Gölün Hanımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gölün Hanımı
Pani Jeziora
YazarAndrzej Sapkowski
ÇevirmenRegaip Minareci
Kapak sanatçısı
Lauren Panepinto
ÜlkePolonya
DilLehçe
TürFantezi
Yayım1999 (özgün)
4 Şubat 2020 (Türkçe)
YayımcısuperNOWA (orijinal)
Pegasus (Türkçe)
Sayfa648
ISBN9786052998304
The Witcher serisi
Kırlangıç Kulesi
(6. kitap)
Gölün Hanımı
(7. kitap)
Fırtına Mevsimi
(8. kitap)

Gölün Hanımı (LehçePani Jeziora), Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin The Witcher hikâyesinin kronolojik sıralamasındaki beşinci, yayın sıralamasında ise yedinci kitabı olan fantezi romanı. 1999 yılında yayınlanan[1] romanın Türkçe baskısı 4 Şubat 2020'de yayınlanmış[2] ve dünyada birçok farklı dile de çevrilmiştir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rivyalı Geralt: Mutajenler ile genetiğiyle oynanarak doğaüstü güçlere sahip olması sağlanan canavar avcıları witcherlardan biri. Siyasi konularda çoğunlukla tarafsız olmayı seçse de Nilfgaardlılar tarafından ülkesi işgal edilen Cintra kraliçesinin torunu Ciri'yi evlatlık olarak yanına almıştır.
  • Triss Merigold: Büyücüler Kurulu üyesi ve güçlü bir sahire.
  • Cirilla/Ciri: Devrik ve merhum Cintra Kraliçesi Calanthe'nin torunu. Damarlarında elflerin kanı akmakta olup sahip olduğu gizemli ve tehlikeli gücü dolayısıyla birçok siyasi tarafın hedefindedir.
  • Dandelion: Geralt'ın dostlarından biri. Redanya kralının casusu ve aynı zamanda maharetli bir ozan.
  • Vengerbergli Yennefer: Büyücüler Kurulu üyesi güçlü bir sahire ve aynı zamanda Geralt'ın eski aşkı.
  • Milva/Maria Barring: Küçük yaşta dryadların eline düşüp onlar tarafından büyütülmüş bir okçu.
  • Regis/Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy: Simyacı ve tıp biliminde uzman.
  • Cahir/Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach: Ciri'nin rüyalarındaki şövalye.
  • Philippa Eilhart: Büyücüler Kurulu üyesi kıdemli sahire ve kraliyet başcasusu Sigismund Dijkstra ile birlikte Redanya kralının güvenilir danışmanlarından biri.
  • Bonhart: Kiralık katil.
  • Emhyr var Emreis: Nilfgaard İmparatoru.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Ciri göl kenarında yıkanırken kendisini Kral Arthur'un bir şövalyesi olarak tanıtan Galahad gelir, Gölün Hanımı olan Ciri'den kendi hikâyesini anlatmasını ister ancak Ciri onu, hikâyenin mutlu bir sonu olmadığına dair uyarır. Ardından ise kıyafetlerindeki kanın, kollarında can veren arkadaşlarına ait olduğunu söyler ve hikâyeyi anlatmaya başlar.

Olaylardan çok sonra Condwiramurs adlı genç bir rüya yorumcusu, Gölün Hanımı olan Nimue ile tanışır ve Geralt ve Ciri efsanesinde eksik kalan kısımları bulmak için rüyalara yatmaya başlar. İlk rüyası Stefan Skellen ile ilgilidir ve Vilgefortz ile çalıştığı ortaya çıkar, Vilgefortz ise bilinmeyen bir yerde Yennefer'ı tutsak almıştır.

Rüya biter ve başka bir rüya başlar, burada Geralt'ın maceralarını görür. Geralt, Toussaint Düşesi ile beraberdir; Dandelion, Regis, Milva, Angouleme ve Cahir yanındadır. Geralt burada, büyücü locasından Fringilla Vigo ile yakınlık kurar. Fringilla ise aynı zamanda bu locada Ciri ve Yennefer'ın yerlerini bulmak isteyenlere Geralt'tan bilgi götürür. Geralt, bir gün kendisine gelen görev için bir mağaraya girer, yan odalardan birinde ise Skellen ve birkaç kişinin Vilgefortz'un planlarını, nerede olduğunu ve Ciri'nin hala kayıp olduğu bilgisini öğrenir. Geralt ve ekibi Toussaint'tan gitmeye karar verirken Dandelion, Düşes ile olan yakınlığı sebebi ile orada kalmak ister.

Ciri, Kırlangıç Kulesi'ndeki portaldan geçtikten sonra yabancı bir dünyaya gelir. Aen Elle adlı bu dünya elfler tarafından yönetilmektedir. Avallac'h ve Eredin Breacc adlı elfler ile tanışır ve tek boynuzlu atların da bu dünyada elflerin düşmanı olduğunu anlar. Elflerin kralı Auberon'dan bir çocuk doğurmak, Ciri'nin bu dünyadan çıkışının tek garantisidir. Ciri bunu kabul eder ancak tatsız birkaç geceden sonra Ciri, Avallac'h'ın karşısına geçer ve kendisini bırakmalarını, arkadaşlarının ona ihtiyacı olduğunu belirtir. Avallac'h ise izin vermez, Ciri böylece Eredin'e gider. Aralarında çıkan tartışma sonrası Ciri tek boynuzlu atları kışkırtır ve kaçmaya karar verir.

Atı Kelpi'yi sürerek uzaklara kaçmaya devam eder ve tek boynuzlu atı Şirin ile karşılaşır, onların yardımıyla zaman ve dünya döngüsü içerisinde yer değiştirir, bu sırada Eredin de peşine düşer. Sıkça dünya değiştirip kendi dünyası ve zamanına dönmeye çalışırken en son kendisini kaosun ortasında bulur, son anda da dünyadan kaçar. Bu esnada kendisini Gölün Hanımı Nimue ve Condwiramurs'un yanında bulur.

Ardından Vilgefortz'un Yennefer'ı sakladığı şatosunun önüne gider ve Yennefer'ın hayatı karşılığında kendisininkini teklif eder ancak Vilgefortz, Ciri'nin eski kan soyunun devamı için onu esir alır. Bu sırada Geralt ve ekibi gelir, Yennefer'ı kurtarır. Cahir burada Bonhart tarafından öldürülür, ardından Angouleme ölür. Ciri ve Bonhart ise dövüşür, son anda Bonhart'ı öldürür.

Geralt, Regis ve Yennefer, Vilgefortz'a karşı savaşırken Vilgefortz bir anda Regis'i toza dönüştürür. Bu sırada Fringilla Vigo'nun Geralt'a verdiği madalyon sayesinde Vilgefortz yenilir. Ciri ve Geralt kavuşur ve Yennefer ile beraber dışarı çıkar. Burada Geralt ve Ciri birçok Skellen askeri öldürürler ve son anda Nilfgaard İmparatorluğu birlikleri şatoya gelerek kuşatır. İmparator ise Geralt'la konuşmak ister.

İmparator Emhyr var Emreis'in, Ciri'nin gerçek babası olduğu ortaya çıkar. Yıllar önce Calanthe'ye gidip kızı Pavetta'yı istedikten sonra Ciri hakkında ortaya çıkan kehanet üzerine bu tezgahı hazırladığını söyler. Bu bilgileri öğrendikten sonra Geralt ve Yennefer'ı ölüme mahkûm etme mecburiyetinde olduğunu, Ciri'yi alıp gitmesi gerektiğini söyler. Bir küvet içerisinde Geralt ve Yennefer'ın intihar süsü vermesi bu iş için uygun bir plan olarak görülür. Geralt ise başka seçeneği kalmadığı için kabul eder. Yennefer ve Geralt banyo teknesine girer ve ölmeye hazırlanırlar. Bu esnada Ciri ansızın odaya girerek İmparator ve adamlarının hiçbir şey söylemeden kendisini bıraktıklarını söyler. Üçü oradan ayrılırken Ciri, geride bıraktığı lokasyonlardaki yarım kalan intikamlarını almak ister. Yennefer ise bu sırada büyücü loncası ile bağlantıya geçerek Montecalvo'ya Ciri'yi çıkaracağını söyler. Yennefer'ın da başka seçeneği kalmamıştır, Geralt ve Ciri'den sonra buluşmak üzere ayrılır. Bu sırada Geralt ve Ciri de Toussaint'a gidip Düşes Anna Henrietta'nın karşısına çıkarlar. Dandelion'u da alıp orayı terk ederler. Ciri ise Montecalvo yoluna giderken Geralt ve Dandelion Rivya'ya gider.

Bu esnada loca, Ciri ile ilk kez tanışır ve Kovir varisi Prens Tankred ile evlendirilme planlarını dinler. Gözden geçirmesi gerektiğini, ancak önce Geralt'ı görmesi gerektiğini söyler, lonca ise izin verir.

Rivya'ya giden Geralt, burada Yarpen Zigren ve Zoltan Chivay ile karşılaşır. İnsanlar, insan olmayanları öldürmeye başlamıştır ve isyan çıkmıştır. Ortalık karıştıktan sonra isyanı bastırmak adına iki büyücü birleşip savunma yapmaya kalkışır, bu da bir fırtınaya sebep olur. Geralt bu esnada yaralanır, Yennefer ise onu kurtarmaya çalışırken ölür.

Geralt'ın ölümünden sonraki zamanlar Ciri tarafından "gerçek olmayan bir rüya" olarak tanımlanır. Tek boynuzlu at eşliğinde Ciri, arkadaşlarını kurtarmasını istese de artık ikisi de öldükten sonra yapılacak bir şeyin olmadığını anlar. Geralt ve Yennefer'ın cesetlerini bir kayığa koyar, herkes veda ettikten sonra sisin içine gönderir. Burada Geralt ve Yennefer, bilinmeyen bir yerde uyanırlar ve nerede olduklarını bilmezler.

Ciri, Galahad'a anlattığı hikâyesini sonlandırır. Galahad ise "Hikâyenin sonu bu mu?" diye sorduktan sonra Ciri, hikâyeyi böyle bitirmek istemediğini söyler ve Yennefer ve Geralt'ın evlendiğini, kutlamaların yapıldığını ve mutlu yaşadıklarına inanmayı seçtiğini söyler. Ağlamaya başladıktan sonra Galahad, onu Camelot'a götürme teklifinde bulunur, Ciri ise kabul eder. İkisi el ele atlarını sürerken hikâye son bulur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Andrzej Sapkowski" (Lehçe). supernowa.pl. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  2. ^ "Gölün Hanımı - The Witcher 7". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020.