UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kupayı iki kez ile en çok kazanan teknik direktörlerin ilki Nereo Rocco

UEFA tarafından 1961-1999 arasında düzenlenen UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda şampiyonluk yaşayan ilk teknik direktör, Fiorentina ile 1961'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Nándor Hidegkuti oldu. İlk sezon iki ayaklı oynanan final, ikinci sezondan itibaren tek ayaklı olarak oynanmaya başladı. Değişen sistem sonrasındaki ilk final olan 1962'deki finalde, Bill Shankly'nin teknik direktörlüğündeki Liverpool şampiyonluğa ulaştı. Sven-Göran Eriksson'nın başında olduğu Lazio ise 1998-99 sezonunda sonuncusu düzenlenen turnuvanın finalinde şampiyonluk elde eden taraftı.

İtalyan Nereo Rocco, 1968 ve 1973'te Milan'ın; Ukraynalı Valeri Lobanovski, 1975 ve 1986'da Dinamo Kyiv'in; İskoç Alex Ferguson, 1983'te Aberdeen'in, 1991'de Manchester United'ın ve son olarak Hollandalı Johan Cruyff, 1987'de Ajax'ın, 1989'da ise Barcelona'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 2 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. 17 farklı millete mensup teknik direktör şampiyonluk yaşarken milletler bazında 6 şampiyonlukla İngiliz teknik direktörler, turnuvanın en çok kazananları konumundadır.

Sezona göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Teknik direktör Milleti Kulüp Ülke Kaynak
1960-61 Hidegkuti, NándorNándor Hidegkuti  Macaristan Fiorentina  İtalya [1]
1961-62 Villalonga, JoséJosé Villalonga  İspanya Atlético Madrid  İspanya [2]
1962-63 Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur  İngiltere [3]
1963-64 Fernandez, AnselmoAnselmo Fernandez  Portekiz Sporting CP  Portekiz [4]
1964-65 Greenwood, RonRon Greenwood  İngiltere West Ham United  İngiltere [5]
1965-66 Multhaup, WilliWilli Multhaup  Batı Almanya[a] Borussia Dortmund  Batı Almanya[a] [6]
1966-67 Čajkovski, ZlatkoZlatko Čajkovski  Yugoslavya[b] Bayern München  Batı Almanya[a] [7]
1967-68 Rocco, NereoNereo Rocco  İtalya Milan  İtalya [8]
1968-69 Vičan, MichalMichal Vičan  Çekoslovakya[c] Slovan Bratislava  Çekoslovakya[d] [9]
1969-70 Mercer, JoeJoe Mercer  İngiltere Manchester City  İngiltere [10]
1970-71 Sexton, DaveDave Sexton  İngiltere Chelsea  İngiltere [11]
1971-72 Waddell, WilliamWilliam Waddell  İskoçya Rangers  İskoçya [12]
1972-73 Rocco, NereoNereo Rocco  İtalya Milan  İtalya [13]
1973-74 Krügel, HeinzHeinz Krügel  Doğu Almanya[e] Magdeburg  Doğu Almanya[a] [14]
1974-75 Lobanovski, ValeriValeri Lobanovski  Sovyetler Birliği[f] Dinamo Kyiv  Sovyetler Birliği[g] [15]
1975-76 Croon, HansHans Croon  Hollanda Anderlecht  Belçika [16]
1976-77 Klötzer, KunoKuno Klötzer  Batı Almanya[a] Hamburger  Batı Almanya[a] [17]
1977-78 Goethals, RaymondRaymond Goethals  Belçika Anderlecht  Belçika [18]
1978-79 Rifé, JoaquimJoaquim Rifé  İspanya Barcelona  İspanya [19]
1979-80 Di Stéfano, AlfredoAlfredo Di Stéfano  Arjantin Valencia  İspanya [20]
1980-81 Ahalkatsi, NodarNodar Ahalkatsi  Sovyetler Birliği[h] Dinamo Tbilisi  Sovyetler Birliği[g] [21]
1981-82 Lattek, UdoUdo Lattek  Batı Almanya[a] Barcelona  İspanya [22]
1982-83 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Aberdeen  İskoçya [23]
1983-84 Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus  İtalya [24]
1984-85 Kendall, HowardHoward Kendall  İngiltere Everton  İngiltere [25]
1985-86 Lobanovski, ValeriValeri Lobanovski  Sovyetler Birliği[f] Dinamo Kyiv  Sovyetler Birliği[g] [26]
1986-87 Cruyff, JohanJohan Cruyff  Hollanda Ajax  Hollanda [27]
1987-88 de Mos, AadAad de Mos  Hollanda Mechelen  Belçika [28]
1988-89 Cruyff, JohanJohan Cruyff  Hollanda Barcelona  İspanya [27]
1989-90 Boškov, VujadinVujadin Boškov  Yugoslavya[i] Sampdoria  İtalya [29]
1990-91 Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Manchester United  İngiltere [30]
1991-92 Rehhagel, OttoOtto Rehhagel  Almanya Werder Bremen  Almanya [31]
1992-93 Scala, NevioNevio Scala  İtalya Parma  İtalya [32]
1993-94 Graham, GeorgeGeorge Graham  İskoçya Arsenal  İngiltere [33]
1994-95 Fernández, VíctorVíctor Fernández  İspanya Real Zaragoza  İspanya [34]
1995-96 Fernández, LuisLuis Fernández  Fransa Paris Saint-Germain  Fransa [35]
1996-97 Robson, BobbyBobby Robson  İngiltere Barcelona  İspanya [36]
1997-98 Vialli, GianlucaGianluca Vialli  İtalya Chelsea  İngiltere [37]
1998-99 Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İsveç Lazio  İtalya [38]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüp(ler)
1  İtalya Rocco, NereoNereo Rocco 2 1968, 1973 Milan
 Ukrayna[f] Lobanovski, ValeriValeri Lobanovski 1975, 1986 Dinamo Kyiv
 Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff 1987, 1989 Ajax, Barcelona
 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson 1983, 1991 Aberdeen, Manchester United

Millete göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
 İngiltere 6 6
 Almanya[a] 5 5
 İtalya 5 4
 Hollanda 4 3
 İskoçya 4 3
 İspanya 3 3
 Ukrayna[f] 2 1
 Arjantin 1 1
 Belçika 1 1
 Fransa 1 1
 Gürcistan[h] 1 1
 Hırvatistan[b] 1 1
 İsveç 1 1
 Macaristan 1 1
 Portekiz 1 1
 Sırbistan[i] 1 1
 Slovakya[c] 1 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h Almanya (1949'dan beri kullandığı resmî adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti), 1904 yılından beri Almanya Futbol Federasyonu (kısaca DFB) tarafından temsil edilmektedir. II. Dünya Savaşı sonrasında ülke, Batı ve Doğu Almanya olarak bölündü. 1990'daki Alman yeniden birleşmesiyle birlikte Doğu Almanya da DFB'ye dahil oldu ve takım Almanya adıyla mücadele etti. UEFA, Almanya'nın öncülü olarak Batı Almanya'yı görmekte ve Doğu Almanya'yı farklı bir takım olarak tanımaktadır.
  2. ^ a b Hırvat Zlatko Čajkovski, kupayı kazandığı dönemde Hırvatistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  3. ^ a b Slovak Michal Vičan, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.
  4. ^ Slovakya, 1993'teki dağılışına kadar Çekoslovakya'nın bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 2 ülkeden biridir. Kurulan iki ülke de günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Çekoslovakya'nın ardılı olarak Çek Cumhuriyeti'ni kabul etmektedir.
  5. ^ Alman Heinz Krügel, kupayı kazandığı Doğu Almanya vatandaşıydı.
  6. ^ a b c d Ukraynalı Valeri Lobanovski, kupayı kazandığı dönemde Ukrayna bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  7. ^ a b c Gürcistan ve Ukrayna, 1991'deki dağılışına kadar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 15 ülkeden biridir. Kurulan her ülke günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Sovyetler Birliği'nin ardılı olarak Rusya'yı kabul etmektedir.
  8. ^ a b Gürcü Nodar Ahalkatsi, kupayı kazandığı dönemde Gürcistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  9. ^ a b Sırp Vujadin Boškov, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jones, Ken (2 Mart 2002). "Nandor Hidegkuti". The Independent (İngilizce). 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2020. 
  2. ^ "1961/62: Atlético break Fiorentina's grip" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 24 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Tottenham legend Nicholson dies" (İngilizce). BBC Sport. 23 Ekim 2004. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  4. ^ "1963/64: Sporting at the second attempt" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 19 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Ex-England manager Greenwood dies" (İngilizce). BBC Sport. 9 Şubat 2006. 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  6. ^ "1965/66: Stan's the man for Dortmund" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 5 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  7. ^ "1966/67: Bayern take full home advantage" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 6 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  8. ^ "History: 1960/1970" (İngilizce). AC Milan. 10 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  9. ^ "1968/69: Slovan shine despite political clouds" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 7 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  10. ^ Guy Hodgson (4 Şubat 1999). "Football: When smiling came back in fashion". The Independent (İngilizce). 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  11. ^ "European football mourns Dave Sexton" (İngilizce). UEFA. 25 Kasım 2012. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 
  12. ^ "Rangers triumph in Europe 1972" (İngilizce). BBC. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  13. ^ Shevchenko, Yurii (16 Mayıs 2020). "47 anni fa la seconda Coppa delle Coppa del Milan di Nereo Rocco firmata da capocannoniere Chiarugi!" (İtalyanca). Tribuna. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  14. ^ "Heinz Krügel" (İngilizce). Hansa Rostock. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  15. ^ "1974/75: Dynamo burst on to the scene" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 3 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  16. ^ "1975/76: Anderlecht win six-goal thriller" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 25 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  17. ^ "Kuno Klötzer" (İngilizce). Fussballdaten.de. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  18. ^ "Ex-Marseille coach Goethals dies" (İngilizce). BBC Sport. 6 Aralık 2004. 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  19. ^ "1978/79: Barcelona win seven-goal thriller" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  20. ^ "Di Stefano in serious condition" (İngilizce). BBC Sport. 25 Aralık 2005. 23 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  21. ^ "Dinamo History" (İngilizce). Dinamo Tbilisi. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  22. ^ "1981/82: Home sweet home for Barcelona" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  23. ^ "The managerial greats" (İngilizce). BBC Sport. 27 Şubat 2002. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  24. ^ "Giovanni Trapattoni Factfile". The Scotsman (İngilizce). 14 Şubat 2008. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  25. ^ "European Cup Winners' Cup 1985" (İngilizce). Everton FC. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  26. ^ Glanville, Brian (15 Mayıs 2002). "Valeri Lobanovsky". The Guardian (İngilizce). 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  27. ^ a b Lowe, Felix (21 Şubat 2008). "Johan Cruyff returns as Ajax mulls delisting". The Daily Telegraph (İngilizce). 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  28. ^ "1987/88: Unsung Mechelen draw Ajax's sting" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 29 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ Hart, Simon (6 Ağustos 2010). "Trio aiming to turn back the clock" (İngilizce). UEFA. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  30. ^ "Ferguson signs new deal" (İngilizce). BBC Sport. 27 Şubat 2002. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  31. ^ Grohmann, Karalos (23 Haziran 2004). "FOOTBALL: EURO 2004: Triumphant Rehhagel sets sights on 2006". The Independent (İngilizce). 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  32. ^ "Parma in festa a vent'anni de Wembley" (İtalyanca). Eurosport. 10 Mayıs 2003. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  33. ^ "George Graham: Football's comeback king" (İngilizce). BBC Sport. 24 Eylül 1998. 18 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  34. ^ "Garitano succeeds Fernandez at Zaragoza" (İngilizce). ESPN. 14 Ocak 2008. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  35. ^ "Fernandez back at PSG" (İngilizce). BBC Sport. 3 Aralık 2000. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  36. ^ "Managers - Sir Bobby Robson (1999-2004)" (İngilizce). Newcastle United FC. 24 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  37. ^ "Vialli named new Watford boss" (İngilizce). BBC Sport. 2 Mayıs 2001. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  38. ^ "SVEN-GORAN ERIKSSON PROFILE" (İngilizce). Futbol Birliği. 24 Ocak 2006. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012.