Yakın galaksiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu dizin, Dünya'ya 3,6 Megaparsek (11,7 milyon ışık yılı) uzaklıktaki tüm bilinen gökadaları kapsamaktadır. Bu bölge, tüm Yerel Grup'yle birlikte iki yakın büyük gökada kümesi M81 ve Erboğa A Grubu'nun merkezini de kapsamaktadır.

'Uyarı...'

  • Dizin tamamlanmış değildir. Yakın cüce gökadalar halen keşfedilmektedir. Hatta Samanyolu'nun merkezinin arkasında kalan bölgede bulunan büyük gökadaları dahi fark etmek son derece zordur.
  • Bu dizin yakın zamanlarda yayımlanan uzaklık ölçümlerine göredir dolayısıyla kesin ölçüleri vermeyebilir. Yapılan ölçümlerin pek çoğu gibi Gökadalar arası ölçümler de bir hata çizelgesi gerektirir.
  • Uzaklıklar Dünya'ya göredir.
#   Gökada Türü Dünya'dan uzaklık Parlaklık Grup
Üyeliği
Notlar
MIy Mpc M m
  1 Milky Way IR Spitzer.jpg Samanyolu SBbc    —    — -20.8  n/a Yerel Grup Dünya'nın bulunduğu gökada
  2 Cüce Büyükköpek Irr 0.025[1] 0.008 ? ? Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası (yığını)
  3 Eliptik Cüce Yay SagDEG dSph/E7 0.081 0.024[2] -12.67[2] 4.5[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası (parçalı (yığın)
  4 Large.mc.arp.750pix.jpg Büyük Macellan Bulutu (BMB) Irr/SB(s)m 0.163 0.050[2] -17.93[2] 4.5[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
  5 Cüce Çoban d Sph 0.197[3] 0.060 5.8 [4] 13.1 Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
  6 VISTA’s view of the Small Magellanic Cloud.jpg Küçük Macellan Bulutu (KMB, NGC 292) SB(s)m pec 0.206 0.063[2] -16.35[2] 2.7[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
  – Cüce Küçükayı dE4 0.206 0.063[2] -7.13[2] 11.9[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
  8 Cüce Ejderha (DDO 208) dE0 pec 0.258 0.079[2] -8.74[2] 10.9[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası büyük miktarda karanlık maddeyle
  9 Cüce Altılık dSph 0.281 0.086[2] -7.98[2] 12[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 10 Cüce Heykeltıraş (E351-G30) dE3 0.287 0.088[2] -9.77[2] 10.1[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 11 Cüce Büyükayı I (UMa I dSph) dSph 0.330 0.10[5] -6.75[5] ? Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 — Cüce Karina (E206-G220) dE3 0.330 0.10[2] -8.97[5] 11.3[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 13 Cüce Ocak (E356-G04) dSPh/E2 0.46 0.14[2] -11.5[2] 9.28[2] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 14 Cüce Aslan II (Leo B, DDO 93) dE0 pec 0.701[6] 0.215 -9.23[2] 12.45[2] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 15 Cüce Aslan I (DDO 74) dE3 0.820[6] 0.25 -10.97[2] 11.18[2] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 16 Cüce Anka (P 6830) IAm 1.300[6] 0.40 -10.22[2] 13.07[2] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 17 Cüce Aslan T G[3] 1.370 0.42[7] 16[3] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası?
 18 NGC6822.jpg Barnard gökadası (NGC 6822) IB(s)m IV-V 1.630[6] 0.50 -15.22[2] 9.32[2] Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 19 Ngc185.jpg NGC 185 dE3 pec 2.010 [8] 0.62 -14.76[2] 9.99[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 20 Andromeda II dE0 2.130 [8] 0.65 -9.33[2] 15.10[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 21 IC10 BVHa.jpg IC 10 (UGC 192) dIrr IV/BCD[3] 2.15 0.66[2] -15.57[2] 12.2[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 22 NGC147.jpg NGC 147 (DDO 3) dE5 pec 2.200[8] 0.68 -14.9[2] 10.36[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 23 Aslan A (Aslan III, DDO 69) IBm V 2.250[6] 0.69 -11.36[2] 12.92 Yerel Grup Samanyolu'nun uydu gökadası
 24 IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V 2.350[6] 0.72 -14.51[2] 9.92[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 25 Andromeda I dE3 pec 2.430[8] 0.75 -10.87[2] 13.9[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 26 Andromeda III dE2 2.440[8] 0.75 -9.30[2] 15.20[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 27 Cüce Balina dSph/E4 2.460[8] 0.75 -10.18[2] 14.4[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 28 M32.jpg M32 (NGC 221) E2 2.480;[6] 0.76 -15.96[2] 8.73[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 29 Cüce Kraliçe (Cas dSph, Andromeda VII) dSph 2.490[8] 0.76 -11.67[2] 13.65[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 30 Andromeda IX dE 2.500[8] 0.77 -7.5[2] ? Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 — LGS 3 dIrr/dSph 2.510[8] 0.77 -7.96[2] 16.18[2] Yerel Grup M33'ün uydu gökadası (???)
 — Andromeda V dSph 2.52[8] 0.77 -8.41[2] 16.67[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 33 Pegasus Dwarf Sph (And VI) dSph 2.55[8] 0.78 -10.80[2] 14.05[2] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 34 Andromeda VIII dSph[9] 2.56?? ? ? ? Yerel Grup Andromeda'ya yakın, kütleçekimsel etki yüzünden bozulmuş cüce. 2003'te keşfedilmiştir[9]
 — Pic iroberts1.jpg Andromeda gökadası (M31) SA(s)b 2.56[8] 0.79 -21.58[2] 4.17[2] Yerel Grup 19 uydu gökadasıyla Yerel Grup'nin en büyük gökadası.
 36 M33.jpg Üçgen gökadası (M33) SAc 2.64 [8] 0.81 -18.87[2] 6.19[2] Yerel Grup çıplak gözle gözlemi çok zordur.
 37 M110 (NGC 205) E6p 2.69 [8] 0.83 -16.15[2] 8.72[2] Yerel Grup Yakın Andromeda'nın uydu gökadası
 38 Cüce Tukan dE5 2.87 0.88[2] -9.16 15.7[2] Yerel Grup[2] İzole edilmiş ilkel gökada[10]
 39 Andromeda X dSph[3] 2.90?? -8.1[11] 16.1[3] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası keşif 2006
 40 Düzensiz Cüce Kanatlıat (DDO 216) dIrr/DSph[3] 3.00 [8] 0.92 -11.47[2] 13.21[3] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası
 41 Wlm galaxy.jpg Wolf-Lundmark-Melotte (WLM, DDO 221) Ib(s)m[3] 3.04 [8] 0.93 -13.59[2] 11.03[3] Yerel Grup Andromeda'nın uydu gökadası[2]
 42 SagDIG.jpg Düzensiz Cüce Yay (SagDIG) IB(s)m V[3] 3.39 1.04[2] -11.49 15.5 Yerel Grup[2] İzole edilmiş grup üyesi
 43 Aquariusdwarf.gif Cüce Kova (DDO 210) Im V 3.49 [8] 1.07 -11.09[2] 14.0[3] Yerel Grup İzole edilmiş grup üyesi
 44 NGC 3109 2MASS.jpg NGC 3109 SB(s)m 4.24 1.30[12] -15.68[2] 10.39[2] Yerel Grup
 45 Cüce Pompa dE3.5[3] 4.31 1.32[2] -9.75[2] 16.19[2] Yerel Grup NGC 3109'la etkileşim halinde olabilir[12]
 — Sextans dwarf.jpg Altılık A (UGCA 205, DDO 75) IBm[3] 4.31[13] 1.32 -13.95[2] 11.86[3] Yerel Grup[2] İzole edilmiş grup üyesi
 47 Altılık B (UGC 5373) IM IV-V[3] 4.44 1.36[2] -13.96[2] 11.85[3] Yerel Grup[2]
 48 HIZSS 003 ? 4.57 1.4[2] 18B[3] Samanyolu'nda gizli
 49 kkh 060 Ir 4.89 1.5[2] 18B[3]
 — ESO 383-087 (ISG 39) SB(s)dm 4.89 1.5[2] 11.03[3]
 — KUG 1210+301B (KK98 127) S.. 4.89 1.5[2] 15.7[3] Çift?
 52 Irregular Galaxy NGC 55 (ESO 0914a).jpg NGC 55 SB(s)m: sp[3] 5.87 [14] 1.80 -18.06[2] 8.84[2] Heykeltıraş kümesi'nin iç kenarı NGC 300 ile çift yapı
 — UGCA 92 Im?[3] 5.87 1.8[2] -14.48[2] 13[3] Maffei 1 Kümesi[15]
 54 KKR 25 Ir 6.07 1.86[2] 17.0[3] Yerel Grup[2]
 55 KKR 03 (KK98 230) dwarf Irr 6.20 1.90[2] 17.90[3] Yerel Grup[2]
 56 ESO 294-010 dS0/Im[3] 6.26[14] 1.92 -10.91[14] 15.6[3] Heykeltıraş kümesi'nin iç kenarı NGC 55 ve 300'e eşlik ediyor.
 — ESO 410-G005 E3[3] 6.26 [14] 1.92 -11.58[2] 14.85[3] Heykeltıraş kümesi'nin iç kenarı NGC 55 ve 300'e eşlik ediyor.
 58 NGC 1569.jpg NGC 1569 (UGC 03056) IBm;Sbrst[3] 6.36 1.95[2] -18.17[2] 11.86[3] Maffei 1 Kümesi[15]
 59 IC 4662 (ESO 102- G 014) IBm 6.52 2.0[2] 11.74[3]
 60 IC 5152 IA(s)m[3] 6.75 2.07[2] -15.67[2] 11.06[3] Heykeltıraş kümesi?
 61 GR 8.jpg GR 8 (DDO 155) ImV[3] 6.89 2.10[2] -12.8[2] 14.65[3] "footprint galaxy"
 62 Composite Image of NGC 300.jpg NGC 300 SA(s)d[3] 7.01 2.15[14] 8.95[3] -17.92[2] Heykeltıraş kümesi'nin iç kenarı NGC 55 ile çift yapı
 63 HIPASS J1247-77 Im 7.17 2.2[2] 17.B[3]
 64 UGCA 438 (ESO 407-018) IB(s)m pec:[3] 7.27[14] 2.23 -12.97[2] 13.86[2] Heykeltıraş kümesi
 65 IC 3104 IB(s)m 7.40 2.27[2] 13.63[3]
 66 UGC 8638 (VV 133) Im 7.50 2.3[2] 14.47[3]
 67 kkh 98 Irr 7.99 2.45[2] 16.7[3] Yerel Grup[2]
 68 UGC 09128 (DDO 187) ImIV-V 8.15 2.5[2] 14.38[3]
 69 UGC 07577 (DDO 125) Im 8.28 2.54[2] 12.84[3]
 70 UGC 8508 (I Zw 060) IAm 8.35 [16] 2.56 14.40[3]
 71 kkh 086 (ISG 39) Ir 8.51 2.61[2] 16.8[3]
 72 DDO 99 (UGC 06817) Im 8.61 2.64[2] 13.4[3]
 73 UGCA 86 SAB(s)m[15] 8.64 2.65[2] -17.71 13.5[3] Maffei 1 Kümesi[15]
 74 UGC 9240 (DDO 190) IAm 9.10 2.79[2] 13.25[3]
 75 KKH 37 (Mai 16) S/Irr 9.13 2.8[2] -11.55[2] 16.4[3] Maffei 1 Kümesi
 — Circinus.galaxy.750pix.jpg Pergel (ESO 097-13) SA(s)b 9.13 2.8[2] 12.1[3] Etkin gökada
 — Dwingeloo 1 SB(s)cd 9.13 2.8[2] -18.78 19.8[3] Maffei 1 Kümesi
 — Maffei 2 SAB(rs)bc 9.13 2.8[2] -20.15[2] 14.77[3] Maffei 1 Kümesi
 79 UGCA 276 (DDO 113) Im 9.32 2.86[2] 15.40[3]
 80 Fireworks of Star Formation Light Up a Galaxy - GPN-2000-000877.jpg NGC 4214 (UGC 07278) IAB(s)m 9.58 2.94[2] 10.24[3] Starburst gökada
 81 Dwingeloo 2 Im? 9.78 3.0[2] -14.55[2] 20.5[3] Maffei 1 Kümesi
 — KKH 11 (ZOAG G135.74-04.53) dE/N 9.78 3.0[2] -13.35[2] 16.2[3] Maffei 1 Kümesi
 — KKH 12 Ir 9.78 3.0[2] -13.03 17.8[3] Maffei 1 Kümesi
 — MB 3 dSph 9.78 3.0[2] -13.65[2] 19.8[3] Maffei 1 Kümesi
 — MB 1 (KK98 21) SAB(s)d? 9.78 3.0[2] -14.81[2] 20.5[3] Maffei 1 Kümesi
 — Maffei 1 S0- pec 9.78 3.0[2] -18.97[2] 11.4[3] Maffei 1 Kümesi
 87 UGC 8651 (DDO 181) Im 9.82 3.01[2] 14.7[3]
 88 NGC404.jpg NGC 404 SA(s)0-:[3] 9.98 3.06[2] -16.49[2] 11.21[3] 'Mirach's Ghost'
 89 UGCA 292 (DDO 125) ImIV-V 10.11 3.1[2] 16.0[3]
 90 NGC 3741 ImIII/BCD 10.21 [16] 3.13 14.3[3]
 91 kk98 35 Irr 10.31 3.16[2] -14.30 17.2[3] Maffei 1 Kümesi
 92 Ngc2363HST.jpg NGC 2366 IB(s)m 10.40 [16] 3.19 11.43[3] M81 Grubu
 — UGCA 133 (DDO 44) Im 10.40 [16] 3.19 15.54[3] M81 Grubu
 94 UGC 8833 Im 10.41 3.19[2] 16.5[3]
 95 UGC 4483 BlueCG 10.47 [16] 3.21 15.2[3] M81 Grubu
 96 UGCA 105 Im? 10.63 [16] 3.26 -16.81 13.9[3] Maffei 1 Kümesi
 97 IC 342.jpg IC 342 SAB(rs)cd[3] 10.70 3.28[2] -20.69[2] 9.37[2] Maffei 1 Kümesi "gizli gökada"
 98 Cas 1 (KK98 19) dwarf Irr 10.76 3.3[2] -16.70 16.38[3] Maffei 1 Kümesi
 — NGC 2403HST.jpg NGC 2403 SAB(s)cd HII 10.76 3.30[2] -19.29 8.93[3] M81 Grubu
100 Camelopardalis B Irr 10.80 [16] 3.31 -11.85 16.1[3] Maffei 1 Kümesi
101 UGCA 015 (DDO 6) IB(s)m 10.90 3.34[2] -12.50[2] 15.19[3] Heykeltıraş kümesi
102 Holmberg IISST.jpg Holmberg II (DDO 50, UGC 4305) Im 11.06 [16] 3.39 11.1[3] M81 Grubu
103 Ngc5102-hst-569.png NGC 5102 SA0- HII 11.09 3.40[2] -18.08.56 10.35[3] Erboğa A Grubu
104 ESO 540-030 (KDG 2) IABm 11.10 3.40[2] -11.39 16.45[3] Heykeltıraş kümesi
105 FM2000 1 dSph? 11.15 [16] 3.42 17.5[3] M81 Grubu
ESO 540-032 IAB(s)m pec: 11.15 3.42[2] -11.32[2] 16.55[3] Heykeltıraş kümesi
107 NGC 1560 SA(s)d HII 11.25 3.45[2] -16.87[2] 12.16[3] Maffei 1 Kümesi
108 KK98 77 dwarf Sph 11.35 [16] 3.48 16.2[3] M81 Grubu
109 DDO 71 Im 11.42 [16] 3.50 18[3] M81 Grubu
110 M82 Chandra HST Spitzer.jpg M82 I0;Sbrst HII 11.51 3.53[2] -19.63[2] 9.30 [3] M81 Grubu
111 ESO 269-66 (KK98 190) dE,N 11.55 3.54[2] -13.56 14.11[3] Erboğa A Grubu
112 M81 Dwarf A (KDG 52) I? 11.58 [16] 3.55 -11.49[2] 16.5[3] M81 Grubu
113 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png NGC 2976 SAc pec HII 11.61 [16] 3.56 -17.1[2] 10.82[3] M81 Grubu
UGC 4459 (DDO 53) Im 11.61 [16] 3.56 -13.37[2] 14.48 [3] M81 Grubu
115 Phot-18a-99-hires.jpg NGC 4945 SB(s)cd:sp[3] 11.70 [17] 3.59 -20.51[2] 9.3[3] Erboğa A Grubu
#   Gökada Türü Dünya'dan uzaklık Parlaklık Grup
Üyeliği
Notlar
Mly Mpc M m

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ From official press release announcing discovery (University of Strasbourg) erişim tarihi = Haziran 2008
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dy dx dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh I. D. Karachentsev (2005). "The Yerel Grup and Other Neighboring Galaxy Groups". Astronomical Journal. Cilt 129, s. 178–188. doi:10.1086/426368. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx "NASA/IPAC Extragalactic Database". 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  4. ^ Belokurov, 2006 A Faint New Samanyolu Satellite in Bootes
  5. ^ a b c Willman, Dalcanton, Martinez-Delgado, et al. (2005) "A New Samanyolu Dwarf Galaxy in Ursa Major", submitted to Astrophysical Journal Letters, on arXiv.org: astro-ph/0503552
  6. ^ a b c d e f g van den Bergh, S. (2000)Updated Information on the Local group
  7. ^ http://arxiv.org/abs/astro-ph/0701154
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q McConnachie, A. W. et al. 2005 Distances and Metallicities for 17 Yerel Grup Galaxies
  9. ^ a b Morrison et al. 2003 Andromeda VIII, a New Tidally Distorted satellite of M31 - for details see [1]
  10. ^ See
  11. ^ Zucker et al. 2007 Andromeda X, a New Dwarf Speroidal satellite of M31:Photometry - for details see [2]
  12. ^ a b Soszynski "et al."(2006) The Araucaria Project: Distance to the Yerel Grup Galaxy NGC 3109 from Near-Infrared Photometry of Cepheids see [3]
  13. ^ Dolphin, Andrew E. et al. 2003 Deep Hubble Space Telescope Imaging of Sextans A. II. Cepheids and Distance
  14. ^ a b c d e f Karachentsev, I. D. et al. (2003)Distances to Nearby Galaxies in Sculptor
  15. ^ a b c d see article at
  16. ^ a b c d e f g h i j k l m n Karachentsev, I. D. et al.(2002)The M 81 group of galaxies: New distances, kinematics and structure
  17. ^ I. D. Karachentsev et al.(2002)New distances to galaxies in the Centaurus A group

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]