katılmış, hayvanların katledilmesini protesto etmiştir. [1]. Konu ile ilgili olarak 2012 yılında verilen dilekçede imzası vardır. [2]. Buraya bir milyon tane kaynak veya cümle eklenmesinin birşey değiştirmeyeceğine dikkat çekmek istiyorum). Okuyucu bu bilgiyi Yonca Evcimik maddesinde arar.--Alperen (mesaj) 17:39, 7 Ocak 2014 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Gerekçeye katılarak. --i.e.msj 18:40, 7 Ocak 2014 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekçeye binâen..--Eğitmenmahmut msj 00:02, 8 Ocak 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Hayvanseverlikle ilgili örnek yanlış olmuş. Madde "LGBT destekçisi Sezen Aksu" değil; duruşu, davranışları, kıyafetleri nedeniyle "Geyler tarafından" ikon olarak seçilmiş Sezen Aksu. Aksi takdirde pek çok LGBT dostu var. Yoncimik hayvansever olabilir ancak "hayvanlar onu ikon seçerse" maddesi açılabilir.--Abuk Sabuk 20:02, 9 Ocak 2014 (UTC)
Bir web sitesi hayvanseverleri (hayvanları seçmesi farklı şey, bu ankete oy verenlerin tamamı gey olmalı diye bir kaide yok) ikon seçerse mesela, onlar için madde açılabilir mi?--RapsarEfendim? 20:04, 9 Ocak 2014 (UTC)
Demek ki geyler tarafından seçildiği için madde kalmalı yukardaki mantığa göre, yukarda vurgulamak istediğim de oydu zaten :D Yanlış mantık kendi kendine ortaya çıktı.--Alperen (mesaj) 00:07, 11 Ocak 2014 (UTC)
Yılın spor adamları ödüllerini veren Milliyet gazetesi bu kategoriye banka yöneticilerini de dahil ediyor mesela. Spor adamı olarak Falanca Genel Müdür (veya yardımcısı) diye ansiklopedi maddesi olur mu? Olmaz tabii ki onu demeye çalışıyorum. O kişiyle ilgili o bilgiyi aşırı detaylandırmadan birkaç cümlede anlatırsınız. Tutup da ayrı başlık açmazsınız. Aşırı başlıklandırma oluyor bu. Sözkonusu bilgi Sanatçı ile ilgili sayfaya taşınmalı. Böyle bir başlık tarzının ne kadar ansiklopedi dışı olduğunu başka şekilde nasıl anlatabilirim bilmiyorum. --Alperen (mesaj) 00:35, 11 Ocak 2014 (UTC)
  • Hızlı kalsın Hayvanların ikonu olmaz insanların ikonu olur önce bunu idrak edin sonra silinmesi için varsa geçerli bir neden ilan edin. Mutlu 11:41, 10 Ocak 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın sadece bir ödüle dayanarak açılmış bir başlık olmadığı görülüyor kaynaklar incelenince. mesela şu kitapta sözü edilen sayılı isimden biri. rüzgârından bile yararlananlar var. bu tür başlıklar yeni olduğu için ansiklopedik olmadğı yönünde bir öngörüşle değerlendiriliyor sanırım, ki yorumlardaki karşılaştırmalardan da bu görülüyor. şuradaki maddeler de benzer kaynaklarla açılmış, incelemekte yarar var. --kibele 18:21, 10 Ocak 2014 (UTC)
  • Zayıf Taşınsın Taşınsın Sanatçının genel geçer şekilde "gey ikonu" olarak kabul edildiğini gösteren, dikkatinizi çekerim bağımsız güvenilir ikincil kaynaklar bulunmadığından (ödülü veren LGBT örgütü), bu maddenin sanatçının "Gey İkonu" olmasından ziyade "gey ikonu ödülünü aldığını" (tarafsız ve doğru ifade budur) belirtir şekilde Sezen Aksu sayfasına taşınması gerekmektedir. Bunun dışında sanatçının "gey ikonu" olması şekliyle belirtilen yargı genelgeçer bir "olgu" değildir. Yukarda geçen tartışmada Rapsar'ın söylediği de dikkate alınmalı. Hayvansever kişiliği ile bilinen X'in bir hayvan hakları örgütünden ödül alması, hemencecik o başlığın "bir hayvansever olarak X" başlığının ansiklopedide yer almasını gerektirmez. Ansiklopedi olguyu belirtir, yani ödülü aldığını X ile ilgili sayfada belirtir. Ansiklopedi kişilere sıfat giydirmez. Tanju Çolak gazetelerde taçsız kral olarak geçtiği için ona ithafen "Taçsız Kral Tanju" sayfasını açmıyoruz çünkü ona bu sıfatı kazandıran nitelikleri (çok gol atmış olmasını) sayfasında belirtiyoruz. Bunun dışında Tanju Çolak ile ilgili bir milyon tane "taçsız kral" gazete başlığını metnin sonuna ilave etmek maddenin ayrı bir başlık olarak açılması gereğini göstermez. --Alperen (mesaj) 00:52, 11 Ocak 2014 (UTC)
  • Kalsın Kalsın İngilizce Wiki benzeri bir madde. (https://en.wikipedia.org/wiki/Cher_as_a_gay_icon) Şahıs konu hakkında önemli destekçilerden ve referans alınabilecek değerde. --Kafkasmurat- 16:37, 12 Ocak 2014 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Ayrı maddede ele alınacak derecede kişiyle özdeşleşen bir tanım değil bu. Tıpkı Lady Gaga örneğinde olduğu gibi(ki Lady Gaga bu yönüyle çok daha fazla dikkat çekmekte) içerik kişinin maddesinde, konuyla alakalı uygun bir başlık altında değerlendirilebilir. -esc2003 (mesaj) 21:37, 12 Ocak 2014 (UTC)
Şunu da koyalım. Bir de şu "siz homofobiksiniz, ondan böyle istiyorsunuz" tarzı davranışlardan da vazgeçilsin artık.--RapsarEfendim? 21:41, 12 Ocak 2014 (UTC)
"En.wikide var argümanı" yeterli değil demek ki. Yeni açılacak maddenin yeteri kadar kapsama ve/veya öneme sahip olup olmamasını dikkate almışlar.--Alperen (mesaj) 22:09, 12 Ocak 2014 (UTC)
"En.wikide var" argümanı da "En.wikide yok" argümanı da yeterli değil :) Her madde kendi başına değerlendirilir buradan görülebileceği gibi. Ama burada şunu yapmışlar denemez Vikipedi'de. Keşke böyle bir kısmı biz de oluşturup, ona göre argümanları geçersiz kılabilsek (kılma "cesaretine" sahip olanlar olsa).--RapsarEfendim? 22:12, 12 Ocak 2014 (UTC)
Ben hala Yonca Evcimik'in hayvanseverliği örneğindeyim aslında. Bir hayvansever olarak Yonca Evcimik maddesi ne zaman ayrı bir madde olmayı hakeder, ne zamana kadar Yonca Evcimik maddesinde kalmalıdır? Eğer bir dernek kendisine "yılın hayvanseveri" ödülü vermiş olsaydı bu madde açılabilir miydi? Bence burada önemli bir ayrım var, o da ikincil kaynaklarda yeteri kadar kapsanmış olma konusu. Mesela Sezen Aksu'nun "gey ikonu" olması için ne yapması lazım? Kimler tarafından gey ikonu olarak ele alınması lazım? Kaldı ki ikon ne? Gey ikonu sayfasına bakıyorum "birçok kişinin bir ikon olarak benimsediği bir halk şahsiyeti" deniyor. Birçok kişi halkın geneli anlamına mı gelir yoksa belirli bir topluluğun benimsemesi mi gerekiyor? Maddeye baktığım zaman birçok kişinin gey ikonu olarak benimsemesinden ziyade Sezen Aksu'nun geylere karşı şu veya bu şekilde duyduğu sempatinin kanıtlarını görüyorum. Yani daha çok Sezen Aksu'nun geyleri benimsemesi vurgulanıyor ki burada başlık ile içerik arasında bir kopukluk var. Tuhaf... Bir de son bir soru: Bir X olarak Y ya da Popüler kültürde X maddeleri ne kadar ansiklopedik? Bunun da derinlemesine tartışılması lazım -Alperen (mesaj) 22:31, 12 Ocak 2014 (UTC)
"İkincil kaynaklarda yeteri kadar kapsanmış olma konusu" mu yoksa "ana maddeden ayrılıp, kendi maddesi açılacak kadar ansiklopedik veri toplanmış" olması mı? :) "Popüler kültürde Hitler" mesela, tonla roman, film, oyun gibi eserlere konu olmuştur, kendi maddesinde hepsi anlatılamaz, ayrı madde açılabilir. Diğer yandan "Hitler de devlet başkanıydı, Süleyman Demirel de" mantığıyla aynı şeyi Demirel için yapamayız. "Maddeye baktığım zaman birçok kişinin gey ikonu olarak benimsemesinden ziyade Sezen Aksu'nun geylere karşı şu veya bu şekilde duyduğu sempatinin kanıtlarını görüyorum" kısmına katılıyorum, zaten buradaki ikinci yorumumda benzer şeyi yazmıştım.--RapsarEfendim? 22:34, 12 Ocak 2014 (UTC)
Sezen Aksu'nun bir LGBT örgütü tarafından gey ikonu olarak tarif edilmesi, onun su götürmez bir nesnel gerçeklikle "gey ikonu" olduğunu mu gösterir? Bu bir kere çok muğlak ve asıl kafamı kurcalayan soru bu. Bunun dışında Sezen Aksu'nun bu topluluğa karşı duyduğu sevgi ve sempati bu topluluğun sadece bir kısmı tarafından karşılık görüyor olabilir. Belki LGBT topluluğunun önemli bir kısmı kendisine aynı sempatiyle cevap vermiyor ve bu kavramı (gey ikonu Sezen Aksu) desteklemiyor. --Alperen (mesaj) 22:49, 12 Ocak 2014 (UTC)
Ek olarak ankete katılanların tamamının LGBT olduğu verisi de kesin değil. Heteroseksüel bireyler de ankete katılmış olabilir.--RapsarEfendim? 22:53, 12 Ocak 2014 (UTC)
Dolayısıyla doğruluğu kanıtlanmamış bir tez olarak özgün araştırma yasağını da bir güzel ihlal etmiş oluyoruz bence. Başlı başına Sezen Aksu'nun gey ikonu yönünü dikkate alan bir değerlendirme, yayın, kitap, dergi makalesi de yok zaten. İlgili kaynaklar ya kendisinin geylere duyduğu sempatiyi anlatıyor ya da konunun tamamen magazinel boyutuna değinmiş. Nesnellik boyutu çok önemli.--Alperen (mesaj) 22:58, 12 Ocak 2014 (UTC)
  • "Gey ikonluğu" üzerinde çok yazılmış-çizilmiş, kendi başına "kayda değer" bir kavram. O nedenle taçsız kralları da açalım gibi argümanlar çok yerinde değil. Ayrıca konunun "kapsamı" nedeniyle LGBT kuruluşları oldukça kayda değer kaynak sayılır. Gey ikonu maddesinde kişinin geylere duyduğu sempatinin anlatılması magazin değil, konunun gereği. Küba Füze Krizi maddesinde anlatılsaydı ansiklopedikliği tartışılırdı.--Abuk Sabuk 00:26, 13 Ocak 2014 (UTC)
  • Silinsin Silinsin-- Murat Güneş Altuntaşoğlu 21:01, 25 Ocak 2014 (UTC)
  • Geçersiz oy Geçersiz Silinsin Silinsin Vikipedi ... değildir.--RizaSoylu AK (mesaj) 08:08, 5 Şubat 2014 (UTC) Kullanıcı 150 değişiklik katkısına sahip değildir. -esc2003 (mesaj) 10:26, 5 Şubat 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Cirit bir spor dalıdır bay Rızasoylu! VP:N'yi iyi gözlemleyin. Malum bir başka SAS oylamasında zatın biri Ama bunu dersek homofobik oluyoruz, değil mi? imasıyla tarafımca homofobik adledildiğini iddia etmiş. Hayır homofobik olan sizin SAS gerekçeniz veya SAS ilan etme işleviniz değil. Homofobi: bay Ruzasoylu'nun üstte bir -hakaret- içeren yorumu.- Lubunya 21:44, 6 Şubat 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Katılıyorum, dünyada geylerde var ve her zaman olacak aynı Antik Mısır'da bile olduğu gibi fakat bu madde topu, topu 4 satırdan oluşuyor. Yani; madde olarak kalsa bile ileride nasıl geliştirilecek? "Sezen Aksu; vefatına ramak kala, gey ikonu olduğunu söyledi", "Sezen Aksu, geyden ancak gey olur dedi.", "Vefat eden Sezen Aksu'dan haber aldığını iddia eden medyum.... geyler hakında haber verdi." mi diye uzatacağız? Bu maddenin Sezen Aksu maddesine aktarılması genelin hışmına mı uğrar? O zaman saklanma, onuruna sahip çık diyen (bırak geyi) eşcinseller nerede? Gelişmeyecek bir maddeye ne diye kalsın diye oy veriyoruz? Sezen Aksu'ya bir daha sorduk mu? Sonuçta, kişisel ve özgün fikrini burada iddia ediyor ve madde haline getiriyoruz. (Ama ne konuşsam boş değil mi? Ondan sonra diğer SAS'larda politika da politika, yönerge de; yönerge diye bağırmak kolay ne de olsa...)--i.e.msj 19:18, 1 Mart 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddenin Sezen Aksu maddesine aktarılması gerektiğini düşünüyorum.Böyle maddeler açacaksak: "kızların okutulması:Sezen Aksu, çocuk gelinler:Sezen Aksu gibi maddeler de açmalıyız. Ya da hepsi Sezen Aksu maddesinde yer alabilir --Ayrıntılı Bilgimesaj 10:55, 16 Mart 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum naçizane şöyle der Şeb;
Türkiye'de çekinmeden Türkiye'de LGBT hakları ve Türk LGBT'ler için destek/hak yönünden yorum yapan veya gündeme taşıyan yahut şiddetle savunan kaç şair, bürokrat, yazar veya sanatçı, başbakan var sorarım şu -silinsin- veya -taşınsın- diyen Vikipedistlere? Aslında bu başlığı fazlasıyla kayda değer yapan tüm Türk toplum tabularına şiddetle karşı çıkan Sezen Aksu söylemi dahi ayrı bir başlık olacak kadar değerli. - şebmesaj 17:00, 16 Mart 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum kimin, kaç kişinin , kaç defa, neyi yaptığı onun ansiklopedik olmasında ölçüt olmayabilir. Bu konuda yapılması gereken kişisel davranmadan hareket etmektir. Bu madde Sezen Aksu başlığı altında yer edinebilecek bir madde. Asker olarak Atatürk, Lider olarak Atatürk, Diplomat olarak Atatürk diye maddelerimiz yok. Bunlar kişinin maddesi altında belirtilmesi gereken konular.--Ayrıntılı Bilgimesaj 17:08, 16 Mart 2014 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Sezen Aksu'nun gey ikonu olup olmadığını tartışmak yerine bu bilgilerin ayrı bir maddede ele alınmasının gerekli olup olmadığı tartışmalıyız. Bence Sezen Aksu maddesinde yer alması yeterli. İçerik kısa. esc2003 tarafından verilen Lady Gaga örneği önemli. Sezen Aksu'nun yanında çok daha belirgin bir ikon olmasına rağmen bu konu için ayrı bir maddesi yok.--B.S.R.F. 💬 13:47, 20 Mart 2014 (UTC)
  • Sezen Aksu maddesine Taşınsın Taşınsın. — Pınar (mesaj) 05:09, 23 Mart 2014 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.