Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Uludağ Üniversitesi/PSİ3004 (2016)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Uludağ Üniversitesi PSİ 3004
Tarih09 Mart 2016
SaatUTC 15:00
YerFen-Edebiyat Fakültesi, Görükle Kampüsü, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer, Bursa, Türkiye
KonuVikipedi tanıtım, temel bilgiler sunumu. İnternete bağlanarak uygulamalı madde değişikliği gösterme.
EğitimciBasak,
KatılımcılarGrup listesi

Ders bilgileri[kaynağı değiştir]

Ödevin konusu[kaynağı değiştir]

Psikoloji bölümü 3. sınıf öğrencilerinin 4-5 kişilik gruplar halinde çalışarak Pskioloji Tarihi dersinde öğrendikleri konular içinde kendi belirledikleri bir konu hakkında bir Türkçe Vikipedi maddesi yazması/geliştirmesi.

Amaçlar[kaynağı değiştir]

  • Yazma becerisinin geliştirilmesi
  • Medya okur yazarlığının gelişmesi
  • Eleştirel düşünce ve araştırma yeteneklerinin gelişmesi
  • Takım çalışması becerisinin gelişmesi
  • Wiki teknik ve iletişim becerilerinin gelişmesi

Ders adı[kaynağı değiştir]

Psikoloji Tarihi

Disiplin[kaynağı değiştir]

Psikoloji

Sınıf büyüklüğü[kaynağı değiştir]

102

Kişisel veya grup ödevi[kaynağı değiştir]

Grup ödevi

Süre[kaynağı değiştir]

xx hafta

İbare[kaynağı değiştir]

Uludağ+PSİ3004

Katılımcılar[kaynağı değiştir]

20 grup öğrenci

Etkinlik notları[kaynağı değiştir]

9 Mart 2016 günü 15:00’te Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Psikoloji Bölümü lisans programında “Psikoloji Tarihi” dersine konuk olarak öğrencilere Vikipedi eğitimi verdim. Etkinlik ile ilgili notları aşağıda paylaşıyorum.

  • PSİ 3004 kodlu dersine kayıtlı 102 öğrenci var. Dersi veren öğretim üyesinin Vikipedi’de yazma deneyimi yok. Ancak öğrencileri için bu deneyimin faydalı olacağına inanarak ders yükümlülükleri arasına dönem sonuna kadar 4-5 kişilik gruplar oluşturup grup üyeleri ile birlikte ders kitabında yer alan, kendi seçecekleri bir konuda Vikipedi maddesi oluşturma ödevi vermeye karar verdi.
  • Öğrencilere Vikipedi’yi tanıtmak ve madde hazırlama hakkında bilgi vermek üzere derse konuşmacı olarak katıldım.
  • Sunuma başlamadan önce öğrencilere soru yönelterek onların Vikipedi’den yararlanıp yararlanmadıklarını; maddelerin nasıl oluşturulduğu konusunda ne kadar bilgi sahibi olduklarını öğrenmeye çalıştım. Gördüm ki öğrencilerin Vikipedi’nin imece usulü ile yaratıldığı konusunda bilgisi var. Örneğin, küçük yerleşim yerleri ile ilgili rastladıkları bazı maddelerin orada yaşayan biri tarafından kaleme alındığını fark etmişler (“köyümüzün su sorunu var” tarzı şikayetlerden...). Bir öğrencinin fark ettiği yanlış bir bilgiyi düzeltme deneyimi olmuş (değişiklik onaylanmamış ). Ancak çoğunlukla öğrenciler kendilerinin de ansiklopedi maddelerine müdahale edebilecekleri, yeni madde oluşturabileceklerini düşünmemişler.
  • Bir öğrenci, aynı üniversitede görev yapan kendi kardeşimin, ödev yaparken kaynak olarak vikipedi’yi göstermemelerini söylediğini belirtti (kardeşimi bana şikayet etti!) . Bir yandan Vikipedi yazarlığına teşvik edilirken bir yandan da ödev ve tezler için kaynak olarak Vikipedi’yi göstermelerinin uygun karşılanmaması kafaları karıştırmıştı. Vikipedi’nin bilgi öğrenmek ve araştırmak için harika bir araç olmasına rağmen kaynak olarak gösterirken neden temkinli olmanın gerektiği konusunu tartışmaya gelecekteki eğitimlerde de yer vermek faydalı olabilir.
  • Sunumu kısa tutup Vikipedi sayfalarını internete bağlanıp incelemeye geçtik.
    • Bir-iki maddenin alt-başlıkları, kaynakça bölümü, kategorilerine bakıldı; sayfa geçmişlerine göz atıldı, değişiklik özeti yazma, kullanıcı sayfası oluşturma ve tartışma sayfalarının amacı hakkında bilgi verildi.
    • Mevcut bir madde üzerinde ”Değiştir” ve “Kaynağı Değiştir”’i kullanarak nasıl değişiklik yapılacağı gösterildi; ama wiki mark up konusuna girmeye fırsat olmadı.
    • Sıfırdan bir madde oluşturmaya örnek olarak iki satırlık bir madde yazmaya başlayıp ön izlemede nasıl göründüğüne bakıldı.
    • Gelecek haftaki derse kadar kullanıcı hesabı oluşturmaları ve kullanıcı sayfası oluşturarak Vikipedi’de yazma egzersizi yazma ödevi verildi. Yardım sayfalarında gezinmeleri tavsiye edildi; Köy Çeşmesi hakkında bilgi verildi.
    • 4-5 kişi birlikte bir madde yazacak olsalar da hepsinin ayrı ayrı hesap açmaları, hesapların bireysel olduğu vurgulandı.
    • Yapacakları değişikliklerde değişiklik özetine Uludağ+Psi3004 yazmaları istendi.
  • Öğretim üyesi ile görüşüp yazılacak maddelerin belirlenmesi hakkında bir yol haritası çizilmesi uygun olacak. Öğrencilerin kendine bırakılması halinde çakışmalar olabilir. Bir madde listesi oluşturup paylaştırılması tavsiye edilecek. Ödevin teslim tarihi netleştirilecek.
  • Bu kadar kalabalık bir öğrenci grubuna eğitim vermek kaygı vericiydi. Ses duyulur mu, ilgi dağılır mı? Sınıf, ummadığım kadar büyük bir dikkatle dinleyip ilgi gösterdi. Öğretim üyesinin tavsiyesi yapacakları önemli ve özel bir iş yaptıklarını çokça vurgulamamdı. Vikipedi Eğitim Programı çerçevesinde ödev hazırlayacak Türkiye’deki ilk öğrenci gruplarından olduklarını, bu deneyimin önemini; oluşturacakları maddelerin, büyük ihtimalle o konuyu arama motorlarında arayan kullanıcının karşısına gelen ilk sonuçlardan olacağı, bu nedenle büyük sorumluluk taşıdıkları, ciddi ve özenli bir çalışma yaptıkları gerektiğini anlattım. Çok ciddileştiler!
  • Deneme tahtası nasıl kullanılır, kaynak nasıl gösterilir, Wiki mark up gibi bazı konuların eksik kaldığını düşünüyorum. Bu konulardaki eğitim videoları ve diğer materyallerini öğrencilerle paylaşması için öğretim üyesine iletirsek faydalı olabilir. --Başak (mesaj) 22:16, 9 Mart 2016 (UTC)

Geribildirimler[kaynağı değiştir]

Tüm geribildirimler >>