Tartışma:Feodalizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feodalizm, eski bir seçkin madde adayıdır. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan adaylığın neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.
10 Eylül 2007 Seçkin madde adayı Başarısız

Feodalizme, maddedeki bakış tarzı, eski, klasik bakış tarzıdır. Bugün için kabul gören bakış tarzı ise feodalizmin bir siyasi-toplumsal örgütlenme biçiminden çok, bir üretim tarzı olarak ele alınmasına dayanıyor. Ayrıca madde içinde muğlak ve tanımlanmamış ifadelere sıklıkla başvurulmuş. örn. tımar sistemi, çiftlik sistemi, soyluların kendi aralarında yaptıkları sözleşmeler, ideal feodal toplum gibi. Öte yandan madde içinde birbirini yadsıyan ifadeler de var. örn. tasvir edilmesinin neredeyse imkansız olduğu ifadesi ile başlayıp tasvir etmek, giriş bölümünde feodalizmin sonunun mutlaki monarşilerin kurulmasına bağlanması, son bölümde ise mutlaki monarşilerin yıkılması sürecine dayandırılması. İdeal Feodal Toplum bölümünde açıklananlar ise, Karl Marx'ın "Asya Tipi Üretim Tarzı" adını verdiği çalışmasında belirtilen tabloya oldukça benzemektedir. Asya Tipi Üretim Tarzı çalışması, pek çok marksist teorisyenler tarafından dahi, genel kabul gören bir çalışma değildir. Daha çok, yarım kalmış, tamamlanması gereken bir analiz olarak görülür. Makedon 14:52 13 Nisan 2006 (UTC)

Maddeyi, içeriğini fazla değiştirmeden (bazı eklemelerler hariç) yeniden düzenlemeyi düşüyorum. Ayrıca kaynakça ekleyip ve resimlerle de süsleyeceğim. Fakat madde üzerinde çalışmış arkadaşlarla elimizdeki kaynakları ve bu kaynaklarda olanları ortaya dökelim diye düşüyorum.

Benim elinde Alaeddin Şenel'in "Siyasal Düşünceler Tarihi / Tarihöncesinde İlkçağda Ortaçağda ve Yeniçağda Toplum ve Siyasal Düşünüş" adlı eseri ve Oral Sander'in "Siyasi Tarih"'i var. Buna ek olarak Isaac Asimov'un "Dark Ages in Europe" kitabı var. Ama Asimov tarihçi olmadığından kitabı kullmak için tereddütlüyüm.

Kolay Gelsin, iyi çalışmalar. --DenizRC 07:08, 28 Mayıs 2006 (UTC)

Alt Başlıkları Söyle Düzenleyeceğim:

  • Feodalizmin Ortaya Çıkışı

Oluşmasının Sebepleri

Kurumsallaşması

Yayılması


  • Özellikleri

Ekonomik

Toplumsal


  • Feodal Sözleşme


  • Feodal Örgütlenmede Toplumsal Sınıflar

Soylular Sınıfı

Ruhban Sınıfı

Köylüler (Serfler) Sınıfı


  • Feodalizmin Yıkılışı


  • Avrupa Dışı Feodal Toplumlar

Fikirlerinizi bekliyorum. --DenizRC 12:04, 28 Mayıs 2006 (UTC)

Maddeyi kendi bilgisayarıma kopyalayıp boşaltıyorum. Alt başlıkları oluşturacağım. Hem var olan bilgiler, hemde kendi ekeleyeceğim bilgilerle alt başlıkları yazmaya başlıyorum. İnşaat şablonu bu süre boyunca kalacak. --DenizRC 12:05, 28 Mayıs 2006 (UTC)

  • Güzel gözüküyor. İlgili arkadaşlar çalışmanın seyrine göre yorumlarıyla gerekli gelişmeye de yardımcı olacaklardır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 14:55, 28 Mayıs 2006 (UTC)
Kolay gelsin DenizRC. Kaynaklarından ikisinin yazarı zaten benim fakültede hocamdı. Sayın Alaeddin Şenel'in '78 baskısı ders notlarından yararlanmıştım ben de. Asimov tarihçi değil ama, 20. yy.ın en parlak bilim adamlarından biri. Yanlış birşey yazmış olacağını hiç sanmam, bence çalışmasından yararlanılabilir. Sözünü ettiklerin dışında elimde kaynak yok, ulaşabileceğim. Programın çok çok iyi. Bu arada elime birşeyler geçerse iletirim. Kolay gelsin. Makedon 28 Mayıs 2006, 17:11
Merhaba DenizRC. Rastlamamış olabilirsin, Asya tipi üretim tarzı diye bir madde var türkçe wiki de. Bir not olarak iletiyorum. Kolay gelsin. Makedon 30 Mayıs 2006, 14:38

Asya tipi üretim tarzı maddesine bakacağım, özellikle Avrupa Dışı Feodal Toplumlar kısmını yazarken yardımcı olur. Çok teşekkürler.

Maddeyi genişletmeye devam ediyorum. Dün, derslerimin aşırı yoğunluğundan fazla fırsatım olmadı ama bugün biraz ilerleme fırsatı buldum. Cumaya kadar maddeyi bitiririm gibi görülüyor. Değişiklik yapmaktan çekinmeyin, zira onca kontrolüme rağmen birçok yazım hatası veye (daha kötüsü) kavram hatası olabiliyor. İyi çalışmalar. --DenizRC 13:27, 30 Mayıs 2006 (UTC)

Yanlış anlıyor olabirim, yanlış anlıyorsam, yönetici arkadaşlar uyarır zaten. "çalışma var" şablonu olan maddelerde, "üzerinde çalışıyorum, bitirinceye kadar gölge neyin etmeyin" anlamı algılıyorum. Doğal olarak, çalışan adama saygı duyulur. Bu yüzden, hele bir bitir genç dostum, takıldığım bir yer olursa temas kurarız, takılacağım bir şey de olmayacak gibi gidiyor. Gayet iyi gidiyor. Kolay gelsin. Makedon 30 Mayıs 2006, 21:34

Kurumsallaşma bitti. Ama sanki alt başlığı bitirip bağlayan bir kapanış cümlesi/paragrafı eksik oldu gibi geliyor bana.

Yayılması kısmını atladım, çünkü konu hakkındaki bilgim çok sınırlı. Bu alt başlığa başka birisi eğilebilirse çok sevinirim.

Siyasi Özellikler başlığından devan ediyorum. Desteğiniz için teşekkürler. --DenizRC 15:32, 31 Mayıs 2006 (UTC)

Derebeylik sayfası ile birleştirdiğiniz için teşekkürler. Eklenen kısmı maddeden silip kendi bilgisayarıma kopyaladım. Derebeylik maddesinin içeriğinden gerekli eklemeleri oradan yapacağım. Teşekkürler. --DenizRC 06:08, 4 Haziran 2006 (UTC)

DenizRC için kutlama[kaynağı değiştir]

Deniz, oldukça akıcı ve analitik götürüyorsun maddeyi. Bu analitik yaklaşımının her konuda sürekli olmasını diler, teşekkür ederim.--LandSCape 07:54, 4 Haziran 2006 (UTC)

Çalışmalara Devam[kaynağı değiştir]

Finallerim nedeniyle çalışmalara ara vermiştim, tekrar başladım. Maddenin çoğu bitti gibi. --DenizRC 15:15, 14 Haziran 2006 (UTC)

Madde neredeyse bitti. Sadece Avrupa Dışı Feodal Toplumlar alt başlığına birkaç ekleme daha yapacağım. Zamanım olursa bir de Haçlı Seferleri altbaşlığı eklemeyi düşünüyorum, çünkü bu seferler feodal yapının getirdiği bir sonuçtur. --DenizRC 08:13, 15 Haziran 2006 (UTC)

  • tebrik ederim, gerçekten iyi bir çalışma olmuş. --Süleyman Habib 07:51, 20 Haziran 2006 (UTC)
Japon feodalizmine değinilmemiş o yüzden taraflı işareti koyuyorum.--Turnusol 10:43, 20 Haziran 2006 (UTC)
Cermen kökenli bir kelime ne demek?--Turnusol 10:44, 20 Haziran 2006 (UTC)
Bir konunun bir detayına değinilmemiş olması o maddeyi taraflı değil belki eksik kılar. Bence taraflı şablonu kaldırılmalı. İsteyen, ilgili ve bilgili olan da koyabilir Japon feodalizmini. - Noumenon mesajkatkılar 10:46, 20 Haziran 2006 (UTC)
Merkezi idare zayıf derken ne kastedilmiştir?--Turnusol 10:52, 20 Haziran 2006 (UTC)
Maddenin ismi Avrupa Feodalizmi şeklinde değiştirilmelidir.--Turnusol 10:52, 20 Haziran 2006 (UTC)
Sosyalizm kaynaklarında çok yoğun biçimde feodalizme gönderme yapıldığı belirtilmeli.--Turnusol 10:53, 20 Haziran 2006 (UTC)
Yazım tarzı ansiklopedikten öte bir ders kitabı gibi. --Turnusol 10:55, 20 Haziran 2006 (UTC)
Kaynak olarak neden İngilizce Wikipedia'ya da bakılmamış?--Turnusol 11:00, 20 Haziran 2006 (UTC)
DenizRC öncellikle maddeye çok emek harcamışsın ellerine sağlık. --Ugur Basakmesaj 11:09, 20 Haziran 2006 (UTC)
Madde ismi Sosyalizme göre feodalizm bile olabilir.--Turnusol 11:13, 20 Haziran 2006 (UTC)
Maddenin daha önceki versiyonlarına bakarsanız Japon feodalizminin bir alt başlık olarak bulunduğunu görürsünüz. Avrupa Dışı Feodal Toplumlar alt başlığını tamamlanmamış olduğundan çıkarmıştım ve bu alt başlığı birkaç gündür kendi bilgisayarımda oluşturmaktayım.
Feodalizm kelimesi Avrupa toplumlarını açıklarken türetilmiş bir sözcük olduğundan maddenin Avrupa merkezli bir bakışa sahip olması çok normal. Avrupa toplumlarına ek olarak Japon, Çin, Hint ve Osmanlı toplumlarında feodal nitelelikleri inceleyen bir alt başlık daha hazırlamaktayım. --DenizRC 12:00, 20 Haziran 2006 (UTC)


Türkiyede Agalik[kaynağı değiştir]

Cok güzel bir madde, ama Türkiyedeki Feodalizm hakkinda hic bilgi icermiyor.. Mao Aga v.s. hani ? Benim bu konu hakkinda pek bilgim yok ama belki bir bilen bunlari ekler. Türkiyede hala Agalik sistemi varmi acaba? Agaligi yasakliyan kanunlar varmi? Nezaman cikti bu kanunlar, ve nezaman gercekte ciddiye alindilar? ? ? --Erdall 12:51, 20 Haziran 2006 (UTC)

  • Türkiye bir Avrupa toplumu mudur? Avrupa toplumlarını açıklamak üzere türetilmiş olan bir kelimeyi Türkiye için kullanmak ne nerece doğru olur?--Turnusol 12:53, 20 Haziran 2006 (UTC)

Madde cidden oldukca genis alinmis ancak Turkiye'deki durumu eklemek yerine ek baslik acmak daha iyi olabilir. Elinize saglik, Citrat 14:14, 20 Haziran 2006 (UTC)

Avrupalilar Feodalizm sözcügünü avrupa disindada kullaniyorlar. Türkiye'nin eski Aga-sistemi düpedüz Feodalizm'dir.
Bakiniz:
Ingiliz Wikipedia'sinda "Feodalizm icin Örnekler" adli madde, en:Examples of feudalism.
Burda Feodalizm olarak adlandirilan sunlar var: eski Hintlerin Maharadca- beyleri, eski Japonlarin Samurai-Beyleri vs.
Yani bu asla sadece avrupa icin gecerli olan bir sözcük degil. Feodalizm'in tarif ettigi sey hep ayni; büyük bir topraga sahib olan bir insanin, topraklarinda yasiyan insanlarada sahib olmasi, onlari köle gibi kullanmasi ve bu insanlarin karin tokluguna onun icin calismasi demek bence. Yani büyük bir topraga ve üstündeki insanlara sahib olan bir anadolu agasi düpedüz bunlardandir. selamlar --Erdall 02:40, 21 Haziran 2006 (UTC)

Ağalık hakkında araştırma yapmaya başladım. Şu anda Ahmet Özer'in Doğu'da Aşiret Düzeni ve Brukanlar adlı çalışmasını okuyorum. (Master tezi olarak sunmuş, sonrasında ise kitaplaştırmış.) Uzunca bir kitap olduğundan bitirmek zaman alacak. --DenizRC 11:48, 21 Haziran 2006 (UTC)

@DenizRC: Ayrica bende bulunan "Ermeniler,Türkler,Kürtler" baslikli türkce bir kitabtada türk agalarinin sistemi icin Feodalizm sözcügü kullaniliyor.
Avrupadaki Şövalyeler genelde savaslardaki kahramanliklarindan dolayi kral tarafindan büyük bir toprak hediye alip bu topragin Feodal-beyi yani Agasi oluyorlarmis. Acaba türk agalarida ayni bu sekildemi bu topraklara sahib olmuslar zamaninda. Yani savaslardaki kahramanliklarindan dolayi hediye olarak olabilirmi acaba? --Erdall 04:44, 22 Haziran 2006 (UTC)

Osmanlı Devleti zamanında savaşta başarılı devlet adamlarına tımar dağıtılırdı ama bu durum feodal bir nitelikte değildi, çünkü merkez verdiği toprağı geri alabiliyordu. Avrupa'da ise merkezin, verdiği toprak üzerinde hiçbir denetimi kalmıyordu. Bu büyük fark yüzünden Osmanlı Devleti'ne feodal bir devlet denmiyor. Ama özellikle Osmanlı'nın son günlerinden itibaren, yerel toprak sahiplerinin feodal bir nitelik kazandıkları gerçek.

Emin olmamakla beraber, ağalık kurumunun Anadolu'ya göçle gelen Türkmenler'in yerleşik hayata geçmesinden sonra oluştuğunu düşünüyorum. Eskinin aşiret reisleri, bugünün ağaları olmuş gibi geliyor bana. Ağalık kurumunun devlet tarafından verilmiş topraklarla oluştuğunu sanmıyorum çünkü Anadolu aşiretlerinde kan bağı, yani ailevi bağlar çok önemlidir. Bu ailevi bağlar onlarca kuşak öncesine kadar dayandırılabilir. Eğer toprağı tımar diye alanlar bugünün ağalarının ataları olsaydı, ailevi bağlar bu kadar kuvvetli olmazdı.

Ama dediğim gibi, bu konu hakkında çok kesin bir bilgim yok. Araştırmaya devam ediyorum. --DenizRC 06:15, 22 Haziran 2006 (UTC)

Artık Türkiye'de değil Kuzey Kürdistan'da hakim bu üretim ilişkisi. Aşiret-Ağa tekeli, komprador burjuvazi ile birlikte Sömürücü Devletle işbirliği yaparak Kürdistan'ın ilhakına ve oradaki yoksul emekçilerin sömürüsüne devam ediyorlar. 78.168.127.177 14:29, 20 Eylül 2011 (UTC)

alakasız.88.230.167.168 17:01, 27 Şubat 2012 (UTC) Beyler bir arkadaşımız demiş ki;Türkiye Avrupa toplumu mudur? 1)Türkiye toplum değil,devlet 2)haklısın 3)Deniz Abi Ellerine sağlık 4)Avrupa'ya kalırsa Kazakistan Avrupa'da. 5)Feodalizm Avrupa dışında da var. 6)Erdall Vikipedi'de imlana dikkat et. 8)Devamı yok. 9)7'yi atladığımı anlamadınız(Çoğunuz). 10)Dönüp tekrar oraya baktınız 11)İyi Akşamlar :D 85.101.126.90 12:49, 22 Nisan 2015 (UTC)