The Witcher (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Witcher
The Witcher Avrupa Kutu Kapağı
GeliştiriciCD Projekt RED
YayımcılarAtari,
YönetmenJacek Brzeziński
YapımcıMaciej Miąsik
TasarımcıMichał Madej
SanatçıAdam Badowski
SenaristlerArtur Ganszyniec
Sebastian Stępień
Marcin Blacha
BestecilerAdam Skorupa
Pawel Blaszczak
SeriThe Witcher
MotorAurora Engine
PlatformmacOS
Microsoft Windows Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Çıkış
26 Ekim 2007
  • The Witcher
    Microsoft Windows
    Enhanced Edition
    Microsoft Windows
    OS X
    • : 5 Nisan 2012[3]
TürlerRol yapma oyunu, hack and slash
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Witcher (Türkçesi: Efsunger), CD Projekt RED tarafından geliştirilmiş ve Atari tarafından yayınlanmış bir aksiyon-rol yapma ve hack and slash oyunudur. Oyun, Leh yazar Andrzej Sapkowski'nin aynı isimdeki roman serileri üzerine dayalıdır.[4] The Witcher, Orta Çağ fantezi dünyasında geçer ve Geralt adındaki sayılı kalan witcherdan birinin hikâyesini anlatır. Witcherlar, doğaüstü güçlere sahip, gezgin, kiralık canavar avcılarıdır. Oyunun hikâyesiyle gelen "ahlaki seçimler", ilerideki sonuçları etkilediği ve akla kara ahlakının yokluğunu göstermektedir.

2009 senesinde, The Witcher: Rise of The White Wolf isimli tamamiyle yeni bir oyun motoru ve yenilenmiş dövüş sistemi içeren bir konsol versiyonunun çıkarılması planlanıyordu. Ancak oyunun konsol versiyonunun geliştiricisi WideScreen Games ile çıkan ödeme anlaşmazlıklarından dolayı iptal edildi.[5]

Oyun Witcher oyun serisinin ilk oyunudur. 2007'de yayınlanmış, eleştirmenler ve basından pozitif incelemeler almıştır. Metacritic puanı 81/100'dür.[6] Serinin 2011'de The Witcher 2: Assassin's of Kings ve 2015'te The Witcher 3: Wild Hunt olmak üzere 2 devam oyunu yayınlanmıştır.

Not: Aşağıdaki yazı oyun hakkında ayrıntılı bilgi içermektedir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun bize kendisi Witcher (genetik olarak geliştirilmiş ve özel yeteneklerle eğitilmiş insan) olan, Rivialı Geralt'ın hikâyesi anlatır. The Witcher, oyunun hikâyesine etki edecek üç farklı yol içerir. Bu yollar: Scoia'tael (Sincaplar olarak da bilinir) ile ittifak yapmak, Elfler ve diğer insan-olmayanlar grubu ile gerilla özgürlük savaşı, Yanan Gül Tarikatı (şövalyeleri Temerya şehrini korur) ile ittifak yapmak; ya da 'Witcher tarafsızlığına' bağlı kalarak hiçbiriyle anlaşmamak.

Oyunun açılış ara videosunda, Geralt'a kralın kızını vahşi canavara dönüştüren laneti iyileştirme görevi verilir. Bu cihaz oyuncuya Witcher-işinin doğasını tanıtır.

Giriş – Kaer Morhen

Bir grup Witcher, Geralt'ı arazide şuursuz bir şekilde bulur ve onu Witcher kalesi Kaer Morhen'e götürürler. Geralt o noktadan önce neredeyse hayatına dair hiçbir şey hatırlamaz. Kale, adı Salamandra olan haydut çetesi tarafında saldırıya uğrar. Witcherlar ve sahire Triss Merigold istilacılarla savaşır, ama büyücü Azar Jarved ve suikastçı Profesör, witcherların genetiklerini değiştiren mutajenik iksirler ve formüllerle kaçarlar. Witcherlar Salamandra hakkında bilgi toplamak için farklı yönlere doğru yollarını değiştirirler.

Bölüm 1 - Vizima'nın Varoşları

Geralt güneye Vizima'ya doğru yola koyulur, Temerya başkenti ve Kral Foltest'in hüküm sürüdüğü yere. Varoşlarda, büyülü bir şekilde donatılmış Alvin adındaki çocuk ve hatırlamadığı eski arkadaşı Shani ile karşılaşır. Vizima'nın karantina altında olduğunu keşfeder ve Yanan Gül Tarikatı ile Sincaplar arasında çatışma olduğunu öğrenir. Birkaç görev ve tercihten sonra, Geralt Vizima'ya giriş izni elde eder ama tutuklanır.

Bölüm 2 – Tapınak Bölgesi

Geralt hapishaneden özgürlüğüne kavuşmak karşılığında lağımlardaki Horozbaş'ı öldürmeye gönüllü olur. Lağımlarda sadece ona canavarı öldürmekte yardım etmeyip, onu Salamandra'yı mağlup etmesine yardım edecek özel dedektife yönlendiren Siegfried adındaki tarikat şövalyesiyle karşılaşır. Geralt Bölüm 2'nin geri kalanını Salamandra'nın peşinden koşarak ve görevler üzerinde çalışarak geçirir. Son savaşta, Geralt bilinçsizce devrilir o esnada Javed ve Profesör tekrar kaçar.

Bölüm 3 – Ticaret Bölgesi

Geralt Vizima'nın zengin bölgesinde Triss Merigold'un şahsi odasında uyanır. Bölümün geri kalanı Salamandra'nın Vizima'daki üslerini ortaya çıkarmak ve Alvin'in güçleri ve görüşleri hakkında daha fazla şey keşfetmekle harcanır. Ayrıca kraliyet mührünün sahteciliğine ilişkin başka komployu açığa çıkarmaya başlar. Yüksek mevkideki yetkililerin partisi sırasında Geralt, Prenses Adda ile tanışır ve sonradan Salamandra ile ilişkisi olduğunu keşfeder.

Geralt, Siegfried ve onun birliğinden veya Scoia'tael'den yardım alarak sonunda Vizima'daki Salamandra üssüne saldırır ve Profesör'ü öldürür. Savaştan sonra, kendini kraliyet muhafızları ve kendi ihanetini gizlemek için onu öldürmesi gerektiğini beyan eden Prenses Adda tarafından çevrilmiş bir şekilde bulur. Bununla birlikte, Triss onu durumdan uzağa ışınlar ve Vizima Gölü'nün diğer tarafındaki bir köye.

Bölüm 4 – Göl Kenarı

Geralt ve arkadaşı Dandelion, Alvin ile ilgilenirken biraz huzur bulmaya çalışmalarına rağmen, talihsiz bir evliliğin problemlerini çözmeye ve köy ile su şehri halkı arasındaki sorunları çözmeye yardım ederler. Ancak tarikat şövalyeleri ve sincaplar arasındaki çatışma köyü tehdit eder. Oyuncu tarafsız olabilir (halkı kendi kaderlerine bırakır), ya da sonunda şövalyeler veya insan olamayanlardan birinin tarafını seçer. Korkmuş Alvin, büyülü yetenekleri sayesinde gizemli bir şekilde kaybolur. Geralt ve Dandelion Vizima'ya doğru yol almaya karar verirler.

Bölüm 5 – Eski Vizima

Kral Foltest sonunda döner ve kalesinin kontrolünü eline alır, ama aynı zamanda iç savaş patlak verir. Sincaplar ayaklanmaya neden olur ve Yanan Gül Tarikatı bu harekete insan olmayanları öldürerek karşılık verir. Önceki savaşta yer aldığı tarafa göre Geralt, bu savaşta da tarafsız olabilir ve yaralıları hastaneye götürmeye Shani'ye yardım edebilir veya taraf tutarak şövalyelere veya elflere yardım edebilir. Ayrıca kral, Azar Jarved'in yeriyle alakalı ipuçlarını ifşa ettikten sonra Adda'nın lanetinin tekrar nüksetmesi üzerine witcherdan yardım ister (iyileştirir ya da katleder). Müttefikleriyle birlikte gizli üsse hücum eden Geralt sonunda Azar Javed'i öldürür, ancak Salamandra'nın arkasındaki kişinin, krala da ihanet eden Yanan Gül Tarikatı'nın Büyük Üstat'ı olduğunu öğrenir.

Sonsöz

Tarikat Şövayeleri ve onların mutantları açık bir isyana girişir. Kral Geralt'a muhtelif gruplarla ne yapılması gerektiğini sorarken, yeniden Büyük Üstat'ı öldürme kontratı ile ona başvurur. İlk savaşta yer aldığı tarafa göre Geralt, kralı Tarikat'ın Siegfried'in yönetiminde hala sadık olabileceğine ikna edebilir, Sincapların haklı olduğuna ikna edebilir veya iki tarafında düşman olduğuna ikna edebilir. Sonuç olarak, seçime göre Siegfried(Order), Yaevinn(Sincaplar) veya Triss Merigold'u (tarafsız) Büyük Üstat'ı avlama görevinde yanında götürür ve seçimine göre yol üstünde Yaevinn, Siegfried veya her ikisiyle düşmanca karşılaşır. Geralt yol arkadaşını geride bırakarak Tarikat hisarına tek başına girer. Büyük Üstat, 'büyük planının' insanlığı, dünyayı yok edecek buzul çağıyla ilgili kehanetlerden korumak olduğuna inandırmaya çalışır. Büyük Üstat (Triss'in Alvin'e verdiği madalyona çok benzer bir tanesini taşıyor) Geralt'ı Vizima'nın buzullarla kaplı olduğu bir gerçeklik boyutuna taşır (fiziki olarak hareket etmez, rüya formunda gibi). Geralt başarıyla Büyük Üstat'ı yener ve çok geçmeden Vahşi Av'ın komutanı hayalet formunda ortaya çıkarak Büyük Üstat'ın ruhunu toplamak istediğini söyler. Hayalet, Geralt'ı yaklaşan olaylar ve savaşlar hakkında uyarır ve gözden kaybolur, sonrasında Geralt illüzyondan kaçar.

Sondaki sahnede, witcherların gözbebeğine sahip bir adam Kral Foltest'e suikast yapmaya yeltenir ancak Geralt tarafından engellenir, böylece The Witcher 2: Assassins of Kings için sahne hazırlanır.

İptal Edilmiş Konsol Versiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Kasım 2008'de oyunun konsol versiyonu ile ilgili bir video internete yüklendi. 2 Aralık'ta CD Projekt Red, The Witcher'ın PlayStation 3 ve Xbox 360 konsollarına aktarılacağını ve The Witcher: Rise of the White Wolf olarak yayınlanacağını resmen onayladı.[7] WideScreen Games'in DaVinci Oyun Motoru ile sıfırdan inşa edilmişti ve birçok farklılığa sahipti.[8] CD Projekt Red'in kıdemli tasarımcısı Jakub Styliński'ye göre, oyun tamamen yeni bir aksiyon odaklı dövüş sistemine ek olarak yeni bir arayüz, yeniden tasarlanmış boss savaşları, yeni müzikler, "bir dizi yeni model" ve yeniden tasarlanmış bir karakter geliştirme sistemi içeriyordu. gelişmiş yapay zeka, yeni motion-capture animasyonları ve Geralt'ın savunma manevralarını doğrudan kontrol etme yeteneği ile birlikte.[8] CD Projekt ayrıca Rise of the White Wolf'un indirilebilir içeriğe (DLC) sahip olacağını da doğruladı.[8]

29 Nisan 2009'da, CD Projekt'in konsol versiyonunun Fransız geliştiricileri Widescreen Games'e yaptığı geç ödemeler nedeniyle oyunun üretiminin durdurulduğu açıklandı.[5] CD Projekt'in CEO'su Michał Kiciński, WideScreen Games'in geliştirme sürelerini karşılamaması nedeniyle ödemelerin ertelendiğini ve ayrıca "teknik yetersizliğin planlanan kaliteyi kaçırma riski yarattığını" ve CD Projekt'in şirketle olan ilişkilerini sonlandırdığını belirtti.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "The Witcher Release Information for PC". GameFAQs. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  2. ^ a b c "The Witcher: Enhanced Edition Release Information for PC". GameFAQs. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  3. ^ "The Witcher: Enhanced Edition Release Information for Macintosh". GameFAQs. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  4. ^ Aihoshi, Richard (24 Mayıs 2006). "The Witcher E3 View". IGN. 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2016. 
  5. ^ a b "Rise of the White Wolf Şimdilik Rafa Kalktı". 4 Mayıs 2009. 5 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Witcher PC incelemeleri". 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Konsol Duyurusu". 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  8. ^ a b c "Rise of The White Wolf Soru-Cevabı, Konsol DLC'si onaylandı!". 9 Aralık 2008. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  9. ^ "CD Projekt WideScreen Games'in The Witcher Rise of The White Wolf Suçlamalarına Cevap Verdi". 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]