Tartışma:Türk edebiyatı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeTürk edebiyatı, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 45. Hafta 2008 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 2. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 43. Hafta 2014 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

İçerik geliştirme[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar,bu sayfanın içeriğini geliştirmek gerekiyor.Oldukça az bilgi var.Eğer gönüllü bir kaç kişi çıkarsa bu sayfayı birlikte geliştirelim derim.Konu,başlık paylaşımları yaparak ortaya güzel bir madde çıkartılabilir. --- cemallamec - 10:35,14.07.07 (UTC)

Merhaba, eger Portal tartışma:Edebiyat bakarsaniz bu konuda bir suredir birseyler yapmaya calistigimizi gorebilirsiniz. Sizi de aramizda gormekten mutlu oluruz. Ben su siralar biraz yogun oldugum icin bir sure vakit ayiramayacagim ama daha sonra katkilarim devam edecek. BrechtProscenium 17:07, 14 Temmuz 2007 (UTC)
Bir hayli emek harcanmış.. Elinize, kaleminize (tuşlarınıza) sağlık. Resimlerle takviye edilmiş. Anlatımı güzel. Tabii ki koskoca bir "Türk edebiyatı" için daha çok bilgilerin girilmesi gerekir. Bazı katkı ve düzeltmeler yaptım. Devam edeceğim. Üzerinde duralım ve daha iyi bir seviyeye getirelim.--Hasan Sami 18:12, 15 Eylül 2007 (UTC)
Kaşgarlı Mahmut ve onun eseri Divan_ı Lügat'it Türk'ten birisi bahsetse çok iyi olur zamanım olursa bende yazabilirim ama yazanada eyvallah derim. Yine Ali Şir Nevai'den de bahsetmek gerekiyor. Yine İslam öncesi Türk edebiyatınada giriş olmalı bence... Herşeye rağmen katkıda bulunanların eline sağlık...--Alperx ileti 18:47, 15 Eylül 2007 (UTC)

"Edebiyat" kelimesinin ilk harfi küçük olması gerekmiyor mu? Sanırım bu bağlamda büyük harf olması kötü gramerdir. Runningfridgesrule 18:19, 1 Ekim 2008 (UTC)

İlk zamanlar edebiyat iken biri adını değiştirip Edebiyat yaptı maalesef! Yöneticilerden düzeltilmesi istenilebilir.--c3mâL 09:19, 2 Ekim 2008 (UTC)
  • Değişiklik yapıldı. Teşekkürler. --Yabancımsj 09:22, 2 Ekim 2008 (UTC)

hayati efendi birisi koyabilir mi[kaynağı değiştir]

Hayati Efendi :

بیر گول مى وار بو گولشن-ی ﻋالمدﻪ خارسیز


Bir gül mü var bu gülşen-i ‘âlemde hârsız (dikensiz)

Nereye/neyi koyacağız?--Hedda Gabler 12:09, 12 Şubat 2009 (UTC)
Koyarsanız eğer, bilmelisiniz ki yukarıdaki Osmanlıca imlası doğru değil. Şöyle olmalı:
بر گل مى وار بو گلشن ﻋالمدﻪ خارسز
Kolay gelsin. —(Saposcat)

"Edebiyat", "yazın", "literatür"...[kaynağı değiştir]

Şu değişikliği geri aldım çünkü hiç uygun olduğunu düşünmüyordum. "Türkçe konuşalım" diye bir sebeple ilk cümledeki "Türk yazını" ve "Türk literatürü" kelimeleri çıkartılmıştı. "Edebiyat" ta zaten Türkçe bir kelime değil, Arap kökenlidir ([1]). Hatta "yazın" kelimesi "yaz-" fiilinden çekilmiş bir kavram olması nedeniyle "daha Türkçe" bir kelime. Üstelik "literatür" kelimesi Türkçe kökenli olmasa bile yine kendi asıl anlamını ifade ettiği bağlamlarda Türkçede kullanılıyor. Bu nedenlerle "Türk yazını" ve "Türk literatürü" kelimelerini giriş kısmından kaldırmak uygunsuzdur. Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 18:02, 20 Mayıs 2011 (UTC)

Elinize saglik ancak "Turkce" ve "Turkcesi" sozcuklerinden sonra gelen yapim veya cekim ekleri kesme isareti (') ile ayrilmazlar. Maddede bu sekilde pek cok hata var.--141.196.132.98 15:10, 10 Ocak 2012 (UTC)

İslamiyet Öncesi ?[kaynağı değiştir]

Madde seçkin madde diye gözüküyor ancak İslamiyet öncesi Türk edebiyatına giriş paragrafında iki üç tümceden sonra hiç değinilmemiş. -- Batuhan 19:57, 11 Aralık 2013 (UTC)

İslam Ömer keskin keskin (mesaj) 19:20, 22 Ekim 2014 (UTC)

Uzman şablonu?[kaynağı değiştir]

maddeyle ilgili araştırma yaparken, buraya geldim ama şablon eklenmiş. maddeye {{uzman}} şablonu neden eklenmiş acaba? bir de "Türk Cumhuriyetleri ve Türk Toplulukları Türk Edebiyatları" çıkarılmasını öneriyorum (kendim eklemiştim zamanında). türk edebiyatı derken türki cumhuriyetlerinin oluşturduğu edebiyat mı yoksa türkiye ve önceki devletlerinin oluşturduğu edebiyat mı? kullanıcı hesabıma ne olmuş. o da ayrı bir konu. --Cemallamec (mesaj) 19:33, 12 Şubat 2017 (UTC)

Başlığı mesaj atmanız ile farkettim, gecikme için üzgünüm. Sayfayı bugün sm adaylığına eklemiş olsanız kesinlikle sm düzeyinde olmadığı ortaya çıkardı. Sanıyorum bu konuda şöyle bir tartışma var. Aslında İslamiyet öncesine pek değinilmemesi ve Türk edebiyatının ana kaburgaları Tanzimat ve Cumhuriyet edebiyatı bu kadar kısa olmamalıydı. Sadece isimler etrafında gelişen bir madde gibi. Şablonu ise pek tecrübesiz ve heyecanlı olduğum günlerde eklemişim. Doğru şablon uzman yerine "eksik" olmalıydı ve bunu düzelttim. Bahsettiğiniz kısmı kim eklemiş üşendim bakmaya ama genel olarak kaynaklı bir sayfa. Özgün araştırmalar ise çıkartıldı. Normalde ansiklopedilerde, örn: Fransız edebiyatı maddesi; Fransızca konuşulan yerler betimlemesi altında Fransızca verilmiş olan eserler diye başlar. Silinen içerik maddeye kısaca eklenebilir fakat kaynaksız eklenemez. --Kingbjelica (mesaj) 15:53, 24 Şubat 2017 (UTC)
Yanıtınız için teşekkürler. SM kriterlerini taşımadığını düşünüyorsanız seçkin madde incelemesine aday gösterebilirsiniz. --Cemallamec (mesaj) 16:05, 24 Şubat 2017 (UTC)

Seçkinlik durumu[kaynağı değiştir]

Maddede kaynaksız birçok ifade var, böyle geniş kapsamı olan bir maddede olmaması lazım. Şu an seçkin madde adayı gösterilse seçilemezdi muhtemelen. @Kingbjelica, @Seksen iki yüz kırk beş, ne düşünüyorsunuz?--RapsarEfendim? 20:14, 28 Aralık 2017 (UTC)

Benzer bi cümleyi yukarıda Hedda ile konuşurken kullanmıştım. Maddeki bazı kaynaklar güçlü kuvvetli ama sayfa ciddi bir revizyon yasadi. Madde gecmisinden gorulecegi uzere ne yaptigini pek anlayamadigim bir kullanici eksenli degisim var. Ana iskelet korunsaydi gunumuz SM kriterlerine zor olsa bile tasimaya calisirdik. Yani ilgili birkac kullanici ile yapabilirdik. Velhasil bu engel olayi buyuk bir sorun.--Kingbjelica (mesaj) 08:12, 29 Aralık 2017 (UTC)