Sarvan Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarvan Muharebesi
Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgali
Tarih27 Nisan 1920
Bölge
Sonuç Kesin Bolşevik zaferi
Taraflar
AHC RSFSC
Komutanlar ve liderler
Gazanfer Musabeyov Kaçak Mayil

Sarvan Muharebesi (Azerice: Sarvan döyüşü) 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin bazı askerî grupları ve gönüllü birimleri ile Bakü'ye doğru giden Bolşevik ordusu arasında meydana gelen savaştır. Savaş 27 Nisan 1920 yılında gerçekleşmiştir.

Muhare[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'ın Bolşevik ordusu tarafından işgalinin başlamasından sonra XI Kızıl Ordu'nun treni, Kaçak Mayil liderliğindeki grup tarafından "Sarvan" istasyonunda zorla durduruldu. Yalama Muharebesi'nden sonra mağlup olan devrim karşıtı grubun lideri Kaçak Mayil, diğerleri ile birlikte direnişi bitirmeyi tartışmış, ancak Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Millî Ordusu'nda görev yapan oğlu İbrahimin itirazı üzerine savaş kararı verilmiştir. Bundan sonra ikinci savaşın yeri olarak Sarvan seçilmiştir. Bu kez Deveçi'nin (şimdiki Şabran) Sarvan istasyonunda raylar sökülmüş, silahlı adamlar pozisyon almıştır. Öğlen saatlerinde Kızıl Ordu'yu taşıyan tren gelirken sökülen raylar, kurulan barikatlar ve silahlı sakinler sayesinde ordunun hareketi durduruldu. Aynı zamanda trenden bir hoparlör aracılığıyla bir çağrı yapılır:[1][2]

Trenden militanlara seslenen kişi Hamdulla Afandi'nin kuzeni, İbrahim'in okul arkadaşı ve Mir Cafer Bağırov'un üvey kardeşi Gazanfer Musabeyov'du. Musabeyov'un itirazı üzerine ateş kesildi ve Musabeyov trenden inerek konuşmaya başladı:

Musabeyov trene döndükten sonra İbrahim Bey trene ateş açtı ve arbede başladı. Makineli tüfek ateşleyen Bolşevikler, dağınık bir şekilde saldıran yerel halkı kısa sürede bastırmayı başardılar. Gruba liderlik eden Mayil, yenildiklerini gördü ve hayatta kalanlarla birlikte Babadağ'a çekildi.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rəsulzadəni Azərbaycandan qaçıran Qaçaq Mayıl Mircəfər Bağırovun hansı xahişini rədd edib?". apa.tv. 21 Eylül 2013. 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  2. ^ "Sarvan döyüşü". Haqqında.az. 2015. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  3. ^ "Babadağda səngər, NKVD-nin tələsi, Təngə döyüşü". news.lent.az. 11 Ekim 2014. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  4. ^ "Azərbaycanın istiqlaliyyəti uğrunda vuruşan qubalı qəhrəman Qaçaq Mayıl". Shimal News. 1 Kasım 2022. 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022.