Sedat Peker'in açıklama videoları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sedat Peker'in açıklama videoları, resmi YouTube kanalı üzerinden ilk defa 15 Nisan 2020'de yayınlanmıştır. Yayımlanan videolarda Peker, bazı Türk politikacılar hakkında iddialarda bulunmaktadır. Peker'in 2 Mayıs 2021'de yayınladığı birinci bölümden 20 Haziran'a kadar yayınladığı 10 itiraf videosu, milyonlarca kez izlendi.[1]

2020 açıklamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Nisan 2020[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Nisan 2020'de Alaattin Çakıcı'nın tahliye olduğu gün Peker, açıklama serisinin ilk videosunu yayınladı.[2] 1 dakika 20 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 2 milyon 400 bin defa tıklanan videoda Peker, Çakıcı tarafından söylendiği iddia edilen bazı söylemlerin, bizzat Çakıcı tarafından söylenmediğine inandığını, bu tip iddialar veya söylemler karşısında kimseden korkmadığını belirtti.

Mayıs 2020[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Mayıs[değiştir | kaynağı değiştir]

14 dakika 40 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 600 bin defa tıklanan videoda Peker, yurtdışına çıktığı zamanlarda savcılığın şahsı hakkında 'Suriye'de YPG'ye silah sattığına dair bir dosya' hazırladığını, bu dosya üzerinden gıyabi tutuklanma ve Interpol kararı çıkarılacağı, lakin kendisinin YPG'ye değil, Türk–Müslüman coğrafyasına insani yardım ekipmanı gönderdiğini iddia etti.[3]

8 Mayıs[değiştir | kaynağı değiştir]

13 dakika 15 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1 milyon kez tıklanan videoda Peker, yurtdışına neden çıktığına dair yeni açıklamalarda bulundu.[4] Şunları dedi:

"Daha önce eğitim ve ticari işlerim için yurt dışına çıktığımı söyledim. Bunlar yalan değil lakin gerçeklerin de sadece %10'udur."

Bu videoda aynı zamanda ilk defa Berat Albayrak'tan bahsetti. Arkadaşlarının sık sık, Albayrak'ın kendisi hakkında bir buçuk senedir dosyalar hazırlattırdığını ve kendisini ömür boyu hapse mahkûm edeceğini söylediklerini söyleyen Peker, 2019'un ortalarında yurtdışına kaçma kararı aldığını açıkladı. Aynı videoda Peker, Polis Teşkilâtı içerisinde birkaç derin devlet kimliğinin yönlendirmesi ve organizasyonu ile kendisini sosyal medyada hedef hâline getirildiğini de söyledi.

9 Mayıs[değiştir | kaynağı değiştir]

19 dakika 27 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1,1 milyon defa tıklanan videoda Peker, yeniden Berat Albayrak'tan bahsetti.[5] Peker bu videoda Albayrak için şunları dedi:

"Yurt dışına kaçmasına rağmen, terör örgütlerinin hedef listesinde olduğu için Makedonya'da Türk devleti tarafından Peker'e koruma polisi tahsis edilmişti, ancak bu polis korumasının daha sonra Berat Albayrak tarafından kaldırıldı."

Peker, Berat Albayrak'ın Fethullahçılar tarafınca kandırılıp yanlış yönlendirildiğini iddia etti.

13 Mayıs[değiştir | kaynağı değiştir]

27 dakika 53 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 800 bin defa tıklanan videoda Peker, temel olarak Fethullahçıların yurt içi ve yurt dışındaki algı ve operasyonlarından bahsetti.[6]

20 Mayıs[değiştir | kaynağı değiştir]

36 dakika 1 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1.2 milyon defa tıklanan videoda Peker, İrfan Aydın'ın kendi hakkındaki itiraflarına değindi.[7] Peker, aynı zamanda Aydın'ın geçmişte Gülen Hareketi'nden yargılandığı, bu yüzden Aydın'ın itiraflarına itibar edilmemesine değindi. Aynı videoda Peker:

"Polis korumasıyla beni yurtdışına çıkartan devlet artık yurtdışından beni getirtmek için yazışmalara başladı."

iddiasında bulundu.

Yurtdışına kaçma sürecinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisine yardım ettiği iddialarını yalanladı. Soylu ile görüşmediğini belirtti. 20 Mayıs 2020'de politik söylemlerine son veren Peker, bir senelik suskunluk dönemine girdi.

2021 açıklamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Mayıs (birinci video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir sene civarında açıklama videosu yayınlamamış Peker, 2 Mayıs 2021'de "Şahsıma yapılan kanunsuzlukların taşeronu Mehmet Ağar ve Pelikancılardır." başlıklı yeni bir video yayınladı.[8] Videonun başında Peker, "bir devlet büyüğünün 2020 Mayıs'ında videolara son vermesini, bir yıl içinde (2021 Nisan) ülkede önemli gelişmelerin yaşanacağını ve 2021 Nisan ayı içinde sıkıntılarından kurtulup Türkiye'ye dönebileceğini, ancak verilen sözlerin tutulmadığını" söyledi. Video genelinde hakkında uygulanan 9 Nisan 2021 operasyonlarına değinen Peker, "Operasyonu derin devletin başı Mehmet Ağar ve Pelikan grubunun koordine ettiğini iddia edip Pelikan grubunun kendisine yapılan operasyonları Adolf Hitler'in sağ kolu Joseph Goebbels yöntemleriyle haber ettiklerini" söyledi.[8] Videoda ağırlıklı olarak Mehmet Ağar'ı ve oğlunu hedef alan Peker, Mehmet Ağar hakkında bazı iddialarda bulundu. Ağar'ın Azeri iş insanı Mübariz Mansimov'u sahte Fettullahçı suçlamalarıyla hapse mahkûm edip Mansimov'un Bodrum'daki milyarlarca dolar değerindeki Yalıkavak Marinasını ederinin çok düşük bir fiyatta satın aldığını iddia etti. Ağar'ın oğlu Tolga Ağar'ın da yönetim kurulunda olduğu Yalıkavak Marinası bir açıklama yayınlayıp iddiaların yalan olduğunu söyledi.[9]

6 Mayıs (ikinci video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker, 6 Mayıs 2021'de "Mehmet Ağar ve Pelikancıların Gerçek Yüzü (Ödeşmek Adettendir!)" adlı ikinci videosunu paylaştı.[10] Önceki açıklamasında yaptığı gibi Ağar ve oğlu hakkındaki iddialarına devam etti. Peker'in iddiasına göre "Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül ile Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar, Emir Sarıgül'ün evindeyken Tolga Ağar ile dünyaca ünlü Türk kasap Nusret Gökçe arasında telefonda bir tartışma yaşandı. Tartışmalar sonucunda sinirlenen Tolga Ağar, silahla 4-5 el ateş ediyor. Silah sesi üzerine olay yerine gelen emniyet mensuplarına müdahale edilip silahı Tolga Ağar değil Emir Sarıgül'ün şoförü Selim Taşdemir'in yaptığına dair tutanak tutulmasını sağladılar."

Peker'in bir diğer iddiasına göre ise; Elâzığ'da Kanal 23 adlı kanalda program sunuculuğu yapan Kazakistan kökenli Yeldana Kaharman, Elâzığ Jandarmasına gidip Tolga Ağar'dan şikâyetçi oluyor. Bir gün sonra 28 Mart 2019'da Yeldana Kaharman evinde intihar etmiş şekilde ölü bulunuyor. Peker olayın intihar değil cinayet olduğu iddia etti.[10] Jandarma Genel Komutanlığı ve Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı bu iddialar üzerine açıklamalar yaptı. JGK, "Yeldana Kaharman'ın Jandarmaya her hangi bir başvurusu olmadığını iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.[11] Elazığ Başsavcılığı ise, "Yeldana Kaharman'ın evinde intihar ettiğini, bunların otopsi raporlarında kayıtlı olduğunu, Sedat Peker'e ait iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı.[12]

9 Mayıs (üçüncü video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker, 9 Mayıs 2021'de "Derin Devletçiler, Pelikancılar; Bir Tripoda, Bir Kameraya Yenileceksiniz." başlıklı üçüncü videosunu paylaştı.[13] Açıklamalarında Mehmet Ağar ve Turkuvaz Grubu CEO'su Serhat Albayrak (Berat Albayrak'ın abisi) hakkında iddialarda bulundu. Peker açıklamasında, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'in Mehmet Ağar ile beraber fotoğraf çektirmesini eleştirdi. MİT başkanı Hakan Fidan'ın kendisine istihbarat bilgisi gönderdiğine dair iddiaları da yalanladı.

Turkuvaz Medya grubuna bağlı ATV dizisi Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olamaz'da yeni eklenen "Peker" karakterinin Serhat Albayrak talimatı ile eklendiğini iddia etti. 2014 yılında AKP eski milletvekili Feyzi İşbaşaranEmine Erdoğan'a küfür ettiği nedeniyle dövdürdüğünü itiraf etti. Açıklama yapan İşbaşaran "sahte avukat diplomasıyla karakola giren Peker'in adamı beni dövmedi. Tam aksi, ben onu dövdüm" dedi.[14]

Devletin kendisini Türkiye'ye iade etmesi için Fas'a İnsansız Hava Aracı hibe ettiğini iddia etti.

9 Mayıs son videosunda, artık Türkiye'ye dönmeyeceğini, kendisini yurtdışından operasyonla getirtecek olan kolluk gücü ile de silahla çatışacağını açıkladı.

13 Mayıs (dördüncü video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker, 13 Mayıs 2021'de "Bazıları Aslan Hikayesini Anlatmadan Avcının Hikayesine İnandılar. Görüşeceğiz" başlıklı dördüncü videosunu paylaştı.[15] Bu videosunda Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya dair iddialarda bulundu. Peker, 2018'de intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan'ın ölümünden Süleyman Soylu'nun sorumlu olduğunu iddia etti.[16]

16 Mayıs (beşinci video)[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Mayıs 2021'de "Her Günahın Bir İntikam Meleği Olur." adlı beşinci videosunu paylaştı.[17]

Videoda şu iddialarda bulundu;

  • Mehmet Ağar ve Mübariz Mansimov arasındaki ilişkiyi araştırması için savcıları göreve çağırdı.
  • "Kolombiya'dan Türkiye'ye 4.9 ton kokain geldiğini ve sahibinin Mehmet Ağar olduğunu" iddia etti.
  • Elazığ'da Kanal 23 adlı kanalda program sunuculuğu yapan Kazakistan kökenli Yeldana Kahraman'ın intihar değil, tecavüze uğrayıp öldürüldüğü iddialarını yineledi.
  • Süleyman Soylu ve Mehmet Ağar'ın fetö davası sonrası boşalan kontenjanları fırsat bilip kendi avukatlarını savcı olarak yerleştirdiğini iddia etti.
  • “Sedat Peker istihbarat örgütlerinden bilgi alıyor, arkasında birileri olmalı” diye iddia eden gazetecilere karşı çıkıp böyle bir şey olmadığını, her şeyi kendinin hazırlayıp planladığını söyledi.
  • Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi için “sana o yazıları kimin yazdırdığını biliyorum, birileri sana yaz dediklerini yazıyorsun.” dedi.
  • Süleyman Soylu'nun danışmanı olduğunu iddia ettiği Ali Faik Hacıoğlu'nun 1 milyon 600 bin liralık arabaya bindiğini ve Trabzon'da 5 milyon tl'ye ev yaptırdığını iddia etti.
  • Mehmet Ağar'ın Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül'e bir kaset verip, Emir Sarıgül'ün eşi Fatoş Altınbaş ile boşanmasına neden olduğunu iddia etti.
  • Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu üzerinden Süleyman Soylu hakkında şu iddialarda bulundu. "Resul var; organizeden sorumlu emniyet genel müdür yardımcısı, senin operasyon adamın. Yeniköy Motors'un sahibi olan Nevzat Kaya, soylu'nun oğluna ait bir plakayla dolaşıyordu. Operasyon olacağı için soylu, oğlundan bu plakanın ihtisasının iptalini istedi. Sonrasında bakan Soylu'nun oğlu Engin Soylu, Nevzat Kaya'ya şantaj yapıp 5 milyon dolar verirsen bu operasyondan senin ismini çıkarırız dedi. Resul Holoğlu'nun ise tüm operasyonu yürüttüğünü.." iddia etti.
  • Süleyman Soylu'nun İbrahim Kalın'ı ve onun özel kalem müdürünü takip ettirdiğini iddia etti.

20 Mayıs (altıncı video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker 20 Mayıs 2021'de “Zaferin Büyüklüğü Mücadelenin Zorluğuyla Ölçülür.” adlı bir video yayınladı.[18]

Videoda şu iddialarda bulundu;

  • Demirören medya grubunu hedef alarak Hürriyet saldırısı hakkında şunları iddia etti; "Senin gazeteyi ben bastırttım. Bana bunu yapmamı söyleyen AKP'li bir milletvekili oldu, adını şimdi vermeyeyim ayıp olur, telefon sinyalinden bulunur. Senin oturduğun koltukta benim emeğim var."
  • Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olmasında kendi emeğinin olduğunu iddia etti.
  • Süleyman Soylu ve ekibinin açıklamaları sonrasında 613 kişiye dinleme kararı çıkarttığını iddia edip ''Beni fetö'yle ilişkilendirmeyin, devlet aklı var. fetö sorgulamalarının cılkını çıkardınız, insanların fetö ile mücadeledeki inancını kırdınız, şüphe düşürdünüz. Sedat Peker örgütü açın ama bana fetöcü demeyin'' dedi.
  • Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu üzerinden Süleyman Soylu hakkında şu iddialarda bulundu. "Resul var; organizeden sorumlu emniyet genel müdür yardımcısı, senin operasyon adamın. Yeniköy Motors'un sahibi olan Nevzat Kaya, soylu'nun oğluna ait bir plakayla dolaşıyordu. Operasyon olacağı için soylu, oğlundan bu plakanın ihtisasının iptalini istedi. Sonrasında bakan Soylu'nun oğlu Engin Soylu, Nevzat Kaya'ya şantaj yapıp 5 milyon dolar verirsen bu operasyondan senin ismini çıkarırız dedi. Resul Holoğlu'nun ise tüm operasyonu yürüttüğünü.." iddia etti.
  • Süleyman Soylu'nun İbrahim Kalın'ı ve onun özel kalem müdürünü takip ettirdiğini iddia etti.

23 Mayıs (yedinci video)[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Mayıs 2021 tarihinde "Hayata Korkusuzca Bakanlar, Ölümden de Korkmazlar" adını verdiği bir video yayınladı.[19]

Videoda dile getirdiği iddialar ve söylemler şunlar;

  • Kendisine yapıldığını iddia ettiği çeşitli zulümlerden bahsederek şunu dedi; ''Uyuyan devi uyandırdınız, 20-25 senedir ne güzel sessizlik, sakinlik. (bundan sonra olacakları kastederek) Artık sizin sorununuz''
  • Video genelinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hakkında iddialarda bulunan Peker, Bakan Soylu için "Sadık Soylu. ''Ankara'da bir iş merkezi var, 'Next Level'. Bu devletin bir yeri. Bakanlığın (çevre ve şehircilik bakanlığından bahsediyor) tüm yüksek bürokratları orada, bütün işadamları orada. Onları çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum mu yönetiyor yoksa Sadık Soylu mu?'' dedi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar'dan bazı iddilarda bulundu. ''Bu adamla ilgili bir fetö soruşturması vardı, o nasıl kapandı? bu adam ya gerçek fetöcüyse?''
  • Eski Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım hakkında iddialarda bulundu. "Kolombiya'da kokain yakalandıktan sonra yeni bir rota ihtiyacı doğdu. ABD'de adalet bakanlığına bağlı bir kurum olan ve uyuşturucu kullanımı ile uyuşturucu kaçakçılığı konularında çalışmalar yapan DEA'in (drug enforcement administration) Venezuela'da kontrol yetkisinin olmıyor ve bu yeni güzergahı kurmak için Venezuela'ya kim gitti?'' Venezuela'ya giden kişinin eski başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu olan Erkam Yıldırım'dır. Venezuela'nın en büyük limanı olan Karakas limanından kalkan ve konteyner taşıyan büyük gemilerin Panama üzerinden Türkiye'ye geliyor. Bu gemiler Türkiye'ye girdikten sonra 30-35 metrelik, uzun yolculuk yapabilen ve tonlarca kokainin parça parça yüklenebildiği yatlarla dağıtımının gerçekleştiriliyor."
    Venezuela'ya yardım götürüldüğü yönündeki açıklamaların ardından ülkede deri ihracatı yapan Mehmet Hoşhanlı ile yapılan görüşme.[20]
  • Venezuela'dan gelen uyuşturucunun para trafiği hakkında şu iddiaları dile getirdi; "Para trafiği nasıl oluyor? Tüm para trafiği Kıbrıs'tan gerçekleşiyor ve başında da ünlü yasadışı kumar/bahis oynatıcısı Halil Falyalı var. Erkam Yıldırım Kıbrıs'a her gidişinde Halil Falyalı'ya ait otellerde, casinolarda misafiri oldu. (Binali bey olarak bahsettiği Binali Yıldırım'ın bu organizasyonun içinde olmadığını düşündüğünü belirtti.)
  • Mehmet Ağar hakkında şu iddialarda bulundu; "Mehmet Ağar bu organizasyonun tam ortasında. Erkam Yıldırım ile Süleyman Soylu'nun dostluğuna ve Erkam Yıldırım'ın Süleyman Soylu'nun çevresindeki, bu konularla ilgilenen kişilerle olan dostluğuna bakın. Mehmet Ağar'ın emniyet müdürlüğü döneminde en iyi arkadaşları olduğunu iddia ettiği bazı isimler şunlardır; Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Savaş Buldan(Pervin Buldan'ın eşi). Ağar; Kürt iş adamları olarak bilinen bu kişiler ile zamanında uyuşturucu işi yaptı. Ağar bu isimlerin her türlü işlerini halledip karşılığında para alıyordu."
  • Uğur Mumcu için şu iddialarda bulundu. ''Bence şehitti. Uğur Mumcu, zamanında, bunların tüm foyalarını ortaya çıkarıyordu. Adam şehit oldu, olay yerine ilk gelen kim? katilin kendisi, Mehmet Ağar!''
  • Derin devlet gibi aynı sistemle çalışan bir de derin PKK olduğunu ve PKK'nın bu yüzden bitmediğini iddia etti.
  • Videoda Peker'in değinmediği İran yazılı ve üzerinde oklarında bulunduğu bir pano da dikkat çekmiştir.

30 Mayıs (sekizinci video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker, 30 Mayıs 2021'de "Fırtınalarla Büyüyen Fidanlar Rüzgarlarla Yıkılmazlar." başlıklı 8. videosunu yayınladı.[21] Videoda ilk defa Suriye detayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkındaki tutuklama beyanlarına değindi.

Videoda dile getirdiği iddialar ve söylemler şunlar;

  • Kendisine yönelik ''Filistin'e yardım etmiyorsun'' eleştirilerine şu yorumu yaptı ''Azerbaycan'a siha gönderdik, orada SOCAR (Azerbaycan devletinin ulusal petrol kurumu) var, alt şirketler, petrol falan var. Katar'a siha gönderdik, orada para var. Filistin'de ve var? hamaset var, 'kardeşlerimizle beraberiz var'. e kardeşlerimizle berabersek on tane siha da oraya gönderseydiniz, niye yollamıyorsunuz? öyle cami çıkışlarında bağırmakla olmaz'' dedi. ''israil'e giden malları taşıyan gemilerin kimin olduğu belli, İsrail'den kimin o gemilerin, yazıhanesinin olduğu da belli'' dedi ve boykot edelim diyenler için ''ya boykotu bırak, onların malını taşımayı bırakın o zaman.''
  • 15 Temmuz için ''Ben ilk gece sokaklardaydım, bastırmaya yardım ettim. ama sonradan beni kıl tüy adamların 15 Temmuz hakkındaki açıklamaları yaparken korumam için görevlendirdiler ama ben gitmedim, ben kendimi yedirmem''
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkındaki konuşması için şunları dedi; ''Beni bulup getirmek gerçeği değiştirecek mi Tayyip Abi? Madem ben uluslararası düzeyde bir komploysam bundan sonraki videoyu karşınıza oturup anlatacağım, ne zaman tanıştık, ne zaman görüştük... ne eksik ne bir fazla. Abi sadece bir özür beklemiştim, bütün olanları anlattım, bunları sen bilmiyorsun, geri kalan herkes biliyor. Ancak sen bunları görmek istemiyorsan, ben de vatan haini olarak anılmak istemem. Ben vatan haini değilim, bunu en iyi sen biliyorsun. Senin hiçbir gücün yokken ben vardım, onların hiçbiri yoktu. Bir dahaki videoda konuşacağız Tayyip abi, baş başa. İnsanlar dinleyecek, delillerle de anlatımlarımı doğrulayacağım."
  • Halil Falyalı için ''Hadi gidin alınsanıza! ama alamıyorsunuz değil mi? Onda kasetler var, herkesi çekmiş o da'' dedi.
  • Suriye olayları için ''MİT tırları yakalandığında içindekilerin (silahların) Türkmenlere ihtiyaç için gittiğini düşünüyordum. Fakat bu silahların yollanması meselesini TSK'nın ve MİT'in değil, SADAT'ın içindeki bir ekibin organize etti. Kendi üzerinden gönderilen bu malzemelerin Türkmenlere değil, El-Nusra'ya gönderildiğini..." iddia etti.
  • Suriye'de ticaret ağı için şu iddialarda bulundu; "Şimdi siz, Suriye'de ticaret yapmak için ne yapmalısınız biliyor musunuz? Metin Kıratlı Bey var, tam makamıyla söyleyeyim, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, külliyede. şimdi ona gideceksiniz, ama böyle bir iki kamyonluk işler söylemiyorum, büyük işler'' Kıratlı'dan onay alındıktan sonra işin Murat Sancak ve Ramazan Öztürk'e bağlandığın... Tüm hiyerarşi orada. Onlardan da onay alındıktan sonra gidilecek kişi El-Nusra'nın iktisat sorumlusu Ebu Abdurrahman (Ebu Şeymal). Şu anda da ticaret böyle yapılıyor, biliyor musunuz? Benim dediğimin dışında oralarda büyük çapta iş yapamazsınız."
  • Uzun süredir haber alınamayan Berat Albayrak için ise; "Berat Albayrak nerede biliyor musunuz? Berat Albayrak'ın Hadımköy-Beylikdüzü taraflarındaki Murat Sancak'ın evinde kaldığını..." iddia etti.
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ise; "Son 4 yıllık içişleri bakanlığı döneminde ne kadar büyük holding, kurum ve kuruluş varsa Süleyman Soylu'nun şirketine geçti. Ya bu makam suistimal etmek değil mi? Bu bile suç. yahu bir şirket nasıl büyür böyle bir anda? iddialarında bulundu.

6 Haziran (dokuzuncu video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Peker 6 Haziran 2021'de "Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz." başlıklı dokuzuncu videosunu yayınladı.[22]

Videoda dile getirdiği iddialar ve söylemler şunlar;

  • Belediyelerin nasıl bir rüşvet ağı içinde olduklarına değindi.
  • Türkiye'deki büyük ihale işlerine değinip bir örnekle açıkladı. "1 milyar dolar değerindeki ihaleleri beşli çeteler alıyor. 400 milyonunu alt taşeronlara verirken 600 milyon doları kendilerine alıyorlar"
  • Süleyman Soylu'ya ait Engin Sigorta'nın yıllar için %5700 büyüdüğünü iddia etti.
  • Ülkelerin yurt dışı istihbaratların (CIA, MI6, MOSSAD) kendisine yardım edip kolladıkları iddialarını reddetti. Peker'in yabancı ülkelerinin ajanı olduğunu söyleyen Akit Tv'ye, çalışanlarının darp edilmesinde, Akit Tv'ye nasıl yardım ettiğini açıkladı. Akit tv'de bir programa katılan, eski müzzin ve AKP eski vekili olan Şevki Yılmaz'a "Ben cezavindeyken sen dershaneler açıyordun. O dershanelere para yardımında bulundum" açıklamalarında bulundu.
  • Peker'e mossad ajanı diyen Doğu Perinçek için şu beyanda bulundu " Sen ülkücüleri manşet yapmıyor muydun gazetende? Gün geçmeden hepsini şehit ediyorlardı. Diğer sol fraksiyonlardan kişileri manşet yaptığında kaç gün yaşıyorlardı?
  • Peker'in daha önceki iddiaları hakkında yapan Binali Yıldırım için şu beyanda bulundu, "Sayın başbakan, senin oğlunu(Erkam Yıldırım) korumana gerek yok ki. Adam 15 yılda kaç milyar dolarlık servet yapmış! Biz sadece Hollanda'daki ayağını biliyoruz, onu da hollanda açıkladı diye. Diğer ülkelerde kaç milyar doları daha vardı? Millet 3000 dolar kazanamıyor, adam 3 milyar dolar kazanmış ya! bıraksana, çocuğun senin gerizekalı mı? o konuşsun!''
  • Peker'in Erkam Yıldırım iddiaları için bir köşeyazısı yazan Abdülkadir Selvi'nin açıklamalarını komik ve saçma bulduğunu belirtti.
  • AKP milletvekili Metin Külünk'e ayda 10 bin dolar gönderdiği söylemleri hakkında açıklama Peker şunları söyledi ''Benim her ay 10 bin dolar yolladığım bir milletvekili yok ama daha çok yolladıklarım var. Metin Külünk'ün bir yakını olan Ömer Külünk'ün bir alacak verecek meselesinde 300 bin tl yardımda bulundum"
  • "Metin Külünk'ün Almanya'daki bazı dernekler için (Osmanen Germania) yardım ricasında bulundu. Bu derneklere el altından para yardımında bulundum" iddia etti.
  • Yıldırım Demirören'in Aydın Doğan'a ait Doğan Haber Ajansı'nı nasıl satın aldığına dair bazı iddialarda bulundu; "Şimdi biz gazeteyi bastık (hürriyet gazetesi). Aydın Doğan kargaşalardan korktu tabi, verdi yerleri, 750 milyon dolara. Aslında bir tanesi o kadar para ederdi. cnn, hürriyet, kanal d bilmem ne hepsini aldık. bu 750 milyon doları ziraat bankası verdi. ziraat bankası kimin? devletin yani sizin. 750 milyon doların tek kuruşunu bile ödemedi. Demirören, ana parayı bırak, faizlerini bile ödemedi. Bu yayın organlarını arka planda Berat Albayrak ve Serhat Albayrak yönetiyor."
  • Süleyman Soylu'nun Peker'in iddialarına açıklama yapmak için katıldığı bir programda, gazeteci Veyis Ateş'in Süleyman Soylu'yu sorulardan korumak için blok hamlelerde bulunduğunu iddia etti.
  • Paramount Otel ve sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında bazı iddilarda bulundu; "Bodrum'da Paramount Otel var. Otelin sahibi Sezgin Baran Korkmaz. Korkmaz Türkiye'de de, ABD'de de aranıyor. Ankara bölge idaresi başkanı Esat Toklu, Koruma Daire Başkanı Ekrem Gülen, Veyis Ateş bir de Muğla il emniyet müdürü aranan adamın otelinde birlikte toplandılar. 5 Aralık 2020'de Organize Suçlardan sorumlu emniyet genel müdür yardımcısı Resul Hol, ABD'de aranan Sezgin Baran Korkmaz'a telefon açıyor ve içişleri bakanlığına çağırıyor. Korkmaz'ın 45 milyon dolar bir iş adamından alacağı var. Süleyman Soylu buna diyor ki 'Senin hakkında tahkikat yapıldı, dosya var. Yurt dışına çık. Yukarının haberi var. Sen bu parayı (45 milyon doları) sil, sorun çıkacak.' sezgin baran korkmaz 6 aralıkta yurtdışına gidiyor. Olaydan sonra Korkmaz 45 milyon dolardan vazgeçiyor. Sonra Korkmaz'ın Paramount Oteli'ni de Korkmaz'dan istediler. S.B. Korkmaz oteli vermeye yanaşmadı ve yurt dışından Türkiye'ye geri dönüş yapmadı. 28 Aralık 2020'de Sezgin Baran Korkmaz'a operasyon yapılıyor evi basılıyor. Bu olaylara aracı olarak Sezgin Baran Korkmaz ile konuşan Veyis Ateş'tir"
  • Peker videoda sonraki videonun (onuncu bölüm-13 Haziran) Recep Tayyip Erdoğan hakkında olacağını açıkladı. Daha sonra resmî Twitter hesabında bu videoyu ertelediğini açıkladı.

20 Haziran (onuncu video)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sedat Peker bazı nedenlerden ötürü 7-19 haziran arasında video yayınlamadı. 20 Haziran'da neden video yayınlamadığı hakkında 5.59 dakikalık bir açıklama videosu yayınladı.[23]

Videoda, öldüğüne veya tutuklandığına dair iddiaları yalanladı. Bulunduğu ülkenin kanunları gereği ve suikast riskinden dolayı video yayınlamadığını açıkladı.

Video yayınlarına ara vermesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Barış Pehlivan'ın iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan'a göre Türkiye yürüttüğü bazı diplomasi hamleleri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde kalan Sedat Peker'in videoları susturuldu. Pehlivan'ın iddiasına göre Türkiye, Cemal Kaşıkçı'nın suikast dosyasını irdelememek karşılığında Suudi Arabistan'ı devreye koydu. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Peker'in video yayınlamamasını istedi.[24]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Efe Öç (25 Mayıs 2021). "Sedat Peker'in videolarını milyonlarca kişinin izlemesi nasıl yorumlanıyor?". BBC. 27 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. Son bir ayın verilerine göre, yalnızca YouTube'da yaklaşık 291 kanalda, 1091 video yer buldu. 
  2. ^ "REİS SEDAT PEKER: Onların Yapabilecekleri Tek Şey Küçük Sedat'a Prezervatif Giydirmek Olur!" YouTube. 15 Nisan 2021.
  3. ^ "SEDAT PEKER'DEN AÇIKLAMA!" 11 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. YouTube. 5 Mayıs 2020.
  4. ^ "SEDAT PEKER NEDEN YURT DIŞINA ÇIKTIĞINI AÇIKLADI!" 11 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. YouTube. 8 Mayıs 2020.
  5. ^ "SEDAT PEKER'DEN YENİ AÇIKLAMALAR!" 11 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. YouTube. 9 Mayıs 2020
  6. ^ "SEDAT PEKER DEVLET YETKİLİLERİNE SESLENDİ!" 11 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. YouTube. 13 Mayıs 2020
  7. ^ "(5. BÖLÜM) SEDAT PEKER İRFAN AYDIN'IN DELİ SAÇMASI SUÇLAMALARINA CEVAP VERDİ!" 11 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. YouTube. 20 Mayıs 2020
  8. ^ a b "(1.BÖLÜM) Şahsıma Yapılan Kanunsuzlukların Taşeronu mehmet ağar ve pelikancılardır". Sedat Peker. 2 Mayıs 2021. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Yalıkavak Marina'dan Sedat Peker'in iddialarına yanıt: Gerçekle ilgisi yok". Gazete Duvar. 5 Kasım 2021. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. 
  10. ^ a b "(2. BÖLÜM) Mehmet ağar ve pelikancıların Gerçek Yüzü (Ödeşmek Adettendir!)". Sedat Peker. 6 Mayıs 2021. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Jandarma'dan Sedat Peker açıklaması". Habertürk. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. 
  12. ^ "Başsavcılıktan, Sedat Peker'in, Yeldana Kaharman iddialarına yanıt". Cumhuriyet. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. 
  13. ^ "(3. BÖLÜM) Derin Devletçiler, Pelikancılar; Bir Tripoda, Bir Kameraya Yenileceksiniz". Sedat Peker. 9 Mayıs 2021. 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Sedat Peker'in 'Kemiklerini kırdırdım' dediği Feyzi İşbaşaran'dan yeni yanıt: Adamın, 4 saat tutulduğu odada altına işedi - Son Dakika". Sondakika.com. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. 
  15. ^ "(4.BÖLÜM) Bazıları Aslan Hikayesini Anlatmadan Avcının Hikayesine İnandılar. Görüşeceğiz". Sedat Peker. 13 Mayıs 2021. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Sedat Peker: Berat Bey'e sen beni düşman etmedin mi?". Cumhuriyet. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  17. ^ "(5.BÖLÜM) HER GÜNAHIN BİR İNTİKAM MELEĞİ OLUR". Sedat Peker. 16 Mayıs 2021. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "(6. BÖLÜM) "Zaferin Büyüklüğü Mücadelenin Zorluğuyla Ölçülür."". Sedat Peker. 20 Mayıs 2021. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "(7. BÖLÜM) "HAYATA KORKUSUZCA BAKANLAR, ÖLÜMDEN DE KORKMAZLAR"". Sedat Peker. 23 Mayıs 2021. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ Özdemir, Mustafa (3 Haziran 2021). "Venezuela'daki Türk İşadamları: "Bize Maske ya da Test Kiti Ulaşmadı"". Amerika'nın Sesi. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  21. ^ "(8.BÖLÜM) Fırtınalarla Büyüyen Fidanlar Rüzgarlarla Yıkılmazlar". Sedat Peker. 30 Mayıs 2021. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "(9.BÖLÜM) Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz". Sedat Peker. 6 Haziran 2021. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "(10.BÖLÜM) ZAFERİN BÜYÜKLÜĞÜ MÜCADELENİN ZORLUĞUYLA ÖLÇÜLÜRMÜŞ". Sedat Peker. 20 Haziran 2021. 20 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "Erdoğan'ın solundaki sır". Cumhuriyet. 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2021.