Vikipedi:Kukla şüphelileri/Takabeg 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kullanıcı:Takabeg[kaynağı değiştir]

Kanıtlar ve iddia[kaynağı değiştir]

Öncelikle iddiaları kısaca maddeler halinde özetlemek istiyorum, çünkü çoğu kişi tamamını okumak istemeyecektir. İlgilenenler altta geniş versiyonları sunulan maddelerden ayrıntılara ve kanıtlara bakabilirler. Şimdi özetler:

Ve kanıtlar:

  • Madde 2 Kullanıcı:CemPirinczade için açılan kukla davasına eklemeler yaptıktan sonra bazı kullanıcıların görüşünü almak için kendileriyle mesajlaştım. Kullanıcı:İncelemeelemani'yla olan mesajlaşmamızda, kendisinin böyle davaları sonuçlandırmanın zor olduğunu söylemesi üzerine, davanın sağlıklı sonuçlandırılması için IP denetimi yapılması gerektiğini ifade ettiğim şu mesajı yazdım. (17 Mayıs, 22:56). Daha sonra Kullanıcı:CemPirinczade için kukla davasını ilk açan Kullanıcı:Esc2003'e "denetçiye başvurmak mı, yoksa beklemek mi" lazım diye sorduğum şu mesajı yazdım. (18 Mayıs, 08:18). Ben bu girişimde bulununcaya değin denetçilerle ilgili herhangi bir mesele gündemde değildi. Bazı kullanıcılar denetçilerin operatifliğinden ya da başka birşeyden memnun olmayabilirdi belki, fakat ortada bir denetçi konusu yoktu. Üstelik, VP:Dİ sayfasının arşivinden de görülebileceği üzere IP denetleme talepleri bazen aynı gün, bazen 1-2 gün sonra, en fazla 5-6 gün sonra sonuçlandırılıyordu. Benim yukarıda tarihini ve saatini verdiğim mesajlarımdan 2 saat 20 dk. sonra Kullanıcı:Takabeg durup dururken Kullanıcı:Rapsar'a denetçilerin etkin olmadığını, denetçi yetkilerinin kahyaya başvurularak geri alınabildiğini ve yeni denetçiler seçilmesi gerektiğini ifade eden şu mesajı attı. (18 Mayıs, 10:40). Bu suretle denetçiler devre dışı bırakılacak, yeni denetçi seçimi kim bilir ne zaman sonuçalanabilecekti. Yeni denetçinin işbu kukla/canlı kukla davasının taraflarından biri olması ihtimali de cabası. Daha sonra Kullanıcı:Takabeg birdenbire ortalığa attığı denetçi konusunu köy çeşmesine de taşıdı. Ardından, denetçilerle "gerçekten" işi olduğunu "kanıtlamak" amacıyla Kullanıcı:Hannahannah için bir denetim talebinde bulundu.
  • Madde 3 Kullanıcı:CemPirinczade aleyhine kukla davası açılınca birkaç kullanıcı görüş bildirdi. Aralarında Kullanıcı:Takabeg de bulunuyordu. En doğal haklarıdır. Fakat ben aynı davadan hareketle denetçi isteğinde bulununca Kullanıcı:Takabeg bu kez yoğun olarak kukla davasına ilgi gösterdi ve listedeki isimlerin kukla olamayacağını "kanıtlamak" için argümanlar getirmeye başladı. Olabilir, iyiniyet varsayıyoruz. Kullanıcı:Takabeg'in davaya ilgisi dava sayfasında görülebilir.
  • Madde 4 IP denetiminin ortaya çıkaracağı daha çok gizli kapaklı işler olmalı ki bundan kurtulmak için her yola başvuran birileri köy çeşmesinde şu oyunu başlattı. Sözde Aguzer Kullanıcı:CemPirinczade'nin de kendi kuklası olduğunu "itiraf" ediyor ve "bir daha yapmayacağım" diyerek olayın kapanmasını istiyordu. Bu yazının Aguzer'in tarzı ve üslubu olmayışı bir tarafa, aynı sayfada açıkladığım üzere birbirinin kuklası olduğu "itiraf" edilen IP'lerden biri Türkiye'den, diğer ABD'dendir. Dolayısıyla olayın Aguzer'in üzerine yıkılmaya çalışılması da ibretle izlememiz gereken bir çırpınmaydı. Aguzer oyununun halen devam etmekte olduğunu da görüyoruz.
  • Madde 6 Kullanıcı:CemPirinczade 22 Mart'ta 1 katkı (ilk katkısı), 4 Mayıs'ta 2 katkı, 10-16 Mayıs arasında toplam 32 katkı yapmış ve 17 Mayıs'tan itibaren yoğun olarak katkı yapmaya başlamıştır. Yukarıda listelenen dönemin öncesinde ve sonrasında Kullanıcı:Takabeg'in katkılarıyla çakışan katkıları bulunmaktadır. Fakat listelenen dönemde bir çakışma olmaması bir yana, tam bir nöbetleşme durumu olduğu açıkça görülmektedir.
  • Madde 8 Kullanıcı:Takabeg'in kukla/canlı kukla kullanması neden sıradan bir kuklacılıktan daha tehlikelidir? Çünkü Kullanıcı:Takabeg bilinçli ve sistematik bir şekilde taraflılık yapmaktadır. Ermeni Kırımı maddesinde Kullanıcı:Takabeg daha 2009 başında şu değişikliği yapmıştır. Ne var yani, diyebilirsiniz. Söz konusu değişikliğin nasıl bir çarpıtma olduğunu, böyle mesnetsiz iftiraların benzer maddelere kim tarafından eklendiğini araştırırken ve Kullanıcı:Takabeg'le de bu konuda irtibata geçmişken, kendisinin büsbütün habersizmiş gibi davrandığını, sonra ben vakit ayırarak araştırıp ortaya çıkarınca bir süre nasıl ses çıkarmadığını görmek için lütfen bakınız. Bu binlerce taraflı katkısından yalnızca bir tanesi. Burada taraflılık değil, kukla/canlı kukla davaları söz konusu olduğundan, taraflılık meselesinin ana konuyu dağıtmasını istemem. Ama merak edenler kullanıcının katkılarını inceleyebilirler. Bu arada, Kullanıcı:Takabeg işbu maddede zikredilen örnekteki gibi sinsi vandalizmleri yüzlerce imla hatası "düzeltme" değişikliklerinin, sayısız kategori ekleyip çıkarma değişikliğinin arasına saklamayı iyi biliyor. Yine de dikkatli kullanıcılar istediklerini bulabilirler. Kukla davası sonuçlandıktan sonra gerekirse taraflılık konusu da ele alınır. Kullanıcı:Takabeg'in özellikle Ermenistan-Azerbaycan savaşı konusunda yaptığı bariz taraflı değişikliklere itiraz eden kullanıcıları, özellikle de Azerbaycanlı kullanıcıları somut suçlamalara yanıt vermek yerine "şu politikayı oku, bu politikayı oku" tarzında "uyarılarıyla" bıktırarak ansiklopediden kaçırdığının ibretlik belgeleri eski tartışma sayfalarında, VP:Ş'in arşivlerinde durmaktadır. Azerbaycanlı kullanıcılar hem Türkçelerinin yetersizliği, hem dertlerini iyice anlatamamanın sıkıntısı içinde sinirlerine hakim olamayarak kullanıcı üzerine yorum yapmama, nezaket vb. politikaları ihlal ettiklerinden engellenerek projeden soğutulmuşlardır.
  • Madde 9 Kullanıcı:Takabeg'in Vikipedi'de daha kaç kuklası/canlı kuklası olduğu bilinmemektedir. Bunlardan bazıları "korkuluk kuklası"dır. örneğin Kullanıcı:Cihan19231453 şu davanın da konusudur. Halihazırda Kullanıcı:Cihan19231453 adlı "korkuluk kuklası" Kullanıcı:CemPirinczade olayını örtbas etmek amacıyla açılan şu şikayette can simidi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Kullanıcı:CemPirinczade'nin hesabına hangi IP'lerden girildiğinin denetlenmesinin önüne geçmek için yapılan tertiplere bilerek ya da bilmeyerek alet olan kullanıcılar bulunduğu esefle gözlemlenmektedir. Bu şikayetin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını önlemek için kimler aracılığıyla neler yapacağı (daha ne sahte Aguzerler bulacağı) da kestirilemektedir. Bu davanın sağlıklı bir şekilde sonuçlanması hissi ve fevri çıkışlar yapılmamasına, kullanıcıların sonuca yönelik olmayan ve kanıtlara dayanmayan görüşler bildirmekten sakınmalarına büyük oranda bağlıdır. Bu davanın sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için IP denetimi (Kullanıcı:CemPirinczade, Kullanıcı:Takabeg, CemPirinczade için yapılan denetçi isteğinde geçen diğer kullanıcılar ve IP adresleri) şarttır. Bu davanın sağlıklı bir şekilde sonuçlanması Vikipedi'nin itibarını koruması açısından fevkalade önemlidir.

Vikipedi topluluğunun sağduyusuna güvenerek, saygılarımla,

ANADOLU (mesaj) 20:08, 20 Mayıs 2013 (UTC)

Görüşler[kaynağı değiştir]

  • Madde 10 Hiç sanmıyorum. --Kmoksy (mesaj) 20:27, 20 Mayıs 2013 (UTC)
  • Anadolu'nun böyle bir şüphesi olduğu köy çeşmesinde yazdıklarından da belliydi, ancak Kmoksy'nin madde 10'una katılıyorum. :) Zaman gösterecek... --Vitruvian (mesaj) 20:47, 20 Mayıs 2013 (UTC)
  • Takabeg bana İncirlik Hava Üssü maddesindeki şu değişikliği neden Türkçeleştirmediğimi sordu. Bende bu durumdan sıkıldığım için köy çeşmesinde Kukla, Ermeni, Kürt, Türk, Türkçe ve diğerleri başlıklı duyurumu yazdım. --i.e.msj 21:11, 20 Mayıs 2013 (UTC)
Hmm. Vikipedi:Kukla şüphelileri/CemPirinczade ile ilgili olarak CemPirinczade'nin katkılarını incelerken kaynaklı ve Türkçeleştirilmesi çok basit olan bir cümlenin bir deneyimli kullanıcı tarafından Türkçe ? gerekçesiyle kaldırıldığını ve daha sonra iki deneyimli kullanıcının da Gerekçe: + vandalizm amaçlı değişiklik"" gerekçesiyle veya gerekçe gösterilmeden kaldırıldığını gördüm. O yüzden Kullanıcı:İncelemeelemani, Kullanıcı:Esc2003, Kullanıcı:Rapsar'a aynı soru sordum. İki kullanıcı konu üzerine yorum yaparken ... bir kullanıcı tarafından İncirlik Hava Üssü mevzu Türkçeleştirilmeden kişiselleştirilmiş :( Takabeg ileti 21:31, 20 Mayıs 2013 (UTC)
Kullanıcıların aynı şeyi sürekli eklemeye çalışmaları vandalizm olmuyor aslında. Fakat bana konuyla ilgili bir geri dönüşte yapmadı. Bunun yerine geri dönüş sizin tarafınızdan yapıldı. Aslında kullanıcının mesaj sayfasında inatçılığa karşı iyi niyetim açıkça görülebilir. --i.e.msj 04:54, 21 Mayıs 2013 (UTC)
Madde8 ile ilgili olarak, bu davayı başlatan kullanıcının Vikipedi:Vandalizmin ne olduğunu anlaydığı ortadadır. Basit örnek gösterilerek açıklanması gerekirse:
1.: Ermeni Kırımı maddesine Celal Bey ile iligli bilgi eklemek = katkı sayılır ve vandalism sayılmaz. Sorunlu görüldüğünde maddenin tartışma sayfasında konuşulabilir. Yani tartışmaya açık.
2.: Ermeniler maddesine küfürlü kelimeler eklemek = bariz vandalizm. Tartışmaya açık bir şey değil.

Takabeg ileti 22:00, 20 Mayıs 2013 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

İlgisiz Yukarıda kukla şüphesi sebebi ile açılmış davayı emek sarf edildiği için dikkatli şekilde inceledim, ancak Takabeg'in bir kukla hesabı olabilmesini gerektirecek kanıtlara rastlayamadım. Herkese iyi çalışmalar. --e.c. 17:49, 24 Mayıs 2013 (UTC)