Serim (anlatı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.13, 22 Eylül 2014 tarihinde Superyetkin (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14719098 numaralı sürüm (İnterviki bağlantıları Vikiveri'ye aktarıldı)

Serim (Şablon:Dil-en); Oyun, roman, hikâye, masal, senaryo vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür.[1]

Mevcut Anlatı türünde; kim, nerede ve nasıl bir ortamda bulunuyor sorularına yanıt verilen bölümdür. Bu bölüm mutlaka bir beklenti içerir.[2] Bu bölümde mekan, zaman, kahramanlar ve onların durumları sergilenir. Bu bölümde olaylar ve kahramanlıklar henüz bir dramatik anlaşmazlık oluşturacak seviyeye gelmez.[2] Lakin izleyici söz konusu anlatı türünün trajik, dramatik ya da komik mi olduğunu anlayabilir.

Serim kısmı anlatı türünün izleyici ya da okuyu tarafından devam edilip edilmeyeceğini belirler.[2] Bu yüzden serim bölümü uzatılmamalı ve içinde çeşitli açılardan gelişmeye açık birçok olayın tohumlarını içermelidir. Serim bölümü olayın gelişimini hazırlayacak belirtiler veya tasvirlerle başlamalıdır. Ve izleyicinin merakını uyandırıcak birçok "bilinmeyen" ile dolu olmalıdır. Sergilemenin en karakteristik özelliklerinden biri dramatik anlaşmazlıkları oluşturacak güçler arasındaki çözümün birçok çeşitini içermesidir.[2] Ama serim bölümünün bu sorunlardan herhangi birinin çözümünü içermesi yapıttaki önemli bir bozukluğu haber verir.

Kaynakça

  1. ^ Türk Dil Kurumu, Büyük Türkçe Sözlük - Ara>Serim
  2. ^ a b c d Aslanyürek, Semir (Nisan 2004). Senaryo Kuramı (İkinci basım bas.). Beşiktaş, İstanbul: Pan Yayıncılık. ss. 135,136 ve 141. 975-7652-72-5.  Bilinmeyen parametre |ilkyayınyılı= görmezden gelindi (yardım); Bilinmeyen parametre |ilkyayınayı= görmezden gelindi (yardım)