UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery
Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery

UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi, 1972-2009 arasında UEFA Kupası, 2010'dan itibaren ise UEFA Avrupa Ligi adıyla UEFA tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. UEFA Kupası kupasını kaldıran ilk teknik direktör, Tottenham Hotspur ile 1972'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Bill Nicholson oldu. İlk yirmi beş yıl boyunca final maçı iki ayaklı oynandı. 1998 yılında Luigi Simoni'nin başında olduğu Internazionale Milano, Lazio'yu ilk kez uygulanan tek maçlı final sisteminde mağlup ederek yeni sistemdeki ilk şampiyonluğu elde etti.

İtalyan Giovanni Trapattoni, 1977 ve 1993'te Juventus'un, 1991'de Internazionale'nin; İspanyol Unai Emery ise 2014, 2015 ve 2016'da Sevilla'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 3 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. Beş teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı gösterdi. Real Madrid'in başındayken 1985 ve 1986 yıllarında kupayı kazanan Luis Molowny, hem turnuva tarihinde iki şampiyonluğa ulaşan hem de bunu üst üste iki sezon yapan ilk teknik direktör olmuştu. Juande Ramos, Sevilla'nın teknik direktörü olarak 2006 ve 2007 yıllarında şampiyonluğa ulaştı. Rafael Benítez 2004'te Valencia, 2013'te ise Chelsea ile kupayı kazandı. José Mourinho 2003'te Porto'nun, 2017'de Manchester United'ın başında bu sevinci yaşadı. Son olarak Diego Simeone, Atlético Madrid'le birlikte 2012 ve 2018'de kupanın sahibi oldu.

5 farklı isimle 10 şampiyonluk yaşayan İspanyollar, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu. Kupa tarihi boyunca beş teknik direktör; İngiliz takımı Liverpool'u çalıştıran İskoç Bill Shankly 1973'te, Alman takımı Schalke 04'ı çalıştıran Hollandalı Huub Stevens 1997'de, Liverpool'u çalıştıran Fransız Gérard Houllier 2001'de, Ukrayna takımı Şahtar Donetsk'i çalıştıran Rumen Mircea Lucescu 2009'da, İspanyol takımı Atlético Madrid'i çalıştıran Arjantinli Diego Simeone 2012 ve 2018'de, İngiliz takımı Chelsea'yi çalıştıran İspanyol Rafael Benítez 2013'te ve bir başka İngiliz ekibi Manchester United'ın başında Portekizli José Mourinho 2017'de, kupayı kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazandı.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 ve 2013'te şampiyonluk yaşayan Rafael Benítez.
2006 ve 2007'de şampiyonluk yaşayan Juande Ramos.
Kendi ülkesi dışındaki bir takımı çalıştırarak şampiyonluk yaşayan son teknik direktör olan Diego Simeone.
Final Milleti Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1972  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur [1]
1973  İskoçya Shankly, BillBill Shankly  İngiltere Liverpool [2]
1974  Hollanda Coerver, WielWiel Coerver  Hollanda Feyenoord [3]
1975  Almanya[A] Weisweiler, HennesHennes Weisweiler  Almanya[A] Borussia Mönchengladbach [4]
1976  İngiltere Paisley, BobBob Paisley  İngiltere Liverpool [5]
1977  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [6]
1978  Hollanda Rijvers, KeesKees Rijvers  Hollanda PSV [7]
1979  Almanya[A] Lattek, UdoUdo Lattek  Almanya[A] Borussia Mönchengladbach [8]
1980  Almanya[A] Rausch, FriedelFriedel Rausch  Almanya[A] Eintracht Frankfurt [9]
1981  İngiltere Robson, BobbyBobby Robson  İngiltere Ipswich Town [10]
1982  İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İsveç Göteborg [11]
1983  Belçika Van Himst, PaulPaul Van Himst  Belçika Anderlecht [12]
1984  İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur [13]
1985  İspanya Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya Real Madrid [14]
1986  İspanya Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya Real Madrid [14]
1987  İsveç Bengtsson, GunderGunder Bengtsson  İsveç Göteborg [15]
1988  Almanya[A] Ribbeck, ErichErich Ribbeck  Almanya[A] Bayer 04 Leverkusen [16]
1989  İtalya Bianchi, OttavioOttavio Bianchi  İtalya Napoli [17]
1990  İtalya Zoff, DinoDino Zoff  İtalya Juventus [18]
1991  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Internazionale [6]
1992  Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal  Hollanda Ajax [19]
1993  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [6]
1994  İtalya Marini, GianpieroGianpiero Marini  İtalya Internazionale Milano [20]
1995  İtalya Scala, NevioNevio Scala  İtalya Parma Calcio 1913 [21]
1996  Almanya Beckenbauer, FranzFranz Beckenbauer  Almanya Bayern München [22]
1997  Hollanda Stevens, HuubHuub Stevens  Almanya Schalke 04 [23]
1998  İtalya Simoni, LuigiLuigi Simoni  İtalya Internazional Milano [24]
1999  İtalya Malesani, AlbertoAlberto Malesani  İtalya Parma Calcio 1913 [25]
2000  Türkiye Terim, FatihFatih Terim  Türkiye Galatasaray [26]
2001  Fransa Houllier, GérardGérard Houllier  İngiltere Liverpool [27]
2002  Hollanda Marwijk, Bert vanBert van Marwijk  Hollanda Feyenoord [28]
2003  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho  Portekiz Porto [29]
2004  İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez  İspanya Valencia [30]
2005  Rusya Gazzayev, ValeriyValeriy Gazzayev  Rusya CSKA [31]
2006  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya Sevilla [32]
2007  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya Sevilla [32]
2008  Hollanda Advocaat, DickDick Advocaat  Rusya Zenit [33]
2009  Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu  Ukrayna Şahtar Donetsk [34]
2010  İspanya Flores, Quique SánchezQuique Sánchez Flores  İspanya Atlético Madrid [35]
2011  Portekiz Villas-Boas, AndréAndré Villas-Boas  Portekiz Porto [36]
2012  Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone  İspanya Atlético Madrid [37]
2013  İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez  İngiltere Chelsea [38]
2014  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [39]
2015  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [40]
2016  İspanya Emery, UnaiUnai Emery  İspanya Sevilla [41]
2017  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho  İngiltere Manchester United [42]
2018  Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone  İspanya Atlético Madrid [43]
2019  İtalya Sarri, MaurizioMaurizio Sarri  İngiltere Chelsea [44]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1  İtalya Giovanni Trapattoni 3 1977, 1991, 1993 Internazionale Milano, Juventus
 İspanya Unai Emery 3 2014, 2015, 2016 Sevilla
2  İspanya Luis Molowny 2 1985, 1986 Real Madrid
 İspanya Juande Ramos 2 2006, 2007 Sevilla
 İspanya Rafael Benítez 2 2004, 2013 Valencia, Chelsea
 Portekiz José Mourinho 2 2003, 2017 Porto, Manchester United
 Arjantin Diego Simeone 2 2012, 2018 Atlético Madrid

Millete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı
 İspanya 10
 İtalya 10
 Hollanda 6
 Almanya 5
 İngiltere 4
 Portekiz 3
 İsveç 2
 Arjantin 2
 Belçika 1
 Fransa 1
 İskoçya 1
 Romanya 1
 Rusya 1
 Türkiye 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   Almanya (1949'dan beri kullandığı resmî adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti), 1904 yılından beri Almanya Futbol Birliği (kısaca DFB) tarafından temsil edilmektedir. II. Dünya Savaşı sonrasında ülke, Batı ve Doğu Almanya olarak bölündü. 1990'daki Alman yeniden birleşmesiyle birlikte Doğu Almanya da DFB'ye dahil oldu ve takım Almanya adıyla mücadele etti. UEFA, Almanya'nın öncülü olarak Batı Almanya'yı görmekte ve Doğu Almanya'yı farklı bir takım olarak tanımaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 23 Ekim 2004. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  2. ^ "Reds reach European goal". UEFA. 2 Ocak 2006. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  3. ^ "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Hollandaca). Feyenoord. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  4. ^ "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2 Ocak 2006. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  5. ^ "The managerial greats". BBC Sport. 27 Şubat 2002. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  6. ^ a b c "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 17 Şubat 2008. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  7. ^ "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 1 Ocak 2006. 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  8. ^ "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC" (PDF). UEFA. 18 Eylül 2002. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  9. ^ "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  10. ^ "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2 Ocak 2006. 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  11. ^ "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2 Ocak 2006. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  12. ^ "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2 Ocak 2006. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  13. ^ "When England conquered Europe". BBC Sport. 19 Mayıs 1999. 12 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  14. ^ a b "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 16 Mayıs 2007. 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  15. ^ "1977-1989" (İsveççe). IFK Göteborg. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  16. ^ "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2 Ocak 2006. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  17. ^ "Napoli all-time XI". Channel 4. 8 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  18. ^ "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2 Ocak 2006. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  19. ^ "Ajax halt Torino march". UEFA. 2 Ocak 2006. 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  20. ^ "Giampiero Marini" (İtalyanca). FC Internazionale Milano. 22 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  21. ^ "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2 Ocak 2006. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  22. ^ "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2 Ocak 2006. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  23. ^ "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2 Ocak 2006. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  24. ^ "The gentleman of Naples". ESPN. 18 Kasım 2003. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  25. ^ "Alberto Malesani". UEFA. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  26. ^ "Galatasaray pride of Turkey". [UEFA. 6 Ocak 2006. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  27. ^ Henry Winter (3 Eylül 2003). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  28. ^ "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 3 Mart 2008. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  29. ^ "Mourinho makes his mark". UEFA. 6 Ocak 2006. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  30. ^ "Rafael Benitez". ESPN. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  31. ^ "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 18 Mayıs 2005. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  32. ^ a b Ian Hawkey (24 Şubat 2008). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  33. ^ "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 14 Mayıs 2008. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  34. ^ "Shakhtar target Champions League success". CNN. 21 Mayıs 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 
  35. ^ "Atlético crown historic campaign". UEFA. 14 Mayıs 2010. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2010. 
  36. ^ "Porto climb all-time honours list". UEFA. 18 Mayıs 2011. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2011. 
  37. ^ "This is different. This is Atlético". UEFA. 9 Mayıs 2012. 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2012. 
  38. ^ "English sides go second in all-time rankings". UEFA. 15 Mayıs 2013. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  39. ^ "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 Mayıs 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  40. ^ "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 Mayıs 2015. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  41. ^ "Liverpool 1-3 Sevilla". UEFA.com. 18 Mayıs 2016. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 
  42. ^ "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA. 24 Mayıs 2017. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 
  43. ^ "Griezmann inspires Atlético to Europa League glory". UEFA. 16 Mayıs 2018. 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  44. ^ "Chelsea 4-1 Arsenal". UEFA.com. 29 Mayıs 2019. 10 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]