Uzay Yolu VIII: İlk Temas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzay Yolu VIII: İlk Temas
Star Trek: First Contact
Uzay Yolu VIII: İlk Temas film posteri
YönetmenJonathan Frakes
YapımcıRick Berman
Senarist
Hikâye (eser)
UyarlamaStar Trek
Gene Roddenberry
Oyuncular
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniMatthew F. Leonetti
Kurgu
  • Anastasia Emmons
  • John W. Wheeler
StüdyoParamount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i22 Kasım 1996 (1996-11-22)
Süre111 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$45 milyon
Hasılat$146 milyon

Star Trek: İlk Temas, ilk kez sahneye çıkan sinema yönetmeni Jonathan Frakes'in 1996 yapımı Amerikan bilim kurgu filmidir. Star Trek serisinin sekizinci filmi ve Star Trek: The Next Generation dizisinin oyuncu kadrosunun başrol oynadığı ikinci filmdir. Filmde sibernetik Borg, insanlarla uzaylı Vulkanlar arasındaki ilk teması engelleyerek Dünya'yı fethetmeye çalışır, ancak planları onları 21. yüzyılın ortalarına kadar takip eden USS Enterprise mürettebatı tarafından bozulur.

1994'te Star Trek Generations'ın gösterime girmesinin ardından Paramount Pictures, yazarlar Brannon Braga ve Ronald D. Moore'u serinin bir sonraki filminin geliştirilmesiyle görevlendirdi. Braga ve Moore olay örgüsünde Borg'un yer almasını isterken, yapımcı Rick Berman zaman yolculuğu içeren bir hikâye istiyordu. Yazarlar iki fikri birleştirdi; filmi başlangıçta Rönesans İtalya'sında çektiler, ancak Rönesans fikrinin "fazla kitsch " olacağından korktuktan sonra Borg'un bozduğu zaman dilimini 21. yüzyılın ortalarına kadar değiştirdiler. Tanınmış iki yönetmenin işi reddetmesinin ardından, görevin Star Trek'i anlayan birine düşmesini sağlamak için oyuncu kadrosundan Jonathan Frakes yönetmen olarak seçildi.

Filmin senaryosu, yeni bir USS Enterprise da dahil olmak üzere yeni yıldız gemisi tasarımlarının yaratılmasını gerektiriyordu Yapım tasarımcısı Herman Zimmerman ve illüstratör John Eaves, selefinden daha şık bir gemi yapmak için işbirliği yaptı. Ana çekimler, prodüksiyonun gemideki sahneler için yeni setlere taşınmasından önce Arizona ve Kaliforniya'da haftalarca süren mekan çekimleriyle başladı. Borg, sanki içten dışa makine varlıklara dönüştürülmüş gibi görünecek şekilde yeniden tasarlandı; yeni makyaj seansları televizyon dizisindeki görünümlerinden dört kat daha uzun sürdü. Efekt şirketi Industrial Light & Magic, filmin özel efektlerini beş aydan kısa bir sürede tamamlamak için acele etti. Geleneksel optik efekt teknikleri, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerle desteklendi Jerry Goldsmith filmin müziklerini besteledi.

22 Kasım 1996'da gösterime giren film, açılış haftasonunda en çok hasılat yapan film oldu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki son gişe hasılatı 92 milyon dolardı ve bu, diğer yerlerdeki bilet satışlarıyla birlikte dünya çapında toplam 146 milyon dolar elde etti. Eleştirel tepkiler çoğunlukla olumluydu; Roger Ebert'in de aralarında bulunduğu eleştirmenler onu en iyi Star Trek filmlerinden biri olarak değerlendirdi ve 2009'da yeniden başlatılan Star Trek tarafından marjinal olarak geçilene kadar (%94) serideki en olumlu değerlendirilen filmdi (incelemelerin %92'si olumluydu). Borg ve özel efektler övgüyle karşılandı Filmin bilimsel analizi, Kaptan Jean-Luc Picard'ın Herman Melville'in Ahab'ı ve Borg'un doğasıyla paralelliklerine odaklandı. First Contact En İyi Makyaj dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ancak Çatlak Profesör filmine yenildi.[2] Ancak film üç Satürn Ödülü kazandı. Bunu 1998'de Star Trek: Insurrection izledi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2373 yılında Kaptan Jean-Luc Picard, kendisine "Locutus" ("Her İki Dünyanın En İyisi "[3]) adını veren sibernetik Borg tarafından asimilasyonunu yeniden yaşadığı bir kabustan uyanır. Daha sonra, Picard'ın gezegenin savunmasına katılamayacak kadar duygusal olarak dahil olabileceğinden korkan Yıldız Filosu Amirali Hayes tarafından Dünya'ya yönelik yeni bir Borg tehdidi hakkında bilgilendirilir.

Filonun savaşı kaybettiğini öğrenen Atılgan mürettebatı, emirlere uymaz ve tek bir Borg küp gemisinin, bir grup Yıldız Filosu gemisine karşı üstünlük sağladığı Dünya'ya doğru yola çıkar. Enterprise, USS mürettebatına yardım etmek için zamanında gelir Defiant ve komutanı Klingon Solucanı Picard filonun kontrolünü ele geçirir ve hayatta kalan gemilere ateş güçlerini Borg gemisindeki görünüşte önemsiz bir noktaya yoğunlaştırmaları yönünde talimat verir.[4] Küp, yok edilmeden önce daha küçük bir küre gemisini Dünya'ya doğru fırlatır Atılgan küreyi zamansal bir girdaba doğru takip eder Küre kaybolurken Atılgan, Dünya'nın değiştirildiğini ɡörür Borg'un geçmişi değiştirmek için zaman yolculuğunu kullandığını fark eden Atılgan, girdabın içinden küreyi takip eder.[5]

Atılgan, yüzlerce yıl öncesine, 4 Nisan 2063'te, Zefram Cochrane'in insanlığın uzaylı yaşamla ilk karşılaşmasına yol açan tarihi warp uçuşundan bir gün önce gelir. Mürettebat, gezegen yıkıcı bir nükleer savaşın pençesindeyken Borg'un ilk teması engellemeye ve insanlığı asimile etmeye çalıştığını fark eder. Borg küresini yok ettikten sonra, bir dış görev ekibi Cochrane'in Bozeman, Montana'daki gemisi Phoenix'e ışınlanır. Picard, Cochrane'in asistanı Lily Sloane'u tıbbi müdahale için Atılgan'a geri gönderir Ayrıca Phoenix'in planlandığı gibi ilerlemesini sağlamak için Komutan William T. Riker'ı geride bırakarak gemiye geri döner.[6] Gelecekte Cochrane bir kahraman olarak görülse de gerçekte Phoenix'i finansal kazanç için inşa etmiş ve mürettebatın tanımladığı tarihi figür olma konusunda isteksizdir.[5]

Bir grup Borg, Atılgan'ın alt güvertelerini istila ederek mürettebatı alt eder ve gemide değişiklikler yapar. Picard ve bir ekip, Borg'u aşındırıcı bir gazla devre dışı bırakmak için mühendisliğe ulaşmaya çalışır, ancak geri dönmek zorunda kalırlar; Android Data yakın dövüşte yakalanır. Korkan Lily, Picard'ı silahla köşeye sıkıştırır ama Picard onun güvenini kazanır. İkili, Picard'ın holografik bir romandan 1940'lara ait bir gece kulübü sahnesini canlandırdığı sanal güvertedeki Borg'dan sığınır.[7] Picard, Worf ve geminin navigatörü Teğmen Hawk, Borg'un yön saptırıcıyı kullanarak takviye çağırmasını engellemek için uzay kıyafetleri içinde geminin dışına giderler, ancak Hawk bu süreçte asimile edilir. Borg daha fazla güverteyi özümsemeye devam ederken Worf gemiyi yok etmeyi önerir, ancak Picard öfkeyle ona korkak olduğunu söyler. Lily, kaptanla yüzleşir ve Borg'la olan geçmişi nedeniyle mantıksız davrandığını fark etmesini sağlar Picard, geminin kendi kendini yok etmesinin etkinleştirilmesini emreder, ardından kendisi Data'yı kurtarmak için geride kalırken mürettebata kaçış kapsüllerine gitmesini emreder.[8]

Cochrane, Riker ve mühendis Geordi La Forge Phoenix'te warp sürücüsünü etkinleştirmeye hazırlanırken Picard, Borg Kraliçesi'nin Data'ya insan derisi aşıladığını keşfeder ve bu ona androidin şifrelemesini elde edebilmek için uzun zamandır arzuladığı dokunma hissini verir.

Picard, Data'nın özgürlüğü karşılığında kendisini Borg'a teklif etse ve isteyerek yeniden Locutus olmayı teklif etse de Data ayrılmayı reddeder. Kendi kendini imha etme özelliğini devre dışı bırakır ve Phoenix'e torpidoları ateşler. Son anda torpidolar ıskalar ve Kraliçe, Data'nın onu aldattığını fark eder.[8] Android, soğutma sıvısı tankını patlatır ve aşındırıcı buhar, Borg'un biyolojik bileşenlerini yok eder Borg tehdidi etkisiz hale getirildikten sonra Cochrane warp uçuşunu tamamlar.[5] Ertesi gün mürettebat, Phoenix warp testinin ilgisini çeken uzaylı bir Vulkan gemisinin Dünya'ya inmesini uzaktan izler Cochrane uzaylıları selamlar. Zaman çizelgesinin düzeltilmesini sağlayan Picard, Lily'ye veda eder ve Atılgan mürettebatı kaçıp 24. yüzyıla geri döner.[5]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her gün sekiz sayfa yerine yalnızca dört sayfa senaryo çekildiği için ana çekimler The Next Generation'a göre daha yavaştı.[9] Frakes, Star Trek serisinde yeni olan ve Poltergeist ve Strange Days gibi filmlerdeki çalışmalarına hayran olduğu görüntü yönetmeni Matthew F. Leonetti'yi işe aldı. Star Trek kurallarına aşina olmayan Leonetti, serideki önceki dört filmi inceleyerek bu göreve hazırlandı; bunların her birinde farklı bir görüntü yönetmeni kullanılmıştı (The Voyage Home'da Donald Peterman, The Final Frontier'da Andrew Laszlo, The Final Frontier'da Hiro Narita). Keşfedilmemiş Ülke ve Generations'tan John Alonzo). Ayrıca birkaç gününü Voyager ve Deep Space Nine setlerindeki çekimleri gözlemleyerek geçirdi.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "STAR TREK: FIRST CONTACT (12)". British Board of Film Classification. 25 Kasım 1996. 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  2. ^ "The 69th Academy Awards - 1997". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Beverly Hills, CA. 24 Mart 1997. 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  3. ^ Black, A. J. (2021). Star Trek, History and Us: Reflections of the Present and Past Throughout the Franchise. Jefferson, NC: McFarland & Company. s. 75. ISBN 9781476681696. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021Google Books vasıtasıyla. 
  4. ^ Nemecek, 326.
  5. ^ a b c d "Star Trek: First Contact". Star Trek. CBS Studios Inc., Paramount Pictures Corporation and CBS Interactive Inc. 6 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  6. ^ Nemecek, 327.
  7. ^ Nemecek, 327–8
  8. ^ a b Nemecek, 328.
  9. ^ Star Trek cast and crew (15 Mart 2005). Star Trek: First Contact; Making First Contact. Paramount Pictures. 
  10. ^ "Battling the Borg". American Cinematographer. 77 (12). December 1996. ss. 58-66. ISSN 0002-7928. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023 – Internet Archive vasıtasıyla.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)