Romulan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Star Trek: The Next Generation adlı televizyon dizisinde yer alan bir Romulan manken

Romulanlar Amerikan bilim kurgu serisi Star Trek'teki dünya dışı bir ırktır. İlk olarak Star Trek (1966–1969) dizisinde yer aldılar. The Animated Series, The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager, Enterprise, Discovery, Picard, Strange New Worlds ve Lower Decks dahil olmak üzere sonraki Star Trek sürümlerinin çoğunda yer aldılar. Star Trek'in uzun metrajlı filmleri Star Trek V: The Final Frontier (1989), Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991), Star Trek: Nemesis (2002) ve Star Trek (2009) filmlerinde rol aldılar Ayrıca kitaplar, çizgi romanlar, oyuncaklar ve oyunlar da dahil olmak üzere diğer çeşitli yan medyada da yer almaktadırlar.

Yazar Paul Schneider, 1966 Star Trek bölümü "Dehşetin Dengesi" için Romulanları yarattı. Temel olarak, antik Roma İmparatorluğu'nun uzay uçuşu yapacak kadar gelişmiş olsaydı nasıl görünebileceğini düşündü. Fiziksel olarak Romulanlar insansı olarak ɡösterildi, ancak gösterinin makyaj departmanı onları insanlardan ayırmak için onlara sivri kulaklar verdi. 23. yüzyılda geçen dizide, Romulanların uzak geçmişte başka bir uzaylı türü olan Vulkanlardan ayrıldığı düşünülüyordu. Barışçıl ve mantık odaklı olarak ɡösterilen Vulkanlıların aksine Romulanlar, yıldızlararası bir imparatorluk kurmuş militarist olarak tasvir ediliyordu. Romulanlar, serinin kahramanları olan yıldız gemisi USS Enterprise, mürettebatı ve onların kurgusal hükümeti Birleşik Gezegenler Federasyonu'nun düşmanları olarak yer aldılar.

1987'de, 24. yüzyılda geçen Star Trek: Yeni Nesil'in yazarları Romulanları bir kez daha Federasyon'un düşmanları olarak ɡösterildiler. Gösterinin tasarımcıları Romulanlara yeni kostümler verdi ve çoğu Romulan karakterinin alnına V şeklinde bir çıkıntı ekledi, ancak bu çıkıntılara sahip olmayan Romulanların da var olduğuna dair işaretler vardı. Star Trek: Enterprise dizisinde, çıkıntıları olmayan Romulanlar, Vulkanlara (çıkıntıları da olmayan) geçiş olarak tasvir ediliyor. 2009 yapımı Star Trek filmi, Romulan ana dünyası Romulus'un 2387 yılında bir süpernova tarafından yok edilmesini tasvir ediyordu. Bu filmde baş çıkıntıları olmayan Romulanlar yer alıyordu. Romulus'un yıkımının etkisi, Star Trek: Picard dizisinde bir olay örgüsü teması oluşturuyor. Bu serideki Romulanlar çıkıntılı ve çıkıntısız olanları içeriyordu ve kuzey Romulanlar hakkındaki bir satırın bu iki gruba gönderme yapması amaçlanmış olabilir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Romulanlar "Dehşetin Dengesi" bölümü için tasarlandı 2014 yılında "Terörün Dengesi", Io9 tarafından serinin en iyi bölümü olarak derecelendirildi ve ikinci sezon bölümü "The Deadly Years" ve üçüncü sezon bölümü "The Enterprise Incident" için yeniden kullanıldı.[1]

Romulanlar, kurgusal hükümet Birleşik Gezegenler Federasyonu'nun Amerika Birleşik Devletleri rolünü oynaması ve Klingonların Sovyetler Birliği rolünü oynamasıyla komünist Çin rolünü üstlendi.[2] Sonuç olarak, Romulanlar genellikle gizemli, ama aynı zamanda "son derece militarist, doğası gereği saldırgan ve savaşta acımasız" olarak tasvir edildi.[2] Orijinal Dizide Romulanların yer aldığı bir bölüm için gereken makyaj çok pahalı ve zaman alıcı hale geldi, bu nedenle Romulanlar büyük ölçüde Klingonların gölgesinde kaldı.[3]

Star Trek: Nemesis[değiştir | kaynağı değiştir]

Star Trek: Nemesis tanıtım materyalleri için Romulan logosunun stilize edilmiş bir versiyonu oluşturuldu, ancak evrende hiçbir zaman kullanılmadı[4]

Romulanlar, 2002 yapımı Star Trek: Nemesis filminin en büyük düşmanlarıydı ve aksiyonun çoğu Romulus üzerinde geçiyordu. Film ayrıca Romulan sistemindeki diğer gezegenin sakinleri olan ve Romulan toplumunda köle işçi kastı olarak hizmet eden Remanları da tanıttı.

Romulan Savaş Kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Kuşu, Andrew Probert tarafından Greg Jein tarafından oluşturulan modelle geliştirildi[5] Dizinin "The Neutral Zone" bölümünde tanıtıldı ve o andan itibaren seride tekrar tekrar görüldü.[5] Star Trek evreninde Picard'ın Enterprise D'sinden iki kat daha büyüktür ve yapay bir kuantum tekilliği tarafından desteklenmektedir.[5] Picard ve ekibi tarafından Star Trek'te büyüklüğü ve gücüyle dikkat çekiyor.[6] 2017 yılında Space.com, Savaş Kuşu'nun Star Trek serisindeki en iyi 9. uzay aracı olduğunu söyledi.[7] 2020'de CNET, Romulan Savaş Kuşu Star Trek'teki en güçlü 16. uzay aracı olarak sıraladı.[6]

Romulan dili[değiştir | kaynağı değiştir]

Star Trek serisinin Romulanları ve Remanları için iki kurgusal dil oluşturuldu.

İlki Diane Duane tarafından Rihannsu adlı kanon dışı roman serisi için yaratıldı. Bu hayalde, Romulanların Vulcan'ı terk edip kendi toplumlarını kurdukları Eski Yüksek Vulcan'a dayanan kasıtlı bir yaratımdı. Duane, bunun kulağa biraz Latince ve Galce'ye benzediğini söylüyor[8][9]

İkincisi Star Trek: Picard televizyon dizisi için yaratıldı Senaryosu, daha önceki dizilerdeki Romulan yazılarının ara sıra görülen bakışlarından farklıdır. Gösteride diyalog için kullanılabilecek kadar geliştirilmiş olmasına rağmen 2021 itibarıyla dil hakkında çok az bilgi yayınlandı.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

2017'de Den of Geek, Romulanları Star Trek serisindeki 50 tür arasında en iyi 7. uzaylı olarak sıraladı, Ferengi'nin önünde ancak Q'nun arkasındaydı ve sırasıyla birinci ve ikinci sırada Vulkanlar ve Klingonlar vardı.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anders, Charlie Jane (2 Ekim 2014). "The Top 100 Star Trek Episodes Of All Time!". io9. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  2. ^ a b "Creating the Romulans — Forgotten Trek". forgottentrek.com. 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2023. 
  3. ^ Reeves-Stevens, 35.
  4. ^ Hillebrand, Jörg; Schneider, Bernd. "The Evolution of the Romulan Emblem". Ex Astris Scientia. 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 
  5. ^ a b c Okuda, Michael; Okuda, Denise; Mirek, Debbie (17 Mayıs 2011). The Star Trek Encyclopedia. Simon and Schuster. ISBN 978-1-4516-4688-7. 
  6. ^ a b Ryan, Joal. "From TOS to Picard: 40 most powerful Star Trek spacecraft, ranked". CNET. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  7. ^ Howell, Elizabeth (22 Eylül 2017). "The 15 Best Ships on Star Trek, from V-ger to the Vengeance". Space.com. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  8. ^ Central Institute of the Romulan Language 3 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., a repository of information on the language
  9. ^ On Inventing a Romulan Language... by Diane Duane, archived on the Wayback Machine.
  10. ^ "Star Trek: The 50 Best Alien Races". Den of Geek. 12 Ekim 2017. 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021.