Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Yüzüncü Yıl Üniversitesi/BOTE

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi BOTE
Tarih12 Ekim 2016
Saat15:00
YerEğitim Fakültesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, Türkiye
KonuBir Eğitim Aracı Olarak Vikiepedi
EğitimciBasak, Sakhalinio
Katılımcı sayısı50
KatılımcılarBilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencileri


12 Ekim 2016 Etkinlik Notları[kaynağı değiştir]

HakanIST'in Özel Öğretim Yöntemleri dersi ile ilgili olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Vikikaynak'taki etkinliklerini fark etmesi üzerine dersin hocası Eylem Hanım ile temas kuruldu. Dersin içeriğinde wiki uygulamalarından bahsedildiği ama uygulama yapılmadığı öğrenildi. Vikipedistlerin ağzından öğrencilere Vikipedi'yi tanıtmak ve özellikle eğitim amaçlı nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi vermek üzere çevrimiçi ortamda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'ne konuk olmak üzere anlaşıldı. Değişik sınıflardan öğrencilerin derslerinin çakışmadığı bir gün ve saat olarak Çarşamba 15:00-16:00 arasını belirledikleri haberi gelince o saatte Sakhalinio ve Basak zoom.us programı ile derse konuk oldu. "Bir Eğitim Aracı Olarak Vikipedi" başlıklı sunum yapıldı.

Hesap nasıl yaratılır, Sayfa nasıl oluşturulur, nasıl güncellenir türü bilgilerin aktarılmasına gerek olmadığı ama felsefesinden ve eğitim amaçlı derste kullanma imkanlarından bahsedilmesi istenmişti. Vikipedi'nin imece usulü ile yaratılması, Beş Temel Taşı, Vandallarla Savaş, Güvenilirlik, Doğrulanabilirlik, Telif hakları konularında bilgi aktarımından sonra Vikipedi Eğitim Programı ile ilgili bilgiler verildi ve öğrencilerden gelen sorular yanıtlandı.

Karşı tarafta etkileşimli tahta ile bağlandıklarından eğitim salonunda ses ve görüntü almada sorun oldu. Oradan yazılı olarak iletişim gelebildi...Bu da biraz tepkileri almayı, soru-cevap şeklinde ilerlemeyi zorlaştırdı. Öğrencilerin ilgi ile dinlediklerini ve paylaşımları etkili bulduklarını tahmin ediyoruz. Öğrencilerden Vikipedi'ye yönelik tutumlar ile Vikipedi'deki bilgilerin doğruluğuna, yansızlığına ilişkin algılar üzerine bir surveymonkey üzerinde yayınlanan, Uludağ Üniversitesi'nde Pınar hoca'nın hazırladığı bir anketi yanıtlamaları istendi. Sunumdan sonra bazı yanıtlar geldi. Bu yanıtları bu konudaki bir araştırmada kullanılıp kullanılamayacağı incelenecek.--Başak (mesaj) 19:22, 12 Ekim 2016 (UTC)

12 Ekim 2016 Yüzüncü Yıl Üniversitesi sunum videosu (50dk)