The Witcher karakterleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Witcher serisinin kurgusal evreni, Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski tarafından kaleme alınmıştır.[1] Bu listedekiler kitap serisinden dikkate değer karakterlerin listesidir.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivyalı Geralt'ın The Witcher 3: Wild Hunt'da ki tasviri

Rivyalı Geralt[değiştir | kaynağı değiştir]

Geralt of Rivia (Lehçe: Geralt z Rivii), veya "Blaviken Kasabı" olarak da bilinir, Witcher serisinin kahramanıdır. 1990'larda Polonya popüler kültürünün "neo-liberal anti-politika" ruhunu somutlaştıran bir karakter olarak tanımlandı.[2] Visenna adlı bir büyücü ve Korin adlı bir gezginin oğludur. Eğitimini Kaer Morhen'da Kurt Okulu'nda aldı. Geralt'ın yoğun eğitimi ve üzerinde gerçekleştirilen mutajenik deneyler, ona çok daha fazla güç, hız, dayanıklılık, iyileşme, duyu yetenekleri, hastalıklara ve geleneksel zehirlere karşı tam bağışıklık ve acıya karşı aşırı direnç kazandırdı. Witcher okulundaki eğitimi sırasında, Gweld ve Eskel gibi birkaç öğrenciyle arkadaş oldu ve Vesemir tarafından zorlu koşullarda eğitildi.

Daha sonra, Kurt Okulu ve Kedi Okulu aralarında, bu okullardaki cadıları öldürmek için komplo kuran Kral II. Radowit tarafından bir turnuva düzenledi. İlk turda Geralt ve Kedi Okulu'ndan Gweld karşı karşıya geldiler ve mücadele ederken yavaş yavaş tüm turnuvanın bir oyun olduğunu anladılar. Ancak bu kanıya vardıklarında, bir druid Gweld'e bir zihin kontrol büyüsü yaptı ve Geralt'a şiddetle saldırdı. Geralt arkadaşını göğsünden bir kılıçla öldürmek zorunda kaldı.

Kaderi tarafından Ciri ile bağlantılıdır, bu da serinin ana konusudur.

Serinin dizi uyarlamasında Henry Cavill tarafından canlandırılmıştır.

Cintralı Cirilla[değiştir | kaynağı değiştir]

Ciri

Ciri, Uzay ve Zamanın Hanımı ve Cintra prensesi olarak bilinen Cirilla Fiona Elen Riannon, olay örgüsünün çoğunun kendi etrafında toplandığı Witcher serisinin ana karakterlerinden biridir. Kraliçe Calanthe'nin torunu, Pavetta ve Emhyr var Emreis'in (o sırada "Duny" adını kullanmaktaydı) kızı ve Cintra'nın tek prensesidir. Aynı zamanda Geralt'ın üvey kızıdır. Ciri, Lara Dorren'in soyundandır ve ona Uzay ve Zamanın geçmesine izin veren güçlere erişmesini sağlayan "Kadim Kana" sahiptir.

Ciri, Kaer Morhen'deyken Geralt, Coën, Vesemir, Lambert, Eskel ve Triss'in himayesinde eğitildi. Daha sonra Ellander'da Yennefer ile yaşarken büyücülük eğitimi aldı. Thanedd darbesinden sonra Ciri, Geralt'ın yanından ayrıldı, dengesiz bir portal yarattı ve içinden geçerek kendini Korath çölünde buldu. Çölde biraz zaman geçirdikten sonra, Rats adlı bir çeteye katıldı, ancak daha sonra Leo Bonhart adında bir ödül avcısı tarafından yakalandı ve bir arenada savaştırılmak zorunda bırakıldı.

Tutsaklıktan kurtularak Aen Elle evrenine kaçtı. Yine zamanda yolculuk yaptıktan sonra Geralt ve Yen ile tekrar bir araya geldi ve birkaç ay onlarla birlikte seyahat etti. Ciri'nin Zireael adlı kılıcı, Tir Tochair cüceleri tarafından dövülmüş, dünyanın en iyisi olarak kabul edilen çok pahalı ve değerli bir kılıç olan 200 yıllık bir kılıçtır. Bu kılıç Fano kasabasındaki zırh ustası ve kılıç ustası Esterhazy tarafından ona hediye olarak verildi.

Serinin dizi uyarlamasında Ciri, Freya Allan tarafından canlandırılmıştır.

Vengerbergli Yennefer[değiştir | kaynağı değiştir]

Yennefer

Vengerbergli Büyücü Yennefer (takma adı Yen veya Yenna) (Lehçe: Yennefer z Vengerbergu) ilk olarak hem "Son Dilek"'de hem de "Mantığın Sesi" öyküsünde yer aldı. Yennefer, The Witcher serisinin ana karakterlerinden biridir ve diğer birçok Witcher romanında da yer almıştır.[3]

Yennefer sahiplenici birisi olarak tanımlanmıştır. İlişkileri karmaşık ve dram dolu olmasına rağmen Geralt'ın sevgililerinden biridir. Geralt ve Yennefer kısırdır, bu da ilişkilerine başka bir trajedi seviyesi eklemiştir. Yennefer bu durumu kabullenmekte zorlanır ve doğurganlığını geri kazanmak için çeşitli yöntemler dener. Yennefer, Ciri'ye Ellander'dayken göz kulak olurken ve eğitirken onun üvey annesi olur.

Yennefer, 1173 yılında Belleteyn'de doğmuştur. İlk olarak Aedirn'in başkenti Vengerberg'de yaşadı. Kıtadaki en güçlü büyücülerden biridir. Büyücüler Konseyi'nin en genç üyesi olup daha sonra Büyücüler Locası'na üye olmuştur.

Sodden Tepesi Savaşı sırasında Nilfgaardlı bir büyücü olan Fringilla Vigo tarafından kör edildi. Ancak daha sonra sihirli bir şekilde görme yetisini geri kazandı.

Yennefer, Kırlangıç Kulesi'nde 94 yaşındaydı ancak hala eski güzelliğine sahipti. Her zaman siyah beyaz giysiler giyerdi. Leylak ve bektaşi üzümüyle yapılmış parfümleri kullanırdı.

Serinin dizi uyarlamasında Anya Chalotra tarafından canlandırılmıştır.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Triss

Triss Merigold[değiştir | kaynağı değiştir]

Triss Merigold, Temerya'nın bir beyliği olan Maribor'da doğdu. Bir noktada büyücüler tarafından tespit edildi ve çocukluk yıllarını gençlik yıllarına bağlayan günlerde Aretuza'da sahire eğitimi aldı. Ciri'ye bir abla şefkatiyle yaklaştı.

Triss, bir sahire arkadaşının Rivyalı Geralt ile olan ilişkisini öğrendi. Aşkın doğasını merak eden Triss bir çeşit büyü ile Geralt'ı kendine aşık etmeyi başardı.

The Witcher 2: Assassins of Kings'de ki Triss Merigold'un tasviri, Mayıs 2011'de Playboy'un Polonya baskısında kapak kızı olarak yer aldı.[4][5]

Serinin dizi uyarlamasında Anna Shaffer tarafından canlandırılmıştır.

Dandelion (Jaskier)[değiştir | kaynağı değiştir]

Julian Alfred Pankratz, Lettenhove Vikontu, yaygın olarak bilinen adıyla Dandelion (Lehçe: Jaskier), bir şair, ozan ve Geralt'ın en iyi arkadaşıdır.

Eğitimini Geralt'a göre okuryazarlığın "bastonla dövüldüğü" bir tapınak okulunda aldı. Kontes de Stael'e olan sevgisinden önce 19 yaşına kadar şiirle ilgilenmedi. Dandelion, daha sonra profesör olmadan önce Oxenfurt Üniversitesi'nde dört yıl boyunca yedi liberal sanat okudu, ancak daha sonra dünyayı dolaşmaya karar verdiği için öğrencilere yalnızca bir yıl eğitim verdi. Yine de zaman zaman Oxenfurt'u ziyaret ederek konferanslar düzenledi.

Serinin dizi uyarlamasında Joey Batey tarafından canlandırılmıştır.

Kral Foltest[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Foltest, Temerya'nın kralıdır ve kız kardeşi Adda ile bir kız çocuğuna sahip ensest bir ilişki içindedir. Aile soyu ile ilgili herhangi bir sorudan oldukça kaçınma eğiliminde biridir. Adda, kızlarının doğumundan kısa bir süre sonra öldü ve Foltest'in istediği evlilik asla gerçekleşmedi. Doğan çocukları muhtemelen Adda'ya aşık olan saray mensubu Ostrit tarafından, ya da Foltest'in annesi tarafından lanetlenmişti.

Kral Foltest, sonunda çok sevdiği kızının lanetini kaldırmak için Geralt'ı çağırır. Geralt bu görev karşısında başarılı olur ve kız 15 yaşında, hayata döner. Ancak bir insan gibi konuşmayı ve davranmayı bilmemektedir.

Serinin dizi uyarlamasında Shaun Dooley tarafından canlandırılmıştır.

Milva[değiştir | kaynağı değiştir]

Maria Barring (Milva olarak bilinir), yetenekli bir kadın okçudur. İkinci savaş sırasında Scoia'tael komandolarının birkaçına rehberlik ettikten sonra Geralt'ın Ciri'yi bulma arayışına katılır. Daha sonra hamile olduğunu ortaya çıktı ve doğurmak ile kürtaj arasındaki seçim arasında kaldı.

Milva, Yukarı Sodden'de yaşayan uzun bir avcı soyundan geliyordu. Babasının vefatından sonra annesi yeniden evlenir, ancak Milva, üvey babasıyla anlaşamaz. Sonunda onun istenmeyen hareketlerinden bıkmış, bir gün ona bir tırmık fırlatıp onu bayıltmış ve birkaç kez tekmelemiştir.

Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach[değiştir | kaynağı değiştir]

Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach ya da sadece Cahir, 1268 doğumlu Nilfgaardian İmparatorluğu'nun istihbarat subaylarından biridir. Ceallach ve Mawr var Anahid'in oğludur.

Hayatının bir noktasında yetenekleri, belki de babasının saraydaki konumu sayesinde Nilfgaardian İstihbaratı tarafından keşfedildi ve daha sonra bir subay olarak onların saflarında yer aldı. Daha sonra kendisine kont unvanı da verildi. Birinci Kuzey Savaşı'nın başlamasıyla İmparator Emhyr var Emreis ona Ciri'yi bulması konusunda özel görev vermiştir.

Ancak görevdeki başarısızlığından ve öfkesinden dolayı imparatora hakaret ettiği için bir ya da iki yıl hapsedildi. Ancak imparator ona, Ciri'yi bulup getirmesi için bir şans daha vermeye karar verdi. Çünkü Cahir Ciri'nin yüzünü hatırlayan sayılı kişilerden biriydi.

Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy[değiştir | kaynağı değiştir]

Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy ya da bilinen adıyla adıyla Regis, çok güçlü bir ulu vampirdir. Rivyalı Geralt ile ilk tanıştığında dört yüz yaşından büyüktü. Dillingen'in cerrahlarından biriydi.

Regis genellikle başkalarına vampirler hakkındaki bildikleri konusunda ne kadar yanıldıklarını söylemeyi severdi ve grubun diğer üyeleriyle entelektüel sohbetler yapmaktan zevk alırdı. Diğer vampirlerin aksine Regis, gençliğinde kana bağımlılığı olsa da kan içmeyi reddetti. Regis hem fiziksel hasara hem de sıcaklığa karşı çok dirençliydi ve parçalara ayrılsa bile kendini yenileyebiliyordu.

Angoulême[değiştir | kaynağı değiştir]

Angoulême, Ciri'ye benzeyen sarı saçlı bir kızdır. Cintralı bir soylu kadının gayri meşru çocuğu olarak, Nightingale çetesine katılmadan önce bir grup yetimle birlikte bir çete kurmuştur. Angoulême, yaklaşık 15 yaşındayken Nilfgaard ile savaş çıktı ve akrabaları tüm mal varlığını kaybetti. Zaten bakmaları gereken üç çocukları olduğu için Angoulême'yi bir yetimhaneye verdiler. Ancak bu yetimhanenin çocukları, özellikle de gençleri cinsel istismar için kullandığı ortaya çıktı.

Daha sonraları hayatını kurtardığı için ona olan borcunu ödemek zorunda hissettiği Ciri'yi bulmak için onun Geralt'a yardım etmek istedi.

Philippa Eilhart[değiştir | kaynağı değiştir]

Philippa Eilhart, Kral Vizimir'in danışmanıydı. Philippa çok güçlü bir büyücüydü ve polimorf yapma yeteneğine sahip birkaç kişiden biriydi. Dijkstra'nın yakın bir müttefikiydi ve biseksüel olmasına rağmen ara sıra sevişirlerdi. Conclave Bölümünün bir üyesiydi ve Thanedd darbesinin lideri ve Büyücüler Locası'nın kurucusuydu. Philippa, Nilfgaard yanlısı büyücülerden kurtulmak ve ilk darbeyi vurmak amacıyla darbeyi ayarlayacaktı; Ancak, toplantı sona ereceği ve Kuzey'i zayıflatacağı için planları geri tepti. Philippa, Loca'nın geri kalanıyla birlikte (Yennefer'in yanı sıra), büyücüler tarafından yönetilen bir devlet kurmak amacıyla Ciri'yi siyasi bir araç olarak kullanmaya çalıştı, ancak sonunda planları başarısız oldu. Rivia'daki olaylardan sonra, Philippa bir cadı avı sırasında kaçtı ve daha sonra Aziz Philippa olarak tanınmaya başladı.

Dijkstra[değiştir | kaynağı değiştir]

Sigismund Dijkstra, Vizimir'in sarayındaki casus şefidir. Kendisini Philippa'ya yakın görüyordu ve ona aşıktı. Dijkstra daha sonra Philippa'ya Thanedd'deki darbede yardım etti, ancak Geralt'ın bacağını kırmasından sonra sakat kaldı. Daha sonra, Kovir'den yardım almayı başardığı için Kuzey'in Nilfgaard'a karşı ikinci savaşı kazanmasının en önemli nedenlerinden biri haline gelecekti. Kuzey'in liderlerinin ona tepeden bakacağı bir soylu olmayı başardı. Romanların sonunda, Philippa'nın Vizimir'e ne olduğunu bulmaya yaklaştığını düşündüğünde, onu öldürmeye çalıştıktan sonra Redania ve Kuzey'den kaçmak zorunda kaldı.

Vilgefortz[değiştir | kaynağı değiştir]

Roggeveenli Vilgefortz, Conclave Bölümünün bir üyesi ve çok güçlü bir büyücüdür. Witcher evreninin en güçlü büyücülerinden biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda en büyük dövüşçülerden biriydi ve Geralt'ı Thanedd'de bir düelloda yendiğinde ve sakat bıraktığında yeteneklerini kanıtladı. Vilgefortz küçük yaştan beri büyücülükte gelişmek yerine yetişkinlik çağına kadar deneyimli bir paralı asker olarak görev yaptı. Ayrıca çoğu kısır olduğu için nadir büyücü ebeveynlerin çocuklarından biridir.

Serinin dizi uyarlamasında Mahesh Jadu tarafından canlandırılmıştır.

Leo Bonhart[değiştir | kaynağı değiştir]

Leo, kitaplarda anlatılan olaylar sırasında kıtadaki en ünlü ödül avcılarından biridir. Korkunç biri ve balık gibi gözlere sahip, neredeyse iki metre boyunda birisi olarak tanımlandı. İnanılmaz derecede tehlikeli bir kılıç dövüşçüsüydü ve Sıçanlar çetesini tek başına kolayca yendi ve ayrıca üç Witcher'ı da öldürdüğünü iddia etti, kanıt olarak öldürdükleri Witcher'ların madalyonlarını elinde tutuyordu. Yine de Yennefer onları gerçekten bir kılıç düellosunda mı yendiğini yoksa başka yollarla mı öldürdüğünü sorguladı. Leo, Steffan Skellan tarafından Ciri'yi öldürmesi için tutuldu. Ancak Leo, Ciri'yi yakaladı ve onu bir dövüşçü olarak kullanacaktı. Ciri daha sonra ondan kaçacaktı. Vilgefortz ve Steffan Skellan ile bir ittifaka katıldı ve daha sonra Stygga'ya yapılan saldırı sırasında Cahir'i öldürmeyi planladı, ancak Ciri'ye karşı girdiği bir düelloda öldürüldü.

Eredin (Vahşi Av'ın Kralı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Eredin, gökyüzünde korkunç bir süvari birimine liderlik eden bir figür olarak tasvir edilmiştir. Kırlangıç Kulesi'nde, o ve Avallac'h, Ciri'yi kuleye hapseder, ancak bu durum onun Aen Elle'ye ait olan dünyada hapsedilmesine neden olur. Eredin, Elflerin kralını öldürüp halefi olana kadar kendi dünyasında yüksek rütbeli bir generaldi.

Aen Elle elflerinin hükümdarı Kral Auberon Muircetach Kızıl Süvarileri yarattığında, Eredin'i onların lideri ve generali olarak atadı. O zamanlar Dünyalar Kapısı'na erişebilen ve istediği zaman farklı dünyalara seyahat etmesine izin veren Eredin, Kapıyı kullandı ve Kızıl Süvarilerin birçok farklı dünyaya baskın yapmasına öncülük etti. Ana hedefleri, elflere hizmet edebilecek yeterli sayıda insansı - tercihen insan - köle bulmak ve güvence altına almaktı. Eredin, adamlarını her zaman kendisi yönettiği için baş binici olarak halk arasında korkuya neden oldu ve kısa süre sonra ona Vahşi Avın Kralı demeye başladılar.

1267 civarında Vahşi Av, Cirilla adında ortaya çıkan çok güçlü "Kadim Kana" sahip bir kişiyi hissetti. Kadim Kan, Dünyaların Kapısı'na yeniden erişim sağlamak için çok önemli olduğundan, Eredin, diğer alemlerdeki istilalarına devam etmek istediği için Ciri'yi yakalamak üzere harekete geçti.

Mousesack[değiştir | kaynağı değiştir]

Mousesack (Lehçe Myszowór, The Witcher 3 video oyununda Ermion) Skellige Adaları'nda yaşayan bir büyücü ve Geralt'ın iyi bir arkadaşıdır. Cintra Katliamı'ndan önce Ciri'yi eğitmiştir.

Serinin dizi uyarlamasında Adam Levy tarafından canlandırılmıştır.

Kraliçe Calanthe[değiştir | kaynağı değiştir]

Calanthe, Cintra'nın kraliçesi ve Ciri'nin büyükannesidir. Cintra Katliamı sırasında ölür.

Serinin dizi uyarlamasında Jodhi May tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ewa Mazierska (2007). Polish postcommunist cinema: from pavement level. Peter Lang. s. 17. ISBN 978-3-03910-529-8. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  2. ^ Péter Apor (2008). Past for the eyes: East European representations of communism in cinema and museums after 1989. Central European University Press. s. 198. ISBN 978-963-9776-05-0. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  3. ^ Yennefer 29 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. info on Fantasy Fan 31 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "The Witcher 2 – Triss Merigold: Polish Playboy May 2011". Unfinished Man. 14 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  5. ^ "Russian Witcher 2 Calendar Bares All in the Name of Marketing". Kotaku. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]