Tartışma:Canan Kaftancıoğlu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İçerik hakkında[kaynağı değiştir]

cımbızlama ve yorumlama çıkartıldı. kullanıcıların dikkatine.. --kibele 19:40, 27 Ocak 2018 (UTC)

kişisel yorumsuz değişiklik özeti bile yazamayanlarla uğraşmak ister misiniz @Vikiçizer ? --kibele 19:45, 27 Ocak 2018 (UTC)

çizer'i çağırmanız iyi olmuş, yoksa ben pingleyecektim. Açıkçası ben bu filmi Pervin Buldan maddesinin tartışma sayfasında izlemiştim. Yine bir PKK konusu yine bir PKK sansürü. TBA kaç kez ihlal edildikten sonra gözetiliyor? 500 falan mı? --Maurice Flesier message 19:57, 27 Ocak 2018 (UTC)

Hakkında açılan soruşturma ansiklopedide yer almalı ancak attığı tweetin bir haber sitesi tarafından gündeme getirilmesi ansiklopedik değil. PKK veya başka bir örgüt ile ilgili detaylı yorumları, tweetleri varsa ve bunlar bağımsız ve güvenilir kaynaklarda çeşitli zamanlarda mevzubahis olmuşsa eklenmelidir.--Nushirevan11 20:34, 27 Ocak 2018 (UTC)

Lütfen kullanıcılar üzerine yorumlardan kaçınalım. YİB metinlerinde biyografiye seçme kısımlar eklenmesini tasvip etmiyoruz, teşvik de etmiyoruz. Bunlar maddenin dengesini bozar ve okurun yönlendirilmesine sebebiyet verir. Yaşayan insanlar güncel olaylarla sıklıkla anılabilirler ama çoğu kez bu durumun ansiklopedik değeri yanlış değerlendirilir. İşte o yüzden yaşayan insanların biyografileri yaşamayanların biyografilerinden ayrılır. Biyografide ihtilaf varsa (ki olduğu açıkça ortada) tartışma sayfasını kullanmalıyız ve buradan fikir birliğine varılmadan metne ekleme veya değişiklik savaşına girişmemeliyiz. Tabi bu fikir birliği arama olayını sıklıkla tekrarlıyorum ama bunu istismar ederek tıkaç pozisyonuna da gelmemek lazım.

Kuralı da burada hatırlatalım; "Kullanıcılar, biyografilerde ve her tür biyografik yazıda, taraflı ya da art niyetli içeriği özellikle aramalıdırlar. Eğer bazıları zorla belli bir gündem yaratmaya ya da belli bir bakış açısını kabul ettirmeye çalışıyor görünüyorsa, güvenilir bir üçüncü parti kaynak göstermeleri ve eklemek istedikleri içeriğin kişinin tanınan ve ön plana çıkan özelliği ile açık ve net bir şekilde ilgili olduğununu anlatmalarını ısrarla isteyin. Eleştirel görüşlere kişinin tanınan ve ön plana çıkan özelliği ile açık ve net bir şekilde ilgili ise ve güvenilir kaynaklara dayanıyorsa yer verilebilir. Ancak burada eleştirilerin maddenin genelini yutmamasına ya da maddenin yapılan eleştirinin yanında yer alıyor görünmemesine dikkat edilmelidir. Azınlık bir fikri genelin fikriymiş gibi sunmamaya, çatışan fikirlere orantısız yer vermemeye özen gösterin. Eğer bir görüş çok küçük bir azınlık tarafından savunuluyorsa büyük ihtimalle maddede yeri yoktur. Çağrışımlar yolu ile olumlu ya da olumsuz yargılar oluşturmamaya dikkat edin."

Sonuç olarak Kibele'nin çıkartmasını yanlış bulmadım, bir YİB maddesinde bu tip eklentilerin tartışılması doğaldır.--Vikiçizer (mesaj) 21:08, 27 Ocak 2018 (UTC)

  • Tartışmaya gerek görmüyorum. Maddede başka görüşten, başka cinsiyetten birisi konu alınsaydı bu tip bilgileri çıkaran kişiler eklerdi. Boşuna vakit kaybetmeyelim. Zaman her şeyin göstergesi olacaktır. Daha kayda değer bilgiler ekleriz belki. Herkese iyi çalışmalar. --Tuğkan (mesaj) 21:25, 27 Ocak 2018 (UTC)
işimize gelen maddelerde cımbızlama hak iken ve o YİB politikası yokmuş gibi bu tür içerikleri eklerken normal, ama iş PKK'ya dayanan bir içeriğe gelince cımbızlama. Ben bu değişikliği masum göremiyorum. Şikayet sayfasında yazdıklarımında halen arkasındayım. Attığı tweetler ile İstanbul il başkanlığa atanmasına dair haberleri dahi arka plana atmışken, bu içeriğin çıkarılmasını "sansür" den başka bir kelime açıklayamaz. --Maurice Flesier message 23:05, 27 Ocak 2018 (UTC)
@Maurice Flesier Belirttiğiniz husus önemli. Sümeyye Erdoğan'ın sayfasındaki o bilgide kaldırılmalı. Zamana yayılmış farklı kaynaklar tarafından işlenmiş konular ekleniyor. O kısım çıkartılmalı.--Nushirevan11 10:32, 28 Ocak 2018 (UTC)

bu saldırgan vandallarla kim ilgilenecek? bu hedef göstermeleri kim durduracak? kendinize yapılan nezaketsizliklerdeki aculluğunuzu burada da göstermek ister miydiniz? vikipedi savaş alanı değildir deme kolaycılığına sığınmadan cevap veriniz. ben de mi çetele tutayım, her maddede diğer maddelere gönderme yapayım, şikayet sayfasında destanlar yazayım! cidden YETER ARTIK! @Vikiçizer @Superyetkin --kibele 11:32, 28 Ocak 2018 (UTC)

ek olarak maurice flesier kullanıcısının benimle iletişim kurmasını istemiyorum, bu konuda gerekli önlemleri alınız. @Vikiçizer --kibele 14:04, 28 Ocak 2018 (UTC)
yukarıdaki nezaketten ve vandalizmden dem vurup ta bir nezaketsizlik ve vandallık örneği yorumunuz için teşekkürler. Siz kullanıcıların yorumları ile uğraşmayı ve onları yontmayı bırakın da tartışmaya müdahil olun. Mesela Sümeyye Erdoğan maddesindeki YİB ihlalinden başlayabilirsiniz. --Maurice Flesier message 11:40, 28 Ocak 2018 (UTC)
  • Bence bu afilli tartışmalara son vererek çeşitli kıstaslardan değerlendirmek lazım durumu. Madde oldukça kısa ve yaşayan bir insanın biyografisi. Yaşamıyor olsa da farketmezdi. Kullanılan kaynak ve dil hedef gösterdiği düşünülecek cinsten. Düzeltme yapmayarak silmekte yanlış gözüküyor. Maddenin genel durumu ve tartışmaya istinaden olayın özetini aktaran içeriği Sputnik gibi an azından bu tartışma için taraf sayılmayacak (Yeni Şafak'a oranla) bir kaynakla ekledim. Bu içerik neden gerekli? Önceki İstanbul il başkanı Cemal Canpolat'ın maddesi bile yok. Kaftancıoğlu bu vikide neden gerekli? Şöyle ki Kaftancıoğlu siyasi yönüyle değil paylaşımları sebebiyle burada gerekli. Çünkü PKK, 1915 Olayları ve diğer paylaşımları geniş kapsamlı olarak gündemde yer aldı. Sadece haberler değil, birçok gazeteci de bu konuyu işledi. Bunların hepsi madde içinde işlenebilir fakat dengesiz bir görünüm vermiş oluruz. Madde gelişirse bu olay da açıkça genişletilir. Ayrıca bu soruşturmanın nasıl bi hal alacağı henüz belli değil. Mesela Oğuz Güven, kamuoyunda pek tanınmayan biri iken şu an burada maddesi var. Oğuz Güven mesleğinde çok iyi olmasından ötürü değil, o olay nedeniyle burada. Kaftancıoğlu da siyasi yönü nedeniyle değil, bu paylaşımlar ekseninde tartışıldı ve tanındı.--Kingbjelica (mesaj) 14:56, 28 Ocak 2018 (UTC)
değişikliklerimi izleyerek kışkırtıcı olması maksadıyla yapılan bu tür eklemeleri düzeltmek, kaynak bulmak zorunda değilim. konu budur zaten. yib ihlali olduğunda içerik çıkartılır, tartışma sayfasında konuşulur. lafa pkk ile başlayıp öyle bitirenlerle konuşulamayacağı için de diğer kullanıcılara pas atılır, yardım istenir. maddenin dengesi bozulmadan, cımbızlama yapılmadan eklenen kaynaklı bilgi elbette maddede yer bulur. --kibele 14:10, 28 Ocak 2018 (UTC)
  • Neden PKK konusunda bir ısrarlı betimleme var? Bir Vikipedi kullanıcısına PKK yandaşı mı denmek isteniyor? Yandaş olduğunu veya olmadığını ya da bizzat üyesi olup olmadığını, ya da karşıtlık anlamında Ülkü Ocakları üyesi veya yandaşı olup olmadığını kim biliyor? Ve daha önemlisi bu neden bizi ve diğer kullanıcıları ilgilendiriyor? Varsa taraflı bir değişiklik bu tartışılır, kullanıcılara benzer konularda daha önce de aynı birkaç kullanıcılar tarafından gerçekleştirildiği gibi "yine bunu yaptı bak, konu bu olunca böyle yapıyorlar" demek açıkça katılımcıya yorum. Amaç da sanırım "diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açmak." Bu açıkça bir ihlal. Ve bu kullanıcı katkıları çetele tutularak şikayet ediliyor. Burada ifade ettiğim yorumu aynen tekrarlıyorum: "Tartışmalarda ifade edilen rahatsızlıklar ne zamandır şikayet oluyor? Yine daha önce yapılan fişleme yapılıyor böyle katkılar ve ifadeler öne çıkarılarak. Yarın birgün kullanıcının başının belaya girmesine kadar uzanır bi silsile."
YİB konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda Vikiçizer ve kibele'ye katılıyorum. Bu haber ansiklopedik bilgi olarak verilmeli, ama cümleler özen göstererek seçilmeli, karşıt iddialar dengeli bir şekilde verilmeli. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:27, 28 Ocak 2018 (UTC)
Cevap Cevap Sevgili @Ahmet Turhan, bahsettiğiniz gibi maddede PKK konusunda ısrarlı bir betimleme göremedim. Sayfadaki bütün değişiklikleri baştan sonra inceledim ve PKK kelimesini içeren yegane cümlenin şu olduğunu gördüm: «2013 yılında PKK'nın kurucu militanlarından Sakine Cansız'ın öldürülmesinden sonra attığı tweet ortaya çıktı ve birçok kesimden tepki aldı.»
Tek bir cümlede, tek bir defa PKK kelimesi geçiyor. Dolayısıyla ortada bir ısrarlı betimleme yok. Bu konuda @Tuğkan ve @Maurice Flesier'e karşı niyet okuması yapmasaydınız daha iyi olurdu. Tartışmanın üzerinden biraz zaman geçmiş ancak yine de bu hatırlatmayı yapma ihtiyacı hissettim. – Amillians (mesaj) 18.03, 2 Temmuz 2019