Tartışma:Evrim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seçkin madde Evrim, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 35. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 25. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 27. Hafta 2017 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Canlıdan canlıya evrime gözle tanık olmamak, cümle yükleminş değiştirir[kaynağı değiştir]

İnsan ve diğer tüm memeliler, yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış sivrifaremsi bir canlıdan evrimleşmiştir, yerine "evrimleştiği iddia edilir." demek daha bilimsel, çünkü bilim adamları bu süreci görmediği için tahminle fikir yürütmüştür. Chftmnr (mesaj) 06.31, 17 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Evrim Teorisinin Kritiğine Niçin Tahammül Edilemiyor?[kaynağı değiştir]

Evrimci zihniyetin takip ettiği bütün evrim kitaplarında evrim teorisi, her yönüyle ispatlanmış bir hakikat gibi verilmekte, ileri sürülen iddialar ve yapılan değerlendirmelerin hiçbir şekilde kritiği yapılmamakta, alternatif görüşlere yer verilmemektedir. Bilimsel çalışmalarının bir kritiği ve değerlendirmesinin yapılması mı, yoksa yapılmaması, bilimsel bir yaklaşımdır?

Mesela evrim kitaplarında mutlaka hücrenin oluşumu hakkinda birtakim hipotezleri gösteriyordur, mesela Millerin hipotezi. Peki neden hücrenin oluşumuna dair kritikleri söylemiyor? Mesela hücrenin temel yapı taşı proteinlerdir. Amino asitlerin tesbih tanesi gibi yan yana dizilmesiyle meydana gelen proteinler, belirli bir sayıda ve belirli bir dizilimde olmalıdır.

Dizilimdeki tek bir yanlış proteini işe yaramaz hale getirmektedir. Tesadüf kelimesini gülünç kılan bu özelliğin yanı sıra, proteinleri hücre içerisinde üreten, yine proteinlerden meydana gelmiş moleküllerdir. Yani proteinlerin olması için yine proteinlerin olması gerekir, protein olmadan protein olamaz. Öyle ise, tesadüfler bu çıkmaz karşısında bir anlam ifade eder mi? Bu çıkmaz DNA ve protein ikileminde de görülmektedir.

John Horgan bunu şöyle anlatır:

"DNA, katalitik proteinlerin ve enzimlerin yardımı olmadan yaptığı işi, yeni DNA üretmek de dahil olmak üzere, yapamaz. Kısacası DNA olmadan proteinler var olmaz, ama DNA da proteinler olmadığı durumda teşekkül etmez" Leslie E. Orgel, "The Origin of Life on Earth", Scientific American, vol. 271, October 1994, p. 78.

Ünlü evrimci Dr. Leslie Orgel bu derin çıkmazı fark etmiştir:

"Son derece kompleks yapılara sahip olan proteinlerin ve nükleik asitlerin (RNA ve DNA) aynı yerde ve aynı zamanda tesadüfi olarak teşekkülleri aşırı derecede ihtimal dışıdır. Ama bunların birisi olmadan diğerini elde etmek de mümkün değildir. Dolayısıyla insan, hayatın kimyasal yollarla ortaya çıkmasının asla mümkün olmadığı sonucuna varmaktadır" Carl Wieland, "The Marvellous 'Message Molecule'", Creation, Eylül 1995, cilt. 17, no. 4, ss. 10–13; [New Scientist, 26 Kasım 1994, s. 17.

Bu birbirine bağlılık şartı, hücrenin tesadüflerle, aşama aşama teşekkül edemeyeceğini ve hücrenin bir bütün ve organlarıyla beraber hazır olarak yaratıldığını göstermektedir. Evrim kitaplarinda bu yazilara niçin yer verilmiyor? Ideolojiler yüzünden olabilirmi?

Canlilar birbirinden meydana gelmişse buda kademe kademe, gerçekleşmiştir. Mesela balıktan kurbağa hasıl edilmişse, ilk etapta kurbağaya benzerliğin yüzde 10, daha sonra yüzde 20, yüzde 30 vs. şeklinde olması beklenir. Bu du­rumda, Meselâ balıkla kurbağa arasında pek çok ara (geçiş) form bu­lunmalıdir. Her organizma için en az birkaç ara formun mevcut olabileceği dikkate alınırsa, bu görüşün doğruluğu hâlinde, yeryüzündeki bitki ve hayvan türünün birkaç katı, yani milyonlarca fosil ara form ­olmalıdır. Hâlbuki bu manada ileriye sürülen materyal yok denecek kadar azdır ve üstelik onların bugünkü pozisyonu da tartışmalıdır gibi yazılara evrimsel biyoloji kitaplarinda rastladınızmı ?

Jonathan Wells, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin yayınladığı bir kitaptaki ifadeleriyle halkı aldattığına işaret edip şöyle diyyor:

"Ulusal Akademi tarafından yayımlanan 1999 kitapçığı, Darwin ispinozlarını, türlerin kökeninin 'özellikle ikna edici bir örneği' olarak tanımlar. Kitapçık Grant'ler ve çalışma arkadaşlarının şunu gösterdiğini açıklayarak devam eder: 'Adalardaki tek bir yıl kuraklık ispinozlarda evrimsel değişimleri harekete geçirebilir. Eğer kuraklıklar adalarda her on yılda bir meydana gelirse, yeni bir ispinoz türü yaklaşık 200 yılda ortaya çıkabilir.' İşte bu kadar. Kuraklıktan sonra seleksiyonun tersine döndüğünden, uzun dönemde evrime dayalı hiçbir değişimin olmadığından bahsetmiyor. Bu haliyle kitapçık delilin çok önemli bir bölümünü gizleyerek halkı aldatarak bilimsel değil, ideolojik bir davranış sergilemektedir

Örnekler çoğaltilabilir. Yani kısacasi bilim dedikleri şey yer altında gömülü yatiyor. Yerin üzerinde bilim değil, birtakım mitler dolaşıyor. Atsyz. (mesaj) 17.25, 28 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Katılıyorum. Chftmnr (mesaj) 09.50, 10 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

sadece seçilimmi?[kaynağı değiştir]

"Evrim, popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesidir". evrimde seçilimden (doğal seçilim) başka "kuvvetler" de var. genetic drift ve gene flow. Bu açıdan tek baskı seçilim baskısı değil. aruz (mesaj) 10.44, 19 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

@Araz.Zeyniyev, böyle bir durum varsa ve bilimsel olarak genel kabul görmüşse, uluslararası hakemli akademik dergilerde yayınlanmış kaynakları referans göstererek ve var olan bilgileri yorum katmadan, intihal yapmadan Vikipedi'ye ekleyebilirsiniz. Buraya yazarak başkalarının bu bilgileri eklemesini beklemeye gerek yok. Selamlar, Harald the Bard (mesaj) 19.49, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]