UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Kupayı üç kez kazanan teknik direktörler

UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi, eski adı UEFA Kupası olan UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği liste. UEFA Kupası'nı kaldıran ilk teknik direktör Bill Nicholson olmuştur. Nicholson, 1972 yılında kupanın ilk finalinde tamamı İngiliz oyunculardan oluşan Wolverhampton Wanderers takımını mağlup eden Tottenham Hotspur'un başındaydı. İlk yirmi beş yıl boyunca final maçı, iki karşılaşma üzerinden oynanmıştır. 1998 yılında Luigi Simoni'nin başında olduğu Internazionale, Lazio'yu ilk kez uygulanan tek maçlı final sisteminde Paris şehrinde mağlup ederek yeni sistemin ilk şampiyonu olmuştur.

İtalyan teknik direktör Giovanni Trapattoni kupayı 1977 ve 1993 yıllarında Juventus'un, 1991 yılında da Internazionale'nin başındayken; İspanyol teknik adam Unai Emery ise Sevilla ile 2014, 2015 ve 2016'da kazanmış ve kupayı 3 kez kazanan teknik direktörler olmuşlardır. Emery dışında üç İspanyol teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı elde etmiştir. Luis Molowny, Real Madrid'in başındayken kupayı 1985 ve 1986 yıllarında kazanmıştır. Juande Ramos, Sevilla'nın başındayken 2006 ve 2007 yıllarında şampiyonluğa ulaşmıştır. Rafael Benítez ise 2004'te Valencia ve 2013'te Chelsea ile kupayı kazanmıştır. Kupayı kazanan bütün İtalyan takımların teknik direktörlüğünde ise İtalyan isimler bulunmaktaydı. Kupa tarihi boyunca dört teknik direktör, kupayı kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazanmıştır. Kupayı kazanan en genç teknik direktör ise André Villas-Boas'tır. 33 yıl 213 günlük iken, 2011 yılında, kupaya uzanan Boas bir Avrupa kupası kazanan en genç teknik direktör unvanını da elinde bulundurmaktadır. Bu unvanı UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı 1998 yılında kazanan Gianluca Vialli'den on üç yıl sonra devralmıştır.

Yıllara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Final Teknik direktör Kulüp Kaynak
UEFA Kupası
1972 İngiltere Bill, NicholsonBill Nicholson İngiltere Tottenham Hotspur [1]
1973 İskoçya Bill, ShanklyBill Shankly İngiltere Liverpool [2]
1974 Hollanda Wiel, CoerverWiel Coerver Hollanda Feyenoord [3]
1975 Almanya Hennes, WeisweilerHennes Weisweiler Almanya Borussia Mönchengladbach [4]
1976 İngiltere Bob, PaisleyBob Paisley İngiltere Liverpool [5]
1977 İtalya Giovanni, TrapattoniGiovanni Trapattoni İtalya Juventus [6]
1978 Hollanda Kees, RijversKees Rijvers Hollanda PSV [7]
1979 Almanya Udo, LattekUdo Lattek Almanya Borussia Mönchengladbach [8]
1980 Almanya Friedel, RauschFriedel Rausch Almanya Eintracht Frankfurt [9]
1981 İngiltere Bobby, RobsonBobby Robson İngiltere Ipswich Town [10]
1982 İsveç Sven-Göran, ErikssonSven-Göran Eriksson İsveç Göteborg [11]
1983 Belçika Paul, Van HimstPaul Van Himst Belçika Anderlecht [12]
1984 İngiltere Keith, BurkinshawKeith Burkinshaw İngiltere Tottenham Hotspur [13]
1985 İspanya Luis, MolownyLuis Molowny İspanya Real Madrid [14]
1986 İspanya Luis, MolownyLuis Molowny İspanya Real Madrid [14]
1987 İsveç Gunder, BengtssonGunder Bengtsson İsveç Göteborg [15]
1988 Almanya Erich, RibbeckErich Ribbeck Almanya Bayer Leverkusen [16]
1989 İtalya Ottavio, BianchiOttavio Bianchi İtalya Napoli [17]
1990 İtalya Dino, ZoffDino Zoff İtalya Juventus [18]
1991 İtalya Giovanni, TrapattoniGiovanni Trapattoni İtalya Internazionale [6]
1992 Hollanda Louis van, GaalLouis van Gaal Hollanda Ajax [19]
1993 İtalya Giovanni, TrapattoniGiovanni Trapattoni İtalya Juventus [6]
1994 İtalya Giampiero, MariniGiampiero Marini İtalya Internazionale [20]
1995 İtalya Nevio, ScalaNevio Scala İtalya Parma [21]
1996 Almanya Franz, BeckenbauerFranz Beckenbauer Almanya Bayern Münih [22]
1997 Hollanda Huub, StevensHuub Stevens Almanya Schalke 04 [23]
1998 İtalya Luigi, SimoniLuigi Simoni İtalya Internazionale [24]
1999 İtalya Alberto, MalesaniAlberto Malesani İtalya Parma [25]
2000 Türkiye Fatih, TerimFatih Terim Türkiye Galatasaray [26]
2001 Fransa Gérard, HoullierGérard Houllier İngiltere Liverpool [27]
2002 Hollanda Bert van, MarwijkBert van Marwijk Hollanda Feyenoord [28]
2003 Portekiz José, MourinhoJosé Mourinho Portekiz Porto [29]
2004 İspanya Rafael, BenítezRafael Benítez İspanya Valencia [30]
2005 Rusya Valeri, GazzaevValeri Gazzaev Rusya CSKA Moskova [31]
2006 İspanya Juande, RamosJuande Ramos İspanya Sevilla [32]
2007 İspanya Juande, RamosJuande Ramos İspanya Sevilla [32]
2008 Hollanda Dick, AdvocaatDick Advocaat Rusya Zenit St. Petersburg [33]
2009 Romanya Mircea, LucescuMircea Lucescu Ukrayna Shakhtar Donetsk [34]
Avrupa Ligi
2010 İspanya Quique Sánchez, FloresQuique Sánchez Flores İspanya Atlético Madrid [35]
2011 Portekiz André, Villas-BoasAndré Villas-Boas Portekiz Porto [36]
2012 Arjantin Diego, SimeoneDiego Simeone İspanya Atlético Madrid [37]
2013 İspanya Rafael, BenítezRafael Benítez İngiltere Chelsea [38]
2014 İspanya Unai, EmeryUnai Emery İspanya Sevilla [39]
2015 İspanya Unai, EmeryUnai Emery İspanya Sevilla [40]
2016 İspanya Unai, EmeryUnai Emery İspanya Sevilla [41]

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kazandığı kupa
sayısı
 İspanya 10
 İtalya 9
 Hollanda 6
 Almanya 5
 İngiltere 4
 İsveç 2
 Portekiz 2
 Arjantin 1
 Belçika 1
 Fransa 1
 İskoçya 1
 Romanya 1
 Rusya 1
 Türkiye 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160112231142/http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/t/tottenham_hotspur/3757030.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  2. ^ "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126194657/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1972/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  3. ^ "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120210195034/http://www.feyenoord.com/pages/newsdetail/S1/10010000008093-999-10010000000003.aspx. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  4. ^ "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100122111823/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1974/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  5. ^ "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20030203151351/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/1843852.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  6. ^ a b c "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303181449/http://www.fai.ie/index.php?option=com_content&task=view&id=2884. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  7. ^ "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100124002403/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1977/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  8. ^ "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC". UEFA. 2002-09-18. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131004234001/http://www.uefa.com/newsfiles/ucl/2002/1036440_PK.pdf. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  9. ^ "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160325105023/http://www.eintracht.de/english/about_eintracht/. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090907074111/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1980/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  11. ^ "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128192351/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1981/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128063438/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1982/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. 12 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070212022141/http://news.bbc.co.uk:80/1/hi/special_report/1999/05/99/uniteds_euro_showdown/347906.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  14. ^ a b "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080905113914/http://uk.reuters.com/article/UK_WORLDFOOTBALL/idUKL1554653320070516. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  15. ^ "1977-1989" (İsveççe). IFK Göteborg. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303231638/http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,61271&_dad=portal&_schema=PORTAL. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  16. ^ "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090414191013/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1987/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  17. ^ "Napoli all-time XI". Channel 4. 8 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090508021903/http://www.channel4.com:80/sport/football_italia/alltime/napolixi.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  18. ^ "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090422131323/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1989/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  19. ^ "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100119035412/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1991/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  20. ^ "Giampiero Marini" (İtalyanca). F.C. Internazionale Milano. 22 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130322124253/http://archivio.inter.it:80/cgi-bin/allenatore-scheda?idall=42&L=it. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  21. ^ "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090416121505/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1994/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  22. ^ "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100205174805/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  23. ^ "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100205174056/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1996/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  24. ^ "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121003043059/http://soccernet.espn.go.com/columns/story?id=283576&root=europe&cc=5739. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  25. ^ "Alberto Malesani". UEFA. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070819100127/http://www.uefa.com:80/footballEurope/Club=50084/coach.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  26. ^ "Galatasaray pride of Turkey". UEFA. 2006-01-06. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126194702/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1999/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  27. ^ Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080615031301/http://www.telegraph.co.uk:80/sport/main.jhtml?xml=/sport/2001/05/16/sfgliv17.xml. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  28. ^ "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080309211216/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/internationals/7275638.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  29. ^ "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204022031/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=2002/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  30. ^ "Rafael Benitez". ESPN. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121003043125/http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=28&cc=5739. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  31. ^ "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120207222104/http://nbcsports.msnbc.com/id/7901365/. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  32. ^ a b Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/tottenham/article3423160.ece. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  33. ^ "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120311080213/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/europe/7393752.stm. Erişim tarihi: 2008-05-14. 
  34. ^ "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304041111/http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/05/21/shakthar.reax/. Erişim tarihi: 2009-05-21. 
  35. ^ "Atlético crown historic campaign". UEFA. 2010-05-14. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160124022417/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1488260.html. Erişim tarihi: 2010-07-28. 
  36. ^ "Porto climb all-time honours list". UEFA. 2011-05-18. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150717182838/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1630669.html. Erişim tarihi: 2011-05-19. 
  37. ^ "This is different. This is Atlético". UEFA. 2012-05-09. 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130916001406/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1795622.html. Erişim tarihi: 2012-05-10. 
  38. ^ "English sides go second in all-time rankings". UEFA. 2013-05-15. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150611091021/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1951558.html. Erişim tarihi: 2013-05-15. 
  39. ^ "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 Mayıs 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160311065953/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000474/match=2012680/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  40. ^ "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 Mayıs 2015. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160603052928/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2015/matches/round=2000592/match=2015228/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  41. ^ "Liverpool 1-3 Sevilla". UEFA.com. 18 Mayıs 2016. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2016/matches/live/index.html?day=15&session=1&match=2017222. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]