Saraylı (albüm)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saraylı
Oya-Bora stüdyo albümü
Yayımlanma19 Aralık 1994
KaydedilmeTemmuz 1994 - Kasım 1994
TarzPop, dans, tango
Süre48:24
DilTürkçe
ŞirketŞahin Özer Müzik
YönetmenGürol Ağırbaş
YapımcıŞahin Özer
DerleyenBora Ebeoğlu
Gürol Ağırbaş
Oya-Bora kronolojisi
Seni Bana Yazmışlar
(1992)
Saraylı
(1994)
Aşk, İhanet, Vs...
(1997)
Saraylı albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Saraylı"
    Yayımlanma: 16 Aralık 1994
  2. "Yarısı Senin"
    Yayımlanma: 10 Şubat 1995
  3. "Belli Belli"
    Yayımlanma: 14 Nisan 1995
  4. "Gönül Kaçanı Kovalar"
    Yayımlanma: 5 Temmuz 1995
  5. "Kötü Çocuk"
    Yayımlanma: 6 Ekim 1995

Saraylı, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın dördüncü stüdyo albümüdür. 19 Aralık 1994'te Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra dans, tango tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Seni Bana Yazmışlar (1992) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme adını veren çıkış parçası olan "Saraylı"'yı ikili birlikte yazmıştır. Albümdeki dokuz parçanın sözlerini Bora Ebeoğlu, iki parçanın sözünü ise Oya Küçümen yazmıştır. Albümün müziklerini Oya-Bora ve Gürol Ağırbaş bestelemiştir. Albümde yer alan "Tango İstanbul" adlı parça Joe Jackson'ın "Tango Atlantico" adlı parçasından uyarlanmıştır. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

12 şarkıdan oluşan Saraylı, ikilinin farklı ritimler denediği bir albüm oldu. Müzik eleştirmenleri, albümü eleştirirken ikiye bölündü; kimisi övgüyle bahsetti, kimisi ise ikilinin daha önceki Seni Bana Yazmışlar albümünün çeşitli yönlerini karşılaştırarak olumsuz bir şekilde bahsetti. Albümün ilk duyulan şarkısı, albüme adını veren ve albümden üç gün önce video klip olarak yayınlanan "Saraylı" adlı parça oldu. Albümün yayımlanmasının ardından "Yarısı Senin", "Belli Belli", "Gönül Kaçanı Kovalar" ve "Kötü Çocuk" şarkılarına klip çekildi.

Pop müziğin altın çağını yaşadığı ve birçok sanatçının yeni piyasaya girdiği dönemde yayınlanan albüm dinleyiciler tarafından olumlu tepkiler almayı başardı. Lansman konserinin yanı sıra albüm albüm, önceki albümün satışının altında kaldı. Oya-Bora, albümdeki şarkılarını Laf Lafı Açıyor ve A La Luna gibi çeşitli programlarda, bazı etkinliklerde ve konserlerinde seslendirdi. Albümde Göksun Çavdar, Hüsnü Şenlendirici, Gürol Ağırbaş, Aydın Karabulut, Cem Aksel, Cengiz Ercümer, Erdinç Şenyaylar, Sibel Sezal, Burhan Şeşen, İlyas Tetik, Ozan Doğulu ve Ferda Anıl Yarkın gibi müzisyenler kayıtlarda yer aldı.

Arka plan ve gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'lerin sonundan itibaren eleştirel övgü toplayan çalışmalarıyla kariyerini ilerleten ve tanınırlığını katıldığı müzik yarışmalarıyla arttıran Oya-Bora, bu on yılın ikinci yarısında besteci Turhan Yükseler ve Gürol Ağırbaş ile çalışarak Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) albümlerini hazırlamıştır.[1][2] İlk iki albümlerini Grup Denk adıyla yayınlayan Oya-Bora bu albümlerindeki "Tavsir-i Şikayet", "Onikiden" ve "Nerdesin?" gibi parçalarla olumlu tepkiler almaya başarmış ve pek çok hit şarkı çıkarmıştı. Bu albümlerdeki bazı parçalar ayrıca ikilinin kariyerinin aranjman dönemine denk gelmekteydi ve üzerine kendilerinin tarafından yazılan Türkçe söz yazılan ithal bestelerden oluşmaktaydı.

İkili 1992 yılında Şahin Özer Müzik ile dört senelik bir sözleşme imzalayarak aynı yılın sonunda Seni Bana Yazmışlar adlı albümü yayınladırlar. Üçüncü stüdyo albümü olan bu albümle birlikte geniş kitlelerce tanınmaya başlayan ikili ülke çapında konserler vererek bir çıkış yakaladılar. Albüm yılın en iyi albümlerinden biri olmasının yanı sıra en çok satan albümleri arasına girdi. Bu albümün başarısından sonra yoğun konserler, televizyon ve radyo programlarının ardından dördüncü albümlerinin kayıtları için stüdyoya girdiler ve albüm kayıtları beş ay kadar sürdü. 1994 yılının sonunda çıkardıkları albüme Saraylı adını verdiler. Albümden kısa süre önce yayınlanan "Saraylı" adlı çıkış parçaları ile albümün tanıtımını yaptılar. Albümün ardından lansman konserleri veren ikili albümle birlikte listelere girmeyi başarsalar da bir önceki albümlerinin başarısını yakalayamadı.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılında yayınladıkları Seni Bana Yazmışlar albümü için Şahin Özer Müzik'le anlaşan ikili kalabalık bir ekiple üçüncü albümlerinin kayıtlarını yapmışlardı. Bir önceki albümlerinde olduğu dördüncü albümleri içinde kalabalık bir ekiple çalışan Oya-Bora'nın Saraylı adını verdikleri bu albümülerinin yapımcılığını Şahin Özer'in üstlendi. Albümün aranjesini Bora Ebeoğlu ve Gürol Ağırbaş (ayrıca müzik yönetmenliği ve bas gitarda yer aldı.) yaparken, klarnette Göksun Çavdar ve Hüsnü Şenlendirici (ilk profesyonel albüm çalışmasıdır), tumba ve defte Aydın Karabulut, davulda Cem Aksel, kadeh davul, def ve zilde Cengiz Ercümer, gitarda Erdinç Şenyaylar, alkışlarda Naci Bayşu, masteringde Martin Spencer, mix ve kayıtta Cem Büyükuzun, neyde Ercan Irmak, piyano ve akordeonda Ozan Doğulu, saksafonda Levent Altındağ, yaylılarda Ali İhsan Kısaç, Ayhan Şenyaylar, Sendur Güzelel ve İlyas Tetik, trompette Ergün Şenlendirici, kemanda Ferda Anıl Yarkın, geri vokallerde ise Burhan Şeşen, Sibel Sezal ve Toygarhan Atuner gibi müzisyenler yer almıştır.[3]

Albüme adını veren çıkış parçası olan "Saraylı"'yı ikili birlikte yazmıştır. Albümdeki dokuz parçanın sözlerini Bora Ebeoğlu, iki parçanın sözünü ise Oya Küçümen yazmıştır. Albümün müziklerini Oya-Bora ve Gürol Ağırbaş bestelemiştir. Albümde yer alan "Tango İstanbul" adlı parça Joe Jackson'ın "Tango Atlantico" adlı parçasından uyarlanmıştır.

Video klipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oya-Bora, Saraylı albümündeki şarkılarda beş tanesine klip çektirdi. İlk klip Bora Ebeoğlu, Oya Küçümen tarafından yazılıp bestelenen ve ayrıca albüme adını veren "Saraylı" adlı parçaya çekildi. Melih Çardak'ın koreografisini hazırladığı dansın eşliğinde bir stüdyoda yeşil perde teknolojisiyle çekilen klipte animasyon karakterlerine de yer verildi. Klipteki animasyonları Ergün Gündüz yaptı.[4] İkinci klip "Yarısı Senin" yine Oya'nın hazırladığı dans koreografisi eşliğinde yeşil perde teknolojisi kullanılarak bir stüdyoda çekildi. Klipte ikilinin görüntüleri ve farklı arka plan görsellerine yer verildi.[5] Albümde en çok ses getiren parçalardan birisi "Belli Belli" yayınlanan ilk iki klibin aksine bir mekanda çekildi. Siyah-beyaz formatta yayınlanan klipte Oya-Bora'nın yanı sıra başta iki çocuk karakter ve birçok kişi yer almıştır. Nostaljik bir tema üzerine çekilen video klip yayınlandığı dönemde oldukça beğeni aldı.[6] 1995 yazında albümden "Gönül Kaçanı Kovalar" adlı hareketli parça yayınlandı. Beyaz bir stüdyoda trompet eşliğinde çekilen klipte ilk iki klipteki gibi çok sık efekt kullanılmamıştır.[7] Albümden yayınlanan son klip Oya Küçümen'in solo olarak seslendirdiği "Kötü Çocuk" adlı parçaya çekilmiştir. Klibinde sadece Oya Küçümen'in yer aldığı klip bir odada oyuncaklar ve Oya'nın çocukluk görüntülerinin yer aldığı görüntülerin eşliğinde çekildi.[8]

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Saraylı"  Oya Küçümen, Bora EbeoğluOya Küçümen, Bora Ebeoğlu 4:05
2. "Yarısı Senin"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:52
3. "Sevdikçe"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:25
4. "Gel Vefasız"  Bora EbeoğluGürol Ağırbaş 3:33
5. "Belli Belli"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:13
6. "Tango İstanbul" (Joe Jackson, Big World (1986) albümünde yer alan "Tango Atlantico" adlı şarkıdan uyarlanmıştır.)Bora EbeoğluJoe Jackson 2:59
7. "Gönül Kaçanı Kovalar"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:24
8. "Kıskanır Seni"  Oya KüçümenBora Ebeoğlu 4:06
9. "Neyi Neyle İyi Böyle"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:38
10. "Kötü Çocuk"  Oya KüçümenOya Küçümen 4:47
11. "Ben Birim Sen Sıfırsın"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:49
12. "Her Şeye Hazırım, Seninle"  Bora EbeoğluGürol Ağırbaş 4:14

Yapım görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Format Şirket
Türkiye[9] 19 Aralık 1994 Kaset Şahin Özer Müzik
Türkiye[10] 19 Aralık 1994 CD Şahin Özer Müzik
Avrupa[11] 23 Aralık 1994 CD Ses Plak

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grup Denk (Oya & Bora) - Akvaryum". Albüm. Discogs. Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  2. ^ "Grup Denk (Oya-Bora) - Tiryaki". Albüm. Discogs. Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2023. 
  3. ^ "Oya & Bora – Saraylı". Albüm. Discogs. Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2023. 
  4. ^ "Oya - Bora – Saraylı". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  5. ^ "Oya - Bora – Yarısı Senin". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 
  6. ^ "Oya - Bora - Belli Belli". Magazin haberi. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 
  7. ^ "Oya - Bora – Gönül Kaçanı Kovalar". Video klip. Youtube. 3 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022. 
  8. ^ "Oya - Bora – Kötü Çocuk". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  9. ^ "Oya & Bora - Saraylı". Apple Music. Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  10. ^ "Oya & Bora - Saraylı". Discogs. Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  11. ^ "Oya - Bora - Saraylı" (Almanca). Discogs (Avrupa). Discogs. Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023.