Pakistan tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pakistan bayrağı

Pakistan coğrafyasında gerçekleşmiş olayları kapsar. Pakistan 14 Ağustos 1947’de bağımsızlığını kazandı.

İslam öncesi tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pakistan’daki ilk medeniyet İndus Vadisi Uygarlığıdır. Daha sonraki dönemlerde Aryan göçlerine maruz kalmıştır. Mö 600 Civarı Med Kralı Siyaksares(Cyaxares) tarafından Feth edilerek Medlerin bir Eyaleti durumuna Geldi.[1] Ahameniş hanedanlığı kontrolüne girdi. Ahameniş Devleti Pakistan topraklarında satraplıklar kurdu. Büyük İskender tarafından Pakistan toprakları fethedildi ve Pers satraplıkları yıkıldı. Makedonya istilasından sonra bölgede Maurya İmparatorluğu ve Seleukoslar hakimiyet kurdu. Daha sonra İndo-Greek hakimiyeti gerçekleşti. Sasani İmparatorluğu ve Gupta İmparatorluğu bölgede hakimiyeti tahsis etti. Orta Asya’dan gelen Ak Hun devleti bölgeyi ele geçirdi.

İslam sonrası tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İslam, Arap Yarımadası’nda İslam inancına göre Allah tarafından Muhammed’e bildirilmiştir. Muhammed’in ölümünden sonra İslam çok hızlı bir şekilde yayıldı. Bu yayılmalar sonucunda Pakistan’a da, Araplar aracılığı ile ulaştı. İslam Devleti, Pakistan topraklarına hakim oldu; ardından ise Gurların hakimiyeti başladı. Delhi Sultanlığı tarafından alınan Pakistan daha sonraları Moğol hakimiyetine girdi. Moğol İmparatorluğu’nun ardılı olan İlhanlılar tarafından idare edildi. Emir Timur da Pakistan coğrafyasını ele geçirdi. Timurlular devletinin ardılı olan Babür Devleti tarafından ele geçirildi. Birleşik Krallık tarafından kolonizasyona uğradı.

Pakistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Pakistan kelimesi ilk defa Rahmat Ali’nin yazdığı bir kitapta Hindistan’da Müslümanların çoğunlukta olduğu yerleri belli etmek için kullanıldı. Pakistan, Hindistan topraklarında Hindular ve Müslümanlar arasında çıkan tartışmalar sonucunda Muhammed Ali Cinnah tarafından kuruldu. Keşmir hariç Müslümanların çoğunlukta olduğu topraklara sahipti ama Keşmir kendi topraklarını Hindistan’a devretmişti. Bu olay Pakistan ile Hindistan arasında Keşmir savaşlarına neden oldu. Daha sonrasında ülke Doğu ve Batı diye ikiye bölündü ve Doğu Pakistan, Bangladeş oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ali Narçın / Birleşik Krallık Medler. s.27