Nefret Çağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nefret Çağı
Czas pogardy
YazarAndrzej Sapkowski
ÇevirmenRegaip Minareci
Kapak sanatçısı
Lauren Panepinto
ÜlkePolonya
DilLehçe
TürFantastik
Yayım1995 (özgün)
14 Mart 2018 (Türkçe)
YayımcısuperNOWA (orijinal)
Pegasus (Türkçe)
Sayfa448
ISBN9786052994269
The Witcher serisi
Elflerin Kanı
(3. kitap)
Nefret Çağı
(4. kitap)
Ateşle İmtihan
(5. kitap)

Nefret Çağı (LehçeCzas pogardy), Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin The Witcher hikâyesinin kronolojik sıralamasındaki ikinci, yayın sıralamasında ise dördüncü kitabı olan fantezi romanı. 1995 yılında yayınlanan[1] romanın Türkçe baskısı 2018 yılında çıkmış olup[2] birçok farklı dile de çevrilmiştir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rivyalı Geralt: Mutajenler ile genetiğiyle oynanarak doğaüstü güçlere sahip olması sağlanan canavar avcıları witcherlardan biri. Siyasi konularda çoğunlukla tarafsız olmayı seçse de Nilfgaardlılar tarafından ülkesi işgal edilen Cintra kraliçesinin torunu Ciri'yi evlatlık olarak yanına almıştır.
  • Triss Merigold: Büyücüler Kurulu üyesi ve güçlü bir sahire.
  • Cirilla/Ciri: Devrik ve merhum Cintra Kraliçesi Calanthe'nin torunu. Damarlarında elflerin kanı akmakta olup sahip olduğu gizemli ve tehlikeli gücü dolayısıyla birçok siyasi tarafın hedefindedir.
  • Dandelion: Geralt'ın dostlarından biri. Redanya kralının casusu ve aynı zamanda maharetli bir ozan.
  • Vengerbergli Yennefer: Büyücüler Kurulu üyesi güçlü bir sahire ve aynı zamanda Geralt'ın eski aşkı.
  • Philippa Eilhart: Büyücüler Kurulu üyesi kıdemli sahire ve kraliyet başcasusu Sigismund Dijkstra ile birlikte Redanya kralının güvenilir danışmanlarından biri.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm I

Ulak Aplegatt, taşıdığı haberleri ilettikten sonra Ismera kıyısında dinlenir. Burada uzun siyah saçlı büyücü kadın ve yanında da sarı saçlı bir kız çocuğu dikkatini çeker. Bir hana girer ve burada haberler tartışılmaktadır. Liryalı süvari birliği, Nilfgaardlı süvarilere saldırmıştır. Nilfgaard İmparatoru Emhyr, Redanyalı bir baronu asmıştır. Kaedwen'de Scioa'tael birlikleri Fort Leyda'yı kan gölüne çevirmişler, buna karşılık başkentte insan olmayanlar öldürülmüşlerdir. Cintralı göçmenler Vissegard bayrağı altında toplanmış yas tutuyorlardır çünkü Kraliçe Calanthe'nin yasal varisi Ciri'nin ölüm haberi doğrulanmıştır. Gökyüzünde at koşturan hayalet ordusu Vahşi Av belirmiş, ölüm ve felaket alametleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Hande haberleri aldıktan sonra yoluna devam eden Aplegatt, yolun yeni açıldığını ve burada bir Witcher'ın mantikor öldürüp ilerlediğini duyar.

Witcher, avukat Codringher'e gider ve Ciri'nin peşinde kimlerin olduğuna dair bilgiler alır. Aynı zamanda Eski Kan'ın Kızı kehanetini çevirmesi için anlaşma yapar.

Aplegatt, Anchor'da bir handa dinlendikten sonra buraya Ak Kurt gelir ve Yennefer ve Ciri'nin peşinde olan üç suikastçıyı öldürür. Ardından Aplegatt, haberleri Vizimir'e götürür, kralın casusu Dijkstra haberleri dinler. Handaki olayı da anlatır ve Dişi Aslan'ın öldüğünü söyler. Dijjkstra da yeni haberleri Kral Demavend'e iletmesi için aktarır, Aplegatt yola çıkar ancak elf çeteleri tarafından öldürür.

Bölüm II

Yennefer ve Ciri, Aretuza'ya giderlerken Gors Velen şehrine uğrarlar. Yennefer burada bankacı cüce dostu Giancardi ile konuşurken Ciri, Fabio ile şehri dolaşır. Bir çadırda basilisk sergilenmektedir ve Ciri merak ederek Fabio ile içeri girer ancak bunun bir wyven olduğunu söyler. Kafese yaklaşır, bu sırada wyvern kafesten kaçar ve çevreye saldırır. Ciri oradaki şövalyenin kılıcı ile yaratığı öldürür. Bu, Ciri'nin ilk öldürdüğü canavardır. Kaçarlarken Ciri, görünmezlik muskasını kullanır ancak bu, orada bulunan Aretuza eğitmenlerinin dikkatini çeker. Onlar da Ciri'yi alıp Yennefer'a teslim ederler. Yennefer dostlarıyla muhabbet edip içki içerken Ciri de Fabio'dan öğrendiği Hirundum'a doğru yola çıkar. Çünkü Rivyalı Geralt oradadır.

Ciri bu yolda Vahşi Av ordusu ve kralı ile karşılaşır ve birçok sanrı görür. Kral, onu "ölüm" olmakla niteler, Ciri yine de ilerler. Böylece Dandelion ve Geralt'ın kaldığı çiftlik evine varır, ancak hemen arkasından Yennefer da gelmiştir.

Bölüm III

Büyücü konseyinin toplantısından bir önceki gece nüfuzlu üç yüz kadar büyücü bir davette bir araya gelir. Kendisine eşlik etmesi için Geralt'ı çağıran Yennefer da davete gider. Triss Merigold ve Philippa Eilhart'ın da bulunduğu gecede birçok büyücü isimle tanışan Geralt, bu davette çok fazla entrikaya şahit olur. Davet esnasında Yennefer'a onu ilk kez sevdiğini dile getirir, Yennefer da aynı şekilde karşılık verir. Gece devam ederken Vilgefortz, Geralt ile sohbet etmeye başlar. Vilgefortz, Geralt'ı Ciri üzerinden tehdir ederek ona yaklaşan savaşta büyücü olup büyücülerin safına geçmesini, Nefret Çağı'ndan ancak bu şekilde sağ çıkabileceğini ve Ciri'nin hayatını kurtarabileceğini öne sürer. Geralt ise bu teklifi reddeder. Gece sonunda olanları Yennefer'a anlatır.

Bölüm IV

Sabaha karşı Geralt karkar ve tuvalete gitmek yerine salona inmeye karar verir ancak kendisini kaosun ortasında bulur. Konseyde büyücüler darbe yapmaya yeltenmiştir. Vilgefortz ve Terranova, İmparator Emhyr var Emreis'in tarafına geçip Nilfgaard tarafını seçerken karşılarında Philippa Eilhart, Sabrina Glevissig vardır. Yennefer'ın salona Ciri'yi getirip transa geçirmesi kehanetlerde bulunması ortamı gerginleştirir. Bu trans esnasında Ciri, Lirya ve Aedirn'de Nilfgaardlılar ile çatışmaların başladığını, Redanya Kralı Vizimir'in bir suikaste kurban gittiğini söyler. Bu sözlerden sonra Tissia de Vries koruma büyüsünü kaldırır. Salona birçok Scioa'tael de gelmiş ve birçok büyücüyü katletmiştir. Yennefer ve Ciri kaçar, Ciri ise kaçarken peşine sürekli rüyalarında gördüğü şövalye takılır. Ciri onunla çarpışırkekn Geralt yardıma koşar ve şövalyeyi öldürür. Ciri ise Tor Lara'ya, Martı Kulesi'ne kaçar. Geralt onu izlerken Vilgefortz gelir ve Witcher'a teklifinin hala geçerli olduğunu, kızı kendisine vermesini ister. Geralt reddeder ve dövüşleri başlar. Dövüş sonunda Geralt ağır yara alır. Triss Merigold ise onu bulur ve bu sırada Tissaia de Vries gelir. Martı Kulesi'nin yerle bir olduğunu söyler.

Bölüm V

Olaylardan sonra Geralt, Brokilon'a kaçar. Dandelion ise ortalık yatışınca yanına gider ve savaşın akıbetini anlatır. Kral Vizimir'in ölümünden sonra Redanya'ya kaos hakim olmuştur. Aedirn kaybedilmiştir, Rivya ve Vengerberg teslim olmuştur. Verden Kralı Ervyll ise İmparator Emhyr var Emreis'e sadakat yemini etmiştir. Aard Carraigh'in başkomutanı Marki Mansfeld ve Nilfgaard ordusunun başkomutanı Menno Coehoorn, işgal edilen Aedirn Krallığı'nı paylaşmışlardır. Aynı zamanda Ciri hakkındaki dedikodular da oldukça yayılmıştır.

Nilfgaard İmparatoru Emhyr var Emreis tahtında oturur ve içeriye Cirilla Fiona Elen Riannon ve eşlikçisi olan Sodden Düşesi Inis Ard Skellig girer. Emhyr, tüm saray sakinlerinin önünde Cirilla'ya tüm unvanlarını geri vereceğini söyler, diğer krallıkların onu öldürmeye çalıştığını ancak kendisinin onu koruduğunu, bunun için Cirilla'yı Darn Rowan'a gönderdiğini duyurur. Ardından yardımcılarını toplar, özel bir görüşme yapar. Taht odasındaki kızın gerçek Ciri olmadığını söyler ve bu sırrı saklamalarını, Vilgefortz'un ve Rience'in öldürülmelerini ve büyücüye de Ciri'nin yerini bulmasını emreder.

Bölüm VI

Ciri, Tor Lara'daki Martı Kulesi'nin en üst katındaki bozuk geçitten geçer ve kendisini çölün ortasında bulur. Haftalarca zar zor su birikintisi bulur ve karnını çeşitli böceklerle doyurur. Batıya doğru giderken bir gün pes eder ve hançerine davranıp canına kıymak ister ancak bayılır. Uyandığında başında tek boynuzlu bir at belirir. "Şirin" adını verdiği bu at ile çeşitli su kaynakları ve kertenkele yumurtaları bulup Batıdaki sıradağlara doğru ilerlerler. Bu sırada kumların altındaki bir çöl canavarı saldırır, Ciri canavarı katleder. Bu Ciri'nin öldürdüğü ikinci yaratık olur. Ancak atı yaralanmıştır. Ciri atını büyü ile iyileştirmeye çalışır ancak dört elementten sadece ateşi kullanması yasaktır. Buna rağmen Şirin'i iyileştirmek için ateşten enerji alarak büyü yapar. At iyileşir ancak ateşten gördüğü imgeler onu bayıltır. Uyandığında başında atlılar vardır.

Bölüm VII

Bölgenin valisinin verdiği emirle Nilfgaardlı çeteler Ciri'yi yakalar ve dinlenmek için bir meyhaneye girerler. Burada Kayleigh adında bir çocuğu yakalamış başka bir çete de vardır. Ciri ile Kayleigh yan bağlı dururlarken kaçma planı yaparlar. Ortalık karışınca Ciri çocuğa yardım eder ve çocuğun çete arkadaşları gelerek herkesi katleder. Sıçanlar adını verdikleri çeteleri Ciri'yi de alarak kaçarlar ancak köylüler kendilerini takip eder. Bu çatışmada Ciri, ilk kez bir insanı öldürür. Ancak ilerlemeye devam ederler. Dinlendikleri sırada çetedekiler Ciri'yi sorgulamaya başlarlar, ancak yalnız olduğunu anladıklarında ona iyi davranırlar. Kendilerinden biri gibi görürler, Ciri, Sıçanlar çetesinin yedinci üyesi olmuştur. Aradan üç hafta geçtikten sonra çevredeki Nilfgaard köylerini yağmalamaya devam etmektedirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Andrzej Sapkowski" (Lehçe). supernowa.pl. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  2. ^ "NEFRET ÇAĞI - The Witcher 4". pegasusyayinlari.com. 15 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2018.