Uzay Yolu IV: Eve Yolculuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzay Yolu IV: Eve Yolculuk
Star Trek IV: The Voyage Home
Uzay Yolu IV: Eve Yolculuk film posteri
YönetmenLeonard Nimoy
YapımcıHarve Bennett
Senarist
Hikâye (eser)
  • Harve Bennett
  • Leonard Nimoy
UyarlamaStar Trek
Gene Roddenberry
Oyuncular
MüzikLeonard Rosenman
Görüntü yönetmeniDonald Peterman
KurguPeter E. Berger
StüdyoParamount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i26 Kasım 1986 (1986-11-26)
Süre122 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$26 milyon[2]
Hasılat$133 milyon[3]

Star Trek IV: Eve Yolculuk, Leonard Nimoy tarafından yönetilen ve Star Trek televizyon dizisine dayanan 1986 Amerikan bilim kurgu filmidir. Star Trek serisinin dördüncü uzun metrajlı filmidir ve Star Trek III: The Search for Spock (1984) filminin devamı niteliğindedir; Star Trek II: The Wrath of Khan'da (1982) başlayan ve The Search for Spock'ta devam eden hikâye akışını tamamlamaktadır. Önceki filmdeki eylemlerinden dolayı yargılanmak üzere Dünya'ya dönme niyetinde olan eski USS Atılgan mürettebatı, nesli tükenmiş kambur balinalarla temasa geçmeye çalışan uzaylı bir araştırma nedeniyle gezegenin büyük bir tehlike altında olduğunu fark eder. Mürettebat, sondanın çağrısına cevap verebilecek balinaları bulmak için Dünya'nın geçmişine gider.

The Search for Spock'u yönettikten sonra Nimoy'dan bir sonraki uzun metrajlı filmi yönetmesi istendi ve ona filmin içeriği konusunda daha fazla hareket alanı verildi Nimoy ve yapımcı Harve Bennett, çevresel mesaj içeren ve net bir kötü adam içermeyen bir hikâye tasarladı. Steve Meerson ve Peter Krikes'in yapımcılığını üstlendiği ilk senaryodan memnun olmayan Paramount, The Wrath of Khan'ın yazarı ve yönetmeni Nicholas Meyer'i işe aldı Meyer ve Bennett hikâyeyi aralarında paylaştılar ve senaryonun farklı bölümlerini yazdılar; bu durum Nimoy'un, başrol oyuncusu William Shatner'ın ve Paramount Pictures yöneticilerinin onayını gerektirdi. Ana çekimler 24 Şubat 1986'da başladı Önceki Star Trek filmlerinin aksine, Eve Yolculuk yoğun bir şekilde mekânda çekildi; Pek çok gerçek ortam ve bina, San Francisco şehrinde ve çevresinde geçen sahnelerin stand-in'leri olarak kullanıldı. Özel efekt firması Industrial Light & Magic, post prodüksiyona ve filmin özel efektlerine yardımcı oldu Filmdeki kambur balinalardan çok azı gerçekti: ILM, gerçek yaratıkların yerini alacak tam boyutlu animatronikler ve küçük motorlu modeller tasarladı. Film, 28 Ocak 1986 sabahı kalkıştan 73 saniye sonra parçalanan Uzay Mekiği Challenger'ın mürettebatına ithaf edildi.

Eve Yolculuk, 26 Kasım 1986'da Kuzey Amerika'da Paramount Pictures tarafından gösterime girdi ve hafta sonu gişede en çok hasılat yapan film oldu. Filmin mizahı, oyunculuğu, yönetmenliği, özel efektleri ve alışılmadık hikâyesi eleştirmenler, dizinin hayranları ve genel izleyici tarafından büyük beğeni topladı. Mali açıdan başarılı olan film, dünya çapında 133 milyon dolar hasılat elde etti ve sinematografi ve ses dallarında pek çok ödül kazandı ve dört Oscar adaylığı kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2286 yılında, devasa silindirik bir sonda uzayda hareket ederek çözülemez bir sinyal gönderir ve geçtiği her geminin gücünü devre dışı bırakır. Dünya etrafında yörüngeye girerken, sinyali küresel elektrik şebekesini devre dışı bırakır ve gezegensel fırtınalar oluşturarak felaketle sonuçlanan, güneşi engelleyen bulut örtüsü oluşturur Yıldız Filosu Komutanlığı gezegene bir imdat çağrısı gönderir ve uzayda yolculuk yapan tüm gemileri Dünya'ya yaklaşmamaları konusunda uyarır.

Vulcan gezegeninde, eski USS subayları Atılgan, Star Trek III: The Search for Spock'taki olaylardan sonra sürgünde yaşamaktadırlar Dirilişinden itibaren hâlâ iyileşmekte olan Spock'un eşliğinde mürettebat, ele geçirdikleri Klingon Yırtıcı Kuş'u (Kraliyet Donanması gemisinden sonra Bounty olarak yeniden adlandırıldı) alır ve eylemleri nedeniyle yargılanmak üzere Dünya'ya dönerler. Yıldız Filosu'nun uyarısını alan Spock, sondanın sinyalinin soyu tükenmiş kambur balinaların şarkısıyla eşleştiğini ve nesnenin çağrısı yanıtlanana kadar ortalığı kasıp kavurmaya devam edeceğini belirler. Mürettebat, uzaylı sinyaline yanıt vermek için bir balinayla geri dönmeyi planlayan, Güneş'in etrafında bir sapan manevrası yaparak zamanda geriye gitmek için gemisini kullanır.

1986 yılına ɡiden mürettebat, zaman yolculuğu manevrası nedeniyle gemilerinin gücünün tükendiğini fark eder Gizleme cihazını kullanarak Bounty'yi San Francisco'daki Golden Gate Park'ta saklayan ekip, birkaç görevi yerine getirmek için ayrılırlar: Amiral James T. Kirk ve Spock kambur balinaların yerini bulmaya çalışırken, Montgomery Scott, Leonard McCoy ve Hikaru Sulu bir gemi inşa eder 23. yüzyıla dönüş için ihtiyaç duydukları balinaları barındıracak bir tank inşa ederler. Uhura ve Pavel Chekov, enerji sızıntısının toplanıp Klingon gemisine yeniden güç sağlamak için kullanılabilecek bir nükleer reaktör bulma göreviyle görevlendirilir.

Kirk ve Spock, Sausalito akvaryumunda Dr. Gillian Taylor'ın bakımında bir çift kambur balina keşfeder ve bunların yakında doğaya salınacağını öğrenir Kirk ona görevini anlatır ve balinaların izleme sıklığını sorar, ancak Kirk işbirliği yapmayı reddeder. Bu arada Scott ve McCoy, balina tankı için gerekli malzemeler için şeffaf alüminyum formülünü takas ederken Sulu, bunları taşımak için bir "Huey" helikopterinin kullanılmasını sağlar. Uhura ve Chekov nükleer enerjiye sahip bir geminin, uçak gemisi Enterprise yerini tespit eder. İhtiyaç duydukları gücü toplarlar ancak gemide keşfedilirler. Uhura ışınlanır, ancak Çekov yakalanır, sorguya çekilir (Sovyet casusu olduğu varsayımıyla) ve ardından bir kaçış girişimi sırasında ağır şekilde yaralanır.

Gillian, balinaların erkenden serbest bırakıldığını öğrenir ve yardım için Kirk'e gider. Gillian, Kirk ve McCoy, Chekov'u yakındaki bir hastaneden kurtarır ve artık yeniden şarj olan Yırtıcı Kuş'a geri döner Balinaları balina avcılarından kurtarıp gemiye taşıdıktan sonra mürettebat, Gillian'la birlikte kendi zamanlarına geri döner. Bounty, Dünya'ya yaklaşırken uzaylı sondası nedeniyle gücünü kaybeder ve San Francisco Körfezi sularına çarparak iner. Boğulmak üzereyken serbest bırakılan balinalar, sondanın sinyaline yanıt vererek nesnenin Dünya üzerindeki etkilerini tersine çevirmesine ve uzayın derinliklerine geri dönmesine neden olur. . Daha sonra Atılgan mürettebatı, Federasyon Konseyi huzurundayken bir karara varılır. Konsey, gezegenin kurtarılmasındaki rolünü kabul eder ve Kirk'ün üst düzey bir subaya itaatsizlik etmesi dışında tüm suçlamaları düşürür. Kirk kaptan rütbesine indirilir ve bir yıldız gemisinin komutanlığına geri döner. Kirk ve Gillian, Yıldız Filosu tarafından bir bilim gemisine atandığı için yolları ayrılırken, Spock'ın babası Sarek nihayet oğlunun Yıldız Filosu'na girme konusundaki seçimini kabul eder Mürettebat, yeni adı USS Enterprise (NCC-1701-A) olan ɡemi ile ödüllendirildiklerini ɡörürler ve deneme görevine çıkarlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Star Trek IV - The Voyage Home (PG)". British Board of Film Classification. 10 Mart 1987. 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  2. ^ Nimoy, Leonard (1992). Star Trek IV: The Voyage Home - Director's Series (VHS). Paramount Pictures. 
  3. ^ Eller, Claudia (11 Aralık 1998). "Lower Costs Energize 'Trek' Film Profits". Los Angeles Times. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020.