Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Evrim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir.---- Akhilleus ileti 15:06, 6 Aralık 2011 (UTC)

Evrim[kaynağı değiştir]

Maddeye yapılan özellikle en son katkılardan sonra gerekli kriterleri taşıdığına inanıyorum. Utku TanrıvereMesaj 19:23, 22 Ekim 2011 (UTC)

  • Yorum Yorum Ciddi anlamda emek verilmiş, tebrik ederim. Bazı kavramların parantez içerisinde İngilizce karşılığı verilmiş yalnız. Bunların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.--Rapsar da ne ki? 09:02, 23 Ekim 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Açıklama: Sayfa bölümleri tarafımdan oluşturulduğunda, kavramların İngilizce karşılıkları, Türkçe kavram karışıklıklarına yol açmaması için bir yöneticiden özellikle arzu edilmişti (bkz: Tartışma:Evrim) ve ben de bu İngilizce kavramlarını sonradan eklemek zorunda kalmıştım. Ben de, şimdilik bu İngilizce kavramların, ileride İngilizce Vikipedi'den oluşturulacak olan yeni Türkçe sayfaların geliştirilmesinde yararlı olacağını ve kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. Takdir sizin.--Agnostik Çeviri Grubu 04:10, 24 Ekim 2011 (UTC)
Onu görmemiştim, bildirim için teşekkürler. Ancak herkesin İngilizce Vikiden çevirme gibi bir zorunluluğu yok takdir edeceğiniz gibi. Bu yüzden bu kelimeler gereksizdir, kaldırılmalı.--Rapsar da ne ki? 05:25, 24 Ekim 2011 (UTC)
Rica ederim. Yöneticiler bu konuda kendi aralarında mutabakat sağlar ve ortak bir karar alırlarsa İngilizce kavramlar tabi ki silinebilir. Seçkin madde, Türkçe karşılıkları verilmiş olsa da, bunlara ek olarak yabancı kavramlar içermemelidir diye bir Vikipedi kuralı varsa bilemeyeceğim. Bu durumda, İngilizce kavramlar olmamak şartıyla, evrim maddesini seçkin bir madde olarak niteleyebilir miydiniz? --Agnostik Çeviri Grubu 08:01, 24 Ekim 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Rapsar'a katılıyorum. Ayrıca grafik ve çizimlerin de Türkçeleştirilmesi iyi olur . --Eldarion 09:56, 24 Ekim 2011 (UTC)
Grafiklerin Türkçeleştirilmesi için yardım başvurusu burada yapılmıştır. Umarım olur.--Agnostik Çeviri Grubu 21:16, 25 Ekim 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Gözüme çarpan hususlardan birisi de kırmızı bağlantıların çokluğu. Ayrıca Bakınız veya Daha Fazla Bilgi kısımlarında bile oluşturulmamış maddeler var. Bu maddelerin ve oluşturulmamış kırmızı maddelerin çoğunun maddenin kendisi ile direkt alakalı olması nedeniyle gerekli olduklarını düşünüyorum. Ayrıca umarım ki SM olan İngilizcesi’nden de faydalanarak bu maddeyi de SMA yaparsınız. Ellerinize sağlık bu arada. Mimar77 09:23, 30 Ekim 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Sevgili Agnostik ÇK'ye özellikle karmaşık kavramların İngilizcelerini eklemesini ben tavsiye etmiştim, kavram karmaşası olmaması ve madde üzerinde diğer çalışacaklara kolaylık sağlaması için. Aksi takdirde bazı Türkçe ifadelerde neyin kastedildiğini anlamak çok güç oluyor. En azından tüm bu kavramların maddeleri açılana kadar İngilizcelerini bırakmaktan yanayım. Şu an Arguer da madde üzerinde çalışıyor. Bu madde KM kriterlerini çoktan aştı bence. Bağlantılar giderilince ve biraz düzenlenince SMA olabilir. NOT: Ben yönetici değilim yanlış anlaşılma olmuş. Herkese iyi akşamlar.--Abuk SABUK msj 21:37, 30 Ekim 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Madde boyunca parantez içinde İngilizce karşılıkların verilmesi hoş gözükmüyor. Ancak maddede şu anda kollektif çalışma varsa, tüm kırmızılar açılıp gerekli intervikiler oluşana kadar durması makul olabilir. Ondan sonra, gerekli tüm maddeler açıldığında bu parantez içi İngilizce karşılıkların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. KM için ise, bu oylama artık maddeye haksızlık olacaktır kanısındayım. Bana göre çalışma tamamlanıp kırmızlar açılmalı ve ardından SMA gösterilmeli. Çeviri yoluyla maddeyi bunca zenginleştiren herkese teşekkürler. İyivikiler... [ho? ni!] 05:24, 1 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben de zaman zaman bilgisayar mühendisliğiyle ilgili Türkçe makalelerde benzer sorunları yaşadığımdan (neden bahsedildiği hakkında fikir sahibi olamama gibi) Abuk Sabuk'un kaygılarını anlıyorum aslında. Ama diğer yandan bunların maddeye yazılması da pek doğru değil. Madem terimlerin İngilizceleri sayfayı geliştirecek kişilere yardımcı olacak, o zaman belki de bu bilgileri tamamen silmek yerine madde içinde <!-- etiketleri arasında --> bırakmak daha doğru olur. Sadece sayfayı değiştirmek isteyenler görmüş olur.–hcagri mesaj 09:17, 1 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Evrim maddesindeki kırmızı interviki linklerin daha çabuk oluşturulabilmesi ve kaliteli madde adayı bu makaleyi daha hızlı geliştirmek için bu maddeyi 45. haftanın iş birliği projesi olarak sunulmasını öneriyorum. Tek başıma bunu bu kadar kısa bir sürede gerçekleştiremeyeceğimi düşünüyorum. Maalesef grafiklerin Türkçeleştirilmesi için yapılan başvuruya arkadaşlardan herhangi bir cevap gelmedi. --Agnostik Çeviri Grubu 17:08, 1 Kasım 2011 (UTC)
Kırmızı bağlantılar bir maddenin KM veya SM olmaması için "somut" bir kriter değildir (SMN ve VP:KMN). Ancak bazı kullanıcılar (ben de dahil) maddedeki bazı kavramları bilmezler ve o bağlantılara tıklayıp, kavram hakkında bilgi sahibi olmak ister. Dolayısıyla bu kırmızı bağlantılar, var olan maddenin anlaşılabilirliğini zorlaştırır. Evrim maddesi için -atıyorum- Show TV veya National Geographic bağlantıları maddenin anlaşılabilirliği için bir engel değildir; ancak fenotip maddesi engeldir. Demek istediğini anlatabildim umarım.--Rapsar da ne ki? 17:13, 1 Kasım 2011 (UTC)
Sayımlarıma göre, evrim maddesinde şu an tam olarak 99 adet mevcut olmayan sayfalara yönlendiren kırmızı bağlantılar bulunmakta. Optimistik olarak her gün bir tane yeni bir madde açıldığını düşünürsem ancak 99 gün sonra bu evrim maddesini kırmızı linklerden kurtarmış olacağız. Bu kadar çok kırmızı linkin var olması her ne kadar can sıkıcı olsa da evrim ve genetik konuları hakkında Türkçe Vikipedi'de ne kadar eksikliğimiz olduğunu gözler önüne sermesi açısından da bir ilginçlik taşıdığı kanısındayım. Bu kırmızı linklerden ancak en önemlilerini oluşturmak ve başlı başına yeni bir madde olarak açılmaya değer görülecekleri ilk olarak açmak belki tatmin edici bir çözüm yolu olabilir.--Agnostik Çeviri Grubu 02:56, 3 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Halkın evrime bakışı kısmının içeriğinin düzeltilmesi lazım. Bölümün son paragrafında yorumun subjektif ve tartışmaya açık olması nedeniyle çıkarılması veya yeniden düzenlenmesi gerekir kanımca. Mimar77 22:47, 1 Kasım 2011 (UTC)
Bu konuda bir değişikliğe gidildi ve "Halkın evrime bakışı" başlığı "Günümüzde halkın evrime bakışı" şeklinde değiştirilerek yeni açılan "Sosyal ve kültürel tepkiler" bölümünün altına alındı. Bu şekilde bu bölüm, hem daha fazla gelişti hem de "Halkın evrime bakışı" başlığını fazlaca değiştirmeye gerek kalmadı. Bu bölümün son kısmında yer alan ve subjektif bir bakış açısı içerdiği düşünülen ifadelerin düzeltilmesini ise bu bölümü oluşturan arkadaşın inisiyatifine bırakıyorum. Bundan başka, evrim maddesine Uygulama alanları ismini taşıyan yeni bir bölüm daha eklenmiştir. Başka bir zamanımda, İngilizce terimleri görünmez yaparak sadece değiştir kısmında görülebilecek bir şekilde düzenlemeye giderim. Tabi bu konuya el atmak ve yardımda bulunmak isteyen arkadaşlar olacaksa seve seve bu işlemi üstlenebilirler de. --Agnostik Çeviri Grubu 02:46, 3 Kasım 2011 (UTC)
Türkiye'nin henüz gelişmekte olan bir ülke olduğunu, medeniyetinin zirvesine henüz ulaşmadıgı veya Eğitim seviyesi artırılırsa Türkiye, birkaç sene içerisinde, evrime bakış açısından ABD'yi geçebilmesi tamamen spekülatif ve ansiklopedik değeri olmayan bilgilerdir. Bilimsel verilere veya araştırmalara dayalı bilgiler maddede bulunmalıdır sadece. Mesela 34 ülke arasında evrimi kabul edenlerin en düşük olduğu ülkenin Türkiye olması somut bir araştırmaya dayanmaktadır. İspatlanabilir bir bilgidir. Bu sebepten yukarıda bahsi geçen spekülatif kısmı madden çıkardım. Bu maddede katkısı olan arkadaşlar çıkardığım bölümleri uygun gördükleri şekilde düzenleyip maddeye tekrar koyabilirler eğer isterlerse tabi ki. Mimar77 21:14, 3 Kasım 2011 (UTC)
Merhaba Mimar 77, siz bu bölümde son kısımda yer alan ifadeyi haklı sebeplerden sildikten sonra bu bölüm biraz budaklanmış görünüyor ve çok kısa bir yazı oldu. Bunun için şu an bu bölüm de tarafımdan geliştirildi ve 'safsata anketi" gibi Türkiye içinde yapılan diğer anket araştırmalarının sonuçlarına da yer verildi. Bunun yanında, evrimin halk arasında neden az benimsendiğine dair bazı var sayımlar da belirtildi ve bunlar olabildiğince tarafsız veya spekülasyonlardan uzak bir şekilde ifade edilmeye çalışıldı. Umarım bu şekilde olmuştur.--Agnostik Çeviri Grubu 18:53, 4 Kasım 2011 (UTC)
  • Grafiklerin biri Khutuck, biri de şahsım tarafından Türkçeleştirildi. Bir tane jpeg dosyası kaldı. İş birliği önerisi şuradan yapılabilir. Maddede tüm emeği geçenlerin ellerine sağlık. --seksen 20:30, 3 Kasım 2011 (UTC)
Görseller harika olmuş, teşekkürler sevgili Seksen ve Khutuck. Grafikleri maddeye yerleştirdiğiniz için ayrıca elinize sağlık. Bu ara, İngilizce terimler şu an sihirli bir pelerinle tarafımdan görünmez kılındılar. Rahatsızlık veren bu yabancı kelimeler artık görünürde yoklar. Tek eksiklik olarak, kırmızı linklerin giderilmesi kaldı sanırım. Bunu da Haftanın İş birliği projesinde öneririz artık.--Agnostik Çeviri Grubu 21:03, 3 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Haftanın iş birliği projesi olarak maddedeki kırmızı linklerin giderilmesi şurada önerilmiştir. Kolay gelsin.--Agnostik Çeviri Grubu 21:22, 3 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Şu an 5 kişi iş birliği projesi için evet demiş. Bu umut verici bir gelişme. Bunun yanında sanırım evrim maddesi kaliteli madde statüsünden seçkin madde statüsüne doğru yol alıyor. Şu an Tarihçe bölümü de geliştirildi ve yeni şablonlar eklendi. Evrim maddesinin diğer dillerdeki seçkin madde statüsüne bakıldığında (örneğin, Slovence, Endonezce, Çince veya Bulgarca dillerinde) onlarda da seçkin madde statüsünde olmalarına rağmen birçok kırmızı link olduğu görülebiliyor. Bunların yanında, Türkçe evrim maddesi tüm diller arasında, İngilizce dahil olmak üzere, en uzun metne sahip olan evrim maddesi ve sözcük sayımı açısından da rekor kırmış bulunmakta. Sanırım daha fazla eklemeler yapmak artık yerine olmayacaktır. Dış bağlantılar bölümü, özellikle Kitaplar bölümünü ise güncel gelişmeler nedeniyle geliştirmeye değer buluyorum. Örneğin, ODTÜ Biyoloji öğrencilerinin kayda değer çalışmalarını içeren Evrim Ağacı web sayfası, Vikipedi'deki evrim maddesinde ön görülmemiş olması üzüntü verici bir durum ve ilgisiz kalınmamalı da. Bunun yanında, kitap piyasasında evrim hakkında birçok yeni kitaplar çıktı. Bunların da tanıtımına bir el atmak lazım.--Agnostik Çeviri Grubu 12:51, 6 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Şu anda sadece bir Kalite Madde Adayı için yorum yapmak istiyorum sakıncası yoksa. Arzu ederseniz önce bu madde Kalite Madde seçilsin (veya aksi de olabilir) sonra SMA sırasında Seçkin Madde kriterlerine göre irdeleriz. Benim için şu aşamada destek vermemin önünde bir tek engel var gibi görünüyor. O da listelerde ve resimlerde yer alan kırmızılıkların giderilmesi. Çünkü listedeki ve resimlerin açıklamalarındaki kırmızılıklar Evrim maddesinin anlaşılması için çok gereklidir kanımca. Diğer kırmızılıkların çoğunluğunun oluşturmaması benim kanımca bu maddenin KM olmasına engel değil. Teşekkürler. Mimar77 13:48, 6 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu akşam, yanılmıyorsam %61,36 civarında kırmızı bağlantının mavileştiği 45. hafta işbirliği projesi sona eriyor. Özellikle konunun anlaşılması için kritik önem sağlayan "çoğu" maddenin açıldığını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta boyunca da çalışma devam edecek. Bilgi olarak eklemek istedim. Utku TanrıvereMesaj 14:50, 13 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Madde içinde yer alan tüm kırmızılıklar şu an giderilmiş olduğu için bu maddenin kaliteli bir madde olarak değerlendirmesine de destek veriyorum. --Agnostik Çeviri Grubu 06:10, 20 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Madde içeriğiyle beraber kırmızılıkların giderilmesinde de katkısı olan herkesin ellerine sağlık. Hatta bu sonuçlansın, SMA'ya taşıyalım derim. Utku TanrıvereMesaj 15:20, 25 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Bu madde KMA değilde SMA olmalı diye düşünüyorum. Ama şimdilik KM olmasına destek veriyorum. Mimar77 15:53, 26 Kasım 2011 (UTC)
  • Destek Destek Konunun uzmanı olmamakla birlikte ben de maddenin SMA olması gerektiğini düşünüyorum. Tamamını okuyamadım ama okuduğum kısımlarda ciddi bir sorun görmedim. Eğer böyle sorunlar varsa da sonra tartışılarak düzeltilebilir. Herkesin eline sağlık, çok büyük bir emek sarfedilmiş. --Anylai 20:32, 4 Aralık 2011 (UTC)
  • Destek Destek KM için oldukça yeterli. Hatta fazla bile. --Tiqra 13:44, 6 Aralık 2011 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.