Nissan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nissan Motors sayfasından yönlendirildi)
Nissan Motor Company Ltd
Nissan Jidosha Kabushiki-gaisha
日産自動車株式会社
Endüstri
  • Otomotiv
  • Finansal hizmetler
  • Mühendislik
Kuruluş26 Aralık 1933 (90 yıl önce) (1933-12-26)
Kurucu
Genel merkeziNishi-ku, Yokohama, Japan
(Officially registered in Kanagawa-ku, Yokohama, Kanagawa)
Hizmet alanlarıDünya çapında
Önemli kişiler
  • Carlos Ghosn (Başkan ve CEO)
  • Toshiyuki Shiga (Başkan ve CEO)
Ürün
Üretim4.080.588 (2010)
Gelirazalış 80,4 milyar US$ (2010)[1]
Net gelirartış 453,6 milyon US$ (2010)
Bölümleri
Alt kuruluş(lar)
Çalışan sayısı175.766
Web sitesinissan-global.com

Nissan Jidōsha Kabushiki Gaisha (日産自動車株式会社) veya kısaltılmış haliyle Nissan, (日産) çok uluslu Japonya merkezli otomotiv şirketi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Nissan markası öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1910 yılında Kenjiro Den (田 健次郎, Den Kenjirō), Rokuro Aoyama (青山 禄朗, Aoyama Rokurō), Meitaro Takeuchi (竹内 明太郎, Takeuchi Meitarō) adlı 3 ortak tarafından Kaishinsha Motorcar Works (快進自動車工場, Kaishin Jidōsha Kōjō) şirketi kurulur. Üç ortağın soyisimlerinin ilk harfinden oluşan ilk araç DAT 1914 yılında üretilir. 1925 yılında şirket DAT Motorcar Co. ismini alır. 1926 yılında Jitsuyo Jidosha company ile birleşerek Osaka merkezli DAT Manufacturing Co. Ltd. şirketi kurulur. Şirket 1932 yılına kadar bu çatı altında otomobil üretir. Şirket 1930 yılında Birleşik Krallık'a ait Austin ile yaptığı ortaklık ile otomobil ve motor dizaynlarının geliştirilmesinde işbirliğine gider. Austin 7'yi 1930 yılında üretmeye başlar. 1931 yılında DAT'ın oğlu anlamına gelen ilk DATSON üretilir. Ancak Japonca'da SON kelimesi kayıp anlamına geldiğinden SON, SUN takısı ile değiştirilir. 1933 yılında şirket Jidosha-Seizo co. adını alır ve Yokohama'ya taşınır.

Nissan markası[değiştir | kaynağı değiştir]

1934 yılında Jidosha-Seizo co. ve Nihon Sangyo Co.ltd. şirketleri birleşerek Ni-san adını alır. 1 Haziran 1934'te şirketin adı Nissan Motor Co. Ltd. olur.

Geleneksel olarak Nis san Dürüst samuray demektir ve görevi, verilen emaneti ve görevi canının son noktasına kadar korumak ve güvenliği sağlamadan can vermemektir. Bu yüzden Nissan - Made in Japan olan modeller daha uzun ömürlü motor ve şase yapısına sahiptir.

Prince Motor Company ile birleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1966 yılında Prince Motor Company adlı şirket ile birleşir. Birleşme sonrası Prince adı kullanılmazken Prince Motor Company'e ait Skyline ve Gloria isimleri Nissan markası altına alınır.

Infiniti markası[değiştir | kaynağı değiştir]

Nissan 1989 yılında Amerika pazarı için İnfiniti adı altında yeni bir lüks marka tanıtımı yapar.

Ford Motor Company ile ortaklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılında Nissan Amerika'da 2 milyonuncu aracını satar ve ABD'li üretici Ford Motor Company ile ortak olarak ilk MPV sınıfındaki aracı Nissan Quest'i üretir.

Renault ile global ortaklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nissan 1990'lı yıllarda düştüğü finansal krizden kurtulmak amacıyla 26 Mart 1999 tarihinde Renault ile bir güçbirliği anlaşması imzalar. Anlaşmaya göre Renault - Nissan adında bağımsız bir marka oluşturuldu ve şirketin başına gönüllü olan Carlos Ghosn'un kendi isteği ile atandı. Nissan Avrupa'da söz sahibi olmak Renault da teknolojisini ve dizel motorlarının daha da verimli olmasını sağlamak ve ABD'deki bilinirliğini artırmak amacı ve karşılıklı piyasada söz sahibi olmak için anlaştılar . Bu anlaşmaya göre Nissan Japon ve bağımsız Renault da Fransız ve bağımsız iki marka olarak kalacak fakat güçlerini arttırmak için Renault-Nissan adı ile fabrikalar kurup gelişim sağlayacaktı bu Renault-Nissan adlı şirketler topluluğu satışlarını iki marka adına yapacaktı bu çerçevede DCI motorlar bugünkü halini aldı. DCI Renault-Nissan'ın ortak malı oldu. Her iki markada da DCI motor görmek mümkündür. Şimdi bu ortaklığı Renault-Nissan-Mitsubishi markaları sürdürmektedir.

Yeniden diriliş planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Operasyon maliyetlerini ve şirket borcunu azaltmanın yanı sıra uzun dönemde büyümeyi de amaçlayan 1999-2002 yılları arasında 3 yıllık bir plan olarak geliştirilmiştir.

180 planı[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 ile 2005 yıllarında 3 yıllık bir süre içinde sürekli ve kârlı büyümeyi hedefleyen bir plan olarak ortaya çıkartılmıştır. Bu planın açılımı dünya çapında %40 satış hacmini büyütme amaçlı 1 milyon ek satış (2,6 milyondan 3,5 milyona), %8 operasyonel kârlılık ve sıfır otomotiv borcu şeklindedir.

Amblem[değiştir | kaynağı değiştir]

Nissan'ın amblemi

Güneş ve dürüstlük. Markanın, daire içine yazılmış ismi, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktayı simgeliyor. Amblem, dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize ediyor.

Üretim tesisleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya ve Deniz aşırı ülkeler olmak üzere 4 ana bölgede yapılanmış olan Nissan, Avrupa'ya araç ihracına 1962 yılında başladı. 1983'te Terrano II ve Vanette Cargo üretiminin gerçekleştiği Nissan Motor İberica, İspanya'da üretime geçti. 1984 yılında Nissan'ın bir diğer fabrikası, Sunderland'da Motor Manufacturing İngiltere kuruldu. 1980'lerde Meksika , Avustralya, Tenesse , Mississipi ve Güney Afrika'da üretim merkezleri kuruldu. 1993'te şirket Avrupa'daki varlığının 60. yılını kutladı ve yine 1993 yılında İngiltere'de üretilen Micra yılın en iyi otomobili ödülünü aldı.

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]