Çocuk cerrahisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Pediatrik cerrahi sayfasından yönlendirildi)

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Pediatrik cerrahi, doğum kusurlarının cerrahi bakımının yeni teknikler ve yöntemler gerektirmesi ve daha yaygın olarak çocuk hastanelerine dayanması nedeniyle 1879'da ortaya çıktı. Bu yeniliğin ilk başladığı yerlerden biri Philadelphia Çocuk Hastanesi idi. 1940'larda C. Everett Koop'un cerrahi liderliğinde başlayarak, bebeklerin endotrakeal anestezisi için daha yeni teknikler ve daha önce tedavi edilemeyen doğum kusurlarının cerrahi onarımına izin verdi. 1970'lerin sonlarında, bazı ana konjenital malformasyon sendromlarından kaynaklanan bebek ölüm oranı neredeyse sıfıra düşürüldü.

Uzmanlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pediatrik cerrahinin alt uzmanlık alanları arasında yenidoğan cerrahisi ve fetal cerrahi bulunmaktadır.

Diğer yan dal uzmanlık alanları ise şöyle sıralanabilir: pediatrik kardiyotorasik cerrahi (kalp ve/veya akciğer nakli dahil olmak üzere çocuğun kalbi ve/veya akciğerlerine ameliyat), pediatrik nefrolojik cerrahi (böbrek transplantasyonu dahil olmak üzere çocuğun böbrekleri ve üreterlerinde ameliyat), pediatrik beyin cerrahisi (çocuğun beyninde, merkezi sinir sisteminde, omurilikte ve periferik sinirlerde ameliyat), pediatrik ürolojik cerrahi (çocuğun mesane ve diğer yapılarında ameliyat), pediatrik acil cerrahi, fetüsleri veya embriyo cerrahisi (obstetrik/jinekolojik cerrahi, neonatoloji ve maternal-fetal tıp ile örtüşür), ergen veya genç yetişkin cerrahisi, pediatrik hepatolojik (karaciğer) ve gastrointestinal (mide ve bağırsaklar) cerrahi (çocuklarda karaciğer ve bağırsak nakli dahil), pediatrik ortopedik cerrahi (çocuklarda kas ve kemik cerrahisi), pediatrik plastik ve rekonstrüktif cerrahi (örneğin yanıklar veya ana organları içermeyen yarık damak gibi doğuştan kusurlar) ve pediatrik onkolojik (çocukluk kanseri) cerrahi.

Hastalıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pediatrik cerrahi gerektirebilecek yaygın pediatrik hastalıklar şunları içerir:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • William E. Ladd, pediatrik cerrahinin babası olarak bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pediatric Surgery Specialty Description". American Medical Association. 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020.