İçeriğe atla

Parlamenter cumhuriyet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  Parlamenter cumhuriyetler

Parlamenter cumhuriyet, yürütme organının meşruiyetini yasama organından aldığı ve ona karşı sorumlu olduğu parlamenter hükûmet sistemi altında işleyen bir cumhuriyettir. Parlamenter cumhuriyetlerin çeşitli varyasyonları vardır. Çoğunda hükûmet başkanı ile devlet başkanı arasında net bir ayrım vardır; hükümet başkanı (başbakan) gerçek güce sahipken, devlet başkanı (cumhurbaşkanı) sembolik konumdadır. Bu durum anayasal monarşilere benzer bir şekildedir. Bazı ülkelerde devlet başkanı, siyasi sürecin partizan olmayan bir “hakemi” olarak kendi takdirine bağlı olarak kullanmak üzere yedek yetkilere sahiptir.[1][2] Bazıları başkanlık sistemlerinde olduğu gibi devlet başkanlığı ve hükûmet başkanlığı rollerini parlamentonun güvenine bağlı olarak birleştirmiştir. Genel olarak, parlamenter cumhuriyetler en yüksek egemenlik yetkilerini parlamentoya verir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Twomey, Anne (19 Nisan 2017). "Australian politics explainer: Gough Whitlam's dismissal as prime minister" (İngilizce). The Conversation. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2018. 
  2. ^ "The President's Role". The Times of India. 26 Ağustos 2002. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2018.