Büyük yıldızlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Güneş sistemi'nin gezegenleri ve bazı tanınmış yıldızların görece boyut karşılaştırması:
      1. Merkür < Mars < Venüs < Dünya
      2. Dünya < Neptün < Uranüs < Satürn < Jüpiter
      3. Jüpiter < Proxima Centauri < Güneş < Sirius
      4. Sirius < Pollux < Arcturus < Aldebaran
      5. Aldebaran < Rigel < Antares < Betelgeuse
      6. Betelgeuse < VY Canis Majoris < NML Cygni < UY Scuti

Aşağıdaki liste yarıçapına göre bilinen en büyük yıldızları göstermektedir. Kullanılan ölçü birimi güneş yarıçapıdır (yaklaşık olarak 695.500 kilometre).

Büyük Yıldızlar listesi
Yıldız Yarıçap
(Güneş = 1)
Ref.
UY Scuti 1.708 [1]
WOH G64 1.540 [2]
RW Cephei 1.535 [3][4]
Westerlund 1-26 1.530 - 2.544 [5][6]
VX Sagittarii 1.520 [7]
KY Cygni 1.420 [8]
VY Canis Majoris 1.420 [9][10]
VV Cephei A ~1.400

1.050 - 1.900

[11]

[12]

HR 5171 A 1.316 [13]
AH Scorpii 1.287 - 1.535 [1]
Mu Cephei ~1.260

650 - 1.420

[14][8][15]
PZ Cassiopeiae 1.260 [16]
BI Cygni 1.240 [7]
NML Cygni 1.183 [17]
BC Cygni 1.140 [8]
V354 Cephei 690 - 1.520 [7][8]
RT Carinae 1.090 [8]
Betelgeuse (Alfa Orionis) 950 - 1.200 [18]
V396 Centauri 1.070 [8]
CK Carinae 1.060 [8]
KW Sagittarii 1.009 [1]
RS Persei 1.000 [8]
NR Vulpeculae 980 [8]
RW Cygni 980 [8]
GCIRS 7 960 [19]
Antares A (Alfa Scorpii A) 883 [20]
V602 Carinae 860 [8]
V1749 Cygni 830 [8]
IX Carinae 790 [8]
S Persei 780 [8]
SU Persei 780 [8]
TV Geminorum 770 [8]
V382 Carinae 747 [21]
T Cephei 500 [11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c DOI:10.1051/0004-6361/201220920
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  2. ^ Emily M. Levesque, Philip Massey, Bertrand Plez, and Knut A. G. Olsen (June 2009). "The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?". Astronomical Journal. 137 (6), s. 4744. arXiv:0903.2260 $2. Bibcode:2009AJ....137.4744L. doi:10.1088/0004-6256/137/6/4744. 
  3. ^ Humphreys, R. M. (1978). "Studies of luminous stars in nearby galaxies. I. Supergiants and O stars in the Milky Way". The Astrophysical Journal Supplement Series. Cilt 38, s. 309. Bibcode:1978ApJS...38..309H. doi:10.1086/190559. 
  4. ^ Davies, Ben; Kudritzki, Rolf-Peter; Figer, Donald F. (2010). "The potential of red supergiants as extragalactic abundance probes at low spectral resolution". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 407 (2), s. 1203. Bibcode:2010MNRAS.407.1203D. doi:10.1111/j.1365-2966.2010.16965.x. 
  5. ^ Wright, N. J.; Wesson, R.; Drew, J. E.; Barentsen, G.; Barlow, M. J.; Walsh, J. R.; Zijlstra, A.; Drake, J. J.; Eisloffel, J.; Farnhill, H. J. (16 October 2013). "The ionized nebula surrounding the red supergiant W26 in Westerlund 1". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. 437 (1), s. L1–L5. arXiv:1309.4086 $2. Bibcode:2014MNRAS.437L...1W. doi:10.1093/mnrasl/slt127. 
  6. ^ http://www.riddickrb.ru/node/69
  7. ^ a b c Nicolas Mauron; Eric Josselin (2010). "The mass-loss rates of red supergiants and the de Jager prescription". arXiv:1010.5369 $2. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p DOI:10.1086/430901
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  9. ^ DOI:10.1051/0004-6361/201219126
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  10. ^ Choi, Yoon Kyung; Hirota, Tomoya; Honma, Mareki; Kobayashi, Hideyuki; Bushimata, Takeshi; Imai, Hiroshi; Iwadate, Kenzaburo; Jike, Takaaki; Kameno, Seiji; Kameya, Osamu; Kamohara, Ryuichi; Kan-Ya, Yukitoshi; Kawaguchi, Noriyuki; Kijima, Masachika; Kim, Mi Kyoung; Kuji, Seisuke; Kurayama, Tomoharu; Manabe, Seiji; Maruyama, Kenta; Matsui, Makoto; Matsumoto, Naoko; Miyaji, Takeshi; Nagayama, Takumi; Nakagawa, Akiharu; Nakamura, Kayoko; Oh, Chung Sik; Omodaka, Toshihiro; Oyama, Tomoaki; Sakai, Satoshi; ve diğerleri. (2008). "Distance to VY CMa with VERA". Publications of the Astronomical Society of Japan. Publications Astronomical Society of Japan. 60 (5), s. 1007. arXiv:0808.0641 $2. Bibcode:2008PASJ...60.1007C. doi:10.1093/pasj/60.5.1007. 
  11. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, ss. 112–113.
  12. ^ Bauer, W. H.; Gull, T. R.; Bennett, P. D. (2008). "Spatial Extension in the Ultraviolet Spectrum of Vv Cephei". The Astronomical Journal. 136 (3), s. 1312. Bibcode:2008AJ....136.1312H. doi:10.1088/0004-6256/136/3/1312. 
  13. ^ DOI:10.1051/0004-6361/201322421
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  14. ^ Josselin, E.; Plez, B. (2007). "Atmospheric dynamics and the mass loss process in red supergiant stars". Astronomy and Astrophysics. 469 (2), s. 671–680. arXiv:0705.0266 $2. Bibcode:2007A&A...469..671J. doi:10.1051/0004-6361:20066353. 
  15. ^ Tsuji, Takashi (2000). "Water in Emission in the Infrared Space Observatory Spectrum of the Early M Supergiant Star μ Cephei". The Astrophysical Journal Letters. 540 (2), s. 99–102. arXiv:astro-ph/0008058 $2. Bibcode:2000ApJ...540L..99T. doi:10.1086/312879. 
  16. ^ DOI:10.1088/0004-637X/774/2/107
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  17. ^ DOI:10.1051/0004-6361/201219587
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  18. ^ DOI:10.1051/0004-6361/201118002
    Bu alıntı, sonraki birkaç dakika içinde otomatik olarak tamamlanacaktır. Siz de kuyruğun önüne geçebilir ya da elle açıklayabilirsiniz
  19. ^ Paumard, T.; Pfuhl, O.; Martins, F.; Kervella, P.; Ott, T.; Pott, J.-U.; Le Bouquin, J. B.; Breitfelder, J.; Gillessen, S.; Perrin, G.; Burtscher, L.; Haubois, X.; Brandner, W. (2014). "GCIRS 7, a pulsating M1 supergiant at the Galactic centre. Physical properties and age". Astronomy & Astrophysics. 568 (85), s. A85. arXiv:1406.5320 $2. Bibcode:2014A&A...568A..85P. doi:10.1051/0004-6361/201423991. 
  20. ^ Baade, R.; Reimers, D. (October 2007). "Multi-component absorption lines in the HST spectra of α Scorpii B". Astronomy and Astrophysics. 474 (1), s. 229–237. Bibcode:2007A&A...474..229B. doi:10.1051/0004-6361:20077308. 
  21. ^ Achmad, L.; ve diğerleri. (1992). "A photometric study of the G0-4 Ia(+) hypergiant HD 96918 (V382 Carinae)". Astronomy and Astrophysics. Cilt 259, s. 600–606. Bibcode:1992A&A...259..600A.