Klingon dili

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Klingon dili (ya da Klingonca) (Klingon dilinde tlhIngan Hol), kurgusal Uzay Yolu evreninde Klingonlular tarafından konuşulan yapay dil. Marc Okrand tarafından özellikle "uzaylı dili" olarak tasarlanmış olup birçok sıra dışı dilbilimsel özelliğe sahiptir. Mesela Türkçedeki "özne nesne fiil" veya Latin dillerinin "özne fiil nesne" yapısıyla tamamen ters olarak "nesne fiil özne" yapısına sahiptir. Ekranda ilk kez "Star Trek: The Motion Picture" filminde aktör James Doohan'ın canlandırdığı "Scotty" karakteri tarafından konuşulmuştur; daha önceki bölümlerde tüm Klingonlular İngilizce konuşmaktaydı. Klingon dili filmden sonra Okrand tarafından geliştirilmeye devam edilerek tam bir dil hâline getirilmiştir.

Çok ilginç bir kelime yapısı vardır. Mesela "İngilizceThe Klingon Language Institute"'a göre "nuqneH" diye yazılan kelime "merhaba" ya da "ne istiyorsun?" demektir.

Dünya'da az sayıda insan Klingon dilinde konuşabilmektedir. Bunlar arasında Uzay Yolu hayranları ve dille ilgilenenler ağırlıktadır. Klingon dilindeki kelimeler, genellikle Uzay Yolu evreniyle bağıntılı olduğu için bu dilin günlük konuşmalarda kullanılması pek kolay değildir.

Klingon dili, Mart 2018'den beri Duolingo uygulamasından öğrenilebilmektedir. Dil henüz beta sürümündedir ve şu anda uygulamada yaklaşık 300 bin kişi bu dili öğrenmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Learn a language for free". Duolingo. 10 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]