Parlak yıldızlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıda, görünen tayf aralığında ortalama görünen büyüklükleri sırasıyla 91 parlak bireysel yıldız listelenmiştir.

  V Mag.
(m)
Bayer belirtmesi Özgün isim Uzaklık (Iy) Tayf sınıflandırma SIMBAD
0 0.000−26,74   (Güneş) 0,000 016 G2 V
1 0,001−1,46 α CMa Sirius 0008,6 A1 V Sirius A
2 0,003−0,72 α Car Canopus 0310 F0 Ia Canopus
3 0,003−0,04 değişen α Boo Arcturus 0037 K1.5 III Arcturus
4 0,004−0,01 α Cen A (α1 Cen) Rigil Kentaurus, Toliman 0004,4 G2 V Alpha Centauri A
5 0,03 α Lyr Vega 0025 A0 V Vega
6 0,12 β Ori Rigel 0770 B8 Iab Rigel
7 0,34 α CMi Procyon 0011 F5 IV-V Procyon
8 0,42 değişen α Ori Betelgeuse 0640 [1] M2 Iab Betelgeuse
9 0,50 α Eri Achernar 0140 B3 Vpe Achernar
10 0,60 β Cen Hadar, Agena 0350 B1 III Hadar (Agena)
11 0,71 α1 Aur Capella A 0042 G8 III Capella A
12 0,77 α Aql Altair 0017 A7 V Altair
13 0,85 değişen α Tau Aldebaran 0065 K5 III Aldebaran
14 0,96 α2 Aur Capella B 0042 G1 III Capella B
15 1,04 α Vir Spica 0260 B1 III-IV, B2 V Spica
16 1,09 değişen α Sco Antares 0600 M1.5 Iab-b Antares
17 1,15 β Gem Pollux 0034 K0 IIIb Pollux
18 1,16 α PsA Fomalhaut 0025 A3 V Fomalhaut
19 1,25 α Cyg Deneb 1.550 A2 Ia Deneb
20 1,30 β Cru Mimosa, Becrux 0350 B0.5 IV Mimosa
21 1,33 α Cen B (α2 Cen) Rigil Kentaurus, Toliman 0004,4 K1 V Alpha Centauri B
22 1,35 α Leo Regulus 0077 B7 V Regulus
23 1,40 α Cru A (α1 Cru) Acrux 0320 B1 V Acrux A
24 1,51 ε CMa Adara 0430 B2 Iab Adara
25 1,62 λ Sco Shaula 0700 B1.5-2 IV+ Shaula
26 1,63 γ Cru Gacrux 0088 M4III Gacrux
27 1,64 γ Ori Bellatrix 0240 B2 III Bellatrix
28 1,68 β Tau El Nath 0130 B7 III El Nath
29 1,68 β Car Miaplacidus 0110 A2 IV Miaplacidus
30 1,70 ε Ori Alnilam 1.300 B0 Iab Alnilam
31 1,70 ζ Ori A Alnitak 0820 O9 Iab Alnitak A
32 1,74 α Gru Alnair 0100 B7 IV Al Na'ir
33 1,76 ε UMa Alioth 0081 A0pCr Alioth
34 1,78 γ2 Vel Suhail 0840 Gamma2 Velorum
35 1,80 ε Sgr Kaus Australis 0140 B9.5 III Kaus Australis
36 1,82 α Per Mirfak 0590 F5 Ib Mirfak
37 1,84 δ CMa Wezen 1,800 F8 Ia Wezen
38 1,85 η UMa Benetnasch, Alkaid 0100 B3 V Benetnasch (Alkaid)
39 1,86 θ Sco Sargas 0270 F1 II Sargas
40 1,87 α UMa A Dubhe 0120 K0 III Dubhe
41 1,90 γ Gem Alhena 0100 A0 IV Alhena
42 1,91 α Pav Peacock 0180 B2 IV Peacock
43 1,92 α TrA Atria 0420 K2 IIb-IIIa Atria
44 1,96 α Gem A Castor A 0052 A1 V, A2 Vm Castor A
45 1,97 değişen α UMi Polaris 0430 F7 Ib-II Polaris
46 1,98 β CMa Mirzam 0500 B1 II-III Murzim
47 1,98 α Hya Alphard 0180 K3 II-III Alphard
48 2,00 α Ari Hamal 0066 K2IIICa-1 Hamal
49 2,03 δ Vel A Koo She 0080 A1 V Delta Velorum
50 2,04 β Cet Deneb Kaitos, Diphda 0096 K0 III Deneb Kaitos
51 2,05 κ Ori Saiph 0720 B0.5Iavar Saiph
52 2,06 σ Sgr Nunki, Sadira 0220 B2.5 V Nunki
53 2,06 θ Cen Menkent 0061 K0IIIb Menkent
54 2,06 α And Alpheratz, Sirrah 0097 B8IV Alpheratz
55 2,06 β And Miraç 0200 M0III Mirach
56 2,08 β UMi Kochab 0130 K4 III Kochab
57 2,09 α Cru B (α2 Cru) Acrux 0320 Acrux B
58 2,10 α Oph Rasalhague 0047 A5V Ras Alhague
59 2,12 değişen β Per Algol A 0093 B8V Algol
60 2,13 β Gru Gruid 0170 M5 III Beta Gruis
61 2,14 β Leo Denebola 0036 A3 V Denebola
62 2,21 ζ Pup Naos 1.400 O5 Ia Zeta Puppis
63 2,23 λ Vel Suhail 0570 K4.5 Ib-II Lambda Velorum
64 2,23 γ Dra Eltanin 0150 K5 III Etamin
65 2,24 α CrB A Alphecca, Gemma 0075 A0V Alphecca
66 2,24 γ Cyg Sadr 1.500 F8 Ib Sadr
67 2,25 α Cas Schedar 0230 K0 IIIa Schedar
68 2,25 ι Car Aspidiske 0690 A8 Ib Aspidiske
69 2,26 γ1 And Almach 0350 K3IIb Almach
70 2,27 ζ1 UMa Mizar A 0078 A2 V Mizar A
71 2,27 β Cas Caph 0054 F2 III-IV Caph
72 2,27 ε Cen Birdun 0380 B1III Epsilon Centauri
73 2,28 γ1 Leo Algieba 0130 K0 IIIb Algieba
74 2,28 α Lup Men, Kakkab 0550 B1.5 II Alpha Lupi
75 2,29 δ Sco Dschubba 0400 B0.2 IV Dschubba
76 2,29 ε Sco Wei 0065 K2 IIIb Wei
77 2,32 η Cen Marfikent 0310 B1.5Vne Eta Centauri
78 2,35 β UMa Merak 0079 A1V Merak
79 2,37 α Phe Ankaa, Nair al Zaurak 0077 K0 III Ankaa
80 2,38 κ Sco Girtab 0460 B1.5 III Girtab
81 2,39 γ Cas Tsih, Navi 0610 B0.5 IVe Gamma Cassiopeiae
82 2,40 ε Peg Enif 0670 K2 Ib Enif
83 2,40 η CMa Aludra 3.200 B5 Ia Aludra
84 2,4 ε Car A Avior 0630 K3 III Avior
85 2,42 β Peg Scheat 0200 M2.3 II-III Scheat
86 2,43 γ UMa Phecda 0084 A0Ve SB Phecda
87 2,44 α Cep Alderamin 0049 A7 IV Alderamin
88 2,46 κ Vel Markeb 0540 B2 IV-V Kappa Velorum
89 2,49 α Peg Markab 0140 B9 III Markab
90 2,50 ε Cyg Gienah 0072 K0 II Gienah

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Graham M. Harper, Alexander Brown, and Edward F. Guinan, (Nsan 2008). "A New VLA-Hipparcos Distance to Betelgeuse and its Implications" (PDF). The Astronomical Journal 135 (4): pp. 1430–1440. Bibcode 2008AJ....135.1430H. doi:10.1088/0004-6256/135/4/1430. http://iopscience.iop.org/1538-3881/135/4/1430/pdf/aj_135_4_1430.pdf. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]