Toptepe, Midyat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.25, 11 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17321562 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Toptepe
Harita
Mardin
Mardin
Ülke Türkiye
İlMardin
İlçeMidyat
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Rakım1100 m
Nüfus
 (2009)[1]
 • Toplam1.482
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu47500
Resmî site
[2]

Toptepe (Kürtçe: Nebilé), Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Coğrafya

Mardin iline 90, Midyat ve Nusaybin ilçelerine 30'ar km uzaklıktadır. Köyle Nusaybin arasındaki bağlantı yolu yeni yapılmış olup, henüz toprak yoldur, ancak ulaşıma, yağışsız zamanlarda elverişlidir.

Tarım ve İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köy dağlık bir alana kurulmuştur ve arazileri de sulak değildir. Bu yüzden mahallede bağcılık ve badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Az miktarda yetiştirilen badem ve diğer tarım ürünleri sadece mahallenin ihtiyacını karşılayıp dışarıya satılmamaktadır. Bir diğer taraftan, bağcılıkla üretilen üzümler birkaç farklı şekilde kullanılmaktadır. Bu üzümler salt meyve şeklinde satılamamaktadır. Üzümlerin olgunlaştığı Ağustos-Eylül aylarında bağlar hasat edilir. Bağ bozumunda (Kürtçede: Mıştağé) toplanan bu üzümlerin büyük bir kısmı potasyumlu bir su içerisinden geçirilerek kurutulmaya bırakılır ve ardından şarap firmalarına satılır. Köylüler bir kısmını da pekmez ve pestil yaparak yakın şehirlerde (Özellikle Nusaybin ve Midyat) satarlar.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010 1502[1]
2009 1482[2]
2008 1487[3]
2007 1446[4]
2000 1277
1997 1010
Mahalleden göç etmiş köylüler
Köy oldukça kırsal bir yere kurulduğu ve şehir merkezlerine ve anayollara uzak olduğu için sürekli dışarıya göç vermektedir. Mahalleden göç edenler sırasıyla en çok şuralarda yaşamaktadırlar.
Nusaybin - 1400-1600 civarı (Çoğunluk Sekvan aşireti)
Midyat - 1200-1400 civarı
Şanlıurfa - 500 civarı (Tamamı Sekvan aşiretinden)
Ayrıca Diyarbakır, Batman, İzmir, İstanbul, Manisa, Çorum ve Antalya'da da yaşamaktadırlar.

Ekonomi ve Hayvancılık

Mahallenin tüm ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle küçükbaş hayvancılık ileri düzeydedir. Mahallede neredeyse tüm aileler hayvancılıkla uğraşır. Mahallede yetiştirilen başlıca hayvanlar inek, keçi, koyun, tavuktur. Ancak hayvan yetiştiriciliği kişisel oranda kalıp yalnızca köy ihtiyacını karşılamaktadır. Az da olsa süt ürünlerinden bir kısmı köylüler tarafından Nusaybin ve Midyat'ta satılır. Ayrıca taşıma amacıyla da at, katır ve eşek yetiştirilir. Bir diğer ekonomi kaynağı da tarım ürünlerinden üzümdür. Mahallenin dört tarafı üzüm bağları ile çevrilidir. Elde edilen üzümlerin büyük kısmı kurutulur. Kurutulan üzümler köye gelen komisyonculara satılır. Bu komisyoncular da çeşitli illerdeki şarap fabrikalarına satar.

Altyapı bilgileri

Nusaybin'e ulaşım yolu vardır yalnız henüz topraktır. Midyat'la arasındaki yol asfalt yoldur. Mahallede elektrik, sabit telefon, cep telefonu operatörleri (Turkcell ve AVEA şebeke direkleri vardır.) hizmetleri vardır. İçme suyu açılan sondajla köye verilmeye başlanmıştır. Bununla beraber çoğu evde halen kuyu vardır. Petrol aramaları esnasında bu mahallede de petrole rastlanmıştır. Ama çıkarılması çok güç ve rezervlerinin yetersiz olması nedeniyle petrol çıkarma çalışmaları askıya alınmıştır.

Şewlê Bêrmê
Şewle Bêrmê mahallenin yaylasıdır. Mahalleye 12 km güneyindedir. Yazın insanlar hayvanlarını yeni çayırlara götürmek, onları yetiştirmek ve en önemlisi günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri üzüm bağlarına yakın olmak için buraya geçici olarak gelirler. Burada aşağı yukarı 10-12 ev vardır. Yalnız zaman içeirisinde civardaki bozkırlarda güvenlik yetersizliği sebebiyle köylüler buraya gelmemeye başlamıştır. Şu an birkaç aile gitse de genel olarak hayvanlara ahır olarak kullanılıyor.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal