Tartışma:15 Temmuz Şehitler Köprüsü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İstanbul (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İstanbul maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İstanbul kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sayfadaki büyük boşluk neden? Açıklamalar neden o boşluğun altına kalmış acaba? Bu imzasız yazı Apolas (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 6 Eylül 2008

--Cerbeze85 (mesaj) 19:49, 16 Mayıs 2015 (UTC)Köprünün tasarımını yaptığı belirtilen ve kaynak da verilen firmanın (BOTEK)kendi sayfasında 1975 yılında kurulduğu ifade edilmiştir. Dolayısıyla 1973'te biten köprüyü tasarlamış olması mümkün görünmüyor. Firmanın sayfasında Freeman Fox & Partners, London firmasıyla işbirliği içinde 2. köprünün yani FSM'nin tasarım işlerinin yapıldığı ifade ediliyor. KGM'de yer alan bilgilere göre Boğaziçi köprüsü; "İngiliz Freeman Fox and Partners Firmasınca projelendirilmiş" ve "Hochtief Grubu" tarafından inşa edilmiştir

Sayfanın adı değiştirilmelidir[kaynağı değiştir]

Biz sayfa adını değiştirmesini de iyi biliriz ama bilindik adıyla kalması ihtimali ve kimseye danışmadan direkt hareket etmenin yanlış olması bana engel olmaktadır. Bu sebeple sayfanın adının değiştirilmesini teklif ediyor kararı milletin iradesine bırakıyorum. Kısa sürede fikir birliğine varacağımıza canı gönülden inanıyorum. --II. Niveles (mesaj) 07:36, 26 Temmuz 2016 (UTC)

Politikamız bu konuda net. Bilinen diğer adları ve varsa resmî adı madde içerisinde ilk paragrafta kalın yazıyla verilebilir. Resmî ad zaman içerisinde yaygınlaşırsa ad değişikliği tekrar gündeme gelebilir. İyi çalışmalar. --Kudyaz 22:56, 26 Temmuz 2016 (UTC)
  • Dün ilgili değişiklikleri madde üzerinde yaptım. Madde başlığının değiştirilmesi için Boğaziçi isminin yaygınlığını kaybetmesi gerekmektedir. McAang 21:03, 28 Temmuz 2016 (UTC)

madde adı değiştirilmeden madde içeriğinin diğer yönde değiştirilmesi doğru değil. bu ada maddede zaten gerekli yer verilmiş. --kibele 20:41, 1 Ağustos 2016 (UTC)

  • Sevgili vikipedi ailesi; bu köprünün ismi değişmiş. Resmi olarak hem de. Değişen bir ismi kullanmalıyız. Eski ismi parantezle yazarız. Kesinlikle taşınmalı. Bu tartışma diğer maddelerdeki tartışmalar gibi uzamamalı; saçma bir tartışma yapıyoruz. İtalyakurdumesaj atın! 20:03, 7 Ağustos 2016 (UTC)
  • Kudelski'nin dediği gibi adlandırma konusundaki Politika net. Resmilik konusunda bknz: Kızılay Meydanı. Resmi ismi bugüne kadar Hürriyet Meydanı'ydı ancak bilinen ismi kullanılmaya devam ediyordu ve ediyor. Pragdonmesaj 22:56, 9 Ağustos 2016 (UTC)
  • Bakanlıkça değiştirilen bir isme + burayada yansıtılmış bir ismin Vikipedi de açıkca bulunması gerekir, zannımca. Bilinen isme zaten otomaktikmen yönlendirme yapılıyor --AliKd 16:33, 14 Ağustos 2016 (UTC)
  • Vikipedia'nın bir ansiklopedi olduğunu düşünürsek, yaygın ismi yerine resmi isminin kullanılması ve yaygın olduğu değerlendirilen isimlerinde kalın şekilde ilk paragrafta yazılması gerektiği kanaatindeyim. "Boğaziçi Köprüsü" maddesinden de yönlendirme verildiği taktirde sorun olacağını zannetmiyorum. Saygılarımla.

Chansey (mesaj) 19:38, 19 Ağustos 2016 (UTC)

@Seksen iki yüz kırk beş basın yayın kuruluşları resmi adı tercih ediyor. Bir de siz tarayabilir misiniz? Örnegin Eyupsultan degisikligi gibi seyler hemen yansidi buraya. @BSRF de bir baksa faydali olur. Kingbjelica (mesaj) 20:00, 3 Aralık 2017 (UTC)
İsim değişikliği sonrasında hangisi yaygın ona bakmak lazım. İdari birimler ya da kurum/kuruluşlar ile aynı statüde değerlendirilmemeli diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 04:20, 4 Aralık 2017 (UTC)
@Rapsar Yeni isim daha yaygın. 29 Kasım 2017 günü köprünün çift yönlü kapatılması (mobil bağ.) Sabah, Kanal7, NTV, Posta, Cumhuriyet, Akşam, Sputnik, Sozcü, Hürriyet, Ulusal, Yeniçağ, Milat, Haberturk, Star, CNN Turk, Karar, Yenisafak vb. yeni isimle vermis. Birgün ve Diken'de baska haberlerde yeni adı tercih edenlerden. (Kapatma olayini veren haberlerini bulamadım.) Google Haberler ipucu veriyor. Akademik literatüre girmesini bu tarihlerde saptamak mesai ister. Ama burada bir matematik sorusuna girdigi goruluyor. Yaygınlığı baya belli.--Kingbjelica (mesaj) 17:10, 4 Aralık 2017 (UTC)
  • Detaylı incelemedim ama söylendiği gibi yeni ad daha yaygın kullanılıyorsa madde adı değiştirilebilir.--BSRF 💬 05:31, 5 Aralık 2017 (UTC)
İsim değikşikliğine itirazı olan var mı arkadaşlar? Yaygın kullanımın kesin olarak değiştiği görülüyor. @Kibele, @Rapsar, @Pragdon,@BSRF, @Hedda Gabler, @Maurice Flesier, @Seksen iki yüz kırk beş, @İazak,@Ahmet Turhan, @Kudelski vd.--Kingbjelica (mesaj) 20.04, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
İsim değişikliği sonrasında bu ad benimsenmiş gözüküyor. Bu da değiştirilmesi gerektiği anlamına geliyor.--RapsarEfendim? 20.06, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Google kitaplara baktığımda yaygınlık hala baskın olarak Boğaziçini gösteriyor ama diğer aramalarda bariz 15 temmuz geçerli. Kitapların çoğunun eski basım olduğunu varsayarsak (ki öyle) madde adının değiştirilmesinde yarar var artık. --Pragdonmesaj 20.24, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Elbette değiştirilmeli. Geç bile kalmışız. İlk satır da buna göre güncellenir. iazak (mesaj) 08.57, 18 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Ben Boğaziçi Köprüsü kalmasından yanayım. Bir ismin kalıcı hâle gelmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor ve halkın kullanım diline de yansımalı. Yarın öbür gün başka bir iktidar geldiğinde köprünün adını eski hâline de getirebilir. Garantisi yok bu tür isimlendirmelerin. --Hedda Gabler (mesaj) 11.11, 18 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
@Kingbjelica Hizmetlinin müdahalesine gerek var. Taşınmıyor. İlgili sayfaya iletiyorum. --Pragdonmesaj 10.47, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler @Pragdon--Kingbjelica (mesaj) 11.37, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]