Bridgestone

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BridgestoneSA
Bridgestone
Bridgestone Corporation
SloganSonuna Kadar Git
Endüstriİmalat
TürLastik Firması
Kuruluş14 Nisan 1931
KurucuShojiro Ishibashi
Genel merkeziKyobaşi,
Tokyo
,
Japonya
Önemli kişilerShoshi Arakawa, CEO
ÜrünMotorlu araç lastiği
Gelir29.7 milyar Amerikan Doları (2007)
Çalışan sayısı133,752 (31 Aralık 2007 itibarıyla)
Web sitesibridgestone.com.tr

Bridgestone Corporation (株式会社ブリヂストン, Kabushiki-gaisha Burijisuton) 1931 yılında Shojiro Ishibashi (石橋正二郎, Ishibashi Shōjirō) tarafından Japonya'da kurulmuş uluslararası lastik firmasıdır. Bridgestone (Türkçesi: köprü taşı) ismi, Japonca'da "taş köprü" anlamına gelen ishibashi kelimesinden türemiştir.[1]

Bridgestone, Ocak 2009 itibarıyla küresel lastik üretiminde bir numaralı markadır. Markayı sırasıyla Michelin (Fransa), Goodyear (ABD), Continental (Almanya) and Pirelli (İtalya) izlemektedir. 2005 sonunda, Bridgestone'a ait üretim tesislerinin sayısı 141'e yükseltilmiş, markaya ait tesisler dünyanın 21 ülkesine yayılmıştır.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokyo'daki ana ofis.

İlk Bridgestone lastik, 9 Nisan 1930'da üretilmiştir. Bir yıl sonra, 1 Mart 1931'de Shojiro Ishibashi, bağlı olduğu "Tabi" lastik çorap üretim tesisinden ayrılarak Kurume şehri, Fukuoka bölgesinde Bridgestone tire Co., Ltd.'yi kurmuştur.

Bridgestone tire Co., Ltd., Avrupa ve Kuzey Amerika'nın teknolojisinden farklı olarak, Japon teknolojisine sahip lastikler üretmiştir. Başlarda teknoloji, üretim ve satış konusunda sıkıntılar yaşayan şirket, yaptığı gelişimlerle yerli ve yabancı pazarlarda adını duyurmayı başarmıştır.

Bridgestone'nin küresel yerleşim birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bridgestone'un, dünyanın pek çok ülkesinde büyük üretim tesisleri bulunmaktadır. 2007 yılı itibarıyla Bridgestone'a ait 57 lastik fabrikası, 98 çeşitli üretim tesisi ve 4 büyük teknik merkezi mevcuttur. Büyük tesislerden bazıları şu ülkelerde bulunmaktadır:

AVRUPA AMERİKA ASYA/OKYANUSYA ORTA DOĞU/AFRİKA
İtalya Kuzey Amerika Japonya İran
Macaristan Arjantin Avustralya (Nisan 2010'da kapandı) Ekvador
Polonya Brezilya Yeni Zelanda (Aralık 2009'da kapandı) Güney Afrika
İspanya Kosta Rika Çin Liberya (ham madde)
Fransa Porto Riko Hindistan İşviçre
Belçika Meksika Endonezya Panama
Türkiye Venezuela Güney Kore Fransa
Azerbaycan Şili Tayvan Hollanda
Hong Kong Kanada Tayland Jamaika
Gürcistan Amerika Birleşik Devletleri Malezya Mısır
Ermenistan Kuzey Kore Bangladeş Angola

Formula 1[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 yılından beri Formula 1'de yer alan Bridgestone, motor sporlarının bu en zorlu kulvarında 1998'den 2004'e kadar 7 yıl boyunca üreticiler şampiyonluğunu elde etmiştir.

Michelin'in 2006 sezonu sonunda Formula 1'den ayrılma kararı, 2007-2011 yılları arasında Bridgestone'u FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın tek lastik tedarikçisi olmasına sebep olmuştur. Bu süreçte tüm takımlarla bire bir çalışarak takımların ihtiyaçlarına yönelik lastikler geliştirmiştir.

Yarış pistlerinde elde edilen teknolojik ilerleme, yol lastiklerinin geliştirilmesine doğrudan katkıda bulunmakta ve sürücülere her şartta daha fazla güvenlik ve performans sağlamaktadır.[2]

Türkiye'de Bridgestone[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Kasım 1988'de, dünya lastik pazarı lideri Japon Bridgestone Corporation ile Sabancı Grubu arasında, eşit hisseli olarak kurulan ortaklıkla Lassa şirketinin adı, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi.

1 Temmuz 1989'da temeli atılan yeni fabrika, 196.000 metrekarelik üretim tesislerinde yeni teknolojiyle ilk seri üretime 1990'da başladı. 1997'de gerçekleştirilen radyalizasyon yatırımı ile Brisa üretim tesisleri, 260.000 metrekare kapalı alana ulaştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İngilizce Vikipedi'de Bridgestone maddesi". 11 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  2. ^ "Bridgestone Türkiye Web Sitesi". 9 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]