Edebi tarz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edebi eserler tarzlarına göre sınıflandırılırlar.

Edebi tarzlar (veya edebi türler), edebi eserlerin bir kategorilendime biçimidir. Tarzlar edebi teknikler, ses, içerik ve kurgusal eserler söz konusu olduğunda eserin uzunluğu ile belirlenebilir. Tarzlar eserlerin yetişkin, gençlik ve çocuk olarak sınıflandırılabileceği yaş kategorileri ile karıştırılmamalıdır. Bunun yanı sıra çizgi roman gibi kategorileri kapsayan format ile de karıştırılmamalıdır. Tarzlar arasında ayrımlar genellikle esnektir ve pek çok tarzın alt tarzları bulunur.

Bir eserin düz yazı veya şiir şeklinde olması onun tarzını etkilemez. Tarzların karışımlarından oluşan eserler de mevcuttur. Yazıldıkları döneme dayanılarak da bir eserin tarzı sınıflandırılabilir. "Tarz" kavramı Jacques Derrida tarafından eleştirilmiştir.[1][2]

Edebiyat türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat türlerini önce ikiye ayırmak mümkündür. Birincisi nazım, ikincisi nesirdir. Nazım belli bir ölçü ve kalıp esas alınarak üretilmiş edebiyat ürünleridir. Ya da kısaca bütün şiir ve şiirsel metinlerdir. Hece vezni gibi belli bir kalıp ve ölçü kaygısı güdülerek yazılır. Nesir ise serbest, ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak bütün şiir türlerini kapsar. Nesir ise edebiyatın şiir dışındaki tüm biçimlerini. Roman, öykü, tiyatro, deneme gibi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Derrida, Jacques; Ronell, Avital (Autumn 1980). "On Narrative: The Law of Genre 27 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Critical Inquiry (The University of Chicago Press) 7 (1): 55–81.
  2. ^ Herzfeld, Michael (March 1983). "Reviewed work(s): On Narrative by W. J. T. Mitchell". American Anthropologist 85 (1): 195.