Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Fenerbahçe 6-0 Galatasaray (2. aday gösterme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.SakhalinioBuyrun beniiiim? 19:20, 28 Şubat 2016 (UTC)

Fenerbahçe 6-0 Galatasaray[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Vikipedi'mizin önemli bir çoğunluğunu erkeklerin oluşturması ve dolayısıyla futbol konusunda detaycı bir mantalitenin hakim olması açıkçası beni rahatsız ediyor. Her şeyden önce Vikipedi'nin bir ansiklopedi olduğunu iyi algılamak, "Bir ansiklopedi neler olur, neler olmaz?" muhasebesini iyi yapmak gerekiyor. 34 hafta süren ligimizin sıradan bir karşılaşması. Farklı bir skorla bitmesi hasebiyle Fenerbahçe maddesinde bir alt başlık altında detaylıca irdelenebilir fakat ayrıyeten bir madde açılmasının mantıklı hiçbir yanını göremiyorum. Nitekim farklı skorla biten her kaşılaşmanın maddesini açmak Vikipedi’yi bir skot tabelasına dönüştürür. Maddenin Aktarılmasını uygun bulduğumu ifade etmekle beraber, fanatizmin vandalizm kadar Vikipedi'yi tehdit eden bir unsur olduğunu düşünmekteyim.

Önemli Not: Bu iki takımdan bir tanesine meylim olduğu için bu tartışmada OY KULLANMAYACAĞIM. Futbol ile yakından alakadar olan ve taraftarlık duygularına ket vuramayacak değerli Vikipedistlerden de aynı davranışı bekliyorum. Arzuladığım neticeyi alabilirsek 7-0 maddesi içinde aynısını uygulayabiliriz.--Mecnun (mesaj) 23:51, 15 Şubat 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Anlatmak istediğinizi tam olarak anlatamadığınızı düşünüyorum. Vikipedi'nin spor başlığı altında hangi alt başlıkta hangi kriterlere sağlamıyor ? Bunu da eklerseniz daha rahat yorum veya oylama yapabiliriz. --ĽemýMesaj 00:00, 16 Şubat 2016 (UTC)
Haklısınız @Lemy Kont. Kapsamlı bir açıklama yapamadım ama kriterlerimiz gayet açık. Bahse konu futbol karşılaşması içinde bulunduğu coğrafyada büyük çaplı sosyal, siyasal, iktisadi, kültürel değişime sebep olmuş mu? Hayır. FB 6-0 GS adını taşıyan lisans, yüksek lisans, doktora tezi var mı? Hayır. Bu konuda kitap(lar) yazılmış mı? Hayır. Salt spor açısından değerlendirirsek; Türk spor tarihindeki en farklı skor mu? Hayır. Oynanan karşılaşma bir kupa finali veya ligde devam-düşme mücadelesi mi? Hayır. Elbette futbol tarihi açısından önemlidir, Fenerbahçe maddesinde detaylıca anlatıabilir ama ayrıca bir madde olması kesinlikle politikalarımıza aykırıdır. Fanatik davranmak VP:TBA'ya aykırıdır diye düşünüyorum. --Mecnun (mesaj) 09:57, 16 Şubat 2016 (UTC)
İlk adaylığı da üzülerek okudum @Kibele. Sizin ve birkaç değerli Vikipedist'in rasyonel yorumlarına cevaben "bariz", "gayet açık" gibi fanatik, VP:TBA ile bağdaşmayan fikirler beyan edilmiş maalesef. Taraftarlardan önemli bir ricada bulunularak yeniden SAS'a taşıdım. --Mecnun (mesaj) 11:16, 16 Şubat 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın Bir futbol maçı için daha nasıl kaynak aranıyor anlamış değilim. Önceki adaylıkta Saygıner'ın sunduğu gerekçe gayet tatmin edici, kayda değerlik konusunda tatmin olmak isteyen onu okuyabilir.--RapsarEfendim? 15:48, 16 Şubat 2016 (UTC)
Cevap Cevap Bahsettiğniz Saygıner'in gerekçeleri baştan sonra öznellik barındırıyor üzülerek söylüyorum. Sıradışılık, popülarite gibi unsurlar kaydadeğerlikle ilgisi bulunmayan "öznel" ifadeler. Fenerbahçe'nin klip, belgesel, t-shirt bastırması da "bağımsız kaynak" olarak değerlendirilemez takdir edersiniz ki. Öte yandan SAS'a dahi hızlı sil etiketi koymanız ve VP:İÜYYKÜD aykırı davranmanız beni üzmüştür. Lütfen tarafsız, nesnel olmayı yeğleyelim. --Mecnun (mesaj) 21:00, 16 Şubat 2016 (UTC)
Bunun tarafsızlıkla, içerik üzerine yorum yapmamayla alakasını anlayamadım. Hangi taraftayım veya hangi tarafı tutuyorum tam olarak? Maç ile alakalı onlarca kaynak bulunabilirken, toplum ve popüler kültür, spor tarihi üzerinde etkileri bu denli büyükken, sizin "rahatsız olmanız" sebebiyle maddenin gerçekten silinebileceğini mi düşünüyorsunuz? Vikipedi kâğıt ansiklopedi değildir, konu kısıtlaması yoktur. Kaynak olduğu takdirde Lady Gaga'nın et elbisesinden tutun Güney Afrika'daki bir kasap dükkanına kadar her şeyin maddesi açılabilir. Öte yandan "iki takımdan birine meyilli olduğunuzu" gerekçe göstererek oy kullanmama konusu esas taraflılık göstergesidir. Hangi düşünceyi destekliyorsanız destekleyin, bunu Vikipedi'ye yansıtmamanız gerekir.--RapsarEfendim? 21:06, 16 Şubat 2016 (UTC)
Rutin bir süreç olan SAS'a götürme işlemini rica etmeme rağmen iki defa hızlı sil etiketi koymanız, hiç alakası yokken topluluğun zamanını çalmakla suçlamamanız VP:İÜYYKÜD aykırı maalesef. Rahatsız olduğum için madde silmeye çalıştığımı düşünmeniz ise açık bir biçimde VP:İÜYYKÜD ihlalidir. Rahatsız olduğum 6-0 maddesi değil, fanatizmdir. Bu platforma benden çok emek veren birisi olarak sizden istifade etmek, görüşlenizden yararlanmak elbette isterim ama bir usta-çırak ilişkisi içerisine girmeyi düşünmüyorum. Öte yandan direktif vererek, bana istikamet çizmenize de sanırım razı olmam mümkün değil. Sanırım bu 3. oluyor. iyi niyetinizden şüphem yok ama lütfen daha nazik olur musunuz? --Mecnun (mesaj) 21:25, 16 Şubat 2016 (UTC)
Tırnak içinde yazdım, sizin sözünüz bu. Rahatsız olmanızı maddeyle bağdaştıran sizsiniz. Böyle hareketler yalnızca topluluğun vaktini harcıyor. Önceki adaylığı inceleseydiniz, tartışma sayfasında bir şeyler yazsaydınız, görece tecrübeli kullanıcıların fikirlerini alsaydınız, Vikipedi'nin kayda değerlik politikasını -bir kez daha- okusaydınız, benzer örneklere baksaydınız konu hiç buralara gelmeyecek ve aynı konuyu bir kez daha, aynı şekilde tartışarak vakit harcamayacaktık. Bu vakti siz, ben ve diğerleri daha verimli şekilde kullanabilecekti. Her neyse...--RapsarEfendim? 21:29, 16 Şubat 2016 (UTC)
"Bunlar var diye bu da olmalı" demiyorum, 1, 2, 3, 4, 5, 6 gibi onlarca maç maddesi olduğunu da not düşeyim.--RapsarEfendim? 21:33, 16 Şubat 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği yorumunuzda haklısınız ve bu konu beni de oldukça rahatsız ediyor. Futbola karşı ilgim ve bilgim sıfır düzeyinde lakin maddenin kayda değer olduğunu düşünüyorum, oldukça ses getirmiş ve gündemde yer bulmuştu. --Kudyaz 21:23, 16 Şubat 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Her ne kadar futbol ile pek ilgim olmasa da, Türk futbol tarihi için kayda değer bir "olay" olduğuna inanıyorum. Dr. Coalmesaj 22:27, 16 Şubat 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın Kendi konusu içerisinde önem teşkil eden özel bir maç. Hatta 6-0 deyince bile Türkiye'de akla gelen ilk şey Fenerbahçe Galatasaray maçı. Şöyle basit bir arama ile bile bunu anlayabiliriz. Bağımsız bir çok kaynak mevcut. Asıl kayda değer olmadığı ortaya konursa silinmesi için kullanıcılar ikna olacaktır.Sait71 20:14, 17 Şubat 2016 (UTC)
1 tane bağımsız kaynak alabilir miyim? --Mecnun (mesaj) 21:50, 17 Şubat 2016 (UTC)
Buyurun, ben vereyim.--RapsarEfendim? 15:24, 18 Şubat 2016 (UTC)
Ligdeki her maç yazılı görsel basınının spor bölümünde (2. Lig 3. Lig bile) illaki yer alıyor. Bu bir ölçüt değil maalesef @Rapsar. --Mecnun (mesaj) 18:37, 18 Şubat 2016 (UTC)
Evet, değil. Siz yalnızca "1 tane bağımsız kaynak" istediniz, ben de onu gösterdim.--RapsarEfendim? 19:07, 18 Şubat 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Madde gayet tarafsız ve kayda değer --İnternionmsj 08:39, 18 Şubat 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Gerçekliği bilinmeyen, videosu bile bulunmayan 7-0lık maçın bulunduğu ortamda bence bu maça da yer verilmeli. --Kürşad Avan (mesaj) 18:48, 19 Şubat 2016 (UTC)bkz. VP:OY Oylamanın başlangıç tarihi itibariyle kullanıcı 60 günden daha kısa süredir üyedir--İnternionmsj 19:17, 19 Şubat 2016 (UTC) --- ("Yorum" olarak değiştirildi.) Dr. Coalmesaj 11:27, 21 Şubat 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Hangi ansiklopedide böyle bir madde olur ki? Önemli bir olay olabilir ama wikipedia maddesi olamaması gerekir bence. magawla 14:05, 23 Şubat 2016 (UTC)Kullanıcı:Magawla61
Kullanıcı:Magawla61, hangi ansiklopedide GS-TS rekabeti maddesi olur ki? Vikipedi kâğıt ansiklopedi değildir, konu kısıtlaması yoktur. Ayrıca yukarıda onlarca örnek gösterdim. Vikipedi adlı ansiklopedide böyle bir madde olabilir, sorunuzun cevabı bu.--RapsarEfendim? 16:18, 23 Şubat 2016 (UTC)
Sevgili Rapsar. Görüşlerin benim için önemli. Yorumlarını dikkate değer buluyorum ama bu konuda hemfikir değiliz. "Wikipedia kağıt ansiklopedi değildir." demek bu maddenin başlık olarak wikipedia'da yer alması demek değil ki. Bu maddenin VP:VPND içerisindeki hangi kritere uyduğunu pek anlayamadım ben. Şöyle bir madde mantıklı geliyor mu size wikipedia'da "Arsenal 7-0 Liverpool"? Bence böyle bir madde komik bile kaçıyor wikipedia için. Ciddiyete de aykırı olduğunu düşünüyorum. Taraftarların kendi aralarında birbirlerine takılmak amacıyla sürekli olarak gündeme getirdikleri bir olay bu bence. (Espri yapmaya ve GS'lilere takılmaya değer bir olay sadece.) Ayrıca bu konuda pek tarafsız olunabildiği kanaatinde de değilim ben. FB taraftarları bunu ille de ansiklopediye sokmak isterken, GS taraftarları da bunu ille de ansiklopediye sokmaMAk istemekteler taraftarlık içgüdüsüyle. Ama toplumun kanaati ne yöndeyse buna karşı da saygılı olmak gerektiğini düşünüyorum. Saygılar. magawla 11:24, 24 Şubat 2016 (UTC) Kullanıcı:Magawla61
Sayın Magawla61, Rapsar'ın sunduğu çok güzel bir argümana cevap vermemişsiniz nedense. Türkiye hatta dünya çapında haberlere konu olmuş, skoru markalaşmış, belgeselleri çekilmiş bir maçın, kayda değer olmadığını iddia ediyorsunuz lakin bizzat çalışma yaptğınız Galatasaray-Trabzonspor rekabeti sayfası konusunda sessiz kalıyorsunuz. 6-0 sayfası ciddiyete aykırı bir sayfa ama iki takımın yaptığı maçları yazan sayfa çok ciddi öyle mi? Eğer bu maça bile kayda değer ve ansiklopedik değil diyorsak, elimiz değmişken takımların, her sezon yeni sayfası açılan Trabzonspor 2014-15 sezonu veya Fenerbahçe 2014-15 sezonu ve benzeri sayfalarını da kaldırmamız gerekir. Sizin mantığınızla bunlar da hiçbir ciddiyeti olmayan sayfalar. Hangi biri ansiklopedik değer taşıyor ki? Kağıt ansiklopedi mantığıyla düşünürsek, hiçbiri! Lakin burada konu kısıtlaması yok. Bir de taraftarlık yapılıyor diyorsunuz ama kesinliği belli olmayan, tartışmaya sonuna kadar açık, herhangi bir görüntüsü, resmi belgesi bulunmayan FB 0-7 GS sayfasından önce bu sayfanın SAS'a getirilmesi asıl taraftarlık değil midir? Sputnik 14:46, 24 Şubat 2016 (UTC)
Sayın Kullanıcı:Sputnik1907. Galatasaray-Trabzonspor rekabeti konusunda sessiz kalmıyorum ki. Galatasaray-Trabzonspor rekabeti maddesini kamuoyu "gereksiz" görürse buna saygı duyarım. Bu konuyla ilgili herhangi olumsuz bir yorumla karşılaşmadım. Wikipedia kullanıcıları Galatasaray-Trabzonspor rekabeti maddesini "silinebilir" olarak değerlendirirse silinmesine pek itirazım olmaz. Ama bu şekilde birçok rekabet sayfasına rastladığım için ben de Türkçe wikipedia'ya bu şekilde bir madde ekledim. (Örnek: LIV-MAN). FB 0-7 GS sayfasını şimdi siz yazınca gördüm. Bence bu da mantıklı bir madde değil. FB 0-7 GS maddesinin SAS'a aday olmaması ayrı bir konu. (Bence bu da SAS'dır.) Dediğim gibi burada pek tarafsız davranılamıyor. Taraftarlık hissi mantığın biraz önüne geçiyor. FB 0-7 GS maddesi de sanırım buradaki 6-0 maddesine bir tepki olarak ortaya koyulmuş bir madde. (Hangisi daha önce oluşturulmuş bilemiyorum.) "Bir maçın belgeseli çekilmişse o maç ansiklopedi maddesi olur." düşüncesini yerinde bulmuyorum. Burada aslında bir tane (belki de iki) "maç"tan bahsediyoruz. Bu "maç"(lar)da bir takım diğerini büyük farkla yenmiş. Olay sadece bu. Bence bu, ansiklopedi maddesi olmayı hak eden bir durum değil. Özetle: FB:0-GS:7 maddesi ne kadar ansiklopedik bir madde değilse GS:0-FB:6 maddesi de bir o kadar ansiklopedik madde değildir. Takım rekabetlerinin ve takım sezonlarının madde olmayı hak ettiklerini düşünüyorum. Ben bir amatör takımın sezonlarını madde haline getirmiştim. Sonrasında bunun kayda değer madde olmadığı konusu -çok kaba bir üslupla da olsa- bana anlatıldı ve ben de konuyu biraz okuyup -tam olmasa da ikna olup- bu maddeleri sildim. (Daha doğrusu nezaketten haberi olmayan bir arkadaş sildi. Ben de bu durumu kabul ettim.) Saygılar sunarım. magawla 15:14, 24 Şubat 2016 (UTC) Kullanıcı:Magawla61
"'Wikipedia kağıt ansiklopedi değildir.'" demek bu maddenin başlık olarak wikipedia'da yer alması demek değil ki" demişsiniz Kullanıcı:Magawla61. Direkt alıntı yapıyorum ilgili politikadan: "Vikipedi bir kâğıt ansiklopedi yani basılı bir ansiklopedi değildir; kapsayabileceğimiz, yer verebileceğimiz konu sayısının ve toplam içerik miktarının, doğrulanabilirlik ve bu sayfada yer alan diğer başlıklar dışında, herhangi bir (pratik) sınırı yoktur". Herhangi bir konuda madde açılabilir, belli kriterleri karşıladığı takdirde. Üstte onlarca maç maddesi örneği verdim, isterseniz en "abidik gubidik" konular için açılan maddeler gösterebilirim (yine yukarıda iki basit örnek verdiydim). Konuya değil içeriğe odaklanalım, yorumlarımızı katmayalım değerlendirirken.--RapsarEfendim? 15:38, 24 Şubat 2016 (UTC)
Selamlar Rapsar. Verdiğiniz örneklere baktım. (Daha önce dikkat etmemişim.) Bence bunlar da ansiklopedik değer taşımıyorlar. Yani "bence" derken de VP:VPND'de yer alan "Vikipedi gelişigüzel bilginin toplandığı bir yer değildir" maddesine dayanarak konuşuyorum aslında. Dediğim gibi VP:VPND maddesini ben bu şekilde yorumluyorum. Yine de -tarafsız- kamuyounun kararına saygı duyarım. Burada da taraf tutmadığımız ayrıca belirtmek isterim. Buradaki sorun şu ki: "Gelişigüzel bilgi" ne demektir? İşte bu sorunun cevabını bulmak için de yorum yapmak durumunda kalıyoruz istemesek de. Sizin tarafsız olduğunuzu -birçok başka tartışmadan dolayı- bildiğim için rahat yazıyorum. Saygılar. magawla 15:54, 24 Şubat 2016 (UTC) Kullanıcı:Magawla61
Gelişigüzel bilgileri toplamıyoruz ki, belli bir konuya odaklanıyoruz :) Konumuz belli, maç. Atıyorum, "GS'nin FB ile oynadığı bazı maçlar" maddesi mesela gelişigüzel olacaktı, zira "bazı" kelimesi değişken ve göreceli bir kelime.--RapsarEfendim? 16:01, 24 Şubat 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Yahu şimdi kalsın diyeceğim de FB'li olmam tarafsız bakmadığımı düşündürecek sizlere haklı olarak. Ama sayın Rapsar'ın argümanlarını okusanız bile yeter. Cevap bile verilememiş zaten. Ayrıca silinmesi taraftarı olan değerli arkadaşların hiç bir sağlam gerekçesi bulunmuyor. Daha çok "ansiklopedide böyle madde mi olur?" üzerine kurulu savlar ki Rapsar Vikipedi politikalarını hatırlatarak onun da anti-savını sunmuş zaten. Kalması taraftarıyım. Saygılar. Sputnik 03:05, 24 Şubat 2016 (UTC)
Bir tepki cümlesi olsa da katılıyorum buna. Bence her iki madde de silinmeye kuvvetle aday iki madde. (Bence ama.) magawla 15:30, 24 Şubat 2016 (UTC) Kullanıcı:Magawla61

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.