UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Real Zaragoza'nın 1994-95 sezonunda kazandığı kupa

UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, UEFA tarafından 1961-1999 arasında düzenlenen UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kaldıran ilk teknik direktör, Fiorentina ile 1961'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Nándor Hidegkuti oldu. İlk sezon iki ayaklı oynanan final, ikinci sezondan itibaren tek ayaklı olarak oynanmaya başladı. Değişen sistem sonrasındaki ilk final olan 1962'deki finalde, Bill Shankly'nin teknik direktörlüğündeki Liverpool şampiyonluğa ulaştı. Sven-Göran Eriksson'nın başında olduğu Lazio ise 1998-99 sezonunda sonuncusu düzenlenen turnuvanın finalinde şampiyonluk elde eden taraftı.

İtalyan Nereo Rocco, 1968 ve 1973'te Milan'ın; Ukraynalı Valeriy Lobanovskıy, 1975 ve 1986'da Dinamo Kyiv'in; İskoç Alex Ferguson, 1983'te Aberdeen'in, 1991'de Manchester United'ın ve son olarak Hollandalı Johan Cruyff, 1987'de Ajax'ın, 1989'da ise Barcelona'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 2 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. Tamamı farklı isimler olmak üzere 10 şampiyonluk yaşayan İngiliz teknik direktörler, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleriydi. Kupa tarihi boyunca 13 teknik direktör ise kupayı, kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazandı.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Kupayı iki kez kazanan teknik direktörler (yukarıdan aşağıya): Nereo Rocco, Valeriy Lobanovskıy, Alex Ferguson ve Johan Cruyff
Yıl Millet Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1961  Macaristan Hidegkuti, NándorNándor Hidegkuti  İtalya Fiorentina [1]
1962  İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga  İspanya Atlético Madrid [2]
1963  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur [3]
1964  Portekiz Fernandez, AnselmoAnselmo Fernandez  Portekiz Sporting CP [4]
1965  İngiltere Greenwood, RonRon Greenwood  İngiltere West Ham United [5]
1966  Almanya[a] Multhaup, WilliWilli Multhaup  Almanya[a] Borussia Dortmund [6]
1967  Hırvatistan[b] Čajkovski, ZlatkoZlatko Čajkovski  Almanya[a] Bayern München [7]
1968  İtalya Rocco, NereoNereo Rocco  İtalya Milan [8]
1969  Slovakya[c] Vičan, MichalMichal Vičan  Slovakya[d] Slovan Bratislava [9]
1970  İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer  İngiltere Manchester City [10]
1971  İngiltere Sexton, DaveDave Sexton  İngiltere Chelsea [11]
1972  İskoçya Waddell, WilliamWilliam Waddell  İskoçya Rangers [12]
1973  İtalya Rocco, NereoNereo Rocco  İtalya Milan [13]
1974  Almanya[e] Krügel, HeinzHeinz Krügel  Doğu Almanya[a] Magdeburg [14]
1975  Ukrayna[f] Lobanovskıy, ValeriyValeriy Lobanovskıy  Ukrayna[g] Dinamo Kyiv [15]
1976  Hollanda Croon, HansHans Croon  Belçika Anderlecht [16]
1977  Almanya[a] Klötzer, KunoKuno Klötzer  Almanya[a] Hamburg [17]
1978  Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals  Belçika Anderlecht [18]
1979  İspanya Rifé, JoaquimJoaquim Rifé  İspanya Barcelona [19]
1980  Arjantin Di Stéfano, AlfredoAlfredo Di Stéfano  İspanya Valencia [20]
1981  Gürcistan[h] Ahalkatsi, NodarNodar Ahalkatsi  Gürcistan[g] Dinamo Tbilisi [21]
1982  Almanya[a] Lattek, UdoUdo Lattek  İspanya Barcelona [22]
1983  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Aberdeen [23]
1984  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [24]
1985  İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall  İngiltere Everton [25]
1986  Ukrayna[f] Lobanovskıy, ValeriyValeriy Lobanovskıy  Ukrayna[g] Dinamo Kyiv [26]
1987  Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff  Hollanda Ajax [27]
1988  Hollanda de Mos, AadAad de Mos  Belçika Mechelen [28]
1989  Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff  İspanya Barcelona [27]
1990  Sırbistan[i] Boškov, VujadinVujadin Boškov  İtalya Sampdoria [29]
1991  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson  İngiltere Manchester United [30]
1992  Almanya Rehhagel, OttoOtto Rehhagel  Almanya Werder Bremen [31]
1993  İtalya Scala, NevioNevio Scala  İtalya Parma [32]
1994  İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham  İngiltere Arsenal [33]
1995  İspanya Fernández, VíctorVíctor Fernández  İspanya Real Zaragoza [34]
1996  Fransa Fernández, LuisLuis Fernández  Fransa Paris Saint-Germain [35]
1997  İngiltere Robson, BobbyBobby Robson  İspanya Barcelona [36]
1998  İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli  İngiltere Chelsea [37]
1999  İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İtalya Lazio [38]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüp(ler)
1  Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff 2 1987, 1989 Ajax, Barcelona
 İtalya Rocco, NereoNereo Rocco 2 1968, 1973 Milan
 Ukrayna[f] Lobanovskıy, ValeriyValeriy Lobanovskıy 2 1975, 1986 Dinamo Kyiv
 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson 2 1983, 1991 Aberdeen, Manchester United

Millete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
 İngiltere 6 6
 Almanya[a] 5 5
 İtalya 5 4
 Hollanda 4 3
 İskoçya 4 3
 İspanya 3 3
 Ukrayna[f] 2 1
 Arjantin 1 1
 Belçika 1 1
 Fransa 1 1
 Gürcistan[h] 1 1
 Hırvatistan[b] 1 1
 İsveç 1 1
 Macaristan 1 1
 Portekiz 1 1
 Sırbistan[i] 1 1
 Slovakya[c] 1 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h Almanya (1949'dan beri kullandığı resmî adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti), 1904 yılından beri Almanya Futbol Birliği (kısaca DFB) tarafından temsil edilmektedir. II. Dünya Savaşı sonrasında ülke, Batı ve Doğu Almanya olarak bölündü. 1990'daki Alman yeniden birleşmesiyle birlikte Doğu Almanya da DFB'ye dahil oldu ve takım Almanya adıyla mücadele etti. UEFA, Almanya'nın öncülü olarak Batı Almanya'yı görmekte ve Doğu Almanya'yı farklı bir takım olarak tanımaktadır.
  2. ^ a b Hırvat olan Zlatko Čajkovski, kupayı kazandığı dönemde Hırvatistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
  3. ^ a b Slovak olan Michal Vičan, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.
  4. ^ Slovakya, 1993'teki dağılışına kadar Çekoslovakya'nın bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 2 ülkeden biridir. Kurulan iki ülke de günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Çekoslovakya'nın ardılı olarak Çek Cumhuriyeti'ni kabul etmektedir.
  5. ^ Alman olan Heinz Krügel, kupayı kazandığı Doğu Almanya vatandaşıydı.
  6. ^ a b c d Ukraynalı olan Valeriy Lobanovskıy, kupayı kazandığı dönemde Ukrayna bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  7. ^ a b c Gürcistan ve Ukrayna, 1991'deki dağılışına kadar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 15 ülkeden biridir. Kurulan her ülke günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Sovyetler Birliği'nin ardılı olarak Rusya'yı kabul etmektedir.
  8. ^ a b Gürcü olan Nodar Ahalkatsi, kupayı kazandığı dönemde Gürcistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
  9. ^ a b Sırp olan Vujadin Boškov, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Jones, Ken (2 Mart 2002). "Nandor Hidegkuti". The Independent (İngilizce). 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2020. 
  2. ^ "1961/62: Atlético break Fiorentina's grip" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Tottenham legend Nicholson dies" (İngilizce). BBC Sport. 23 Ekim 2004. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  4. ^ "1963/64: Sporting at the second attempt" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 19 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Ex-England manager Greenwood dies" (İngilizce). BBC Sport. 9 Şubat 2006. 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  6. ^ "1965/66: Stan's the man for Dortmund" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 5 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  7. ^ "1966/67: Bayern take full home advantage" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 6 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  8. ^ "History: 1960/1970" (İngilizce). AC Milan. 10 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  9. ^ "1968/69: Slovan shine despite political clouds" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 7 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  10. ^ Guy Hodgson (4 Şubat 1999). "Football: When smiling came back in fashion". The Independent (İngilizce). 
  11. ^ "European football mourns Dave Sexton" (İngilizce). UEFA. 25 Kasım 2012. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 
  12. ^ "Rangers triumph in Europe 1972" (İngilizce). BBC. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  13. ^ "1972/73: Milan's case for the defence" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. [ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ "Heinz Krügel" (İngilizce). Hansa Rostock. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  15. ^ "1974/75: Dynamo burst on to the scene" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 3 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  16. ^ "1975/76: Anderlecht win six-goal thriller" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. 25 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  17. ^ "Kuno Klötzer" (İngilizce). Fussballdaten.de. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  18. ^ "Ex-Marseille coach Goethals dies" (İngilizce). BBC Sport. 6 Aralık 2004. 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  19. ^ "1978/79: Barcelona win seven-goal thriller" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. [ölü/kırık bağlantı]
  20. ^ "Di Stefano in serious condition" (İngilizce). BBC Sport. 25 Aralık 2005. 23 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  21. ^ "Dinamo History" (İngilizce). Dinamo Tbilisi. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  22. ^ "1981/82: Home sweet home for Barcelona" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. [ölü/kırık bağlantı]
  23. ^ "The managerial greats" (İngilizce). BBC Sport. 27 Şubat 2002. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  24. ^ "Giovanni Trapattoni Factfile". The Scotsman (İngilizce). 14 Şubat 2008. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  25. ^ "European Cup Winners' Cup 1985" (İngilizce). Everton FC. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  26. ^ Glanville, Brian (15 Mayıs 2002). "Valeri Lobanovsky". The Guardian (İngilizce). 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  27. ^ a b Lowe, Felix (21 Şubat 2008). "Johan Cruyff returns as Ajax mulls delisting" (İngilizce). The Daily Telegraph. 
  28. ^ "1987/88: Unsung Mechelen draw Ajax's sting" (İngilizce). UEFA. 17 Ağustos 2001. [ölü/kırık bağlantı]
  29. ^ "Age records of EC winning players". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (İngilizce). rsssf.com. 6 Mart 2003. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  30. ^ "Ferguson signs new deal" (İngilizce). BBC Sport. 27 Şubat 2002. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  31. ^ Grohmann, Karalos (23 Haziran 2004). "FOOTBALL: EURO 2004: Triumphant Rehhagel sets sights on 2006". The Independent (İngilizce). 
  32. ^ "1997, August 1, Friday - sports". Hürriyet Daily News (İngilizce). 1 Ağustos 1997. [ölü/kırık bağlantı]
  33. ^ "George Graham: Football's comeback king" (İngilizce). BBC Sport. 24 Eylül 1998. 18 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  34. ^ "Garitano succeeds Fernandez at Zaragoza" (İngilizce). ESPN. 14 Ocak 2008. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  35. ^ "Fernandez back at PSG" (İngilizce). BBC Sport. 3 Aralık 2000. 
  36. ^ "Managers - Sir Bobby Robson (1999-2004)" (İngilizce). Newcastle United FC. 24 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  37. ^ "Vialli named new Watford boss" (İngilizce). BBC Sport. 2 Mayıs 2001. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  38. ^ "SVEN-GORAN ERIKSSON PROFILE" (İngilizce). Futbol Federasyonu. 24 Ocak 2006. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
Genel