UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery
Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery

UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi, 1972-2009 arasında UEFA Kupası adıyla, 2010'dan itibaren ise UEFA Avrupa Ligi adıyla UEFA tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği liste. UEFA Kupası'nı kaldıran ilk teknik direktör, Tottenham Hotspur ile 1972'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Bill Nicholson oldu. İlk yirmi beş yıl boyunca final maçı iki ayaklı oynandı. 1998 yılında Luigi Simoni'nin başında olduğu Internazionale Milano, Lazio'yu ilk kez uygulanan tek maçlı final sisteminde mağlup ederek yeni sistemdeki ilk şampiyonluğu elde etti.

İtalyan Giovanni Trapattoni, 1977 ve 1993'te Juventus'un, 1991'de Internazionale'nin; İspanyol Unai Emery ise 2014, 2015 ve 2016'da Sevilla'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 3 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. Tamamı İspanyol olan üç teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı elde etti. Real Madrid'in başındayken 1985 ve 1986 yıllarında kupayı kazanan Luis Molowny, hem turnuva tarihinde iki şampiyonluğa ulaşan hem de bunu üst üste iki sezon yapan ilk teknik direktör oldu. Juande Ramos, Sevilla'nın teknik direktörü olarak 2006 ve 2007 yıllarında şampiyonluğa ulaştı. Rafael Benítez ise 2004'te Valencia, 2013'te ise Chelsea ile kupayı kazandı.

5 farklı isimle 10 şampiyonluk yaşayan İspanyol teknik direktörler, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu. Son 4 finalde de İspanyol teknik direktörler şampiyonluk yaşamıştı. Kupa tarihi boyunca dört teknik direktör; İngiliz takımı Liverpool'u çalıştıran İskoç Bill Shankly 1973'te, Alman takımı Schalke 04'ı çalıştıran Hollandalı Huub Stevens 1997'de, Liverpool'u çalıştıran Fransız Gérard Houllier 2001'de, Ukrayna takımı Şahtar Donetsk'i çalıştıran Rumen Mircea Lucescu 2009'da, İspanyol takımı Atlético Madrid'i çalıştıran Diego Simeone 2012'de ve İngiliz takımı Chelsea'yi çalıştıran İspanyol Rafael Benítez, kupayı kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazandı.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 ve 2013'te şampiyonluk yaşayan Rafael Benítez.
2006 ve 2007'de şampiyonluk yaşayan Juande Ramos.
Kendi ülkesi dışındaki bir takımı çalıştırarak şampiyonluk yaşayan son teknik direktör olan Diego Simeone.
Final Milleti Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1972  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur [1]
1973  İskoçya Shankly, BillBill Shankly  İngiltere Liverpool [2]
1974  Hollanda Coerver, WielWiel Coerver  Hollanda Feyenoord [3]
1975  Almanya Weisweiler, HennesHennes Weisweiler  Almanya Borussia Mönchengladbach [4]
1976  İngiltere Paisley, BobBob Paisley  İngiltere Liverpool [5]
1977  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [6]
1978  Hollanda Rijvers, KeesKees Rijvers  Hollanda PSV [7]
1979  Almanya Lattek, UdoUdo Lattek  Almanya Borussia Mönchengladbach [8]
1980  Almanya Rausch, FriedelFriedel Rausch  Almanya Eintracht Frankfurt [9]
1981  İngiltere Robson, BobbyBobby Robson  İngiltere Ipswich Town [10]
1982  İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İsveç Göteborg [11]
1983  Belçika Van Himst, PaulPaul Van Himst  Belçika Anderlecht [12]
1984  İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur [13]
1985  İspanya Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya Real Madrid [14]
1986  İspanya Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya Real Madrid [14]
1987  İsveç Bengtsson, GunderGunder Bengtsson  İsveç Göteborg [15]
1988  Almanya Ribbeck, ErichErich Ribbeck  Almanya Bayer 04 Leverkusen [16]
1989  İtalya Bianchi, OttavioOttavio Bianchi  İtalya Napoli [17]
1990  İtalya Zoff, DinoDino Zoff  İtalya Juventus [18]
1991  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Internazionale [6]
1992  Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal  Hollanda Ajax [19]
1993  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [6]
1994  İtalya Marini, GianpieroGianpiero Marini  İtalya Internazionale Milano [20]
1995  İtalya Scala, NevioNevio Scala  İtalya Parma Calcio 1913 [21]
1996  Almanya Beckenbauer, FranzFranz Beckenbauer  Almanya Bayern München [22]
1997  Hollanda Stevens, HuubHuub Stevens  Almanya Schalke 04 [23]
1998  İtalya Simoni, LuigiLuigi Simoni  İtalya Internazional Milano [24]
1999  İtalya Malesani, AlbertoAlberto Malesani  İtalya Parma Calcio 1913 [25]
2000  Türkiye Terim, FatihFatih Terim  Türkiye Galatasaray [26]
2001  Fransa Houllier, GérardGérard Houllier  İngiltere Liverpool [27]
2002  Hollanda Marwijk, Bert vanBert van Marwijk  Hollanda Feyenoord [28]
2003  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho  Portekiz Porto [29]
2004  İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez  İspanya Valencia [30]
2005  Rusya Gazzayev, ValeriyValeriy Gazzayev  Rusya ÇSKA Moskva [31]
2006  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya Sevilla [32]
2007  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya Sevilla [32]
2008  Hollanda Advocaat, DickDick Advocaat  Rusya Zenit [33]
2009  Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu  Ukrayna Şahtar Donetsk [34]
2010  İspanya Flores, Quique SánchezQuique Sánchez Flores  İspanya Atlético Madrid [35]
2011  Portekiz Villas-Boas, AndréAndré Villas-Boas  Portekiz Porto [36]
2012  Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone  İspanya Atlético Madrid [37]
2013  İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez  İngiltere Chelsea [38]
2014  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [39]
2015  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [40]
2016  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [41]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1  İtalya Giovanni Trapattoni 3 1977, 1991, 1993 Internazionale Milano, Juventus
 İspanya Unai Emery 3 2014, 2015, 2016 Sevilla
2  İspanya Luis Molowny 2 1985, 1986 Real Madrid
 İspanya Juande Ramos 2 2006, 2007 Sevilla
 İspanya Rafael Benítez 2 2004, 2013 Valencia, Chelsea

Millete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı
 İspanya 10
 İtalya 9
 Hollanda 6
 Almanya 5
 İngiltere 4
 İsveç 2
 Portekiz 2
 Arjantin 1
 Belçika 1
 Fransa 1
 İskoçya 1
 Romanya 1
 Rusya 1
 Türkiye 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160112231142/http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/t/tottenham_hotspur/3757030.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  2. ^ "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126194657/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1972/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  3. ^ "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Hollandaca). Feyenoord. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120210195034/http://www.feyenoord.com/pages/newsdetail/S1/10010000008093-999-10010000000003.aspx. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  4. ^ "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100122111823/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1974/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  5. ^ "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20030203151351/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/1843852.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  6. ^ a b c "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303181449/http://www.fai.ie/index.php?option=com_content&task=view&id=2884. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  7. ^ "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100124002403/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1977/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  8. ^ "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC". UEFA. 2002-09-18. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131004234001/http://www.uefa.com/newsfiles/ucl/2002/1036440_PK.pdf. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  9. ^ "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160325105023/http://www.eintracht.de/english/about_eintracht/. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090907074111/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1980/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  11. ^ "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128192351/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1981/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128063438/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1982/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. 12 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070212022141/http://news.bbc.co.uk:80/1/hi/special_report/1999/05/99/uniteds_euro_showdown/347906.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  14. ^ a b "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080905113914/http://uk.reuters.com/article/UK_WORLDFOOTBALL/idUKL1554653320070516. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  15. ^ "1977-1989" (İsveççe). IFK Göteborg. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303231638/http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,61271&_dad=portal&_schema=PORTAL. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  16. ^ "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090414191013/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1987/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  17. ^ "Napoli all-time XI". Channel 4. 8 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090508021903/http://www.channel4.com:80/sport/football_italia/alltime/napolixi.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  18. ^ "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090422131323/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1989/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  19. ^ "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100119035412/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1991/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  20. ^ "Giampiero Marini" (İtalyanca). FC Internazionale Milano. 22 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130322124253/http://archivio.inter.it:80/cgi-bin/allenatore-scheda?idall=42&L=it. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  21. ^ "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090416121505/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1994/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  22. ^ "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100205174805/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  23. ^ "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100205174056/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1996/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  24. ^ "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121003043059/http://soccernet.espn.go.com/columns/story?id=283576&root=europe&cc=5739. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  25. ^ "Alberto Malesani". UEFA. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070819100127/http://www.uefa.com:80/footballEurope/Club=50084/coach.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  26. ^ "Galatasaray pride of Turkey". [UEFA. 2006-01-06. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126194702/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=1999/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  27. ^ Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080615031301/http://www.telegraph.co.uk:80/sport/main.jhtml?xml=/sport/2001/05/16/sfgliv17.xml. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  28. ^ "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080309211216/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/internationals/7275638.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  29. ^ "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204022031/http://www.uefa.com:80/competitions/uefacup/history/season=2002/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  30. ^ "Rafael Benitez". ESPN. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121003043125/http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=28&cc=5739. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  31. ^ "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120207222104/http://nbcsports.msnbc.com/id/7901365/. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  32. ^ a b Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/tottenham/article3423160.ece. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  33. ^ "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120311080213/http://news.bbc.co.uk:80/sport1/hi/football/europe/7393752.stm. Erişim tarihi: 2008-05-14. 
  34. ^ "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304041111/http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/05/21/shakthar.reax/. Erişim tarihi: 2009-05-21. 
  35. ^ "Atlético crown historic campaign". UEFA. 2010-05-14. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160124022417/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1488260.html. Erişim tarihi: 2010-07-28. 
  36. ^ "Porto climb all-time honours list". UEFA. 2011-05-18. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150717182838/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1630669.html. Erişim tarihi: 2011-05-19. 
  37. ^ "This is different. This is Atlético". UEFA. 2012-05-09. 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130916001406/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1795622.html. Erişim tarihi: 2012-05-10. 
  38. ^ "English sides go second in all-time rankings". UEFA. 2013-05-15. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150611091021/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1951558.html. Erişim tarihi: 2013-05-15. 
  39. ^ "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 Mayıs 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160311065953/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000474/match=2012680/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  40. ^ "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 Mayıs 2015. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160603052928/http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2015/matches/round=2000592/match=2015228/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  41. ^ "Liverpool 1-3 Sevilla". UEFA.com. 18 Mayıs 2016. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2016/matches/live/index.html?day=15&session=1&match=2017222. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]