Tiryaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tiryaki
İkili bu albümünü Grup Denk adıyla yayınladı
Oya-Bora stüdyo albümü
Yayımlanma7 Aralık 1990
KaydedilmeTemmuz 1989 - Kasım 1989
TarzPop, dans, pop rock
Süre41:05
DilTürkçe
ŞirketElenor Plak
YapımcıAtilla Alpsakarya
DerleyenTurhan Yükseler
Oya-Bora kronolojisi
Akvaryum
(1987)
Tiryaki
(1989)
Seni Bana Yazmışlar
(1992)

Tiryaki, Oya-Bora'nın (o dönemki adıyla Grup Denk) yayınladığı ikinci stüdyo albümleridir.

1987 yılında Akvaryum ilk albümleriyle iyi bir çıkış yakalayan ikili o dönem olduğu gibi bu dönemde de Eurovision Şarkı Yarışması ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması gibi yarışmalara katılmaya devam etmiştirler. 1990 yılının yaz sonlarına doğru ikinci albümlerinin kayıtlarına başladılar. Dört ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm 7 Aralık 1990 tarihinde Elenor Plak etiketiyle yayınlandı. Yapımcılığını Atilla Alpsakarya'nın üstlendiği albümde on parça yer aldı. Dokuz parçanın sözlerini Bora Ebeoğlu, "Şu Adamlar Anne" parçasının sözlerini Oya Küçümen yazarken, "Ölmek İstedim" adlı parçanın sözlerini Değer İskender yazdı. Albümde yer alan parçaların müzikleri Turhan Yükseler ve Bora Ebeoğlu tarafından bestelenmiştir. Albümde ilk albümlerinde yer alan "Tasvir-i Şikayet" adlı parçanın farklı versiyonu da yer alırken, müzik yarışmalarında seslendirdikleri "Onikiden" ve "Nerdesin?" adlı parçalara da yer vermişlerdir. Albümdeki iki parça yabancı şarkılardan cover yapılmıştır.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Mart 1989 tarihinde Eurovision Şarkı Yarışması, Türkiye finallerine üçüncü kez katılmışlardır. O dönem askerde olan Bora Ebeoğlu yarışmaya özel izinle katılmıştır. Turhan Yükseler'in bestelediği "Aşk-ı Memnu" adlı parçayı seslendirmişlerdir. Sözlerini Bora Ebeoğlu'nun yazdığı parçaya Cezmi Başeğmez, İsmail Soyber ve Cengiz Maltepe gibi isimler geri vokal yapmışlardır. Yarışmada grup yedinci olmuştur.[1] Ayrıca Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'na 1989 yılında yine katıldılar. İkili sözlerini Murat Çekem'in yazdığı müziğini ve düzenlemesini Levent Çoker'in yaptığı "Gerçek Aşk" adlı parçayı seslendirdi.[2] Oya Küçümen sözlerini Bora Ebeoğlu'nun müziğini kendisinin yaptığı "Aldırma" adlı parçayı seslendirerek solo olarak da yarıştı.

24 Şubat 1990 tarihinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması, Türkiye elemelerine Oya Küçümen "Serseri Aşık" adlı parçayla katılır. Oya yarışmada yirmi sekiz puan alarak yedinci olmuştur. 1990 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'na söz ve müziği Bora Ebeoğlu'na ait olan "Nerdesin" adlı parçayla katılırlar.[3] 1990 yılının son aylarında art arda katıldıkları yarışmalardan sonra ikinci albümlerinin kayıtlarına başlarlar. Albüm için on bir parça kaydederler. Albümde yer alan dokuz parçanın sözleri Bora Ebeoğlu'na aittir. "Şu Adamlar Anne" parçasının sözlerini Oya Küçümen yazarken, "Ölmek İstedim" adlı parçanın sözlerini ise Değer İskender yazmıştır. Albümdeki parçaların müziklerini Bora Ebeoğlu ve Turhan Yükseler yapmıştır. 7 Aralık 1990 tarihinde Elenor Plak etiketiyle yayınlanan albümün prodüktörlüğünü müzik şirketinin sahibi Atilla Alpsakarya üslendi. Albümdeki Düzenleme, davul programlamaları, klavye ve gitarlar hepsi Turhan Yükseler tarafından yapılmıştır. Sözlerini Oya Küçümen'in yazdığı "Şu Adamlar Anne" adlı parça Patricia Kaas'ın "Mon Mec A Moi" parçasından uyarlanmıştır. Parçanın orijinal müziği François Bernheim'e aittir.[4] Bora Ebeoğlu'nun sözlerini yazdığı "Bir Şans Daha" adlı parça ise Roxette'nin "The Look" şarkısından uyarlanmıştır.[5] Grup Denk adıyla son kez çıkardıkları bu albümden sonra grup bir yıllık bir ara vermişlerdir.[6]

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Tiryakin Oldum"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:03
2. "Şu Adamlar Anne" (Patricia Kaas'ın Mademoiselle chante... albümünde yer alan "Mon mec à moi" adlı parçadan uyarlanmıştır.)Oya KüçümenFrançois Bernheim 3:31
3. "Karşı Koyma"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 3:30
4. "Her Şey Boş"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:03
5. "Bir Şans Daha" (Roxette'nin Look Sharp! albümde yer alan "The Look" adlı şarkıdan uyarlanmıştır.)Bora EbeoğluRoxette 3:42
6. "Onikiden"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 3:00
7. "Tasvir-i Şikayet"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:03
8. "Ay Işığı"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 5:15
9. "Farketmez"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 2:32
10. "Nerdesin?"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:26
11. "Ölmek İstedim"  Değer İskenderBora Ebeoğlu 6:20

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grup Denk - Aşk-ı Memnu". Müzik yarışması. TRT 1, Youtube. 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  2. ^ "1990 Eurovision Şarkı Yarışması". Müzik yarışması. turkpopmuzik.net. Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  3. ^ "1990 Altın Güvercin Şarkı Yarışması Finali". Müzik yarışması. TRT 1, Youtube. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  4. ^ "Patricia Kaas - Mon Mec A Moi". Şarkı. Youtube. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  5. ^ "Roxette - The Look". Şarkı. Youtube. 4 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  6. ^ "Grup Denk (Oya-Bora) - Tiryaki". Albüm. Discogs. Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2023.