UEFA kulüp müsabakalarında şampiyonluk kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

9 kezle müsabakalarda en çok şampiyonluk kazanan teknik direktör konumundaki Carlo Ancelotti

UEFA tarafından kulüpler için günümüzde UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Avrupa Konferans Ligi ve UEFA Süper Kupası düzenlenmektedir. Kurum, geçmişte ise UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Intertoto Kupası'nın yanı sıra, CONMEBOL ile birlikte Kıtalararası Kupa ve Kıtalararası Şampiyonlar Süper Kupası'nı organize etmişti. UEFA'nın kulüpler için organize ettiği ilk turnuva, 1955'te gerçekleştirilen ve günümüzde Şampiyonlar Ligi adıyla düzenlenen Şampiyon Kulüpler Kupası'ydı. 1960-1999 yılları arasında Kupa Galipleri Kupası, 1961-2008 yılları arasında Intertoto Kupası'nı düzenleyen kurum; 1971'de UEFA Kupası'nı (günümüzdeki adıyla Avrupa Ligi), 1973'te Süper Kupa'yı, 2021'de UEFA Avrupa Konferans Ligi'ni oluşturdu. 1960-2004 yılları arasındaki Kıtalararası Kupa, CONMEBOL ile birlikte gerçekleştirildi. Kıtalararası Kupa'da şampiyonluk elde eden takımların mücadele ettiği Kıtalararası Şampiyonlar Süper Kupası ise yine CONMEBOL ile birlikte, 1968 ve 1969 yıllarında oynandı.

Carlo Ancelotti, kazandığı 9 kupa ile en çok UEFA kulüp turnuvası kazanan teknik direktördür. Turnuvaların tamamında şampiyon olan teknik direktör olmasa da, Giovanni Trapattoni'nin beş UEFA kulüp müsabakasında şampiyonluğu bulunur. 25 farklı millete mensup teknik direktör şampiyonluk yaşarken milletler bazında 49 şampiyonlukla İtalyan teknik direktörler, müsabakaların en çok kazananları konumundadır.

Müsabakaya göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
ŞL UEFA Şampiyonlar Ligi
KGK UEFA Kupa Galipleri Kupası
AL UEFA Avrupa Ligi
AKL UEFA Avrupa Konferans Ligi
IT UEFA Intertoto Kupası
SK UEFA Süper Kupası
KK Kıtalararası Kupa
KŞSK Kıtalararası Şampiyonlar Süper Kupası
Teknik direktör Milleti ŞL KGK AL AKL IK SK KK KŞSK Toplam
Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  İtalya 4 0 0 0 1 4 0 0 9
Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya 2 2 0 0 0 2 1 0 7
Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya 1 1 3 0 0 1 1 0 7
Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi  İtalya 2 0 0 0 0 2 2 0 6
Rocco, NereoNereo Rocco  İtalya 2 2 0 0 0 0 1 0 5
Paisley, BobBob Paisley  İngiltere 3 0 1 0 0 1 0 0 5
Mourinho, JoséJosé Mourinho  Portekiz 2 0 2 1 0 0 0 0 5
Guardiola, PepPep Guardiola  İspanya 2 0 0 0 0 3 0 0 5
Gaal, Louis vanLouis van Gaal  Hollanda 1 0 1 0 0 2 1 0 5
Zidane, ZinedineZinedine Zidane  Fransa 3 0 0 0 0 1 0 0 4
Heynckes, JuppJupp Heynckes  Almanya 2 0 0 0 2 0 0 0 4
del Bosque, VicenteVicente del Bosque  İspanya 2 0 0 0 0 1 1 0 4
Herrera, HelenioHelenio Herrera  Arjantin 2 0 0 0 0 0 2 0 4
Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld  Almanya 2 0 0 0 0 0 2 0 4
Cruyff, JohanJohan Cruyff  Hollanda 1 2 0 0 0 1 0 0 4
Goethals, RaymondRaymond Goethals  Belçika 1 1 0 0 0 2 0 0 4
Benítez, RafaelRafael Benítez  İspanya 1 0 2 0 0 1 0 0 4
Emery, UnaiUnai Emery  İspanya 0 0 4 0 0 0 0 0 4
Villalonga, JoséJosé Villalonga  İspanya 2 1 0 0 0 0 0 0 3
Clough, BrianBrian Clough  İngiltere 2 0 0 0 0 1 0 0 3
Muñoz, MiguelMiguel Muñoz  İspanya 2 0 0 0 0 0 1 0 3
Kovács, ȘtefanȘtefan Kovács  Romanya 2 0 0 0 0 0 1 0 3
Cramer, DettmarDettmar Cramer  Almanya 2 0 0 0 0 0 1 0 3
Happel, ErnstErnst Happel  Avusturya 2 0 0 0 0 0 1 0 3
Lattek, UdoUdo Lattek  Almanya 1 1 1 0 0 0 0 0 3
Lippi, MarcelloMarcello Lippi  İtalya 1 0 0 0 0 1 1 0 3
Lobanovski, ValeriValeri Lobanovski[a]  Ukrayna 0 2 0 0 0 1 0 0 3
Scala, NevioNevio Scala  İtalya 0 1 1 0 0 1 0 0 3
Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İsveç 0 1 1 0 0 1 0 0 3
Fernández, VíctorVíctor Fernández  İspanya 0 1 0 0 1 0 1 0 3
Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya 0 0 2 0 0 1 0 0 3
Simeone, DiegoDiego Simeone  Arjantin 0 0 2 0 0 1 0 0 3
Bianchi, CarlosCarlos Bianchi  Arjantin 0 0 0 0 0 0 3 0 3
Carniglia, LuisLuis Carniglia  Arjantin 2 0 0 0 0 0 0 0 2
Guttmann, BélaBéla Guttmann  Macaristan 2 0 0 0 0 0 0 0 2
Barton, TonyTony Barton  İngiltere 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Capello, FabioFabio Capello  İtalya 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Enrique, LuisLuis Enrique  İspanya 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Klopp, JürgenJürgen Klopp  Almanya 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Flick, Hans-DieterHans-Dieter Flick  Almanya 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Tuchel, ThomasThomas Tuchel  Almanya 1 0 0 0 0 1 0 0 2
Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere 0 1 1 0 0 0 0 0 2
Robson, BobbyBobby Robson  İngiltere 0 1 1 0 0 0 0 0 2
Fernández, LuisLuis Fernández  Fransa 0 1 0 0 1 0 0 0 2
de Mos, AadAad de Mos  Hollanda 0 1 0 0 0 1 0 0 2
Vialli, GianlucaGianluca Vialli  İtalya 0 1 0 0 0 1 0 0 2
Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya 0 0 2 0 0 0 0 0 2
Stevens, HuubHuub Stevens  Hollanda 0 0 1 0 1 0 0 0 2
Houllier, GérardGérard Houllier  Fransa 0 0 1 0 0 1 0 0 2
Advocaat, DickDick Advocaat  Hollanda 0 0 1 0 0 1 0 0 2
Lucescu, MirceaMircea Lucescu  Romanya 0 0 1 0 0 1 0 0 2
Flores, Quique SánchezQuique Sánchez Flores  İspanya 0 0 1 0 0 1 0 0 2
Ranieri, ClaudioClaudio Ranieri  İtalya 0 0 0 0 1 1 0 0 2
Lula  Brezilya 0 0 0 0 0 0 2 0 2
Santana, TelêTelê Santana  Brezilya 0 0 0 0 0 0 2 0 2
Stein, JockJock Stein  İskoçya 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Busby, MattMatt Busby  İskoçya 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Michels, RinusRinus Michels  Hollanda 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Fagan, JoeJoe Fagan  İngiltere 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Jenei, EmerichEmerich Jenei  Romanya 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Jorge, ArturArtur Jorge  Portekiz 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Hiddink, GuusGuus Hiddink  Hollanda 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Petrović, LjupkoLjupko Petrović[b]  Sırbistan 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Rijkaard, FrankFrank Rijkaard  Hollanda 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo  İtalya 1 0 0 0 0 0 0 0 1
Hidegkuti, NándorNándor Hidegkuti  Macaristan 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Fernandez, AnselmoAnselmo Fernandez  Portekiz 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Greenwood, RonRon Greenwood  İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Multhaup, WilliWilli Multhaup  Almanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
CajkovskiZlatko Čajkovski[c]  Hırvatistan 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Vičan, MichalMichal Vičan[d]  Slovakya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Mercer, JoeJoe Mercer  İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Sexton, DaveDave Sexton  İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Waddell, WilliamWilliam Waddell  İskoçya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Krügel, HeinzHeinz Krügel[e]  Almanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Croon, HansHans Croon  Hollanda 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Klötzer, KunoKuno Klötzer  Almanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Rifé, JoaquimJoaquim Rifé  İspanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Di Stéfano, AlfredoAlfredo Di Stéfano  İspanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Ahalkatsi, NodarNodar Ahalkatsi[f]  Gürcistan 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Kendall, HowardHoward Kendall  İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Boškov, VujadinVujadin Boškov[g]  Sırbistan 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Rehhagel, OttoOtto Rehhagel  Almanya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Graham, GeorgeGeorge Graham  İskoçya 0 1 0 0 0 0 0 0 1
Shankly, BillBill Shankly  İskoçya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Coerver, WielWiel Coerver  Hollanda 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Weisweiler, HennesHennes Weisweiler  Almanya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Rausch, FriedelFriedel Rausch  Almanya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Van Himst, PaulPaul Van Himst  Belçika 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw  İngiltere 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Bengtsson, GunderGunder Bengtsson  İsveç 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Ribbeck, ErichErich Ribbeck  Almanya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Bianchi, OttavioOttavio Bianchi  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Zoff, DinoDino Zoff  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Marini, GianpieroGianpiero Marini  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Beckenbauer, FranzFranz Beckenbauer  Almanya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Simoni, LuigiLuigi Simoni  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Malesani, AlbertoAlberto Malesani  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Terim, FatihFatih Terim  Türkiye 0 0 1 0 0 0 0 0 1
van Marwijk, BertBert van Marwijk  Hollanda 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Gazzayev, ValeriValeri Gazzayev  Rusya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Villas-Boas, AndréAndré Villas-Boas  Portekiz 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Sarri, MaurizioMaurizio Sarri  İtalya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Lopetegui, JulenJulen Lopetegui  İspanya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Glasner, OliverOliver Glasner  Avusturya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
Duguépéroux, JackyJacky Duguépéroux  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Muslin, SlavoljubSlavoljub Muslin  Sırbistan 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Schäfer, WinfriedWinfried Schäfer  Almanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Smerecki, FrancisFrancis Smerecki  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Elkjær, PrebenPreben Elkjær  Danimarka 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Antonetti, FrédéricFrédéric Antonetti  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Lacombe, BernardBernard Lacombe  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Roux, GuyGuy Roux  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Sidka, WolfgangWolfgang Sidka  Almanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Mazzone, CarloCarlo Mazzone  İtalya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Gasset, Jean-LouisJean-Louis Gasset  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Redknapp, HarryHarry Redknapp  İngiltere 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Rangnick, RalfRalf Rangnick  Almanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
De Canio, LuigiLuigi De Canio  İtalya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Gregory, JohnJohn Gregory  İngiltere 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Perrin, AlainAlain Perrin  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Peiró, JoaquínJoaquín Peiró  İspanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Tigana, JeanJean Tigana  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Magath, FelixFelix Magath  Almanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Cosmi, SerseSerse Cosmi  İtalya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Floro, BenitoBenito Floro  İspanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Puel, ClaudeClaude Puel  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Pellegrini, ManuelManuel Pellegrini  Şili 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Gillot, FrancisFrancis Gillot  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Fernandez, JeanJean Fernandez  Fransa 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Doll, ThomasThomas Doll  Almanya 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Roeder, GlennGlenn Roeder  İngiltere 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Jesus, JorgeJorge Jesus  Portekiz 0 0 0 0 1 0 0 0 1
Knobel, GeorgeGeorge Knobel  Hollanda 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Pasieguito  İspanya 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Iordănescu, AnghelAnghel Iordănescu  Romanya 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Ivić, TomislavTomislav Ivić[h]  Hırvatistan 0 0 0 0 0 1 0 0 1
Scarone, RobertoRoberto Scarone  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Máspoli, RoqueRoque Máspoli  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Pizzuti, Juan JoséJuan José Pizzuti  Arjantin 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Zubeldía, OsvaldoOsvaldo Zubeldía  Arjantin 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Etchamendi, WashingtonWashington Etchamendi  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Ferreiro, RobertoRoberto Ferreiro  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Lorenzo, Juan CarlosJuan Carlos Lorenzo  Arjantin 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Cubilla, LuisLuis Cubilla  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Mujica, JuanJuan Mujica  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Carpegiani, Paulo CésarPaulo César Carpegiani  Brezilya 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Bagnulo, HugoHugo Bagnulo  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Espinosa, ValdirValdir Espinosa  Brezilya 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Pastoriza, JoséJosé Pastoriza  Arjantin 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Veira, HéctorHéctor Veira  Arjantin 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Fleitas, RobertoRoberto Fleitas  Uruguay 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Popović, VladicaVladica Popović[i]  Sırbistan 0 0 0 0 0 0 1 0 1
Antoninho  Brezilya 0 0 0 0 0 0 0 1 1
Brandão, OsvaldoOsvaldo Brandão  Brezilya 0 0 0 0 0 0 0 1 1

Millete göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet ŞL KGK AL AKL IK SK KK KŞSK Toplam
 İtalya 12 5 10 0 5 12 5 0 49
 İspanya 10 4 12 0 3 9 3 0 41
 Almanya[e] 10 5 5 0 7 3 3 0 33
 İngiltere 7 6 4 0 3 3 0 0 23
 Hollanda 5 4 5 0 1 6 1 0 22
 Fransa 3 1 1 0 12 2 0 0 19
 Arjantin 4 0 2 0 0 1 10 0 17
 İskoçya 4 4 1 0 0 2 1 0 12
 Portekiz 3 1 3 1 1 0 0 0 9
 Uruguay 0 0 0 0 0 0 8 0 8
 Brezilya 0 0 0 0 0 0 6 2 8
 Romanya 3 0 1 0 0 2 1 0 7
 Belçika 1 1 1 0 0 2 0 0 5
 Avusturya 2 0 1 0 0 0 1 0 4
 Sırbistan[b][g][i] 1 1 0 0 1 0 1 0 4
 İsveç 0 1 2 0 0 1 0 0 4
 Macaristan 2 1 0 0 0 0 0 0 3
 Ukrayna[a] 0 2 0 0 0 1 0 0 3
 Hırvatistan[c][h] 0 1 0 0 0 1 0 0 2
 Gürcistan 0 1 0 0 0 0 0 0 1
 Slovakya[d] 0 1 0 0 0 0 0 0 1
 Rusya 0 0 1 0 0 0 0 0 1
 Türkiye 0 0 1 0 0 0 0 0 1
 Danimarka 0 0 0 0 1 0 0 0 1
 Şili 0 0 0 0 1 0 0 0 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Ukraynalı Valeri Lobanovski, kupayı kazandığı dönemde Ukrayna bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  2. ^ a b Sırp Ljupko Petrović, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  3. ^ a b Hırvat Zlatko Čajkovski, kupayı kazandığı dönemde Hırvatistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  4. ^ a b Slovak Michal Vičan, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.
  5. ^ a b Alman Heinz Krügel, kupayı kazandığı Doğu Almanya vatandaşıydı.
  6. ^ Gürcü Nodar Ahalkatsi, kupayı kazandığı dönemde Gürcistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  7. ^ a b Sırp Vujadin Boškov, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  8. ^ a b Hırvat Tomislav Ivić, kupayı kazandığı dönemde Hırvatistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  9. ^ a b Sırp Vladica Popović, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]