İçeriğe atla

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Forum Trabzon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.Kayda değerlik öznel değildir, kayda değerlik vikipedistler tarafından doğrudan yargılanamaz, kaynakça ile dolaylı olarak kayda değerlikten bahsedilebilir. Yani vikipedistlerin kişisel olarak konuyu değerli bulması mühim değildir, kayda değerlik kaynakça ile ortaya konulur. Bu tip maddelerde reklam içerik silinir, eğer maddede kayda değer bir içerik kalmazsa madde ya reklam amaçlıdır ya da konu kayda değer değildir. Burada geriye reklam dışı unsurlar kalacağı açık. Bu tartışmada fikir birliğine ulaşılmadığını düşünmem "kalsın" diyenlerin kayda değerlik ile ilgili oldukça güzel fikirler ve işaret ettikleri noktalar/örnekler ile "silinsin" diyenlerin kaynakçanın kabul edilebilirliği yönündeki muhalefetini uzlaştıramamış olmam, yani konu kayda değer olsa da kaynakçanın daha da geliştirilmesi gerekli, bence bu mümkün. Belki de kaynakçanın bir kısmı lokal medya olduğundan maddenin yerel bir değer olduğu söylenmiş, yerel bir değer olması dahi kayda değerlik açısından artı puandır, eksi puan değil. Yerel bir değer olduğunu yerel medya belki daha iyi kanıtlamaktadır. Neticede birçok maddemizde olduğu gibi kaynakçanın bir kısmı kurallara uygun bir kısmı ise tartışmalı, Çalıştay'ın maddede eleştirileri de dikkate alarak çalışmaya devam etmesini rica ediyorum.Vikiçizer (mesaj) 19:13, 14 Kasım 2016 (UTC)

Forum Trabzon[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Madde kayda değerliğinin değerlendirilmesi için etiketli. Bu AVM bölgesel nitelik taşıyan ve yerel-ulusal basında birçok kaynağa sahip olan bir işletme, bu açıdan ben kalmasından yanayım. Ayrıca maddenin silinmesine karar verilirse Forum Magnesia, Gebze Center, Kent Meydanı AVM, Koru Park, Forum Bornova gibi birçok AVM'nin kayda değerliğini değerlendirmek gerektiği kanaatindeyim. Maddenin durumu burada tartışılsın ve karar verilsin.--Çalıştayileti 16:14, 14 Ekim 2016 (UTC)

Kalsın Kalsın Yeterli bağımsız kaynağa sahip.--Çalıştayileti 16:16, 14 Ekim 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Maddede kullanılan bağımsız ve güvenilir kaynaklarla kayda değer olduğu ispat edilmiş. Silinmesi için bir gerekçe göremiyorum.--RapsarEfendim? 16:58, 14 Ekim 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Memleket fanatizmiyle açılmış gibi. Bir yerin açılışı hakkındaki haberlerle kayda değerlik sağlanamaz. Kaynaklar güvenilir değil, bu çok bariz. Güvenilir kaynaklarda kaynakların adı şablonlarda belirtilmiş.(mesela Hürriyet ve Takvim) Ama resmi siteleri ve forum sitelerinde bu belirtilmemiş. Neden? Çünkü bu kaynaklarla içerik yazmanın doğru olmayacağı biliniyor. "Recep Tayyip Erdoğan Trabzon'da açılış yaptı" Her gün açıyor... Toki binalarında mı maddesini açacağız? KD politikaları açılışlar hakkındaki haberleri kabul etmiyor. Zorlama bir madde olmuş ve burada olmasının tek sebebi Trabzon'un küçük ve gelişmemiş bir yer olması. Haliyle böyle sıradan yapılar (milyon tane var ülkede) büyük bir şey olarak görülüyor. Tarihi bir özelliği var mı? Yok. Önemli ve bağımsız kaynaklarca atıf yapılan bir mimariye sahip mi? Hayır.. Sildiğim bu içerikten anlaşılacağı üzerine yoruma dayalı ve ansiklopedik bir yönü olmayan bir sayfa. Şu an Teknosa mağazası var.. Yarın kapanınca, önceden Teknosa mağazası vardı fakat kurumun küçülmeye gitmesinden ötürü 2017 yılında kapandı... diye güncelleme mi yapacağız? KD etiketini koyan @Sakhalinio da görüş bildirirse aydınlatıcı olur. Hizmetliye not: Sistematik yakınlığı olan kullanıcıların kalsın-silinsin yönündeki ortak görüşleri daha fazla irdelenmeli.. Sevgiler.--Kingbjelica (mesaj) 13:27, 15 Ekim 2016 (UTC)
Sevgili Kingbjelica; bugüne dek burada maddeler ve maddelerin durumları tartışıldı yine öyle olmalı. Garip bir şekilde "zorlama bir madde olmuş ve burada olmasının tek sebebi Trabzon'un küçük ve gelişmemiş bir yer olması" gibi Vikipedi ciddiyetine uzak ve öznel yargılarınızla "yargılayıcı" ifadeler kullanmışsınız. Ardından "sistematik yakınlığı olan kullanıcıların kalsın-silinsin yönündeki ortak görüşleri daha fazla irdelenmeli" demişsiniz, doğrusu anlayamadım. Eğer bu maddeyi benim açmış olduğumdan bahsediyorsanız, evet ben açmıştım ve "kayda değer olduğuna inandığım için" açmıştım. Eğer yanlış düşünüyorsam bir topluluk konu hakkındaki kararını versin diye de buraya taşıdım. Her neyse ben, olayı kişiselleştirip konu dışı bir tartışmaya buradan girmeyeceğim, burası onun yeri değil ama ileti bölmesinden bilgilendirirseniz sevinirim. Maddeden bahsetmek gerekirse:
1. Bu mekânı bir devlet büyüğünün açması, öyle sıradan bir yer olmadığına işaret edebilir. Tek başına tabii ki yeterli değil ama sanki maddede kaynaklar sadece açılışla ilgili gibi bir algı yaratmışsınız, bu yanlış.
2. Forumla ilgili şu durumlar basının ilgisini çekmiş ve bunlar farklı ve bağımsız kaynaklar olarak verilmiş: Yönetici değişikliği, Forum'a ait bir afişin gördüğü toplumsal tepki, Forum'un aylık ziyaretçi sayısı, Forum'da yapılan kira eylemi, Forum'un aldığı ödül. Görüldüğü gibi birçok farklı biçimde Forum'la ilgili yazı çıkmış.
3. Forum sitelerinden falan bahsetmişsiniz ama kaynakların 4'ü ulusal, 2'si yerel gazetelerden alınmış, ayrıca 1 tanesi de ulusal bir haber ajansının geçtiği haber.
Sonuç: Vikipedi'de kurallar açık ve nettir. Bir şehre karşı kişisel tutumunuz üzerinde kurulmuş yorumlarla kendi ölçütlerinizi oluşturamazsınız. Bir maddenin kayda değerliği için Vikipedi'ye göre eğer maddeyi derinlemesine değerlendiren güvenilir bir kaynak yoksa, maddenin 3 bağımsız kaynağa sahip olması gerekir. Saygılarımla...--Çalıştayileti 18:17, 15 Ekim 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Yapısal olarak bir özelliği yok. Davet edilen bir cumhurbaşkanı da açılışını yapmış. Sonra? Bağımsız kaynaklar tamamen açılış ile ilgili. Bir cumhurbaşkanı, herhangi bir şehrin çöplüğünü veya atık toplama merkezinin açılışını yaptığında da basına yansıyor ama bu onları KD yapmıyor. KD'liğini AVM özelinde aramak gerekir açılışına vs gelen konuklar için değil. --Pragdonmesaj 16:03, 15 Ekim 2016 (UTC)
Yukarıda söylediklerimi konu hakkında tekrarlama ihtiyacı hissettim. Bir mekânı bir devlet büyüğünün açması, öyle sıradan bir yer olmadığına işaret edebilir. Tek başına tabii ki yeterli değil ama sanki maddede kaynaklar sadece açılışla ilgili gibi bir algı yaratmışsınız, bu yanlış. Forumla ilgili şu durumlar basının ilgisini çekmiş ve bunlar farklı ve bağımsız kaynaklar olarak verilmiş: Yönetici değişikliği, Forum'a ait bir afişin gördüğü toplumsal tepki, Forum'un aylık ziyaretçi sayısı, Forum'da yapılan kira eylemi, Forum'un aldığı ödül. Görüldüğü gibi birçok farklı biçimde Forum'la ilgili yazı çıkmış.--Çalıştayileti 18:25, 15 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum başka dünya ülkelerinde, bir devlet büyüğünün açılış yapması o mekânın sıradan olmadığına işaret olabilir, bilemiyorum. ama en azından buralarda öyle olmadığını biliyoruz. aralarında ana okulları, belediye hizmet binaları ve kişisel yakınlık olan yerler olabiliyor. toplu açılışlarda adı geçen yerlerin kayda değer olup olmadığını konuşacaksak da işimiz var demektir. bu tip haberler kayda değerlik için kullanılamayacağı gibi ansiklopedik bilgi olmadıkları için maddelerde de yer verilmemesi gerekiyor esasen. ek olarak, bu tip maddelerdeki kaynaklar çoğunlukla gazetelerin ticaret sayfalarında reklam olarak yayınlanan cinsten. kayda değer maddelerde bilgi kaynağı olmaları bile sıkıntılıyken kayda değerliği ispatta kullanılmaları doğru değil. özellikle ticari işletmelerin maddelerinin kayda değerliğini daha ince eleyip sık dokumak gerekiyor 'parayı verenin düdüğü çaldığı' dünyada. --kibele 12:58, 16 Ekim 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin KD olmadığı yönündeki yorumlara katılıyorum. — Pınar (mesaj) 11:14, 18 Ekim 2016 (UTC)

Bağımsız ve güvenilir kaynaklar kullanılarak ansiklopedik içerik sunan bir madde oluşturulmuşken silinmesini gerektiren bir gerekçe göremiyorum. Kayda değer olmak zaten tam olarak budur, tam olarak neye dayanarak kayda değer olmadığı iddia ediliyor? Erdoğan açmış diye kayda değerdir ya da buna benzer bir şey demedi hiçkimse, buna yönelik anlayamadığım yorumlar geliyor. Çalıştay'ın bu konudaki tek ifadesi -ki o da "Erdoğan'ın açmış olması kayda değer olduğu anlamına gelmez" yorumuna yönelik olarak söylediği- "Bir mekânı bir devlet büyüğünün açması, öyle sıradan bir yer olmadığına işaret edebilir. Tek başına tabii ki yeterli değil ama sanki maddede kaynaklar sadece açılışla ilgili gibi bir algı yaratmışsınız, bu yanlış." Maddeyi açan kullanıcı dahi böyle bir şey dememişken, böyle bir argüman öne sürülerek maddenin kalması gerektiğini düşünen kullanıcılar olduğuna dair bir izlenim yaratılıyor.--RapsarEfendim? 13:19, 18 Ekim 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Şimdi cb'nin bir yeri açması orayı kayda değer kılmaz, aksine VP:MİLLÎ doğrultusunda daha fazla irdelenmeye olanak kılar. Bu sayfa Vikipedi:Kayda değerlik (organizasyonlar ve şirketler) doğrultusunda ele alınmalıdır. Birincil kriteri okuyun ve maddenin ilk kaynağına bakın. Başlıkta cb'nin Trabzon'da yaptıkları yazıyor. Cuma namazına gitmiş, balık yemiş.. Peki bu haberde Forum Trabzon nerede? Haberin en sonunda.. KD birinci kriter ne diyor: "ikincil kaynaklar tarafından işlenişi yüzeysel veya tesadüfi nitelikte ise bu kayda değerliği belirlemek için yeterli değildir." Dolayısıyla birinci kaynak çöp değerinde,(tutupda cb balık yedi diye başlık atacak halleri yok) ayrıca açılışlar ve basın duyurularını kdlik için kabul etmiyoruz. 2. kaynak temel atmadan, 3. kaynak da açılıştan bahsediyor. Konuyu derinlemesine işlemiyor. Geriye kalan kaynaklar ise 61.saat.com, forum siteleri, awmyi yapan kurumun sitesi, awm'nin sitesi ve de taraflı bir internet sitesi (haber7),.. Açılış ve temellerden bahseden kaynaklar ve rastgele haber içeriğinin sonunda yer almış bir Hürriyet haberiyle kayda değer deniyor. Onun dışında awmdeki olaylar basına yansımış.. ama bunlar yerel basına yansımış.. Hayatında en az bir kere yerel bir gazete okuyan varsa durumu anlar. Aldığı ödül konusu: Ekovitrin Dergisi'ni daha önce duyan var mı? Kayda değer mi? Siteleri bile yok. Dergi mi haber sitesi mi belli değil. Kayda değer bir yanı yok. Hadi kd olsun, maddeyi destekleyecek bağımsız bir kaynak olmadıktan sonra ne faydası var? Bir kullanıcı bir müzisyenin albümünü çıkaran kurumun maddesini açmıştı. Ekovitrin Dergisi kayda değerse buyrun maddesini açın. Açılışlar konusunda bir kullanıcı gerekli bağlantıyı vermiş. Sayfayı açan kişi de awmdeki olayların basına yansımasından bahsetmiş. Bu kız yurdunun da maddesini açacak olan var mı? Yüzde 80 ihtimalle cb veya diğer kd bir siyasetçi açmıştır. Dolayısıyla ne tarihi, ne de mimari bir yönü yok, içerikleri destekleyecek güvenilir kaynak da yok. Sayfayı açan kullanıcının imza renklerinde bile bu awm'nin yerel bir değer taşıdığı ortaya çıkıyor. Uzun uzadıya yazmamın sebebi kollarsan kollanırsının tipik örneklerinin yaşanması. Buna izin vermemeliyiz.--Kingbjelica (mesaj) 17:39, 18 Ekim 2016 (UTC)
Yorumumda dediğim gibi hiç kimse "Erdoğan açmış, o yüzden kayda değerdir" dememesine karşın hâlâ bu argüman öne sürülüyor. Kim, nerede dedi acaba bu yüzden maddenin kayda değer kabul edildiğini? Ana kayda değerlik kriteri der ki "Genel olarak bir konu, konudan bağımsız, güvenilir ve atıf yapılabilir bir şekilde kapsanmış, içerik edilmişse kayda değer sayılır. Kapsamın derinliği ve kaynakların kalitesi, kapsamın ve ihtiyaç duyulan kaynak sayısının kayda değerlik yaratıp yaratmadığı belirlenirken dikkate alınmalıdır." Böyle bir konu mu? Evet, maddede görebildiğim kadarıyla öyle. Aldığı ödülden bahsetmişsiniz mesela, tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Açılışı keza tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Ama bunlar toplana toplana ansiklopedik bir içerik oluşturmaya yetecek bilgi veriyor bize. Bu konuda aşmış olan İngilizce Vikipedi'de öyle maddeler var ki burada açan kişinin ne reklamcılığı kalır ne vandallığı ne trollüğü. Bizzat Jimmy Wales tarafından açılan en:Mzoli's maddesi mesela Güney Afrika'daki bir kasap ve lokantadır (şubeleri olan bir zincir falan değil, bildiğiniz lokal üne sahip bir yer). Neden maddesi vardır? Alıntı yaptığım kriteri karşılar zira. Bunu geçtim, en:Wedding dress of Kate Middleton maddesi var mesela. Bakın bir şirket, kurum, dükkân falan dahi değil, bir gelinlik. Ama alıntısını yaptığım kriteri karşılayan bir gelinlik, o yüzden kayda değer ve maddesi var. "Hadi o çok konuşuldu, çok popülerdi" falan diyenleri ise en:Engagement announcement dress of Catherine Middleton maddesine alabiliriz. Diyeceğim o ki, bahsedilen kriteri sağlayan "her konu" hakkında madde açılabilir, Vikipedi'yi basılı ansiklopedilerden ayıran özelliklerden biri de budur zaten. En ileri uçlardan bir örnek isteyen ise en:Seedfeeder maddesine bakabilir, kendisi bir Vikipedi kullanıcısıdır ve bu maddede de bir Vikipedi kullanıcısını konu alan maddedir (kişi değil, kullanıcı maddesi). Diğer taraftan, yukarıdaki yorumun "kollarsan kollanırsının tipik örneklerinin yaşanması" kısmını anlayamadım, net konuşulsun lütfen öyle imalı veya dolambaçlı değil.--RapsarEfendim? 19:38, 18 Ekim 2016 (UTC)
en:Strawman maddesini Türkçe Vikipedi'de de açmak lazım. --Deniz (mesaj) 21:11, 1 Kasım 2016 (UTC)
Genelde öyle olur. Verilen maddelere baktım. Kaynaklar BBC, NY Times, Guardian vb vb. Bu sayfadakiler 61.com. Ne idigi belirsiz bir haber7. com. Bu sayfalar olmasın demedik, kaynak sıkıntısı var dedik. Daha fazla bir şey yazmayacağım. Herkese iyi çalışmalar. --Kingbjelica (mesaj) 19:48, 18 Ekim 2016 (UTC)

Bu kaynaklar, bu maddenin kayda değer olduğunu göstermek için yeterlidir. Genel uygulamadaki tahammüle göre bunların üçü bile yeterlidir. Madde içerisinde olan bazı kaynaklardaki kusurlar maddeyi silinmelik yapmaz. Saygılarımla...--Çalıştayileti 16:46, 19 Ekim 2016 (UTC)

bu kaynaklardan sadece 4 numaralı olan (kepenkler kapandı) bağımsız bir haber. 1, 2, 3 ve 6 şirketin bültenini aynen tekrarlayan metinler. 5 ise zaten bir kaynak sayılamaz. --kibele 07:40, 20 Ekim 2016 (UTC)
Doğrusu aklıma 367 tartışması geldi. Şirketin bülteninden alındılar deyip bu kaynaklar çürümez, bari şirketin bültenindeki yazıları da paylaşın. Okuyalım, tebellüğ edelim.--Çalıştayileti 16:41, 20 Ekim 2016 (UTC)
çürüdüğünü ben söylemiyorum, kayda değerlik yönergesi söylüyor: "Basın duyuruları; otobiyografiler; şirket, grup veya organizasyonun reklamları; ve örgütün kendinden bahsettiği diğer eserler. Bunlar örgütün kendisi tarafından yayımlanmış veya başkaları tarafından yeniden yayımlanmış olması fark etmez.[2] Maddesinin konusu olan örgütün tarafından veya onun talimatı ile yayımlanmış materyal birincil kaynak sayılır ve diğer bir Vikipedi politikasının konusudur." bültenin tekrarı olduğu hem metnin dilinden ('Karadeniz’in çılgın dalgaları'), hem de pek çok gazetede aynı cümlelerle yayınlanmış olmasından belli oluyor. --kibele 10:59, 21 Ekim 2016 (UTC)
Bence basın duyuruları ve reklamlar, Vikipedistlerin hafiyelik yapmasını gerektirecek şeyler değildir. Varsa, belirtilir. Belirtilmemişse, biz de var dersek, sentez yapmış oluruz. --Deniz (mesaj) 21:07, 1 Kasım 2016 (UTC)
  • Hafif Kalsın Kalsın. Bu versiyon ve VP:ŞİRKET için konuşuyorum. 3., 6. ve 12. (tepki) kaynaklar bence KD'liği (birincil kriter) sağlıyor. Diğer kaynakların çoğu da bağımsız. Madde yeterince düzenli. KD şablonu dün bitirdiğimiz ayda konulmuş. Günebakış'ın güvenilirliği sorulmuş; gördüğüm kadarıyla yazı işleri müdüründe "editoryal bağımsızlık" arayan bir yerel gazete. Forum Trabzon, şehrin açık ara en büyük AVM tarzı işletmesi, ayda 1 milyon kişinin ziyaret ettiği bir işletme. Lakin bir zincirin parçası. VP:ŞİRKETteki ikincil kriteri sağlaması için ayrık yönünün öne konması lazım, ya da zincirin parçası olarak görünmemesi lazım. Türkiye'de kendi alanında en iyi olmuş bir şirket (AVM ödülü almış). Gereken ayrık yön bu olabilir. İkinci bir ayrık (olabilecek) yön de, ebru rekoru meselesi. Bunu ayrı bir madde yapmaktansa ya da başka bir maddeye aktarmaktansa, bu maddenin içinde kalması daha iyi olur. --Deniz (mesaj) 21:07, 1 Kasım 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Size Zafer Plaza maddesinden bahsetsem şaşırıp kalacaksınız herhâlde. Zira maddede tek bir kaynak dahi yok. Zafer Plaza ve benzeri binlerce madde çok daha problemliyken şurada uzun uzun Forum Trabzon'u tartışmanıza şaşırdığımı söylemeliyim. Forum Trabzon, içeriği itibarıyla yeterince KD görünüyor. Bir AVM/şirket oybirliği ile KD olarak görülüyorsa ve ansiklopedik bir bilgi taşıyorsa mutlaka kalmalıdır diye düşünüyorum. Geri kalan tartışmalar tamamen vakit kaybettirici bir eksende ilerliyor. – Amillians (mesaj) 03.24, 3 Kasım 2016
  • Kalsın Kalsın Bu yönde kullanılan görüşlere katılarak. thecatchercintherye Mesaj 21:56, 5 Kasım 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın --İnceleme Elemanı (mesaj) 10:20, 12 Kasım 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.