Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Kasım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

Uzay ve havacilik bilimi kaynaklari[kaynağı değiştir]

Yurtdisinda ogrenci oldugum icin bazi kaynaklara ulasmam kisitli veya imkansiz oluyor. Bu yuzden okudugum bilimdalina iliskin belge ve kaynaklari elinizde var ise benim gibi ogrenciler bilgisine sunarsaniz tesekkur ve minnettarligimi iletirim. Konular: malzeme mekanigi, yapi mekanigi, metallerin stresleri, havacilik fizigi, aerodinamik, termodinamik...

~~Yigit omer CIFTCI~~ Bu imzasız yazı 195.189.142.155 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İlginize[kaynağı değiştir]

Herkese öncelikle merhaba. Uzun bir süre zorunlu sebeplerden dolayı Vikipedi'de aktif olarak bulunamadım. Daha erken dönmeyi planlıyordum ama yine aynı sebeplerden dolayı dönüşümde tahminimden daha uzak bir tarihte olmak zorunda kaldı. Profilimde yazdığı gibi şu anda İstanbul'dayım. Yakın tarihte bir buluşma ayarlanabilirse güzel olacağını düşünüyorum. Benim için hergün uygun fakat çoğunluk için sanırım hafta sonları uygun olmaktadır. Önümüzdeki ilk haftasonunun erken olacağını düşünüyorum, planlama sorunları olabilir. Bu sebepten bir sonraki hafta sonu yani, 10-11 tarihleri arasında güzel bir buluşma olabilir. Duruma göre Vikipedi:Buluşma sayfasında bir alt sayfa açılarak, katılabilecekler ve uygun olan tarihler tartışılabilinir. Önümüzdeki 1 ay boyunca çoğu tarihin benim için uygun olacağını belirtmek isterim. --Ugur Basakmesaj 13:59, 1 Kasım 2007 (UTC)

Sevgili Ugur Basak, öncelikle hoşdöndün. İstanbul'da bir (buçuk) buluşma organize etmiştim, bir buluşma daha hoş olacaktır. Vikihaber'e buluşma haberi eklenene dek buradan görüşmek daha verimli olur, her kullanıcı fazla emek sarfetmeden görebilsin.
Önerim 10 Kasım 2007 Cumartesi günü saat 14.00'de, Temmuz ayındaki buluşmada olduğu gibi Taksim Gezi pastanesinde olmak. Hava erken karardığı için erken buluşmak daha iyi olacaktır. 15 Eylül buluşmasında Dilek pastanesini bulmakta zorlanmıştım, Gezi daha kolay. Pastane Taksim meydanında İstiklal caddesini arkanıza alıp AKM'ye baktığınızda sağ tarafta yer alıyor, meydandan Dolmabahçe'ye inen yolun hemen başında. Alt katta yaklaşık 20 kişilik bir toplantı masası da var, 7 temmuzda 5 kişi rahat sığmıştık :) Katılacak kullanıcı sayısı 20'nin üstüne çıkarsa farklı bir yer de bakabiliriz. Khutuckmsj 14:50, 1 Kasım 2007 (UTC)

Katılacaklar[kaynağı değiştir]

  1. Khutuckmsj 14:50, 1 Kasım 2007 (UTC)
  2. maderibeyzamsj 14:59, 1 Kasım 2007 (UTC) (Kütük gelirse ben geri kalır mıyım?:))
  3. Haftaya cmts olursa seviniriz. Dilek olmasın ama bu sefer. Gezi iyiydi. --Gerek var mı? XD
  • Üzgünüm, gelemiyorum. Katılım düşüklüğü nedeniyle daha ileri bi tarihe atmayı öneriyorum. maderibeyzamsj 13:07, 8 Kasım 2007 (UTC)
  • Şimdilik ertelemek daha mantuklı. Khutuckmsj 02:13, 9 Kasım 2007 (UTC)
  • Pazar günü olursa bende katılabilrim (herhangi bir pazar) ve yahut cumarteside olabilir (ama öğlen) :).--Aycan 22:12, 11 Kasım 2007 (UTC)

SAM oylamaları ile ilgilenelim lütfen[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Son günlerde dikkatimi çeken bir konu var. Topluluğumuz SAM oylamalarına olan ilgisini kaybetti. Önemli konulara dikkat çekiliyor bu oylamalarda. Lütfen her Vikipedist birkaç dakikasını da bu oylamalara ayırsın. Bu oylamalar en az madde oluşturmak ve düzenlemek kadar önemli. Çünkü bir çok sürüncemede kalan konu orada tartışılıyor sonuçta. Daha ekim ayından bile karara varılmamış tartışmalar var. Lütfen herkes VP:OY'a göre hakkı olan bu oylamalardan faydalansın. Görüşlerini belirtsin. Saygılar.Sağlamcıileti 14:35, 2 Kasım 2007 (UTC)

  • Bu görüşe bende katılıyorum.--Aycan 22:10, 11 Kasım 2007 (UTC)

=evet dedigin çok dogru.Halk bu konuda ilgisini kaybetti.=(kullanıcı:everesee 15:23,14 kasım 2007 (UTC)

Yönetici isim değişikliği hususu son oylaması[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Araya giren tatsız olaylar yüzünden oldukça geciken son oylamayı tekrar başlattım; oylamaya bu sayfada göz atabilirsiniz. En sona kalan 3 terimden (ikisi birbirine çok benzediği için birleştirildi) birini seçmek üzerine oylama başladı. Oylamaya dair temel bilgiler oradaki mesajda yazıyor; lütfen o küçük nota göz atın. Bu hususu ilk kez duyanlara/öğrenenlere ufak bilgi: yıllardır Vikipedi'de yöneticilik görevinin yanlış anlaşıldığından yakınan Vikipedistler olarak geçen yıllarda bu ismi değiştirmek istedik. Bu diğer Vikipedilerde de olmuş bir uygulama idi. Bunu uzun uzun birkaç kez tartıştık. En sonunda bu sene başı oylamaları başlattık. Birçok öneriden sonra eleme turları yapıldı ve şu anda o sayfada gördüğünüz 2 başlık elenenler arasından en çok beğenilenler olarak finale kalmayı başardı. Bu son final oylamasını araya giren çeşitli sebepler sonucu askıya almak zorunda kalmıştık, şimdi "zaman bu zamandır" diyerek bunu başlattım. Her Vikipedist bu sayfaya uğrayıp oyunu kullanırsa, fikir birliği açısından çok önemli bir adım atmış olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 23:54, 12 Kasım 2007 (UTC)

Referans Masası[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'daki en:Wikipedia:Reference desk benzeri bir uygulamayı burada da başlatmak için Vikipedi:Referans Masası sayfasını açtım. Sanırım Türkçe konuşan internet kullanıcılarına iyi bir yardım olacaktır. İşleyebilmesi için her konudan yardım gönüllüsüne ihtiyaç var. İlginizi bekliyor.--Manco Capac 10:01, 14 Kasım 2007 (UTC)

Belki Ana Sayfa'ya veya diğer yardım sayfalarına da bu sayfa için bir bağlantı koymak gerekebilir.--Manco Capac 10:02, 14 Kasım 2007 (UTC)
  • Anasayfada bağlantı olacaksa işe yarayacağını düşünüyorum. Levent Abi ileti 22:14, 18 Kasım 2007 (UTC)


hücre ve biyoloji[kaynağı değiştir]

bazı ödevlerimi yaparken biyoloji ve hücre adlı konularda fazla bilgi edinemiyorum umarım daha çok konu başlığı olur Bu imzasız yazı 88.229.153.212 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

yöneticilerin dikkatine[kaynağı değiştir]

Ben yokken sanırım Wikipedia, resim silme sistemini biraz değiştirmiş. Resimler için yardımcı fonksiyonu güncelledim, tekrar kullanıma açılmıştır. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 13:09, 16 Kasım 2007 (UTC)

Allah tuttuğunu altın etsin --Machiavelli' msj 01:28, 17 Kasım 2007 (UTC)
Cevap vermek istemiyorum. Her Şey Viki İçin--Ugur Basakmesaj 01:32, 17 Kasım 2007 (UTC)

Resimsiz biyografilerin ana sayfaya çıkması[kaynağı değiştir]

Merhaba. Vikipedi tartışma:Günün maddesi sayfasına yazdığım mesajı (ve Metalin yanıtını) buraya taşıyorum ve bu konudaki görüş ve önerilerinizi belirtmenizi rica ediyorum. Katkıda bulunacaklara şimdiden teşekkürler.

Acaba özgür lisanslı fotoğraf içermeyen biyografi maddeleri ana sayfaya çıkarken, aynı durumdaki film maddelerine yaptığımız gibi bir sembol-resim koymak veya ana sayfaya tamamiyle resimsiz çıkarmak mümkün mü? Bunun bir örneği olduysa göremedim; ama, yanılmıyorsam, İng. Wikipedia'da resimsiz ana sayfa maddeleri oluyor. Bunu çözebilisek, eminim sırasını bekleyen pek çok biyografi maddesi ana sayfaya çıkabilecek. --Yabancımsj 09:27, 6 Kasım 2007 (UTC)

Anasayfadaki maddelerin "mutlaka" resim içermesi gerekir diye katı bir kural yok elbette, ama olması estetik açıdan hoş olur. Gerekirse şablon da, resim aramayacak şekilde düzeltilebilir. Belki bu konuyu, daha fazla kullanıcının gözüne çarpması ve fikir alabilmek açısından, köy çeşmesinde tartışmaya açabilirsiniz. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:46, 19 Kasım 2007 (UTC)

--Yabancımsj 11:48, 19 Kasım 2007 (UTC)

Eğer biyografi güncel ise "güncel olay" resmini kullanıyoruz genelde. Güncel olmayan ve özgür lisanslı bir resmi bulunmayan biyografiler için önerilen bir resim var mı?--Machiavelli' msj 16:00, 19 Kasım 2007 (UTC)
Biyografi olduğunu belirtebilecek herhangi bir sembol resmin kullanımını destekliyorum. Resimsiz maddelerin ana sayfaya çıkmasında, içerik politikalarını ihlâl eden bir yönleri yoksa, hiçbir sakınca yok. İngilizce Vikipedi'de resme sahip olmayan seçkin maddeler var (örneğin yanılmıyorsam psikoz maddesi İngilizce Vikipedi'de resimsiz seçkin madde seçilmiş ve bu şekilde ana sayfada yerini de almıştı). Özgür lisanslı bir resme sahip olmayan maddeler sembolik görüntülerle veya tamamen görüntüsüz olarak ana sayfaya aktarılabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 22:53, 19 Kasım 2007 (UTC)

Biyografilerin gerektiğinde resimsiz çıkabilmesi konusunda bir sorun yok anladığım kadarıyla. Yalnız, Metal "şablon da, resim aramayacak şekilde düzeltilebilir." dediğine göre, şablonun şu anki halinde resimsiz koymak mümkün olmayacak galiba. Bu konuda ne yapılabilir acaba? Ana sayfa maddeleri artık daha kısa sürede değiştiğinden, şablonda kısa süre içinde bir değişiklik yapılabilmesi (mümkünse tabii) iyi olur bence. (Bir de, sembol resim kullanacaksak, ne olabilir?) --Yabancımsj 09:15, 20 Kasım 2007 (UTC)

Ölmüş kişilerin biyografisi ana sayfaya taşınırken, özgür lisanslı resimle çıkmak zorunda olmamalı bence. Çünkü şu an kişinin özgür lisanslı resmini nasıl yaratabiliriz? Bence yalnızca ölmüş kişilerde ve tarihi fotoğraflarda bu adil kullanım etiketli resimleri kullanabiliriz. Ayrıca Sait Faik'in maddesi ana sayfadan adil kullanım etiketli resme sahip olduğu gerekçesiyle çıkarılmış. Acaba Sait Faik'in özgür lisanslı resmini yaratabilecek olan var mı? --Dsmurat 12:08, 22 Kasım 2007 (UTC)

  • Bu kuralı kendi isteğimize göre değiştiremiyoruz. Örneğin Sait Faik'in özgür lisanslı resmi olmadığından, telif hakkı saklı resmini maddesinde kullanmamız adil kullanım kapsamına girer. Ana sayfada kullanmamız ise, adil kullanım politikasının ihlali olur. Bence resimsiz çıkarmak mümkünse, ana sayfada resimsiz oluversin özgür lisanslı resme sahip olmayan biyografiler. --Yabancımsj 12:18, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • İngilizce Vikipedi'de resmi olmayan biyografi maddelerine konan bir resim var onu koyabiliriz. Doğrudan kişinin resmi olmayan fakat onunla ilgili bir resmi koyabiliriz. Sembol olarak Commons'un şu kategorisindeki ikonlardan yararlanabiliriz: Category:People icons. Estetik gözükmese de şu tip bir ikon özellikle yardımcı olabilir: [1]. Kamu malı olduğu için bu ikonu Türkçeleştirebiliriz... veya ilgilenen grafiker varsa kendimize yeni bir şey çizebiliriz ^_^ Fikirler? Ayrıca bu resmin sayfasındaki notu özellikle adil kullanım ve biyografi resimleriyle ilgilenen arkadaşların okumasını tavsiye ederim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 15:12, 23 Kasım 2007 (UTC)
  • Aramızda karikatürist varsa yardımcı olablir belki? Khutuckmsj 15:58, 23 Kasım 2007 (UTC)
  • "Doğrudan kişinin resmi olmayan fakat onunla ilgili resimleri" koyuyoruz zaten ana sayfaya. Ben Romain Gary'yi aday gösterirken öyle yapmıştım mesela. (ki talihsiz madde uzun süredir aday, hala çıkamadı ana sayfaya. ) Sembol koymak gereksiz geliyor açıkçası. Olmasa ne olur? Biyografi olduğu rahatlıkla anlaşılıyor zaten bu maddelerin. Yalnız, karikatür ilaç gibi gelebilirdi aslında. Hele de yaşayan insan biyografilerine. Şöyle özenle çizilmiş, maddeye katkıda bulunan özgür lisanslı karikatürler çizse yetenekli arkadaşlar, Vikipedi toptan daha da güzelleşir bence. Kimse yok mu? --Yabancımsj 13:02, 26 Kasım 2007 (UTC)
  • Bence kişilerin ana sayfada olma nedenleri veya mesleklerine göre simgesel resimler konulabilir. Örneğin siyasetçiler için şapka, akademisyenler için kep, matematikçi ve fen bilimleriyle uğraşanlar için cetvel ve kağıt, sosyal bilimcilere dünya, sporcular için spor 1 veya spor 2, yazarlar için kalem veya kitap 1, kitap 2, kitap 3 seçeneklerini kullanabiliriz. Bunun resim konmamasından daha iyi olacağını düşünüyorum. --Dsmurat 14:10, 26 Kasım 2007 (UTC)
  • Bu tip kalıplardan çok hoşlanmasam da, ana sayfada hoş durabilir gibi geldi. Ana sayfada amacımız biraz da bu maddelere dikkat çekmek ve bu resimler de buna hizmet edebilir. Yine de karikatür çağrımıza olumlu bir yanıt gelirse çok daha iyi olur elbette. Olmazsa, Dsmurat'ın önerdiği resimler kullanılabilir bence. --Yabancımsj 14:18, 26 Kasım 2007 (UTC)
Bence tanımlayıcı ikon kullanmak da, Kullanıcı:Dsmurat'ın belirttiği gibi, çok güzel bir fikir. Şahsen destekliyorum... Ayrıca aslında yaşayan kişilerin biyografilerinde kullanmak üzere bu kişilerden herhangi bir resimlerini uygun bir lisans altında bize vermelerini veya genele sunmalarını rica edebiliriz. Eminim birçok ansiklopedik şahıs, hele hele de hâli hazırda Vikipedi'den haberdar olanlar, seve seve bir resimlerini bağışlayacaklardır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:40, 26 Kasım 2007 (UTC)
  • İngilizce Vikipedi'de karikatür ve kara kalem çalışmaları gördüm; gayet de hoş. Örneğin; [2] yada [3] . --Dsmurat 11:20, 27 Kasım 2007 (UTC)
  • Ben ana sayfaya çıkması için Ahmet Mithat Efendi'yi ve Abidin Dino'yu önerdim [4] ve bu kişilerin elimizde özgür lisanslı resimleri yok. Ancak tanımlayıcı bir simgeler kullandım. Burada yazdıklarımız hakkında bir örnek sağlayabilir bence.--Dsmurat 20:20, 27 Kasım 2007 (UTC)
  • Dsmurat'ın görüşlerine katılıyorum; çizim şeklinde olan resimlerin bulunup konulması bu sorunu çözecek sanırım. Vikipedi:Günün maddesi'ndeki Barry Trotter maddesi için bulduğum resimde oldukça tanımlayıcı ve yeterli ve bu konuya iyi bir örnek. Bunun gibi örnekleri araştırdığımız sürece bulabileceğimizden eminim. Sanırım bu konunun artık sorun teşkil etmesine gerek yok. İyi çalışmalar. Cat 10:26, 28 Kasım 2007 (UTC)

Sizce bu gibi maddeler ansiklopedik mi? Yani içerikleri boş ve ansiklopedik hiç bir şey içermiyorlar. Zaten ilgili üniversitenin maddesi ve dolayısıyla internet sitesinden bu gibi bilgilere ulaşmak mümkün iken böyle boş içerikli madde açmayı gereksiz buluyorum.--Manco Capac 10:25, 20 Kasım 2007 (UTC)

  • Bence de içeriksiz ve gereksiz:) Ansiklopedik açıdan değer taşıyıp taşımadığı tartışılır. Ancak toplu olarak ana bi madde altında tablolandırılabilecek veya listelenebilecek maddelerin bu şekilde ayrı ayrı açılmasına karşıyım:) --maderibeyzamsj 10:28, 20 Kasım 2007 (UTC)
  • M-1'den silinebilecek maddeler bence. Bu tip maddelerin liste haline getirilmesi konusunda hemfikirim.--Oblomov 10:39, 20 Kasım 2007 (UTC)
  • Bu tip maddelerin silinip başlıklarının tablo veya listeye taşınması gerektiğine katılıyorum. --Yabancımsj 10:49, 20 Kasım 2007 (UTC)

Gerekli bilgiler Selcuk Universitesi maddesinin alt basligi olan fakulteleri alt basligina eklenerek bu basliklar da ana maddeye yonlendirilebilir. Bu sayede hem ana madde daha iyi bi hale gelir, hem kisa maddelerden kurtulunmus olur. Zaten boyle cok kisa maddelerin genellikle birlestirilmesi iyidir. Iyi calismalar --Ugur Basakmesaj 18:44, 20 Kasım 2007 (UTC)

  • Temel bir ana maddede toplanması, en azından şu anki içerik göz önünde bulundurulursa, en doğrusu. Zira bu maddelerin hepsi şu anki durumlarında bir yönetici tarafından M1 gerekçesiyle silinebilir... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 17:08, 21 Kasım 2007 (UTC)
Köy maddeleri gibi ileride silinemeyecek bir hale gelmeden gereken yapılmalı bence.Liste halinde ya da tek bir ana madde de toplamak en uygunu olur.--Eldarionileti 21:44, 21 Kasım 2007 (UTC)
İlgili maddeleri geliştirmeyi düşünüyorum. Sayfalarından tarihçelerini falan kopyalayıp yapıştımak istemedim. Yine de ben geliştirmeden önce silinirse de sorun değil. Herşey wiki için. --Memty 00:14, 22 Kasım 2007 (UTC)
İsterseniz şimdilik listeleştirilsin veya tek bir maddede toplansın, daha sonra geliştirilebilecek olanlar zaten geliştirilir, ana maddeleri olur, ana maddelerine doğru giden iç bağlantılar verilir bu "giriş-bütünsel" maddede? Umarım anlatabildim kafamdaki şemayı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 00:59, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Konuyla ilgisi yok ama değinilmişken bi kez daha sorayım: Köy maddeleri neden silinemeyecekbir hale gelmiş ki?? --maderibeyzamsj 08:13, 22 Kasım 2007 (UTC)
10.000 civarında oldukları için herhalde : )) Sil sil nereye kadar : ))) Düzenlenmesi daha beter... bende dizilerin karakterleri için aynısının yapılmasını öneriyorum. Çünkü çok kısalar ve ayrı madde açılmasına değmeyecek durumdalar. Almanca wiki ana karakter-yan karakter demeden hepsini bir sayfada topluyor örneğin... bizde öyle yapabiliriz. En azından bir standartımız olur. Aslı Sütçüoğlu, Cem Onaran , Burhan Altıntop, Tanrıverdi Ekşioğulları gibi karakterler Avrupa Yakası karakterleri gibi bir sayfada birleştirilebilir. Bu diğer diziler içinde geçerli. Aynısını Harry Potter sayfalarında yaptık örneğin. --Berfu 08:51, 22 Kasım 2007 (UTC)
Vikipedi'de maddeler hızlı ya da oylamalı silme ile silinir.Bağlantılardan açıkça görebileceğiniz üzere hızlı ve oylamalı silme kriterleri arasında bu maddeleri silebilecek herhangi bir sebep yok.Dolayısıyla silinemez durumdalar. --Eldarionileti 11:09, 22 Kasım 2007 (UTC)
Bende bu maddeleri silelim demedim zaten. bir başlıkta toplayalım dedim. bir standartımız olsun dedim.--Berfu 14:02, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Kısa olmalarına dem vurularak yüzlerce kez silinemez hale geldikleri ifade edilen her madde M1 gerekçesiyle silinebilir:) Politikaları okuyalım, idrak edelim, uygulayalım, tartışalım, değiştirelim ama mesnedsiz konulara mesned haline getirmeyelim... --maderibeyzamsj 11:22, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • "Ansiklopedik olmama" da dizi karakterleri maddelerini silme gerekçesi olabilir herhalde. Diziler bittikten sonra, kim hatırlayacak bu karakterleri, ne gibi bir kayda değerlikleri olacak? Maddeler bu hale gelmeden, belirttiğim gerekçeyle "x dizisi karakterleri" gibi başlıklar altında toplanırsa, politikalara da uygun olur gibi geliyor. --Yabancımsj 12:12, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Berfu'ya katılıyorum. Tablolandırılabilecek olanları tablo halinde ana maddede bulunduralım. Eğer karakter, köy, fakülte her ne ise detaylı bir madde halinde yazılabilecek kadar hakkında kaynak ve bilgi varsa yine bunlar için de madde yazılabilir. Ama ilk etapta listeler, tablolar daha mantıklı gözüküyo. Ancak silinemeyecek hale gelmiş hiçbir şey yok. Vikipedide şu madde silinemez diye bir kuralımız olduğunu bilmiyordum. İstediğimiz (uygun gördüğümüz) her maddeyi istediğimiz (uygun gördüğümüz) her an silme/sildirme yetisine sahibiz. Ne de olsa özgür ansiklopedi... --maderibeyzamsj 09:02, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Ansiklopedik olduğu su götürür olan, hemen hemen hepsi taslak halinde dizi karakterleri maddelerini ve içeriksiz maddeleri tek başlıkta toplamak, sonra bu başlık içinde ilgili karakterin kısmının taslaktan öteye gelişmesi halinde tekrar başlı başına bir madde haline getirmek bence iyi bir çözüm olacaktır. Ayrıca hızlı silme/oylamayla silme kriterlerini sağlayan herhangi bir maddenin silinememesi gibi bir durum yok bence. Köy maddelerinde ise, bu maddeler sadece taslak halde olsalar bile, taslak kriterlerini doldurdukları için silinmemeleri görüşündeyim. Bir köy maddesi bir dizi karakterine göre daha ansiklopediktir. Khutuckmsj 12:34, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Ansiklopedik oldukları konusunda ben de Khutuck'le aynı görüşteyim. Ancak silinemez hale gelmek, silinememezlik beni düşündürdü. Silinmesi gerekiyorsa, silinirse daha iyi olacaksa silinsin yani. Neden silinemezmiş ki? SAM tartışması da açılabilir. Başka bi metod da düşünülebilir silinmesi için. Ancak her zaman savunduğum şu ki; köyler konusunda da daha önce önerdiğim gibi tablolamak, listelemek ve Khutuck'ün de dediği gibi taslak kriterlerini aştığında yeni madde olarak ayırmak mantıklı olan çözümdür. --maderibeyzamsj 12:44, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Köy maddeleri silinemezler. Bu bu kadar basit, bu kadar bariz. Niçin?
    • Öncelikle hızlı silme ile silinemezler zira hızlı silme kriterlerinde onları silmeye uygun bir kriter yoktur, o maddelerin içeriği M1 ile silinmelerini önleyecek kadar tanımlayıcıdır. Hiçbir yöneticinin bahsi geçen standart içeriğe sahip köy taslaklarını M1 ile silmesi mümkün değildir; buna "... ilçesinin köyüdür" içeriğinden başka içeriği olmayan ve daha önceden açılmış bazı taslakları dahil etmiyorum.
    • SAM ile de silinemezler. Niçin? Bir maddeyi belirli bir Vikipedi kuralına uygunsuz olduğu için SAM yaparsınız. Keyfinizden, veya salt sevmediğiniz için değil... oysa bu maddeler bariz biçimde hiçbir Vikipedi politikasını ihlâl etmemektedir; anormal tarafgir olmadıkları gibi çoğunluğu kayda değer de. SAM ile silinmelerinin yolunu açmak kural ihlâli olmayan maddeleri topluluğun vicdanına bırakmak demektir ki Vikipedi bir demokrasi olmadığı için bu hareket kendisi doğrudan bir kural ihlâli olur.
    • Peki bu maddeler silinemiyorsa, bir bariz kural ihlâli yoksa, niçin silinmesini istiyoruz? Zira içerikleri geliştirilebilecek vaziyette değil, geliştirmeye yönelik hiçbir aktif proje veya çaba yok. Boş boş duruyor ve madde sayımızı biraz şişiriyorlar. Ayrıca bol da vandalizm alıyorlar. Evet, bunların hepsi kötü özellikler fakat hiçbirisi silinmelerine yol açabilecek özellikler değiller. "Silelim kurtulalım" mantığı "açalım Vikipedi büyüsün" mantığının aynı oranda yanlış ve zararlı zıt-ikizi olacaktır. Bu yüzden bence artık şu silme işini unutalım. Zaten defalarca bunun mümkün olmadığı belirtildi. Köy maddelerini burada tartışmamız doğru olmaz. Fakat tartışmak isteyen arkadaşlar varsa, açalım bir başlık tartışalım. Fakat silinmeleri hususunu tartışmayalım; bunu yaparsak olmayacak duaya defalarca amin demiş oluruz. Bunun yerine bu maddeleri nasıl geliştirebileceğimizi tartışalım; bu konuda da birçok fikir ortaya atıldı. Zatım olarak benim köy maddelerini geliştirmeyi haftanın işbirliği kılmak, var olan fakat pasif durumdaki projeyi ilgi arkadaşlarla aktif hâle getirmek vb. önerilerim oldu. Kısacası hâlâ nicel yön üzerinde tartışıyoruz. Oysa bu maddelerin sorunları nitel ve bu sebeple soruna nitel yönden yaklaşmalıyız. Onları geliştirdiğimizde, hiçbir sorunları kalmayacağı gibi yararlı da olacaklardır. Lütfen şu silme konusunu artık tartışmayalım... zira silinmeleri mümkün değil. Nitel çözüm fikirleri olanları, yeni bir başlık altında, bu fikirleri tartışırken görmek eminim hepimizi mutlu kılacağı gibi çok çok daha yararlı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 18:46, 22 Kasım 2007 (UTC)
  • Evet, ben de Noumenon'la aynı görüşteyim. Ben de iyi çalışmalar dilerim.:))--Mehmetnba 12:54, 24 Kasım 2007 (UTC)

Dizi/Film karakterleri sayfaları[kaynağı değiştir]

Yukarıda bahsetmiştim ama köy maddeleri tartışmasına kurban gitmemeleri için ayrı bir başlıkta yazmak istiyorum. Şimdi bu maddeler bana sorarsanız ayrı bir madde açılacak kadar ansiklopedik değil. Ama diğer vikiler özellikle ingilizce wikide dizi/film karakterleri için sayfalar açılmakta. Haliyle benim dememle olmuyor. : ))) bunun için uzun sayfaları olan ana karakterler dışında X dizisi karakterleri gibi bir sayfada iş halledilebilir. Almaca wiki bunu uyguluyor. Hepsini birleştiriyor. Aslan Akbey, Nesrin Çakır, Eren Eylül, Ömer Candan,Safiye Karahanlı, Nergis Karahanlı vs. giden kurtlar vadisi karakterini, avrupa yakası, kavak yelleri karakterlerini tek sayfada birleştirip yönlendirme yapmamız hoş olur diye düşünüyorum. Yabancı diziler içinde yapılabilir ama onların sayfalarında daha geniş bilgi oluyor yinede kısa içerikli olanlara uygulanabilir bir öneri bence.--Berfu 20:13, 22 Kasım 2007 (UTC)

  • Açıkçası bu konuda emin değilim. Almanca Vikipedi'deki uygulamayı gördüm, haklı oldukları bir nokta var: bazen her figüre ayrı madde açılması cidden çok gereksiz, gereksizin ötesi sıklıkla kayda değerlik ihlâli. Bununla birlikte kesinlikle ve kesinlikle İngilizce Vikipedi'deki durumu da uygun görmüyorum: zaten oradaki bu tip maddelerin çoğunluğu kendi kayda değerlik yönergelerine dahi uygun değil. Bu durumda bence en doğru yol, kayda değerlik yönergeleri ışığında orta yoldur. Kendi başına kayda değer sayılabilecek karakterler varsa bunlara ayrı madde açılsın. Bunun dışında genel olarak tüm dizi, film, çizgi film vs. karakterleri için genel maddeler olsun; X dizisinin karakterleri gibi... kayda değer olup da ayrı maddesi olanlara bu genel maddelerde kısaca değinilir ve ana maddeye bağlantı konur. Bence bu en uygun yöntem; zira bu tip maddelerin çoğunluğu tek başlarına kayda değer değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 14:59, 23 Kasım 2007 (UTC)
Emin olmadığına emin misin Noumenon : ))) kenan ışık üslubunda yazdığım içinde ayrıca özür diliyorum normalde böyle değildim ama bu sefer kendimi tutamadım : ))) bende senine harfi harfine aynı şeyi söylemiştim --Berfu 20:45, 24 Kasım 2007 (UTC)
Evet, emin olmadığımdan eminim ^_^ Kafamdaki şekil o fakat "doğru olan budur" diyemiyorum. Almanca Vikidekinin de İngilizce Vikidekinin de artıları var... Çekimserim ama yukarıda belirttiğim tabloya yakınım. Aynı fikideyiz yani sanırım ^_^ - Noumenon mesaj 21:44, 24 Kasım 2007 (UTC)


Dizi karakterleri bence de bir başlık altında toplanmalı. Sadece çok fazla edit edilen maddeler yeni madde olarak açılmalı. Yoksa "sonsuza kadar" taslak olarak kalacakları aşikar. --Abuk SABUK 23:40, 24 Kasım 2007 (UTC)
VP:KD yönergeleri açıktır. Bu yönergelere uymayan maddeler silinmelidir. Ancak tabii bir dizi kendisi kayda değerse ve o dizi hakkında da maddemiz varsa, karakterler o maddenin içine konulabilir. Ya da karakter listesi gibi maddeler oluşturulabilir bence de. Duruma göre bazı maddeler için bir yöntem, bazıları için diğer yöntem kullanılabilir. Saygılar.Sağlamcıileti 15:08, 25 Kasım 2007 (UTC)
  • İşin aslı konu üzerinde dikkatli düşünüldüğünde iki tarafada kesin bir şekilde yaklaşılmasının yanlış olacağını düşünüyorum. Misal olarak Allah'ın adları sayfasını birkaç gün önce 100 sayfayı birleştirerek düzenledim. Bu işi 1 sene önce yapacaktım fakat belki o maddeler tek tek dururken bir değişiklik yapılır umuduyla beklemiştim ama tekra baktığımda büyük çoğunluğunda bir harf değişikliği bile yapılmamıştı ve hala yarım-bir cümlelik halleri ile duruyorlardı. Bu şekilde bir madde topluluğu gördüğümüzde tabii ki bunların birleştirilmesi maddenin kalitesi için iyi olacaktır. Ama biraz düşündüğümüzde İngilizce Wikipedia'da bulunan Jack Sparrow maddesinin nasıl FA (seçkin madde) durumuna getirilebildiğini görüyoruz. Ama bunun yanında aynı filmde yer alan ufak karakterlerin çok uzun olamama ihtimali var. Bu tür bir durumda yapılabilecek en iyi şey ne olabilir diye düşündüğümde en mantıklı olarak, X filmi, dizisinde oynayan-yer alan karakterler şeklinde bir madde hazırlayarak tüm karakterler hakkında o maddede açıklama yapılabilir. Buna ek olarak şayet gerçekten bazı karakterler ağır basıyorsa ve gerçekten bir bilgi varsa yine o listede o karakter hakkında özet bilgi bulunur fakat ayrı bir maddede açılabilir. Bu söylediklerim kesin kurallar olarak değil ama genel bir işleyiş düzeni olarak tavsiye niteliğinde uygulanması sanırım yapılabilecek uygun bir davranış olacaktır. Bir de olaya şu yönden bakabiliriz, Jack Sparrow gibi bir karakter çoğu izleyicisi tarafından kolaylıkla hatıralanabilen bir karakter ismi olmuştur, ama o filmde yer alan yan rollerden birinde 1-2 dakika yer almış bir karaktere ayrı bir madde olarak yer vermek ne kadar mantıklı düşünmek gerekiyor ama o karaktere o liste şeklindeki madde içinde çok rahat bir şekilde yer verilebilir. Genel olarak bu konudaki düşüncelerim bunlardır, ama tavsiye niteliğindedirler. --Ugur Basakmesaj 01:57, 26 Kasım 2007 (UTC)
İngilizce Wikipedia'dan bir örnek daha en:Scary_Movie. Yardımcı olması dileğiyle. --Ugur Basakmesaj 22:36, 26 Kasım 2007 (UTC)

İsimlendirme sorunları[kaynağı değiştir]

Filmlerde ya da Mini dizilerde En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü en:Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Miniseries or Television Movie
Sinema Dalında En İyi Aktris Altın Küre Ödülü - Müzikal veya Komedi en:Golden Globe Award for Best Actress - Motion Picture Musical or Comedy
Mini dizi ya da Filmlerde En İyi Aktris Emmy Ödülü en:Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress - Miniseries or a Movie
BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü en:BAFTA Award for Best Actress in a Leading Role
En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü en:Academy Award for Best Actress


Portal tartışma:Sinema#İsimlendirme sorunları sayfasında da belirttiğim gibi özellikle Altın Küre, Emmy ve Screen Actors Guild Awards sayfalarının nasıl isimlendireceğim hakkında daha güzel çözümler çıkabilir diye düşünüyorum. Ödüllerin isimleri -ki sayfaları ben açtım- anlamı azbuçuk karşılasa dahi şekil olarak kötü duruyorlar yukarıdaki örneklerdeki gibi. ayrıca ödüllerin isimleri makul bir şekilde kısaltılabilmedi. örneğin Michael J. Fox emmy ve altın küre'de aynı ödülü almasına rağmen sanki farklı bişeymiş gibi geliyor. (altın küre sinema-televizyon alanında, emmy sadece televizyon alanında ödül dağıttığı için)... umarım yardım ederseniz teşekkürler --Berfu 16:54, 25 Kasım 2007 (UTC)

Naçizane birkaç öneri:[kaynağı değiştir]

  • Tv Filmi ve Mini Dizi Dalında, En İyi Aktris SAG Ödülü
  • Komedi ve Müzikal Film Dalında, En İyi Aktris Altın Küre Ödülü
  • Mini Dizi ve Film Dalında, Sıradışı Baş Aktris Primetime Emmy Ödülü
  • En İyi Baş Aktris BAFTA Ödülü
  • En İyi Aktris Akademi Ödülü

"Baş" kelimelerini mutlaka eklemek gerekiyor zira yardımcı rol olmadığını vurgulamak için konulmuş.

"Kadın oyuncu" yerine "aktris" koymak da bir kelimeden kar etmemizi sağlar :) Zira Ben kendimi bildim bileli yaygın olarak kullanılıyor Türkçe'de.

İngilizce virgül bizde olduğu gibi kullanılmıyor her zaman. Bu nedenle virgülle bölmekte fayda var diye düşünüyorum.

Bazı "veya" kelimelerini de "ve" olarak değiştirdim ama dikkatle incelerseniz Türkçe'de bu şekilde kullanıldığını farkedersiniz.

"Outstanding" kelimesini "en iyi" olarak çevirmek hatalı olur diye düşünüyorum. Uygun karşılık "sıradışı"dır bence.

Saygılar. --Abuk SABUK 19:05, 25 Kasım 2007 (UTC)

Bu arada buraya yazmayı unutmuşum: ))) SAG diye kısalttığım Screen Actors Guild bu kurumun verdiği ödülleri ise Screen Actors Guild Awards. ben bunun maddesini Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri diye açtım tartışma sayfasına ismin aslında yanlış olduğunu yazdım çünkü televizyon ve sinema oyuncularını kapsamalı. onada güzel bir isim bulabilirsek iyi olur. Outstanding evet en iyi diye çevrilmemeli. ben hepsinde bir standart olsun diye öyle yapmıştım. en başarlı ya da en başarılı performans diye kullanılabilir. başrol olduğunu normalde belirtmedim çünkü yardımcı rolleri zaten yardımcı kadın/erkek oyuncu şeklinde yazıyoruz ama olabilir. yalnız baş yerine başrol kullanılsa daha iyi olur gibime geliyor. ve az önce dehşetle farkettim : )) almanca wiki bu işin de yolunu bulmuş. onlar şöyle yapıyorlar BAFTA Film Ödülü/En İyi Aktris de:BAFTA-Film-Award/Beste Hauptdarstellerin. hoş durduğunu sanmıyorum ama buda bir fikir.--Berfu 19:23, 25 Kasım 2007 (UTC)
Outstanding için "sıradışı" bence uygun bir karşılık olur. SAG Ödülleri için kullanılan resmî bir çeviri yok mu? Türkçe sinema yayınlarında falan? Genel olarak yayınlarda en sık kullanılan çevirileri kullanmamız gerekir zira doğrulanabilirlik madde isimleri için de geçerli. Bununla birlikte bazı çevirilerin korkunç olabileceği gerçeğini kabul ediyorum; yine de doğrulanabilirlik daha önemli. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:22, 26 Kasım 2007 (UTC)

Outstanding yerine sıradışı kullanıp yüreğime indirmeyin : )) bilemiyorum amerikan televizyon izleyicisi sıradışıyı bir övgü olarak kabul edip ödül ismi okununca onun sıradışı olduğunu düşünüyor olabilir ama ben onları hep başarılı/iyi olarak algıladım. [5], [6] ve [7] sayfalardan göründüğü üzere bence emmy ödülleri en iyi kadın/erkek oyuncu olarak kalsın. primetime eklenmeli çünkü bide daytime ödülleri var. primetime yerine akşam kuşağı, daytime yerine gündüz kuşağı denilebilir. Screen Actors Guild Awards için Kuara'nın önerisi olduğu gibi kalması türkçeye çevrilmemesi bende katılıyorum. Beyaz Perde Oyuncuları Derneği Ödülleri, Amerikan Sahne Sanatçıları Sendikası, Oyuncular Birliği, vs olarak geçiyor ama tam bir birlik yok. pek çok sayfa ise normal ismini kullanıyor, çevirmiyor. --Berfu 17:54, 28 Kasım 2007 (UTC)

SAG Ödülleri olarak kalması bence de sorunlu değil; sıklıkla kullanılan belirli bir Türkçe karşılığı yoksa. Sıradışı bence uygun; fakat bu çok sorunlu geliyorsa ve, örneğin, başarılı daha uygun geliyorsa ve topluluk da bu fikirdeyse benim için sorun yok - illâ ki "sıradışı" olsun demiyorum ^_^ Sadece bence başarılı biraz hafif kalıyor ve tam karşılamıyor. Dediğim gibi topluluk hangilerine daha yakınsa onlar olabilir; benim için fark etmez ^_^ - Noumenon mesaj 14:58, 29 Kasım 2007 (UTC)

Yardım çağrısı[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, günün resmi sayfasındaki şablon 2'nin bu ay sonuna kadar Türkçeleştirilmesi gerekmekte, ben vakit buldukça ve ingilizcem el verdiği ölçüde uğraşıyorum ancak yeterli değil. Yardımlarınız ricasıyla. Cat 12:19, 26 Kasım 2007 (UTC)

Bu resimlerin hangileri olduğunu nereden görüyoruz? Birkaç tanesini çevirdim ancak kalanların hangi resim olduklarını bilmeden yapmaktan çekindim. Khutuckmsj 15:37, 26 Kasım 2007 (UTC)

Kaydet düğmesine bastığınızda görülüyor. Bu arada ben de çeviri yaptım ama şablon bozuluyor. Nedenini bulamadım. Anlayan birisi lütfen bakabilir mi? --Abuk SABUK 19:02, 26 Kasım 2007 (UTC)

Şablon 1'de (ki kendisine giden bağlantıyı Günün resmi sayfasında bulabilirsiniz: Vikipedi:Günün resmi) resimlerin Commons'daki isimlerinin listesi var. Bu şablonun içeriğine bakarak, isimlerden yola çıkarak, resimleri görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu sayfadan geçmiş ve gelecek günün resimlerinin tam listesini (resimlerin küçük örnekleriyle birlikte) görebilirsiniz. Kullanıcı:Abuk78'in tam olarak ne demek istediğini anlayamadım. Eğer sorunu açarsanız düzeltmeye çalışabilirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:17, 26 Kasım 2007 (UTC)

Vikipediye ve iyi niyetli kullanıcılara saldırı yapan kullanıcı[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar http://groups.google.com.tr/group/vikipedi?hl=tr sayfasına bir göz atarsanız iyi olur. Bu Kullanıcı:3210 tarafından hazırlanmış bir sayfa bildiğiniz üzere bu bir kukla oynatıcı şu anda yine bir kuklası faaliyette bu kişi vikisözlüğü geri dönülmeyecek bir biçimde bozma faaliyetlerine devam etmektedir. Kendisi Sürmene mülki amiridir. Şu anda Kullanıcı mesaj:Babababayı kukla olarak kullanmaktadır. Ve sürekli olarak uyarılmaktadır. Meta'da da faaliyette olduğunu düşünmekteyim. Bu kullanıcının karalama faaliyetlerini durdurmamız gerekmektedir. --Nosferatu 14:02, 26 Kasım 2007 (UTC)

Buradan kuklacılık ile süresiz engelleme almış birisi. Başka yerlerde Vikipedi'yi ve Vikipedi'deki çeşitli kullanıcıları yerdiğini daha önce de görmüştüm. Bence bunu durdurmamız mümkün olmadığı gibi durdurmamıza da gerek yok. Sonuçta ifade özgürlüğü, fikirlerini - doğru olsunlar, yanlış olsunlar - belirtebilir. Ben iyi niyetli, ansiklopedi kurma amacıyla buraya gelen kullanıcıların burayı gelip gördükten sonra zaten bu denli (hakarete varan) yergileri dikkate alacaklarını düşünmüyorum. Vikisözlük'te aktif olduğunu oldukça yakın bir zamanda fark ettim. Vikipedi için daha önce yaptığı şeyleri Vikisözlük için de yapıyora benziyor. Bununla birlikte Vikisözlük'ün kadrosu farklıdır, orada yapılan ihlâller oraya katkıda bulunan arkadaşlarla ilgilidir. Vikipedi'nin diğer projelere sırf aynı köke sahipler diye büyük bir oranda karışmasını uygun bulmuyorum. Sonuçta oradaki topluluk farklı ve kendi kararlarını verebilmeli. Bununla birlikte Vikisözlük'te aktif olan bazı kullanıcıların aynı zamanda Vikipedi kullanıcısı olması hasebiyle bu haberini uygun buldum; bize haber verdiğin için teşekkürler Kullanıcı:Nosferatü. Ayrıca son bir hatırlatma: ne olursa olsun bir kullanıcı bir projeden süresiz engellendi diye diğer projelerde hiçbir olumsuz katkısı yoksa süresiz engellenemez (tabii genel bir projelerarası yasaklamayı dahil etmiyorum bu lafzıma). Bunun bilincinde olalım ve kişileri değerlendireceksek çok dikkatli değerlendirelim; kişiliklerini değil de katkılarını analiz edelim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:05, 26 Kasım 2007 (UTC)

Şu şekilde söyleyim kullanıcı halen vikikaynak , vikisöz, vikikitapta aktif durumdadır ve üç projede de ben yönetici pozisyonundayım , kullanıcıyı engellemek aklımın ucundan bile geçmemektedir. Yalnız vikipedideki yeni kullanıcı adıyla yapmış olduğu değişiklikleri görünce ve http://groups.google.com.tr/group/vikipedi?hl=tr sayfasına da göz atınca daha önce Kullanıcı:3210 adıyla yapmış olduğuna benzer katkılar yaptığını düşünerekten uyarı yapmak gereksinimi duydum ve bu kullanıcının yaptığı değişikliklerin kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum--Nosferatu 20:58, 26 Kasım 2007 (UTC)

  • Eski kullanıcı adlarıyla buraya en son katkıda bulunma tarihi oldukça eski; yani kayıtlarda kendisine dair herhangi bir teknik bilginin kaldığını zannetmiyorum. Zaman-aşımı söz konusu. Bununla birlikte dediğiniz gibi, şüphelenen kullanıcılar, davranışsal iz arayışında bulunabilir; sonuçta kuklacılık hususunda her daim en temel ve önemli kanıt davranışsal izdir. Eminim ilgilenen kullanıcılar olacaktır, teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 21:07, 26 Kasım 2007 (UTC)


Bu konudaki tartışma, "Tartışma:Apollo projesi" sayfasına taşınmıştır. --Abuk SABUK 20:20, 29 Kasım 2007 (UTC)

Atlasjet uçak kazası haberi[kaynağı değiştir]

Milliyet gazetesindeki bu haberde Vikipedi kaynaksız olarak birebir kopyala yapıştır biçiminde kullanılmıştır. Alıntı bu maddeden yapılmıştır, bilginize --Manco Capac 08:53, 30 Kasım 2007 (UTC)

İlk değil, son da olmayacak. Kaynak gösterseler içleri rahat etmezdi kesin. Khutuckmsj 13:40, 30 Kasım 2007 (UTC)
Kaynak göstermişler: ANKA ajansı muhabiri derlemiş!!!. Herkes olurdu da bir haber ajansından beklemezdim. Daha başka yerlerde de var; Burada da kaynak ANKA, burada kaynak tv8, burada kaynak DHA olarak gösterilmiş. Haber kelimesi kelimesine aynı ama kaynaklar muhtelif ve vikipedinin v'si yok .--Gökhan 16:19, 30 Kasım 2007 (UTC)
Olur böyle şeyler... hep olacak... aslında yaptıkları bence pek doğru değil. Evet, Vikipedi güzel bir oluşum ve amacımız bilgi sunmak ama medya organlarında temel kaynak olarak kullanılabilecek kadar sağlıklı olmayabilir sunduğumuz bilgi. Hele bu tip konularda VP:D'yi sağlamak (olay yeni olduğu için) çok zorken. Bu arada ne garip değil mi, medya organları bile telif haklarına bizim kadar dikkat etmiyor ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:44, 4 Aralık 2007 (UTC)