Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Afüv

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın birleştirilmesi yönünde karar verilmiştir.Allah'ın isimleri'ne. Ancak Mümin (İslam), Rahîm, Rahmân, Velî (İslam) ayrıca İslami bir kavram ve terim olmaları sebebiyle ayrık tutuldu. Bu maddelerin durumu ayrıca değerlendirebilir.--Vikiçizer (mesaj) 12:26, 20 Ekim 2016 (UTC)

Afüv[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Kategori:Allah'ın 99 ismi'ndeki maddelerin çoğunun ayrı madde olarak durması ansiklopedik olarak sorunlu. tamamı diğer dillerde olduğu gibi Allah'ın isimleri maddesinde anlamı ve geçtiği âyetleri kapsayan bir tabloda değerlendirilebilir. (örn. ingilizce, almanca, fransızca) ansiklopedik bilgi içerdiğini ya da içerebileceğini gördüklerimi listenin dışında bıraktım. anlam ayrımında yeri olanların tanımı genişletilebilir.. aşağıdakilerin arasında, ayrı madde olarak kalabilecek ve geliştirilebilir olanlar varsa bu listeden açıklanarak çıkartılabilir.

1.) bu maddelerin çoğu tanım ve anlamdan ibaret. vikipedi vikisözlük değildir.

2.) adın geçtiği âyetler kısmı ansiklopedik bilgi değil metin içeriyor. vikipedi vikisöz ya da vikikaynak değildir.--kibele 19:04, 17 Ağustos 2016 (UTC)

3.) maddelerdeki metinler (anlamı ve âyetler dahil) büyük ölçüde telifli.

Alî Alîm Azîm (İslam) Basîr Bedî Berr Bâis Bâkî (İslam) Bâri' Bâsit (İslam) Cebbâr Celîl Câmi (İslam) Dâr (İslam) Evvel (İslam) Fettâh Gaffâr Ganî Habîr Hafîz (İslam) Hakem (İslam) Hakk (İslam) Hakîm (İslam) Halîm Hamîd (İslam) Hasîb Hayy Hâdî Hâfıd Hâlik Kahhâr Kavî Kayyûm (İslam) Kebîr Kerîm (İslam) Kuddûs Kābid Kādir (İslam) Latîf (İslam) Mecîd (İslam) Melik (İslam) Metîn (İslam) Muahhir Mucîb Muhsin (İslam) Muhsî Muhyî Muiz Mukaddim Muksit Muktedir (İslam) Mukît Musavvir Muîd Muğnî Mâcid (İslam) Mâlik-ül Mülk Mâni (İslam) Mübdî' Müheymin Mümît Müntakim Mütekebbir Müteâli Müzil Nâfi Nûr (İslam) Rahmân Rahîm Rakîb (İslam) Rauf (İslam) Rezzâk Reşîd (İslam) Râfi Sabûr Samed (İslam) Selām (İslam) Semî Tevvâb Vedûd Vehhâb Vekîl (İslam) Vâcid Vâhid (İslam) Vâlî (İslam) Vâris (İslam) Vâsi (İslam) Zülcelâl-i vel-İkrâm Âhir Şehîd (İslam) Şekûr Vâsi (İslam)

değil mi? mesela..--kibele 21:37, 17 Ağustos 2016 (UTC)
Hayır canım öyle şey olur mu? Telif hakkı kimde mesela? Onu geçtim, birisi tarafından yazılmış olsa dahi telif hakkı falan kalmadı, yüzlerce yıllık şey. Çeviri yapınca telif hakkı çevirmene geçmiyor.--RapsarEfendim? 08:50, 18 Ağustos 2016 (UTC)
bence bir daha incelemelisin hem çeviri konusundaki telif haklarını hem de yukarıda gösterdiğim linki. ne yazıyor orada? "Copyright © 2000 Telif Hakları Türkiye Diyanet Vakfı'na Aittir." yardımcı olayım. "SORU: Yayınlamak istediğim kitap çeviri bir kitap, çevirmenin de iznini almam gerekir mi? CEVAP: Bir eserin tercüme edilmesi, o eserin işlenmesi anlamına gelmekte olup işleme eserlerin sahibi, asıl eser sahibinin hakkı saklı kalmak kaydıyla eseri işleyendir. Bu sebeple bir eseri tercüme eden de o eserin sahibi olduğu için bu eserin yayımlanabilmesi için çevirmenden de izin almak gerekir." ama onu incelerken bir yandan da konunun esas önemli kısmına yorum da yapabilirsin, telif konusundan önce bu sözlük maddelerinin burada yer almaması konusu geliyor çünkü.--kibele 08:54, 18 Ağustos 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın Bir dilde yer bulan ayrıntı konuların salt alt başlık/açıklama olmanın ötesinde bağımsız bir madde olmasında bir sakınca yok; bilakis gereklidir. Tıpkı aynı maddenin Arapça'daki bağımsız maddesi gibi. Şapka Devrimi'ni de kaldırıp İngilizce'deki "Atatürk's Reforms" maddesinde belirtildiği gibi açıklamayla sınırlandıralım veya "Kaime" maddesine gerek yok, "Ottoman lira" gibi genel bir maddede değinilmesi yeterli demek gibi hiç katılmadığım bir yaklaşımdır. İkinci olarak Kur'an-ı Kerim bir eser yani müellifi olan, "emek sonucu ortaya konan yapıt" değildir ki "eserin tercümesi" olarak ele alınsın. Bunu özel olarak ele almak lazım ki dini metinler diyerek de genelleyemeyiz çünkü, örneğin "Sahih-i Buhari" de bu kapsamda değildir. Son olarak madde adlarında "el" ile başlamayanların hepsinin de düzeltilmesi gerekli (ör: el-Bâkî şeklinde) çünkü bu İngilizce'deki "the" gibi belirlilik ifade eder ve bu adlar o şekilde ele alınmalıdır. ÖterbülbülBuyrun? 20:07, 18 Ağustos 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın yukarıda listesini verdiğim maddelerin tamamı, anlamı ve yer aldığı âyet bilgileri ana madde olan Allah'ın isimleri'ne aktarılarak yönlendirilsin. kalsın diyenlerin, bu maddelerin neden büyük ve orta vikilerin hiçbirinde ayrı madde olarak bulunmadığını, vikipedi'de bu şekilde sözlük maddelerine neden yer verilmesi gerektiğini de açıklamalarında yarar var. --kibele 20:37, 18 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın İsimler mitolojik ve eskatolojik arka plana sahip. Bu konuda İskender Pala'nın Divan Şiiri Sözlüğü'ne bakılabilir. Sadece isim olarak değerlendirilemez. Her bir isim bin dört yüz yıllık edebi gelenek içinde çok farklı anlamlara ve önemli kullanımlara sevk olmuştur. Sadece birer isim olsalardı aktarılabilirlerdi. Ne var ki her biri kavram halini almış ve sadece geliştirilmeyi bekliyorlar. Ayrıca teolojik manada ayrı bir kayda değerlik var. Dini terim olarak ansiklopedi maddesi olabilirler. Bu konuda şu makaleyi okumanızı öneririm: http://ifder.igdir.edu.tr/Makaleler/261456070_01_Eren_(01-14).pdf Ayrıca--Kafkasmurat- 07:31, 20 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bu türden toplu aday gösterme sağlıklı bir değerlendirmeye engel teşkil edebilir. Diğer wiki dillerinin referans olarak alındığı bir yönerge ya da politika var mı? İngilizce, Fransızca'da varsa KD yoksa değil!! --Maurice Flesier message 12:20, 20 Ağustos 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum
  • her birinin bir kavram olarak ayrı kaynaklandırılabileceği ve ansiklopedik bilgi olduğu şu durumda kaynaksız. varsa bir iki tanesi geliştirilerek örneklendirilebilir. (ki gerekçede 'ayrı madde olarak kalabilecek ve geliştirilebilir olanlar varsa bu listeden açıklanarak çıkartılabilir.' diye belirtmiştim) bu adların tamamı için yapılan kavramsal çalışmalar zaten ana maddede yer buluyor/bulur. konu ayrı madde olup olmamalarıdır.
  • bu bir toplu aday gösterme sayılmaz, adların tamamı (bir iki istisna hariç ki onlar da liste dışı tutuldu..) ana maddede listelenebiliyor. kaldı ki eğer bu bir toplu aday gösterme ise şurada olduğu gibi bu şekilde yorumlanmalıdır, toplu olarak 'kalsın' demek yerine.
  • maddeler diğer vikilerde olmadıkları için aday gösterilmedi, ansiklopediden çok vikisözlük, vikikaynak maddeleri olmaları ve içeriklerinin telifli olması nedeniyle gösterildi. bu bir silinme/aktarılma gerekçesi değildir ancak hiçbirinin bu vikilerde yer bulmaması elbette önemli bir noktadır, dikkate alınması gerekir. bu nedenle esas silinme gerekçeleri hakkında yorum yapılmadan verilen 'kalsın' oyları öznel algılanmaya açıktır. --kibele 12:41, 20 Ağustos 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Adaylık gerekçesine katılıyorum. — Pınar (mesaj) 12:50, 20 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Elinize bir ansiklopedi alın, her harf için, her rakam için ayrı ayrı başlıklar var. Bu isim maddelerinin kısa olmasından ötürü böyle bir şey isteniyor. bu maddelerin ileride geliştirilmeyeceğini bilemezseniz. Ben sadece Rahman ismini öğrenmek istiyorum diyelim, bunun için o tabloda neden dakikalarca bu ismi arayayım? Dünyada 180 tane paralel var, hadi onları da böyle liste yapalım. Öterbülbül'ün yorumuna da katılıyorum--Kingbjelica (mesaj) 16:21, 20 Ağustos 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın e zaten Allah'ın isimleri maddesinde isimleri listesinde hepsi var bi tanesi bile silinse madde eksik olur. Yani benim fikrime göre bu madde kesinlikle silinmemeli. Silinse 98 tane kalir böylece maddenin kurali bozulur çünkü Allahın 99 ismi var. Hem niye silinsin ki? madde KD'dir yani Allahin ismidir.

Ama şuda var listedeki butun isimlerin maddeleri silinse ki karşida anlamı zaten yazilmiş. Öyle de olabilir. ama çok yazık Kalsın Xwedêda (mesaj)

  • Yorum Yorum Kısa süre önceki başka bir adaylıkta dediğim gibi toplu aday göstermeler doğru değil, her madde kendi içerisinde değerlendirilmeli (bazı istisnalar dışında). Rahmân maddesi mesela, hem şu anki hâliyle hem de potansiyeliyle birçok maddeden daha uzun.--RapsarEfendim? 08:05, 24 Ağustos 2016 (UTC)
  • Hızlı kalsın silinmesi mantıksız olur. Geriye saçma bir şekilde 98 isim kalır.--Bozok33 (mesaj) 10:49, 25 Eylül 2016 (UTC)
@Bozok33 busadece bir ismin değil, altındaki listenin tamamının bir listeye aktarılması için açılmış bir adaylık. gerekçeyi okursanız görebilirsiniz. --kibele 10:57, 25 Eylül 2016 (UTC)
Pardon görmemişim. Ama hiç biri silinmesin. --Bozok33 (mesaj) 11:00, 25 Eylül 2016 (UTC)
silinmeleri değil, şu örneklerde olduğu gibi bir listede toplanmaları öneriliyor. (örn. ingilizce, almanca, fransızca). maddeler birer tanımdan ibaret ve çoğunun daha fazla genişlemesi mümkün görünmüyor. --kibele 11:10, 25 Eylül 2016 (UTC)
Tamam o olabilir. --Bozok33 (mesaj) 15:32, 25 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum maddelerdeki telifli içerikler çıkartıldı. şu anda tamamına yakını sözlük maddeleri durumunda ve Allah'ın isimleri maddesindekinden başka bir içeriğe sahip değiller ve gelişme imkânı olan pek az madde var içlerinde. ana madde yeterince gelişmeden alt maddelerin açılamayacağını biliyoruz. tamamının ana maddeye yönlendirilmesi ve ana maddedeki tablonun genişletilmesi önerimi tekrarlıyorum. eğer konu tek tek aday gösterilmeleri ise onu da yapmak mümkün elbette. --kibele 08:58, 1 Ekim 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın --Eldarion 10:23, 14 Ekim 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Tek bir başlık altında ve tablo hali daha erişilebilir ve okunma açısından da daha kullanışlı olur.--Pragdonmesaj 16:22, 15 Ekim 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.