Tartışma:Attila

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yanlış harita, telif hakkı gözetilmeksizin kullanılan resim[kaynağı değiştir]

Avrupa Hun devleti haritası, Britannica ansiklopedisinin 1911 tarihli 7. baskısında tarif edilen coğrafyaya ve Türkiye'deki 1994 tarihli baskısında yer alan haritaya uymamaktadır, bu nedenle yayından kaldırılmıştır.

Alman Wikisi'nden alınan bu harita, bir telif hakkı sorununu da içermektedir. 20:12, 26 Haziran 2006 AliIsingor

Kulanıcı AliIsingor adı ve tarihi eklendi --Zentukmesaj 21:54, 26 Haziran 2006 (UTC)

AliIsingor'dan Somut bilgi talebi[kaynağı değiştir]

Sayın AliIsingor, konuyu merak ettiğim için soracağım hangi coğrafi alanlara dağılma hali uymamaktadır yani örneğin günümüz falan yeri yada ülkesi gibi somut bir isim verebilmeniz mümkün olursa bizde kendi adımıza bilgilerimizi tazelemiş oluruz. Unutamdan lütfen imzanızı atmayı unutmayınız yukarıda yazdığınız görüşlerin altına. Saygılarımla.--LandSCape 20:15, 26 Haziran 2006 (UTC)

Attila ile gücünün doruklarına çıkan Hun imparatorluğu, siteden kaldırılan haritadakinin aksine Kafkasların güneyine geçmedi. Attila'nın hayatta olduğu dönemde, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya Theodosius ile Sasani imparatoru II. Yezdigerd'in mücadele alanıdır. II. Yezdigerd'in ünlü Ermenistan seferi ve Vartanantz Savaşı, Kafkasya'da bir Hun (en azından Attila döneminde) egemenliğinden bahsedemeyeceğimizi gösterir.

--AliIsingor 07:58, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Kullanilan bilgiler cok eksik ve daha detayli bilgiler girilmeliydi...

Büyük Hakan Avrupa'nın Değişiyle Tanrı'nın Kırbacı Attila hakkında Düzeltme[kaynağı değiştir]

burada yanlış olan bir durum varki oda attila'nın kardesini öldürmedigi aksine durumun şöyle geliştigi; Attila'nın babası öldüğünde ogulları attila ve buda(bleda) ufak oldukları icin hakanlıga attila'nın amcası olan rua gecmiştir. ikinci amcası olan aybars ise dogu kanadını kralı ücüncü amcası olan oktar ise batı kanadı kralı olmuştur.. Attila ve buda(bleda) bu 3 amcalarının yanında ve himayesinde yetişmiştir. Rua'nın ölümünden sonra hakan olan Attila 39-40 yaşlarındaydı o amcası rua'nın yıllarca sağ kolu olarak görev yaptıgı için devlet idaresini, hunlar'ın ic ve dış siyasetini çok iyi ögrenmişti. bir cok savaşta amcası ile savaşmıştı bu tecrübelerinden ve ciddi devlet adamı niteliginden dolayı kanat krallarının(elig) da desdegi ile Attila hakan kardeşi buda(bleda) ise ona yardımcı oldu. buda(bleda) eglenceden cok hoşlanıyordu enerjisi ve cesareti sınırlıydı ve hakanlıgı kardeşi Attila'ya isteyerek bırakmıştır. yani aralarında taht mücadelesi olmadı. 11 yıl Attila'ya yardımcı olarak çalıştıkdan sonra eceliyle 445 yılında eceliyle ölünceye kadar Attila tarafından himaye edildigi artık ispatlanmış bulunuyor.--http://www.paylasturka.com 18:16, 23 Mart 2007 (UTC)

Yeni eklentiler ve doğum tarihi[kaynağı değiştir]

Birkaç değişiklik yaptım . Doğum tarihi çok karışık . Ama bir ansiklopediden 400 yılı olduğunu gördüm .


Değişiklikleri geri alma[kaynağı değiştir]

Neden değişikliklerimi geri alıyorsunuz ? Gerdek gecesi karısı tarafından öldürüldüğü söyleniyor ama kesin değil . Cesedine bakan kam demiş ki : " Suikast yok . Abisi de aynı hastalıktan ölmüştü . " O papa , 2.leo dur . Ona niye karışıuyorsunuz ? Sağlam kaynaklara dayanarak söylüyrum . Yapadnan açıklama bekliyorum .


--ZATZOT 10:12, 27 Nisan 2008 (UTC)


Hay ben sizin gibi kişileri ...

Alman Wikipädia yazarlari[kaynağı değiştir]

Ne yazikki Alman Wikipädia yazarlari Attilanin Türke benziyen resmini devamli silmekteler. Kazim Mirsan gibi Türk tarihcilerin dedikleri gibi Türke tarih birakmamak katolik milletlerin derin hedefleri, bunlari kiliseden mi ögretiyorlar anlamak imkansiz. Halbuki bu resim ve Atli ismi ingliz Britanica ensiklopesinden. Türk vikipedicilere görev düsmekte mutlaka alman meslektaslarini uyarsinlar. Attila kelimesini Gotlardan alindigini Attilani Ata kelimesinden türedigini uydurmaya calisanlari lütfen uyariniz. Atli olmus Attila. Eski Hun Türkcesinde At ila denildigi belli. Bir cocuga Ata baba ismi verildigi nerede duyulmus, bu avrupa hiristiyan yanlis tarihcilerin uydurmalarini ne yazikki bizim kodos tarihcilerde arastirmadan almistir. Kazim Mirsan in kitablarini okuyup belgeli yazilarindan telif hakkini anlastiktan sonra Vikipedi Türk e konulmasi gerek. Tarihimiz yagmalanmaktadir. Türk Islam tarihiyle bizi yetindireceklerini saniyorlar.


Cok haklisin, bizde aynisini Alman tarihi ile yapalim. Cesitli Got, Vandal ve Cermen halklarin Türk kökenli oldugunu yazabilirsin, ne de olsa onlarda'da yazili kaynak yok.

papa ve atilla[kaynağı değiştir]

atilla papayı ilk seferinde adının adı (baba, arslan ) anlamına geldiği için affetmiştir ikinci seferinde papanın başını adını haketmiyorsun deyip kesmiştir ayrıca gerdek gecesi zehirlenerek öldürülmüştür çin kraliçesi olan eşi tarafındanda uyarılmıştı romalı karısı için

Chalons savaşı[kaynağı değiştir]

Chalons Savaşından bahsedilirken Hunlar'ın savaşı kazandığı belirtilmiş. Ancak kaynaklar farklı şey söylüyor. Mesela Chalon Savaşı maddesine göre savaşı kazanan taraf Roma Vizigot koalisyonu. Bence bu ifade düzeltilmeli.Kolay gelsin. Nedim Ardoğa 08:56, 17 Temmuz 2009 (UTC) chalons savaşını anlatan kaynakların içinde, sadece romalı kaynaklarda romalıların kazandığı yazılmıştır.Romaya bağlı olan (barbarların) yani diğer kavimlerin yenidenn ayaklanmalarını engellemek için yazılmıştır.Gerçekte ise Attilla sadece geri çekilmek zorunda kalmıştır diğer kaynaklara göre sadece taktiksel bir çekilmedir ama savaşın sonucu Attila kazandığı yönünde. özcan karademir

Yanlış bilgiler[kaynağı değiştir]

Attila sayfası tepeden tırnağa uydurma bilgilerle dolu. Değiştirmek bir türlü nasip olmadı, lütfen biri buna el atsın.

1- Rua'nın Attila'yı bozkırda tek başına bulduğu yönünde hiçbir bilgiye rastlamadım. Kaynak varsa eklensin lütfen.

2- Attila'nın Vizigotlarla ittifak yaptığını sanmıyorum, Vizigotlar Hunlara düşmandı. Yine kaynak lütfen.

3- Attila İtalya'ya (Roma değil Ravenna) Aetius'un davetlisi olarak gitmiş olamaz zira o sırada hem Aetius hem Attila çocuk yaştaydı.

4- Attila Rua'nın ölüm haberini İtalya'da falan almadı. Haberi aldığında Tuna'nın kuzeyinde, kendi garnizonu civarındaydı ve Bizans heyetini karşıladı.

5- Nakara diye bir kadını hiç duymadım. Kaynak varsa eklensin.

6- Attila sınırları nasıl Asya'ya taşırmış olabilir? Bildiğim kadarıyla Attila'nın herhangi bir Asya seferine dair Tarkan-Viking Kanı adlı film hariç hiçbir tarihi kaynak yok. İran seferine de ömrü yetmedi.

7- Batı Roma'yı nasıl sık sık istila etmiş olabilir? Zaten iki seferi var (451,452)

8- Tanrının kırbacını üç farklı dilde yazan arkadaş keşke orijinal dilde (latince: flagellum dei) de yazsaymış.

9- Cermen efsanelerinde öyle çok iyiliksever falan olarak geçmez. Cermenler korkuyla karışık saygı duyar ama iyilik meleği falan diye de anlatmaz.

10- "Attilanın sarayı" neresi oluyor? Çadır?

11- Ve bu saraydaki "birçok Cermen hükümdarının" isimlerini duymak isterim.(Ostrogot şefi var, etti bir.)

12- Nibelungen Destanı Hun-Cermen mücadelelerinden meydana gelmez. bu mücadele sadece arka plan oluşturur.

13- Attilayı "barışsever" olarak nitelendiren öyküyü de görmek isterim. "Yalnız asilere karşı kılıç kullanan" adam o kadar ülkeyi neyle fethediyor acaba? Mızrak?

14- Katalon Savaşı'nı Attila'nın kazandığını kim söylüyor? Milliyetçi internet siteleri haricinde bir kaynak var mı? Attila yorulan askerlerine kıyamadığı için mi Aetius'u takip etmemiş?

15- Attila'nın Batı Roma'yı vergiye bağladığını duymamıştım. Gözümden kaçmış olabilir ama buraya da bir kaynak rica edeceğim.

16- Attila'nın son eşi tarafından öldürüldüğü yönünde hiçbir kesin kayıt yok. Sadece burun kanaması diye geçer. Komplo teorisi üreteceksek de not düşelim.

17- "Attila barbar değildi" cümlesi çok romantik olmamış mı?

Tüm metin baştan sona hatalı. Şunu iki sefer değiştirdim ikisinde de geri alındı. Lütfen biri düzeltsin ya da sayfayı toptan silelim, bu haliyle doğru bilgiden çok yanlış bilgi taşıyor çünkü.

iki2bucuk 22:51, 29 Kasım 2009 (UTC)

Atilla Türktür ALLAH ALLAH Kiami122 (tartışma) 05:45, 6 Mart 2012 (UTC)Kiami122

Attila Türk'tür 88.246.105.8 15.21, 30 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

Attila ismin kanyagi[kaynağı değiştir]

Attila ismin kökeni tartişmalidir yaziyor. Ama nedense sadece türk hipotezleri yer verilmiş. Buna karşilik genelde kabul gören hipotez yazilmiyor: Attila ismi Vizigotlarin dilinde mevcut olan Atta = Baba kelimesinin küçültülmüş hali dir. Ayrica Attila bir lakap dir, öz ismi degildir.--KureCewlik81 (mesaj) 15:53, 15 Temmuz 2015 (UTC)ş

İsmin yazımı[kaynağı değiştir]

Merhaba, ismi Türkçe'de "Atilla" değil midir? İngilizce'de ve Fransızca'da Attila'dır. Ayrıca İspanyolca'da Atila'dır. Atilla olarak değiştirilmesini öneririm. -Dominator1453 (mesaj) 10:22, 18 Ağustos 2015 (UTC)

TÜRK DEVLETLERİNDE HATUN[kaynağı değiştir]

Bizans tarihçisi Priscos; Avrupa Hun Devletlerine giden Doğu Roma Elçilerinin Alilla'nın huzuruna çıkmadan önce karısı Arıkan tarafından karşılanıp ağırlandığını söylemiştir. Kaynak: Prof. Dr. Gülçin ÇANDARLIOĞLU, Türk Destan Kahramanları, Sf:62 [1] --Pinaryalcin (mesaj) 09:46, 27 Ocak 2016 (UTC)pinaryalcin

  1. ^ Kaynak: Prof. Dr. Gülçin ÇANDARLIOĞLU, Türk Destan Kahramanları, Sf:62